Raisio - Puhdas(kultaa)kauraa on tie!

Pisteet Raisiolle tuosta kahviin tarkoitetusta kaurajuomasta, että siinä tölkissä lukee isolla “KAHVIIN”. On nimittäin käynyt niin, että isovanhemmat ostivat lastenlapsille juotavaksi kaurajuomaa jossa luki tölkissä “Barista”. Ei vanhempi väki välttämättä tiedä, mitä barista tarkoittaa.

8 tykkäystä

HS-juttu (tilaajille) suomalaisten ravintotottumusten muutoksesta viime vuosikymmeninä. Maininta kaurasta on lyhyt, mutta hyvinkin mairitteleva myös mm. Raision kannalta.

Pieni lainaus:

Kaurabuumi on käsillä

Harvoin tieteelliset tutkimukset ovat vaikuttaneet niin merkittävästi kuin kauran tapauksessa, Fogelholm [Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori] pohtii.

Totta tosiaan: kauran syömisessä on tapahtunut räjähdysmäistä nousua. Rukiin ja vehnän syöminen on puolestaan ollut tasaista. Fogelholm uskoo, että kauran suosiota selittää myös tarjonnan lisääntyminen.

Hän suosisi etenkin kauraa ja ruista. Tarjolla oleva vehnä ei lähes koskaan ole täysjyvävehnää, kuten grahamia, hän toteaa.

7 tykkäystä

Omassa Prismassa Elovena Kaurajuoma kahviin omaa seuraavan historian

  • aluksi Elovenalla oli pieni tila hyllyssä, ja pääkilpaijilat kokonaisilla lavoilla lattialla
  • vajaan vuoden Elovena on ollut pääkilpailijoiden tavoin lavalla lattialla
  • viime viikolla Elovena lava oli myyty loppuun, kilpailijoiden tuotteet vain puoliksi myyty

Toivottavasti tämä vahvistaa tietoa, että Elovenan markkinaosuus kasvaa. Ja toivottavasti Elovena saa lisä lavapaikan, kun kysyntä on niin hyvää.

15 tykkäystä

Pakkausten värityksiin kannattaisi kiinnittää huomiota. Itsellä jäänyt raision iso kaurahiutalepaketti hyllyyn ja aina valinnut myllyn paras iso kaurahiutale. Ja olen huomannut että valinnan syy on paketin väritys. Näissä tuotteissa raision paketti tumman sininen/punainen, hyvin synkkä mielikuva itselle syntyy. Kun taas Myllyn Paras raikkaita vaaleita värejä. Oikeastaan ensimmäistä kertaa omalla kohdalla huomannut että värivalinnoilla on väliä.

4 tykkäystä

Itsellä tarttuu kaurapuuroista mukaan Elovena tai Nalle. Ei tarvitse kauaa arpoa mitä ottaa kun tuotteet erottuu selkeillä väreillään hyvin. Helppo löytää sieltä pastellin sävyisestä massasta.

Mutta nämähän on nimimerkkisi mukaisia asioita. :wink:

2 tykkäystä

Hei, firmakohtaisia kokemuksia voi laittaa tähän ketjuun: Omat kokemukset yhtiöistä niin pidetään tämä keskusteluketju sijoittamiseen keskittyneenä.

Vaikka tässä ketjussa onkin @Pekka_Kuusniemi ottanut hyvin koppia näistä. :slight_smile:

13 tykkäystä

Osallistuin viime vuonna todella mielenkiintoiseen Raision järjestämään viljelijäiltaan ja ajatus heräsi, että olisikohan tänäkin vuonna tulossa samanlaista tietopakettia meille viljelijöille @Pekka_Kuusniemi?

Terveisin,
Sijoittaja-viljelijä

2 tykkäystä

Terve jasso1.

Kiitos kysymyksestä. Joulukuussa -23 oli edellinen sopimusviljelijöille järjestetty tilaisuus ja seuraava on suunnitteilla maaliskuun alkupäiville.

Parhain terveisin,
Pekka

13 tykkäystä

Huomasin, että Raisiolla on tullut proteiinivanukkaita ja -pirtelöitä valikoimaan. Toivottavasti ihmiset löytävät nämä.

20 tykkäystä

Kiinnostava lanseeraus! Tässäkin tuotteessa näkyy, että yhtiö ei halua laittaa keinotekoisia makeutusaineita Elovena-tuotteisiin vaan käyttää sen sijaan sokeria makeuttajana. Ymmärrän, että tämä on Elovena-brändikuvan kannalta perusteltua. Siten tuote erottuu monista muista proteiinivanukkaista ja rahkoista, jotka ovat usein keinomakeutettuja. Isossa kuvassa makeutusaineiden suosio on ollut ainakin virvoitusjuomien kohdalla kasvamaan päin.

Myös härkäpapuproteiinin käyttö poikkeaa muista proteiinivanukkaista, missä käytetään tyypillisesti maitoproteiinia. Ja mahdollistaa tuotteen vegaaniuden.

17 tykkäystä

Itse taas uskon, että ihmiset suhtautuu yhä varovaisemmin makeutusaineisiin.

Kasviproteiinin hyödyistä oli vasta äskettäin mediassa.

Olisi mielenkiintoista kuulla Raisiolta, miksi tuoteessa käytetään härkäpapuproteiinia koska kauraproteiinia on saatavilla myös lisäravinteena. Onko se jotenkin makuun tai koostumukseen liittyvä seikka?

8 tykkäystä

Terve taas Enska.

Vastaan nyt tuotekysymykseen, vaikka ylläpito meitä jo vähän ojensikin … :slight_smile:.

Olit oikeilla jäljillä, kaksi seikkaa tämän ratkaisi: 1) markkinoilla ei ole saatavilla gluteenitonta kauraproteiinia 2) lisäksi testattavana olleet kauraproteiinit eivät olleet riittävän konsentroituneita proteiinin suhteen (eli proteiinipitoisuus oli melko alhainen). Tämä tarkoittaa sitä, että ko. raaka-ainetta pitäisi lisätä isompi määrä, että saavutettaisiin korkea proteiinipitoisuus. Suurempi määrä tarkoittaa enemmän maku- ja muita teknisiä haasteita.

Hyvää helmikuuta, anna palaa!
Pekka

29 tykkäystä

Kiitos hyvästä vastauksesta ja mukavaa talven jatkoa!

3 tykkäystä

Onnea meille, tässä on yölukemiseksi Raision laaja raportti, jonka on raapustellut @Pauli_Lohi.

Laajat raportit ovat aina kaikkien luettavissa, elli ei oo mittää muurei. :slight_smile:

Raisio on kansainvälisesti toimiva terveelliseen ja vastuulliseen ruokaan keskittyvä yhtiö. Merkittävä osuus yhtiön liikevaihdosta syntyy tunnettujen brändien kuten Benecolin ja Elovenan avulla. Yhtiön vuonna 2021 käynnistämän tehtaan kaurapohjaisten uutuustuotteiden myynti on lähtenyt Suomessa vahvasti liikkeelle. Seuraavaksi Raisio pyrkii nostamaan tehtaan käyttöasteita laajentamalla lisäarvoa tuovien kauratuotteiden myyntiä kotimaata suuremmille markkina-alueille.

image


EDIT:

Vielä kommentit:

26 tykkäystä

@Tomi_Valkeajarvi ja @Pauli_Lohi juttelivat Raisiosta.

Vastuullisuuteen ja terveellisyyteen keskittynyt Raision tuoteportfolio on hyvin asemoitunut vastaamaan megatrendien tuomaan kysyntään. Yhtiön vahvoilla brändeillä on lisäksi hinnoitteluvoimaa ja ne tuovat vakautta tulokseen. Kilpailu on kuitenkin kovaa ja kuluttajien heikentynyt ostovoima on vaikuttanut korkeamman hintaluokan tuotteiden kysyntään. Analyytikko Pauli Lohi arvioi Raision pidemmän aikavälin potentiaalia ja osakkeen houkuttelevaa tuotto-odotusta.

Aiheet:

00:00 Aloitus
00:16 Perinteikäs elintarvikeyhtiö
01:53 Terveellisyyteen keskittynyt tuoteportfolio kuluttajille
05:03 Vahvoja brändejä B2B-myynnissä
06:55 Defensiivinen markkina, mutta hintakilpailu kovaa
10:03 Tavotteita jäljessä
12:24 Vahva tase ja anteliaita osinkoja
14:25 Megatrendien tukemaa kasvua pitkällä aikavälillä
16:41 Arvostus houkuttelevalla tasolla

5 tykkäystä

Tuosta Tomi Valkeajärven ja Pauli Lohen keskustelusta ja Lohen puheenvuorosta sai tiedon, että Raisiolla osataaan gluteenittoman kauran erottelu “tavallisesta” kaurasta, eikä puhdasviljelyä enää perinteisesti tarvittaisi. Ymmärsinkö asian väärin vai pitääkö tämä paikkansa?

3 tykkäystä

Tuo kuulostaa keliaakikon korviin erikoiselta. Voisiko kyseessä olla paremminkin tarkkailusysteemi, jossa puhtaasti viljelty kaura tuomittaisiin tavalliseksi kauraksi gluteenijäämien tai joukossa olevan muun viljan vuoksi?
Tai onko kyseessä vieraiden jyvien erottelusta? Ennen jauhamista gluteeniviljoista tuskin irtoaa kovin paljon gluteenia ja toisaalta jyvän kuori suojaa käytettävää viljan ydinosaa gluteenipölyltä. Kaura itsessään on samaa viljelystä riippumatta, ongelma on joukossa oleva epäkaura.

1 tykkäys

Gluteenitonta kauraa valmistetaan kahdella eri menetelmällä. On niin sanotusti pellolta pöytään varmistettu tuotantoketju, jossa kauran sekaan ei missään tuotannon vaiheessa pääse gluteenia sisältäviä viljoja. Toisessa tuotantotavassa käytetään tavallista kauraa mutta gluteenittomat kauratuotteet valmistetaan omalla tuotantolinjalla. Tuotantoprosessissa on useita erilaisia puhdistusvaiheita ja laadunvarmistuspisteitä, joiden avulla vieraat viljat poistetaan kauran seasta. Tuotteiden gluteenittomuus varmistetaan analysoimalla jokaisesta tuotantoerästä useita, säännöllisin väliajoin otettuja näytteitä. Gluteenittoman tuotteen merkin saaneiden tuotteiden gluteenittomuutta valvotaan erityisen tarkasti. Yritykset toimittavat Keliakialiittoon gluteenianalyysitodistukset säännöllisin väliajoin ja gluteenittomuus on huomioitu erityisen tarkasti valmistusprosessissa.

Lähde: Keliakialiitto / Usein kysytyt kysymykset

2 tykkäystä

Kyllä minulla on sellainen käsitys, että edelleenkin gluteenittoman kauran viljely edellyttää ns. puhdasviljelyä, mutta jotta viljaerän puhtaus taataan eli viljaerä ei sisällä liikaa epäpuhtauksia (muita viljalajeja), puhtauden varmistamista on ehkä pystytty kehittämään.

1 tykkäys

Tässä muuten @Pauli_Lohi ennakko tulosjulkistusta tiistaina 13.2 silmällä pitäen; Raisio Q4 tiistaina: Haastava vuosi päätökseen ja kohti uusia kasvuponnisteluja - Inderes

Ja vielä tuloswebcastin linkki: Raisio Q4'23 ti 13.2. klo 12:00 - Inderes

7 tykkäystä