Rakennusteollisuus - Oliko pohjat tässä?

Asuntomessujakaan ei järjestetä enää vuonna 2024 :fearful:

6 tykkäystä

Tämä päätös toki tehtiin jo vuonna 2022.

10 tykkäystä

Tuo pohdinta varainsiirtoveron poistamisesta tai keventämisestä tulee vain lykkäämään omistusketjujen purkautumista, kun asunnon ostajat jäävät odottamaan tätä vähintään 2.000 ja korkeimmillaan pitkästi yli 10.000e lisäalennusta.

8 tykkäystä

Varsinkin 4% verolla olevien kiinteistöjen kauppaa tuolla pohdinnalla saataisiin varmaan hienosti jumiin.

6 tykkäystä

Ollaan päästy siihen tilanteeseen kun media “mässäilee” rakentamiseen liittyvillä uutisartikkeleillaan.

Jokainen joka on kotimaan taloutta seurannut yhtään ahkerammin, osasi ennustaa rakentamisen romahduksen jo 9kk sitten. Nyt media vain on tuonut tämän koko kansan tietouteen. Medialla pitää aina olla jokin aihe jolla mässäillä, puolen vuoden päästä tämäkin aihe on jäänyt taaksensa ja tilalle on löydetty seuraava uhri.

Ja asuntomessut kyllä jatkuvat taas vuonna 2025.

15 tykkäystä

Raappanahan kuluu lestadiolaisiin ja KPMG:ssä varsinkin Oulussa on paljon lestadiolaisia. Oululainen tuttuni, joka pyöritti 20 vuotta yritystoimintaa totesi jo muistaakseni 10 vuotta sitten, että ilman lestakontakteja Oulun seudulla on turha kuvitella mitään yritystoimintaa pyörittävänsä - varsinkaan tuottavaa yritystoimintaa. Lestadiolainen mafia näkyy myös kaupungin yritystonttien jakamisessa ja koossa. Turha edes kertoa, kenellä on etuajo-oikeus

18 tykkäystä

RT:n mukaan rakentaminen työllistää suoraan Suomessa 210 000 henkilöä. Kun siihen lisätään erilaiset palvelut, nousee luku 300 000:een. Rakennustuoteteollisuuden työpaikat huomioiden rakentamisen työllisyysvaikutus Suomessa on peräti 380 000. Luku on lähes 17 prosenttia palkansaajien kokonaismäärästä.

6 tykkäystä

Tilanne ei tosiaan ole niin paha kuin mitä uutisten perusteella voisi uskoa. Rakennusteollisuuden katsaus maaliskuulta (nyt syys- tai lokakuun aikana tulee uusi) kertoo, että asuntotuotanto on se missä mennään alas, kokonaisuuden ollessa vain 3,5 prosenttia miinuksella. Käsittääkseni tästä puuttuu vieläpä infra.

18 tykkäystä

Kiitos @Maahinen1 tuosta kuvasta, siinä näkyy hyvin eri sektorien tilanne suuntaa-antavasti vaikka onkin keväältä. Maa- ja vesirakentaminen tarkoittaa tuossa infrarakentamista. Muu kuin asuntorakentaminen kohdassa on käsittääkseni mukana teollisuuden toimitilaprojektit.

Tulevaisuuden ennusteet päivittyy, mutta jos kiinnostaa nykyhetken rakentamisen volyymi, niin tuo kuva on sen suhteen ihan hyvin ajan tasalla.

4 tykkäystä

Maaliskuussa tehdyt arviot on muuttuneet moneen kertaan tässä välillä…

3 tykkäystä

Linkin otsikko on täysi click-bait, ellei jopa suorastaan mauton. Vaikka menisi kuinka huonosti, niin toivottavasti jokaiselle on päivän selvää että kaikki 210 000 (tai 380 000) alan työntekijää ei ole jäämässä työttömäksi.

Edesvastuutonta edes kirjoitella että satoja tuhansia on jäämässä työttömäksi. Etenkin kun jutussa vielä lukee että rakennusliitossa pelätään työntekijöiden luvun putoavan 210 000:sta → alle 170 000:een. Millä järjellä tuossa on satoja tuhansia työttömiä lisää?

8 tykkäystä

Tässä vielä linkki tuohon. Jos kiinnostaa, niin seurailkaa kun tulee uusi. Todennäköisesti muutos ei ole hälyyttävän suuri.

4 tykkäystä

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotherus kertomassa näkemyksiään.

En varsinaisesti mitään 10 kohdan listaa nähnyt, taisi olla click bait.

Vähänlaisesti sisältöä. Tässä ehkä ainut nosto artikkelista:
"Esimerkiksi toimistojen konversioita asunnoiksi pitäisi helpottaa. Nykyisin niihin voi liittyä kankeita lupaprosesseja ja isoja maksuja.”

Brotherus myös purkaisi sääntelyä. Sen hän tekisi suhdanteesta riippumatta, mutta erityisesti nyt. Useampi hanke muuttuisi hänen mukaansa kannattavaksi, jos vaikkapa parkkipaikkavaatimukset joustaisivat."

Tuo luvituksen ja byrokratian määrä ja kesto taitaa olla jotain aivan käsittämätöntä Suomessa. Varmasti pitäisi helpottaa ja sujuvoittaa, mutta asian valmistelu ja ajaminen toteutukseen saakka ei kyllä taida auttaa tässä kriisissä mitenkään, vaan valmista tulee sitten vuosien päästä.

4 tykkäystä

Tuossa taitaa olla se 10 kohdan lista ainakin.

14 tykkäystä

“Asiantuntijan mukaan Suomen suurimmista talonrakentajista yhden pitikin kaatua mutta seitsemän muuta selviytyvät”

“Jukkatalon johto nukkui. Kassavirtatulos oli jo vuonna 2021 miinuksella melkein 11 miljoonaa euroa, yhtiö velkaantui, eikä sopeuttanut kustannuksia.”

11 tykkäystä

Olipas hyvä artikkeli! Tuossa oli rivien välistä luettavissa, että materiaalien hintojen nousu tosiaan on noita rakentajia ahdistanut. Korkojen nostamista nyt yritetään tähän pakolliseen pahaan.

Väittäisin, että vaikka korkoja ei olisi nostettu, raksafirmoja kaatuilisi odottamattomien inflaatiokäänteiden vuoksi. Korkomenot toki teettävät oman päänvaivansa tähän soppaan.

6 tykkäystä

https://ssa.fi/ajankohtaista/kesko-ja-ssa-rakennus-toteuttavat-yhdessa-suurhankkeen-kivistossa-uusi-k-citymarket-ja-9-kerroksinen-asuinkerrostalo/

Väliin jotain positiivistakin rakennusalalle. Iso investointi Vantaan Kivistöön Keskolta ja SSA:lta.

2 tykkäystä

Tuo Kivistön alueen (kauppojen) kehitys on kyllä ollut surullista katsottavaa sivusta, asukkaat ovat varmaan olleet todella tyytyväisiä. Alun perin piti tulla iso ostoskeskus Prismalla ja Citymarketilla, mutta sille suunnitelmalle ei sitten tapahtunut mitään. Lopulta sitten onneksi saatiin sentään pienempi ostari S-Marketilla ja Lidlillä aikaiseksi. Ja joskus tulevaisuudessa sitten näköjään Citymarket.

No toi Kivistön tilannehan ei suoraan tähän ketjuun kuulu, mutta uusi kauppakeskus valmistuu siis 5.10. ja tämä linkattu kauppakeskus siihen viereen kevät/kesä 2026. Yhteensä ovat varmaan lähelle jo tuota alkuperäistä suur kauppakeskushanketta mitä aikoinaan suunniteltiin. Siihen vielä suunniteltu monitoimihalli yli 30000 yleisön kapasiteetillä, niin Kivistölläkin on lopulta loistavat näkymät.

1 tykkäys

Tässä olisi Salkunrakentajan juttua rakennusalasta ja sen kriiseilystä, jutussa on lainattu mm. Rakennusteollisuuden ajatuksia.

”Jos rakentaminen jää liian pitkäksi aikaa liian syvälle, vaikutukset ovat vakavia koko talouteen, työllisyyteen ja asuntomarkkinoihin”, Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Aleksi Randell varoittaa.

Jutun alaotsikot:

  1. Rakennusteollisuus esittää veropoliittisia toimia rakentamisen tukemiseksi
  2. Infrahankepaketti käyntiin nopeasti
2 tykkäystä