Rapala sijoituskohteena

Rapalassa tuntuu, että ainoat tahot, jotka tekevät yhtiöllä rahaa ovat sen lainoittajat 12,5% hybridilaina näin karkeana esimerkkinä. Osakkeenomistajille on jäänyt luu käteen ja saavat kantaa vain riskiä.

15 tykkäystä

Hybridilainan ajankohta voi silti olla hyväkin ajankohta hankkia osaketta. Esim. v. 2009 Huhtamäki, Amer ja Ponsse 12% korolla ottivat. Aika hyvä ostoajankohta näin jälkikäteen tarkastellen.

Varatalousjohtaja Miikka Tarna , eikö Rapala saanut pankista halvempaa lainaa?
”Hybridilaina liittyy uudelleenrahoitukseen eli on ehtona rahoituspaketin lainasopimuksille. Varastojen tyhjennys, joka on ollut käynnissä monella alalla, on iskenyt myös meihin, ja velkaisuus on korkeammalla tasolla kuin haluamme.”

5 tykkäystä

Tässä on Thomaksen kommentit H2:sta. :slight_smile:

Rapalan liiketoimintaympäristö oli H2:lla haastava heikon kuluttajakysynnän ja jakelijoiden varastotasojen alentamistavoitteiden takia. H2-luvut olivat odotetusti heikot ja jäivät ennusteistamme. Yhtiö havaitsi H2:n aikana myönteistä kehitystä sekä omassa tekemisessään että markkinaympäristössään ja yhtiö ohjeistikin kuluvalle vuodelle odotetusti paranevaa oikaistua liiketulosta.

5 tykkäystä

Tässä on Thomakselta uusi Rapalan yhtiöraportti. :slight_smile: :gem:

Rapalan H2-luvut olivat odotetun vaisut haastavan liiketoimintaympäristön keskellä, mutta osoittivat varovaisia paranemisen merkkejä. Rapalalla on mielestämme selvät edellytykset parempaan ja liiketoiminta tuntuu kehittyvän oikeaan suuntaan, mutta heikko tase nostaa riskiprofiilia ja rajoittaa pääoman allokointimahdollisuuksia. Tämän seurauksena osakkeen riski/tuotto-suhde kääntyy silmissämme epäedulliseksi.

3 tykkäystä

Huono Riski/ tuotto suhde sanonta hieman näissä romahtaneissa aina särähtää korvaan…
Aikaisemmin, kun firmalla meni hyvin,se oli ilmeisesti hyväkin, kun kurssi oli 10 euroa.
Nythän riskin osuus on kuitenkin max. 2,8 e , kun se aikaisemmin oli 10 e . Ja paljonko oli silloin tuottopotentiaali, max 2 euroa ? kun nykykurssilla se on n. 9 euroa… Ruletissa 3:1 on jo aika hyvä tuotto/panos suhde. Varsinkin, jos aikaa odottaa on yli 5 v.

2 tykkäystä

Eihän tuolla lailla voi ajatella sijoittamista. Sillon, kun Rapala lähti menemään oikean suuntaan ja nousi reiluun 10€ olisi potentiaali voinut pitkällä aikavälillä olla vaikka ja missä. Kyseessä laadukas brändiyhtiö, jonka tuotto oli korkeaa. Nyt yhtiö hädin tuskin pystynee maksaan kalliit hybridilainan korot kun tilanne niin vaikea. Paljon täytyy tapahtua yhtiössä ennen kuin voidaan puhua vaikkapa 6€ potentiaalistakaan. Yhtiön markkina-arvoon on nykynäytöilläkin leivottu todella paljon hyvää eikä osaketta voi sanoa halvaksi. Erittäin kallis osake nykykurssilla. Sijoittamista ei kannata ajatella mielestäni “pelinä”, jossa tuijotellaan kurssia missä se on käynyt ja missä ollaan nyt. Esim. moni ATH lukemissa oleva firma on yhä edullinen esim SKF ja taas ATL hinnoissa oleva ylikallis kuten vaikkapa YIT.

Eihän se pitkän aikavälin potentiaali ole mihinkään muuttunut , ei edes Yit :ssä. Tai no siinä Venäjältä tuli ennen merkittävästi tuloja eli aikaisempi 10 euroa ollee hyvinkin tiukassa. Toki noin yleisestikin , jos osakkeiden kokonaismäärä muuttuisi paljon osakeannin takia, niin vanhan kurssin saavuttaminen olisi haastavaa. . hybridilainakin on firmalle sinänsä ennestäänkin tuttu…Konserni lunastaa takaisin 13.11.2019 liikkeelle lasketun 25 miljoonan euron hybridilainansa (ISIN: FI4000410626). Takaisinlunastus tehdään 15.11.2021 lainaehtojen mukaisesti koko pääoman osalta.

On se muuttunut paljon epätodennäköisemmäksi. Rapalan myynti tippunut reilu 24% parissa vuodessa, kun muu markkina on tippunut noin 1% luokkaa ( eri lähteistä katsottuna). Tämä on aika vahva indikaattori, että asiat eivät suju oikeaan suuntaan ja Rapala konsernin hajanaisuus ( jakelu ketjujen ja SKU- hirveä määrä tekee kaupan teosta tehotonta ja vaikeaa. Itse brändin arvon en näe laskeneen, mutta taas esim Blue Fox ja Storm brändien arvot mahdollisesti ovat muuttuneet ei niin kiinnostavaksi kuluttajien silmissä. Toivottavasti Crush Cityn lanseeraus ja muut toimet kuten ruiskuvalu liiketoiminnan myynti selkeyttävät ja tehostaa konsernin toimintaa. Huom. rahoituksen hinta täysin eriä, mitä oli 2019 silloin uudet lainat hyvinkin houkuttelevia alhaisilla koroilla.

Liikevaihdon laskun taustalla on 3. osapuolen tuotteiden myynnin lasku (shimano) yhteensä hieman yli 50 miljoonaa euroa. 3 vuotta sitten muista kun omista tuotteista tuli lähes 30% myynnistä, nyt enää 10%. Omien tuotteiden myynti on itse asiassa kasvanut viim. 3 vuoden aikana. Sen taas pitäisi jatkossa tarkoittaa aikaisempaa parempaa liikevoitto%, sillä se on omissa tuotteissa parempi.

Toiseksi Pure Fishing on viime vuosina ostellut yrityksiä ja brändejä näin liikevaihtoa varmasti hyvin nostaen…

Kyllä se onkin ymmärrettävä syy, mutta monilla kilpailijoilla vastaavaa ongelmaa ei ole tullut. Esim. suuren kilpailijan Pure Fishingin myynti kasvanut koko ajan. Lähdetiedot vaihtelevat, mutta selvää kasvua ollut joka tapauksessa. Rapala puolestaan häviää markkinaa kilpailijoille. Harmillinen asia sinänsä, että vahvasta uistintalosta ei ole saatu irti siinä piilevää massiivista potentiaalia.

Joonas Häyhä käy läpi Rapalan H2-tulosta. :slight_smile:

Rapala julkisti 7.3 iltapäivällä tuloksen H2/2023:n osalta. Tulos jäi huomattavasti odotuksistamme. Seniorianalyytikko Joonas Häyhä käy videolla läpi kalastustarvikevalmistajan tulosta.

Shimano yhteistyöhän tosin pääpiirteittäin kai purettiin jo 2019… Sittenhän on tämä vähän epäselvähkö tapaus 13 fishing, jonka liikevaihto ei enää näkynyt v. 2023 liikevaihdossa ja sitä laskien siis, kun toiminta siirrettiin toiseen yhtiöön. Sehän on nyt ostettu itselle kokonaan. Loppuosuuden hinta oli 1 euroa, mikä tarkoittanee tappiollista bisnestä?, kovat odotukset tosin sinnekin ladattu jatkoon…kauanko sitten katsovat , jos tappiot jatkuvat? Rapalan oma ydinbisnes pitäisi kuitenkin tehdä vakaata yli 20 millin liikevoittoa ?
Tällainenkin vanha analyysikin tuli vastaan :slight_smile: https://www.inderes.fi/files/88814502-93b4-41f5-bf4b-86dd675f3294 Jälkikäteen ihan hauskoja. ja kertoo ennustamisen vaikeudesta…

Pörssitiedotetta näin pyhäpäivän ratoksi:

Eläköitynyt “erittäin menestyksellisen uran” tehnyt operaatioiden johtaja ei tarvitse kuitenkaan tehtävilleen jatkajaa, vaan työt jaetaan organisaation sisällä. No, säästyypä ainakin palkkakulut…

7 tykkäystä

Hiljainen hetki tiedossa Rapalan yhtiökokouksessa to 18.4, hallituksen jäsen, entinen, pitkäaikainen toimitusjohtaja Jorma Kasslin on kuollut. Hänhän oli jo ilmoittanut, ettei ole käytettävissä uudelleenvalintaan: Rapala VMC

Osanottoni läheisille.

9 tykkäystä

Toimitusjohtaja ja talousjohtaja tekivät katsauksen yhtiöönsä yhtiökokouksessa. :slight_smile:

5 tykkäystä

Toimarilta melko positiiviset kommentit Crush City sarjalle toimitusjohtajan katsauksessa.

“Huippusuosituksi lyhyessä ajassa muodostuneen Rapala Crush Cityn lanseeraus pehmytuistinten markkinoilla Pohjois-Amerikassa on aikaansaanut erittäin voimakkaan kulutuskysynnän ja vahvan tuen jälleenmyyjiltämme, he ovat uusinta tilanneet tätä tuotesarjaa poikkeuksellisen paljon. Tuoteryhmän myynnin erittäin lupaava aloitus ja vahva tilauskertymä Euroopassa antaa odottaa hyvää tulosta koko vuoden osalta. Rapala Crush City edustaa huippulaatua, tuotteet ovat innovatiivisia, mutta ne on suunnattu markkinoiden suurimpaan segmenttiin. RCC on saanut todella vahvaa palautetta markkinoilta. Olemme erittäin tyytyväisiä tuotteiden toiminnalliseen suorituskykyyn ja uskomme tuoteryhmän tuovan merkittävää liikevaihdon kasvua tulevina vuosina.”

Positiivista että tuotepuolella vaikuttaisi vihdoin löytyvän kalastajia oikeasti kiinnostavia tuotteita.

12 tykkäystä

Teemu Liila ja @Heikki_Keskivali keskustelivat Rapalasta ja Fiskarsista. :slight_smile:

Jaksossa vastakkain ikoninen Fiskars ja myös Amerikassa tunnettu Rapala. Kevin tekee yllättävän vierailun jaksoon.

1 tykkäys

Myöhemmin tänään Rapalasta kiinnostuneita hemmotellaan Inderesin kuluttajatuoteillassa! Meikäläinen pitää alkuun lyhyen keynote puheen, jota seuraa yhtiöesitykset Orthexilta ja Rapalalta. Rapalalla johto melko hiljattain vaihtunut ja strategiaa päivitetty, joten odotan mielenkiinnolla mitä kerrottavaa yhtiöllä on :sunglasses:
Tapahtuman tallenne on luonnollisesti katsottavissa jälkikäteen.

10 tykkäystä

Tässä olisi vielä suora linkki Rapalan CEO:n Lars Ollbergin esitykseen.:slight_smile:

4 tykkäystä

Mahtava juttu, että yhtiö on aktivoitunut sijoittajaviestinnässä myös pakollisten puolivuotiskatsausten ulkopuolella. Taitaa olla ensimmäinen kerta sitten vuoden 2018 CMD:n, kun puhutaan sijoittajille myös isosta kuvasta.

Esityksen lopussa Lasse istuu myös Thomaksen haastateltavaksi. Rapalan toimarin haastatteluahan meiltä toivottu jo vuosia niin älkää missatko!

Itellä tarkoitus testata mökillä ensi viikolla vihdoin paljon hehkutettuja Crush city jigejä. Saatiin niitä Lasselta testiin syksyllä kun vaihdettiin analyytikkoa. Onko muilla tullut kalaa näillä?

Osakkeestakin vähän omia ajatuksia. Varovaisesti rannalta seurailen. Hyviä palikoita on edelleen kasassa (Rapalaan pelimerkit, Crush city ja muu innovaatioputki, 13 fishing Usa omiin käsiin, Okuma, hiljalleen paraneva markkina). Saa nähdä saataisiinko yhtiön myynti vihdoin kasvuun kestävästi, joilloin se tuloskin paranisi hyvällä vivulla.

Riski puolella on tuo vaikeiden vuosien nostama velka ja sitä paikkaamaan hankitun hybridin korkeat korot.

17 tykkäystä