Rauten kassavirta ja tase ovat tosiaan hyvin poikkeuksellisia johtuen suurten projektien maksuaikataulujen sekä liikevaihdon ja tuloksen buukkaamisen dynamiikasta sekä tietysti myös edelleen erittäin korkeasta tilauskannasta (josta tuntuva osa on vielä isoja projekteja). Asiakkaan ennakoina Rautelle antamat rahat eivät myöskään ole käytännössä yhtiön omaa rahaa, vaikka teknisesti EV-laskenta ne sellaisena käsittelee. Tätä on avattu tarkemmin laajassa raportissa, joten en ala sitä käydä tässä tarkemmin läpi.
Suluissa oleva kysymys on myös ihan relevantti, sillä Rauten ennustaminen kuluvan vuoden yli on perinteisesti melko hankalaa tuloksen voimakkaan volatiliteetin takia. Enkeli toteaisi, että yhtiön on parantanut juoksuaan, strategian toteutus etenee, talous on menossa lähtökohtaisesti parempaan ja tuloskunto etenee vuoden 2028 tavoitteita kohti. Piru taas ajattelee, että mitään kestävää parannusta ei ole saatu aikaan ja historia toistaa itseään, joten suurprojektien toteuttamisen edetessä ensin tilauskanta laskee ja pienellä viiveellä myös liikevaihto ja tulos tulevat alas. Meidän vallitsevassa ennusteskenaariossa näkyy toistaiseksi molempien kädenjälki.
Osakesarjat tuli yhdistettyä vuoden 2023 rahoitusjärjestelyjen yhteydessä, mikä pienensi Mustakallion suvun äänivaltaa yhtiössä, mutta se on edelleen merkittävä etenkin ostotarjousskenaariossa. Spekuloin (mitään tietoa minulla ei luonnollisesti ole) kuitenkin edelleen, että erityisen innokkaasti/aktiivisesti Mustakalliot eivät olisi Raute myymässä.