REIT - osinkotuottoa kiinteistöistä

Meikän salkun kovin voittaja +41 % (kakkosena joku Apple, +36 %) ja osinkoja maksaa tasaiseen tahtiin. Koronan jälkeen maksoi jopa lisäosinkoa normaalin päälle (edelleen voimassa tuo lisäosinko). Ainakaan itsellä ei ole huolta ko. lapusta. Ares-konserni on aika laaja kokonaisuus, josta Ares Commercial (ACRE) on “vain” yksi osa.

8 tykkäystä

Kiitos kommenteista. Minä löysin ACREn keväällä kun etsin korvaajaa MAINille. MAIN on ollut myös erinomainen sijoitus mutta kun Degiro alkoi periä 30% lähdeveroa osingoista päätin luopua siitä.

Nythän tuo ongelma Degirossa on poistunut ja mietin että kumpaako ostaisin lisää. Taidanpa ostaa kumpaakin. Kumpikin on tehnyt vakaata tulosta ja maksanut hyvää kasvavaa osinkoa. Kurssikehitys on näissä sivuseikka, sitä varten on muut yhtiöt.

ORC, Orchid Island Capital tekee Reverse splitin

Katselin tuossa Realty incomen (O) P/E:tä ja rupesi hieman hirvittämään. 70 luokkaa.

Katsoin historiaa niin pyörinyt 40 paikkeilla aika monta vuotta ja kaukaisuudessa 20 luokassa. Mitä mietteitä tästä? On yksi omistamani REIT, mietin keventämistä koska aika hurja on lukema.

4 tykkäystä

REIT tai kiinteistösijoitusyhtiöitä ei usein kannata alkaa tarkastelemaan p/e kautta, mutta p/affo antaa usein järkevämmän näköisen luvun. Realty Incomella tuo luku on vajaa 20, joten en sitä edulliseksi kutsuisi, mutta ei nyt mitenkään överi kalliskaan. Se nauttii sektoria korkeammista kertoimista hajautetun portfolion vuoksi. Toinen valuaatio metriikka mitä näiden kanssa voi soveltaa on kiinteistöportfolion arvon vertaaminen yhtiön arvostukseen.

11 tykkäystä

Itse ostin avausposition Samhällsbyggnadsbolagetia (SBB B) ja tästä on oma keskustelunsa:

Analyysi:

5 tykkäystä

Realty Incomen erityispiirre on kuukausittainen osinko, joka voi myös olla houkutteleva ja kuuluu osinko aristokraatteihin.

2 tykkäystä

Mitä ihmettä, P/E 1 luokkaa ja laskenut YTD -70 pinnaa. Avaatko vähän? Kiinnostava.

1 tykkäys

SBB B:ssä osinko% on ainakin heilahdellut. Viimeksi maaliskuussa 2022 osinkoa maksettiin 0,25 SEK, josta se huhtikuuhun mennessä oli pudonnut 0,11 SEK:uun.

Osinko näyttää muuttuneen maaliskuussa kvartaaliosingosta kk-osinkoon.

6 tykkäystä

Toisessa ketjussa vois jatkaa. EPRA earnings (EPS) Q2 oli -0.39 SEK/share. Ei näillä yhtiöillä voi katsoa perinteistä P/E, koska kirjataan arvonnousut ja -laskut. 12kk adjusted cash earnings oli 2,34 sek/share eli tavallaan noin P/E 7,3. Kannattaa lukea firman Q2-esitys.

4 tykkäystä

Ruotsalaisten kiinteistösijoitusyhtiöiden substanssiarvot ym. löytyvät hyvin osoitteesta:

https://fbindex.se/fbi/#/index

Jos on kiinnostunut muista sijoitusyhtiöistä niin sitten

http://www.ibindex.se/ibi/#/index

Näistä löytyvä substanssiarvon rabatti tai premie lienee yksi parhaista mittareista näiden arviointiin.

10 tykkäystä

Täytyy vain huomiota, mitkä noista on jo tehnyt alaskirjauksia ja paljonko on velkaa. Muuten voi käydä oravat.

Itse olen pysynyt edelleen SBB:stä erossa, mutta Castellum ja Balder löytyy jo salkusta.

SBB on pudonnut eniten ja sen P/B on selvästi houkuttelevin. Sellainen asia pisti kuitenkin silmään, että EV/Revenue (Eli kokonaisarvo velkoineen vs vuokratulo) ei kuitenkaan ole merkittävästi verrokkejaan halvempi. Yahoo Financen mukaan kyseinen luku SBB:lle 17.42 ja Balderille 19.65. Kojamolla kyseinen luku 18.71.

Tuosta herää kysymys, että onko SBB:n kirja-arvo yliarvostettu, jos kerran vuokratuloa ei tule merkittävästi muita enempää? Puuttuuko SBB:n liikevaihdosta mahdollisesti jotain, tai onko heillä esim. paljon keskeneräisiä hankkeita meneillään, jotka alkavat tuottamaan vuokratuloa vasta lähiaikoina?

Koskaan ei pidä tehdä yhden tunnusluvun perusteella lopullisia päätelmiä, mutta tämä vaan pikaisena huomiona.

5 tykkäystä

Tuli jokin aika sitten ostettua kanadalaista True North REIT:iä ja jänskätti jo etukäteen kuinka ennakonpidätyksen kanssa tulee käymään.
Tänään kolahti postilaatikkoon kirje Danske Bankilta jossa oli ilmoitus 25% ennakonpidätyksestä ja mukana Kanadan valtion lomake NR301, jolla on mahdollista saada ennakonpidätykseksi 15%.
Lomakkeen voi lähettää Danske Bankille ja he hoitavat asian eteenpäin 65€ hintaan per lomake. Lomake on voimassa 3 vuotta eli se pitänee uusia tuon jälkeen ja maksaa 65€.
Oletan että samalla kaavakkeella tulee muutkin kanadalaiset ennakonpidätykset 15%:llä jos jatkossa sijoittaa muihin firmoihin.

Laskin että kannattaa maksaa, mutta asia saattaisi hoitua myös suoraan Kanadan valtion byrokraattien kanssa. Luulen tosin että tällöin pitää liittää muitakin dokumentteja esim. passin kopio, maistraatista asuinpaikkatodistus jne.

Ehkä katson ennen NR301 lähettämistä pidättävätkö todella 25% ettei maksa turhasta. Toki tuon 65€ saa verovähennyksen.

Tämä näin tiedoksi teille Kanadaan sijoittajille. Kenelläkään kokemusta asiasta?

Jopas Danskella on nihkeä prosessi. OP:ssa, Nordeassa ja Nordnetissä verotus toimii automaattisesti oikein myös kanadalaisten osinkojen kanssa. Eli menee tuo 15 % ulkomaan vero, kuten myös USA:n ja Ruotsin osingoissa. Eikä tarvitse maksaa mitään ylimääräistä.

8 tykkäystä

Joo tulee varmasti halvemmaksi avata AOT NN:sta tai OP:sta ja siirtää Kanukit sinne. Itselläni on useampi CAD lappu ja toimii hienosti. Kanadassa on paljon hienoja osinkofirmoja ja niitä voi vieläkin ostella jollain tavalla kohtuullisella valuuttakurssilla kun USD:sta on tullut hävyttömän kallis. Alla omani:

Riocan REIT
Dream Industrial REIT
Slate office REIT
SmartCentres REIT
Northwest healthcare REIT
Pembina Pipeline
Manulife

6 tykkäystä

Mandatumilla mennyt myös suoraan oikein.

2 tykkäystä

Koskas Nordealla on alkanut meneen Kanadan osingot tuolla 15 % lähdeverolla? Pari vuotta sitten meni 25 %:lla.

1 tykkäys

Interactive Brokersilla menee myös kanadalaiset oikein.

1 tykkäys

Sellaista kuulin. Esim. OP:lla ne alkoi toimia ihan vast’ikään (varmuudella 4 kk sitten, mutta ehkä jo vähän aiemmin), että ehkä pankeille on tullut jotain painetta - tai todennäköisemmin niiden käyttämä palvelu alkoi tukea Kanadaa :slight_smile: