SBB Norden - Pohjoismaiden suurin sosiaalisen infrastruktuurin kiinteistöyhtiö

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB [IR-sivu]


SBB sijoittaa pohjoismaisiin kiinteistöihin :finland: :sweden: :norway: :denmark: , joissa vuokralaiset ovat valtion rahoittamia tai ruotsissa korkean sääntelyn piirissä, esimerkiksi Koulut, Poliisiasemat, Terveyskeskukset. Yhtiön keskimääräinen vuokrasopimus(WAULT) on tällä hetkellä 9vuotta.Yhtiöllä on 3-kulmakiven strategia.


Numeroita H1’21;

kuvaH1 Jälkeen tapahtunutta:


Taloudelliset tavoitteet & Osinkopolitiikka

kuva

Hieman valitettavaa, kun yhtiöllä on Class A, B & D osakkeet, joten niiden osalta saa olla tarkkana!
Yhtiö järjestää CMD:n tulevana perjantaina, 10.9.2021 https://corporate.sbbnorden.se/en/capital-markets-day-2021/


Suurimmat omistajat

Hallituksen + Johtoryhmän omistukset kokonaisuudessaan.

Inderesin yhtiösivut


Viimeaikaisen kurssinousun vuoksi, yhtiötä arvostetaan aika mehukkaalla preemiolla verrattuna kiinteistöjen arvoihin. [ 50SEK vs EPRA NRV 31SEK Q2 ]. Allekirjoittanut omistaa pienen position SBB B-class, Cibuksen ja Cityconin rinnalla.

11 tykkäystä

Tiedotetta pukkaa CMDn alla, joka pidetään huomenna.

  • The target for the size of SBB’s property portfolio has been adjusted to amount to SEK 300 billion in 2026. The target for earnings from property development has also been raised to an average of SEK 2.0-2.5 billion per year on average over a 5-year period.

  • The Board of Directors also has the ambition to propose a dividend of SEK 1.32 per ordinary share A and B, divided into twelve monthly dividends, to the Annual General Meeting 2022.

  • In connection with the Capital Markets Day on 10 September 2021, SBB will also present an updated Vision 2030 where the entire business shall be climate positive by 2030.


Elikkäs, Cibuksen kaveriksi ensivuonna alkaa kuukausittaiset osingot ja osinkoa korotettiin 32%.

Laajentumista pohjolan ulkopuolellekkin vilautetaan;

Ilija Batljan, Founder and CEO of Samhällsbyggnadsbolaget I Norden AB, comments on the new goals and ambitions for tomorrow’s Capital Markets Day:

“Since our Capital Markets Day in June 2020, we have continued to grow our portfolio, and we are already close to reaching the previous target of SEK 125 billion in property holdings by 2025. To underline our ambition to eventually become Europe’s largest real estate company in social infrastructure we are therefore raising the target sharply to reach SEK 300 billion in holdings by 2026. We also see great potential in scaling up our platform outside the Nordic region.”


Huomennapa näkee, mitä markkinat tästä ajattelee kokonaisuudessaan :slightly_smiling_face:

3 tykkäystä

SBB:n tulos tuli tänään.

Epra NAV nousi; " Long-term net asset value (EPRA NRV) calculated in accordance with EPRA’s new guidelines for net asset value calculations was SEK 49,296m (37,505), corresponding to SEK 34.55 (28.21) per share. "

Päätöskurssiin preemiota on jo 75%, yuck! :smiley:

Keskikorko senkuin laskee laskemistaan; SBB’s average interest rate has decreased from 1.41 percent at the end of Q3 2020 to 1.11 percent, resulting in a decrease in total financial net and contributing to an increased interest coverage ratio to 5.7 times (3.7).

Yhtiö nosti reippaasti taas ohjeistustaan; For the full year 2021, earnings per ordinary share A and B are estimated to amount to SEK 9.80 which is an increase from the forecast of SEK 7.80 that was provided in the second quarter.

Suurin osa tuloksesta muodostuu kummiskin kiinteistöjen arvonnoususta:

1 tykkäys

SBB näköjään saa velkaa negatiivisella korolla (mikäli luen tiedotetta oikein). Ei tää huonointa bisnesta ole omistaa julkishallinnon kiinteistöjä ja rahoittaa niiden rakentaminen negatiivisella korolla.

2 tykkäystä

Oon tutustumassa ruotsalaisiin osakkeisiin ja katselin että SBB:lläkin on D-luokan osakkeita. Cibuksella tämä näyttäisi olevan lähinnä osinko-osake jonka arvo ei todennäköisesti tule paljoa nousemaan, onko sama myös SBB:llä?

Jos on niin onko kenties ihan yleinen käytöntä että D-osake edustaa aina tätä mallia?

Ruotsissa on myös jonkin verran etuoikeutettuja osakkeita (Pref) jotka tarjoavat tietyn lunastushinnan jonka paikkeilla kurssi pyörii. Kun yhtiötä tarkastellaan niin omaan pääomaan lasketaan vain 50% etuoikeutetuista.

D-osake taas on yhtiölle 100% omaa pääomaa jonka turvin yhtiö saa edullisempaa rahaa, mutta sijoittajalle enemmän riskiä kuin etuoikeutetussa koska on kuitenkin tavallinen osake. Nimellistä osinkotuottoa taas parantaa rajoitettu osingonkasvupotentiaali, SBB:llä D-osakkeelle maksetaan 5x A/B-osakkeen vuosiosinko, mutta max 2 SEK/vuosi), eli treidaa tietysti isommalla nykyosinkotuotolla kun upside on rajoitettu.

1 tykkäys

Olenko ymmärtänyt väärin vai eikös SBB:n pitänyt myös aloittaa joka kk osingot tänä vuonna? Milloinkohan nämä alkavat, jos on alkamassa.

27.4. on yhtiökokous jossa tuosta osingosta päätetään.

The Board of Directors proposes that dividend is distributed to the common shareholders with SEK 1.32 per Class A and Class B share to be distributed monthly and SEK 2 per Class D share distributed quarterly.

Record dates for dividend distribution to Class A shares and Class B shares shall be the last weekday for each calendar month with one twelfth (SEK 0.11) per disbursement date and beginning 29 April 2022. Record dates for dividend distribution to Class D shares shall be 30 June 2022, 30 September 2022, 30 December 2022 and 31 March 2023 with an amount of SEK 0.50 per disbursement date. Distribution of dividends is expected to be made by Euroclear Sweden AB three banking days after each record date.

Irtoaminen siis jokaisen kuun viimeistä arkipäivää edeltävänä päivänä, alkaen siis 28.4. (0.11 SEK)

3 tykkäystä

Tämähän on tullut melkoisesti alas, alle 20 kruunun kurssissa pyörii nyt. Kiinteistöpuolella toki odottaa kovat ajat kun kirjanpitovoittoa ei saa tehtyä ja korot alkavat nousta, mutta olisiko tällä saumaa tehdä kohtuullista tulosta jatkossa?

2 tykkäystä

Jonkun verran heillä on valtiota myös vuokralaisenaan niin tuskin asiat erityisen huonosti menevät, vuokra-asuminenkaan tuskin loppuu. Itse en näe SBB:n tilannetta huolestuttavana kun eivät vuokraa tiloja (pääasiallisesti ainakaan) yrityksille jotka saattavatkin loppua ja jättää jälkeensä tyhjiä kiinteistöjä sekä juoksevia kuluja.

Ajattelin lisätä kunhan näyttää siltä että lasku loppuu\hidastuu, jos nyt vielä vähän halvemmalla sais.

3 tykkäystä

Kurssin tippuminen liittyy käsittäkseni Viceroy Researchin shorttaukseen ja sen julkaisemaan selvitykseen SBBn kähminnöistä. En ole tutustunut sen tarkemmin, mutta aiempi valuaatio ei ehkä ole ollut aivan kohdillaan. Samhallsbyggnadsbolaget – Hard to pronounce, harder to justify value | Viceroy Research

Sivuhuomiona, Börsnack-foorumilla ollut jonkun aikaa huomattava määrä keskustelua tästä firmasta. Pitää tutkia tätä keissiä tarkemmin, että onko kyseessä joku pump and dump yritys (ei siis yritys itsessään) vai mikä tässä herättää keskustelua.

1 tykkäys

Mikäs tä Börsnack-foorumi on? Tuntematon asia vielä itselle ja mielelläni lukisin kanssa keskustelun.

1 tykkäys

Börssnack (oli kirjoitusvirhe ylempänä, kahdella s:llä) on Dagens Industrin osakekeskustelupalsta. borssnack.di.se. Formaatti on hiukan hankala ja keskustelut yleisluontoisia, mutta välillä löytyy kiinnostaviakin pointteja ja saa kuvan siitä mitkä yritykset herättävät eniten keskustelua.

Viceroy oli itselle myös uusi tuttavuus mutta vaikutti hieman hämärältä\tarkoituksellisesti mollaavalta. Onhan kiinteistöbisneksessäkin omat hämäryytensä ja SBB:n saanut paljon vuokralaisia valtion puolelta että varmaan jonkun verran on suhteita käytetty :smiley:

Pikainen googlettelu Viceroysta ei parantanut kuvaa mun silmissä.

Viceroyn bisnes on etsiä kuraa firmoista, avata shorttipositio ja julkaista löydökset. Eli joo, tarkoituksellisesti mollaavaa toimintaa. Toisaalta niillä on omat rahat pelissä, joten luultavasti ainakin itse uskovat asiaansa.

Vastaavia puljuja on muitakin, esim Spruce Point Capital, joka samaan tapaan shorttasi Oatlyä viime kesänä.

1 tykkäys

On kyllä aivan tajuton alamäki tällä ollut ja nyt vedettiin jo weekly RSI alle 20 ja ei tässä nyt montaa vastaavaa päivää tarvitse, niin olleen ylimyyty myös kk-tasolla :open_mouth:

Pahimpaan koronamonttuun on edelleen sellainen -50% tästä kurssista matkaa, mutta kieltämättä alkaa jo itseä hiukan kiinnostamaan. Kohta oltaisiin 10% kk-osingossa, jos osinko nyt tulee pitämään, mikä tuntuu vähän epätodennäköiseltä ainakaan seuraavan parin vuoden säteellä, vaikka firma onkin ilmoittanut osingon pysyvän, jos korot eivät lähde kunnolla lentoon.

Edit: Viceroy pistänyt taas näemmä uutta rapsaa tulille eilen:

Ja firma julkaissut näemmä lyhyen vastineen Viceroyn rapsaan tänään:

Ei tainnut vastine vakuuttaa markkinoita :smiley:

4 tykkäystä

Nyt ehdin lueskelemaan paremmin raportteja, ja taidan pitää hieman taukoa SBB:n tankkauksesta ja katsoa mitä tästä tulee. Vaikuttaa hämärältä ja sellaiselta että saattaa pieni skandaalinpoikanen olla tulossa.

Parhain skenaario tietysti olisi että laskettelee vielä, ryhdistäytyvät ja saavat kurssin (heh) käännettyä ilman vehkeilyä.

2 tykkäystä
1 tykkäys

Tässä uusinta tietoa

1 tykkäys