REIT - osinkotuottoa kiinteistöistä

Olen melko tyytyväinen omaan REIT salkkuun ja jos kurssit tästä jatkaa vielä merkittävästi matkaa alas lisäilen hieman positioita ajallisesti hajautellen. Yksi sektori kuitenkin puuttuu jenkeistä: senior housing / skilled nursing. Löytyykö keskustelijoilta tältä sektorilta firmaa salkusta? Portfolio ei saisi laajentua medical office puolelle, koska sinne on jo riittävä hajautus.

LTC oli hyvän tovin salkussa jauhamassa kuukausiosinkoa, mutta en pidä siitä että ovat laajentuneet itse lainoittamaan hankkeita. Siltä puolelta saavat ihan merkittävän osan jo tuloistaan. Firman odotettu FFO kasvu ei myöskään näytä realisoituvan. Haluan pelkkää kiinteistöjen omistamista ja vuokrausta, en lainoitus/rahoitus himmeleitä.

Tasaisesti kasvava FFO ja velkojen maturiteetti ei saisi olla ihan heti ovella :sweat_smile:

Juipin postaukseen viitaten; Suosittelen SeekingAlphasta ottamaan edes kokeiluun iReit on Alphan jota luotsaa Brad Thomas tiimeineen. Olikohan noin 250e/vuosi, ja verovähennyksiin toki saa tuon laittaa. Olen ollut erittäin tyytyväinen palveluun ja heidän analyyseihin jenkki-REIT:istä, mutta on siellä tiimissä myös heitä (Leo Nelissen, Chuck Walston, Wolf Report jne.) ketkä kirjoittelee BDC:istä, MLP:istä ja korkeaa osinkoa maksavista lapuista.

1 tykkäys

Ventas (VTR) tulee usein vastaan, mutta en ole tarkemmin perehtynyt.

2 tykkäystä
1 tykkäys

Sieltähän se tuli vähän kuten uumoilinkin. Myös tänä vuonna Nordnetin Black Friday -kamppiksessa kaikki ostot ja myynnit ovat kuluttomia tulevan perjantain aikana USA-markkinalla. Eli tässä avautuu monelle mahdollisuus siivota salkusta esimerkiksi NLOPit pois.

15 tykkäystä

Meillä on tällainen ketjukin olemassa.

2 tykkäystä

Eikös nuo WPC:n spinoffina ilmestyneet NLOP WI lappuset olisi pitänyt jo vaihtua niihin varsinaisiin NLOP osakkeisiin?

Nordnetissä itselläni ainakin ne näkyy yhä WI lappuina. Tarkoitus olisi luopua niistä ja olen nyt vähän epävarma niiden kanssa. Kai nuo WI:tkin voi vain myydä tavalliseen tapaan ja homma on sen jälkeen selvä?

1 tykkäys

Mulla on salkun tapahtumissa 7.11.2023 tullut ensimmäiset NLOPit Nordnetin salkkuun, joita tuli vähän eksoottinen 8,9991 kpl. Ja kolme päivää myöhemmin 10.11.2023 se on pyöristetty tasan 9 kappaleeseen. Minä olen siinä uskossa, että vaikka siellä nimessä kummittelee lopussa WI, niin osakkeet voi silti myydä. Avasinkin tuossa jo myyntitoimeksiannon, laitoin myy ja kaikki 9 kpl eetteriin. Myy-nappulaa en paina ennen huomista, mutta kaikki näytti menevän normaaliin tapaan, eli mitään herjoja “et voi myydä osaketta nyt” ei tullut. Siitä vedän johtopäätökset, että tavalliseen tapaan toimii myynti.

1 tykkäys

Näkyykö sille NLOP WI:lle tarjoustasot? IB:ssä nuo näkyvät ihan NLOP-osakkeina ja siitä tiedotteesta sai kyllä sen kuvan, että ei noilla enää käytäisi kauppaa. Ainoastaan sen muutaman päivän ajan, 1.11.2023 asti (mukaanlukien). Jos noilla voi käydä kauppaa, niin veikkaan että nimi vain on jostain syystä väärä.

Toisessa paikassa lukeekin:

Since October 27, 2023, NLOP common shares have traded on a “when-issued” basis on the NYSE under the symbol “NLOP WI.” The “when-issued” trading of NLOP ended at the close of market on November 1, 2023.

2 tykkäystä

NLOPina on voinut käydä kauppaa jo pitkään, käytännössä heti kun ilmestyivät salkkuun.
Menivät iloisesti sekaisin uusien ostettujen lappujen kanssa ja poistuivat samalla kertaa myydessä.

Nimi on vielä vanha When Issued, mutta lappujen tikkeri on NLOP

1 tykkäys

Kiitos vastauksista!

Menee sitten omat NLOP:it myyntiin huomenna Nordnetin Black Friday kamppiksen yhteydessä ja todennäköisesti lisään niillä rahoilla omistuksiani joko O:ssa tai WPC:ssä.

Muita REIT:ejä en omista, joten kun summa on melko pieni, niin lisään mieluummin jo olemassaolevia sijoituksia. Vielä en ole saanut muodostetuksi päätöstä kumpaan vapautuva raha menisi :slightly_smiling_face:

1 tykkäys

Vähän kumpaakin? Huomenna jos koska hajauttaminen on halpaa NN:ssa.

2 tykkäystä

Erittäin hyvä huomio! Sitä herkästi unohtaa, että totta tosiaan huomenna voi ostaa ihan miten pienen erän hyvänsä.

3 tykkäystä

Oon REITeistä lueskellut satunnaisesti lähivuosina ja viime vuonna meinasin jo vetästä ostohousut jalkaan mutta en sitten kuitenkaan mitään ostanut,
Nyt muutama viikko sitten aloin taas enemmän perehtyä ja otin jopa Jussi Askolan palvelun käyttöön kahdeksi viikoksi. Sain lopulta varmuuden että nyt olisi aika messevä paikka hyökätä REIT maailmaan.

Lähinnä Askolan tämän hetken suosituksia mukaillen tuli sitten ostettua seuraavia lappuja:
O , WPC , CCI, CPT, ARE, VICI ja RICK

Panostin siis laatuun ja keskimäärin näistä saa yli 5% osinkotuottoa odotellessa markkinan kääntymistä nousuun. Tuo RICK tosin villinä korttina, mutta luulen ymmärtäneeni liiketoiminnan logiikan ja sen mihin firman hehkutus perustuu. Saa nähä parin vuoden päästä miten käy.

Nyt on mukava kun on omaa rahaa jonkun verran pelissä niin varmaan tulee enemmän seurailtua sektoria ja myös tätä ketjua.
Kiitos teille kaikille vinkeistä ja laadukkaasta analysoinnista tähän asti!

11 tykkäystä

Omassa REIT-hajautussalkussa on tällä hetkellä:

  • Realty Income (O). Yhtiön sijoitusten pääpaino on yhden vuokralaisen liikekiinteistöissä Yhdysvalloissa, asiakkaina mm. suuria päivittäistavarakauppaketjuja. Poikkeuksellisen matala arvostustaso ja 6 % osinko (norm. 3-4 %) sai tarttumaan tähän aristokraattiin. Lisäilen salkkuun niin kauan, kun osinkotuotto pyörii 6 % tuntumassa. Jättiläismäinen yhtiö on laajentunut Euroopan markkinoille, sillä USA alkaa olla kaluttu loppuun, mikä lisää riskiä hieman. Laajeni hiljattain yrityskaupalla ostamalla samaan alaan keskittyneen Spirit Realty Capitalin. Yhtiön lainoista 95 % kiinteäkorkoisia ja keskimääräinen erääntymisaika 6,7 vuotta eli korkojen nousu ei lyhyellä aikavälillä juuri vaikuta yhtiöön.

  • W. P. Carey (WPC). Teollisuuskiinteistöt USA. Kiinteistöt vuokrattu pääosin triple net -periaatteella, jossa vuokralainen vastaa kiinteistön ylläpidosta kuten peruskorjauksista täysimääräisesti, ja vuokrat sidottu kuluttajahintaindeksiin (CPI) eli nousevat inflaation mukana. Jakautumisen jälkeen entistä laadukkaampi yhtiö, kun toimistot dumpattiin pois. Teollisuuskiinteistöt ovat poikkeuksellisen hyvää bisnestä, jossa tehdään pitkiä vuosikymmeniä kestäviä sopimuksia. 7 % osinkotuottoprosentti, ostelen lisää niin kauan kuin ennätän näillä hinnoilla.

  • Camden Property Trust (CPT). Jussi Askolan mielestä laadukkain asuntoihin sijoittava REIT-rahasto. Keskittynyt “sun belt” -vyöhykkeeseen Yhdysvalloissa ja korkean luottoluokituksen asiakkaisiin (vähintään B grade). Osinkotuottoprosentti vaatimaton 4,51 %. Tullut huipuista alas rajusti. Tällä sijoituksella otan jenkkien asuntomarkkinan mukaan hajautukseen.

  • Cibus. Ruoka - ja päivittäistavarakauppakiinteistöt Pohjoismaissa pääosin triple net -periaatteella, kuukausittainen osinko ja osinkotuotto noin 9 %. Suuria asiakkaita mm. Kesko ja Tokmanni. Joutui hiljattain leikkaamaan osinkoaan. Riskinä taantuvien pikkukuntien liikekiinteistöt, mutta yhtiö on ilmoittanut luottavansa asiakkaidensa riskiarvioon ja tällaisia on portfoliossa suht vähän. Kasvupotentiaalia on kuitenkin paljon edelleen.

  • Crown Castle. Tietoliikenne-/telemastot USA. Salkun suurin omistus. Osinkotuottoprosentti lähes 8 %, minkä vuoksi päätyi salkkuun American Towerin sijaan. CC:n arvostusta painaa se, että yhdysvalloissa T Mobile osti Sprintin, jolloin osa sopimuksista peruuntuu, kun TM ja S olleet asiakkaita joissain samoissa kohteissa. Yhtiö arvioi sen hyydyttävän sen kovan kasvuvauhdin kahdeksi vuodeksi 2024-2025, jonka jälkeen paluu normaaliin.

Kirjoitin REITeistä hiljattain myös blogiin:

31 tykkäystä

Hyvin vastaavanlaisella profiililla kuin oman REIT salkun isot positiot. Täältä löytyy lisäksi HR ja GMRE. molemmat outpatient care / medical office buildings. Markkinan mukana runnottu aika syvälle ja osinkotuotto sen mukainen. Varsinaisesti mitään isoja red flageja en ole näiden osalta itse havainnut. Molemmat ovat ns. puolikkaan position kokoinen, jolloin yhdessä muodostavat tavoitellun määrän tältä sektorilta.

Lisäksi STAG (warehouses / logistics) on minulla iso positio, mutta tätä on tullut hankittua ~30$ pintaan.

3 tykkäystä

Elliot (tuttu Sammon äänekkäästä painostuksesta) on ottanut $CCI (Crown Castleen) reippaan $2b positon v. 2020 ollut ~$1b)

Activist investor Elliott Investment Management has taken a more than $2 billion stake in Crown Castle (NYSE:CCI) and is pushing for board changes and other moves at the owner of wireless towers.

Elliott believes Crown Castle (CCI) needs new executive and board leadership, according to a letter the activist wrote to the board on Monday. The activist wants CCI to review its fiber business and evaluate if CCI is the best owner of the fiber unit.

Kirjeen linkki; https://restoringthecastle.com/

Linkin takana paljon juttua mm esityksen muodossa.

5 tykkäystä

Mitä tarkoitit blogissa tällä; “Yhdysvalloissa REIT-rahastot on kuitenkin vapautettu yhteisöverosta kokonaan, mistä myös suomalainen sijoittaja hyötyy.”?

REITeillä ei jenkeissä ole lainkaan yritysveroa, jonka vaatimuksena on että REIT maksaa 90 % verotettavasta tulostaan ulos osinkoina. Mutta en tiedä miten nimenomaan suomalainen siitä hyötyy :slight_smile: Kyllähän niistä osingoista Suomessa kuitenkin lopulta se normaali 25,5 % / 28,9 % maksetaan yhteensä (15 % jenkkeihin, loput Suomeen).

Ehkä sillä tasolla, että alkuun menee vain tuo 15 %, jolloin voi vähän pelailla sillä lopulla osuudella sen puitteissa, että sen sitten maksaa seuraavana vuonna valtiolle. Esim. veromyynnit vuoden lopussa, joilla voi kuitata 15 % ylittävän osinkoveron “pois”, jos nyt niin haluaa :smiley:

Hyöty sijoittajille tulee siitä, että tuloksesta osinkona jaettava määrä on suurempi kuin se olisi, jos siitä olisi pitänyt maksaa yhtiön tulovero ennen osingon maksua.

19 tykkäystä