REIT - osinkotuottoa kiinteistöistä

Minä katson myös sitä että uskonko kyseisellä REIT:n alalla olevan tulevaisuutta ja kehitysmahdollisuuksia. Ettei tarvitsisi olla heti myymässä.

5 vuotta kännykässä, asunnoissa pidempi aika.

Mieti nyt itsekin vähän. Jos sulla on 70-luvulla rakennettu asunto joka on saanut 50 vuotta “kasvattaa arvoaan” niin onko tämä asunto arvokkaampi kuin vastavalmistunut samankokoinen asunto, joka ei ole saanut yhtään kasvattaa arvoaan? Homma menee niin että siihen 70-luvulla rakennettuun asuntoon on (toivottavasti) tehty remontteja joihin on mennyt rahaa ja siltikään asunnosta saatava summa rahaa ei yllä uudiskohteen arvoon. Miksi näin? Poistot.

@KalleH
ei varmasti. Inflaatio oli 80-luvulla yli 10 %. Jos inflaatio on 10 % ja asunnon arvo kasvaa 10 %, häviät vain rahaa kun joudut maksamaan arvonnoususta verot.

No ei taida olla samat hankintahinnatkaan.

1 tykkäys

Mun puolesta tähän poistokeskusteluun johtaneet ja kaikki siihen sotkeutuneet viestit saa liputtaa ja tunkea johonkin roskakoriin.

YP: Pinnatkaa vaikka joku tällänen threadiin, kiitos: How to Analyze REITs (Real Estate Investment Trusts)

How to Analyze REITs (Real Estate Investment Trusts)

By DAVID R. HARPER

Reviewed By SOMER ANDERSON

Updated Oct 7, 2020

8 tykkäystä

“Julkisesti noteeratun REIT-yhtiön jakama osinko on luonnollisen henkilön ja kuolinpesän saamana kokonaan veronalaista pääomatuloa.”

Reit osinkojen verotus on mennyt minulta ihan kokonaan ohi vaikka näitä on penkonut jo useamman kuukauden. Olin ollut käsityksessä että ennakonpidätys menee 25.5% mukaan niin kuin muissa osingoissa. :grimacing:

Ei kyllä uskoisi, että ollaan REIT-ketjussa, aika karseeta luettavaa kun ei ole tunnusluvut ole edes hallussa ja puhutaan GAAP tuloslaskelmista.

Pääsiskö näillä alkuun?:

5 tykkäystä

Olen kieltämättä hieman pettynyt ettei kukaan ole tosiaan jaksanut tarttua näihin esittämiini argumentteihin, tämän kun on tarkoitus olla keskustelupalsta. Sijoituksen tuottoa voi laskea joko tuloslaskelmien perusteella tai kassavirtojen perusteella. Laskin nuo luvut auki konkreettisen sijoitusesimerkin kautta aikaisemmin. Jos sijoittaja saa osingot ja osallistuu anteihin, kassavirta on negatiivinen. Logiikka: jos antiin osallistuminen on epähoukuttelevaa, myös osakkeen ostaminen pörssistä on epähuokuttelevaa. Jos mitataan varallisuuden kasvua, se kasvaa ROEn mukaisesti.

Osingot vain tipahtavat tilille joka kuukausi ja kurssikin menee ylös. Miksi vaivautua miettimään mitään? Warren Buffettin sanoin: “Nothing sedates rationality like large doses of effortless money.”

@lokomotiivi
REIT-yhtiöistä keskustellaan tietysti REIT-ketjussa.

1 tykkäys

Hei Juippi, sanon nyt tämän suoraan ja toivottavasti ymmärrät. Avaa vaikkapa uusi ketju vaikkapa REIT-papereiden analysoinnista jossa voit jatkaa tätä asiaa niiden kanssa jotka jaksavat inttää kanssasi. Keskitytään tässä ketjussa muuhun.

13 tykkäystä

Keskitytään tässä ketjussa REIT -sijoittamiseen. Aiemmin toimitetuissa @pandakarhu ja @lars74 linkeissä on kattavasti arvostuksen laskemiseen liittyvää perusasiaa REITien arvostuksen laskemiseen.

REITit poikkeavat suurimmasta osasta liiketoimintaa. Niissä ei tuoteta lisäarvoa palvelun tai tuotteen muodossa, vaan tuotto tulee vuokralaisten maksamista rahavirroista. Tästä johtuen useimmin käytetyt laskenta-arvot eivät ole valideja tai eivät tuota vertailukelpoista dataa. Huolto ja ylläpitokulut ainakin NNN-REITeissä menevät pääosin vuokralaisen kuluiksi.

@Juippi otti kohteeksi O - Realty Income -yrityksen. Kyseinen yritys toimii Retail- ja ostarivuokraajana. Tämän vuoden vuokratuotto on sattuneesta syystä todella vajaa aiempiin vuosiin nähden. Aiemmin sijoituscase on ollut validi. Kyllä, tältä vuodelta osinkoa olisi voinut leikata jos suhteuttaa vapaaseen kassavirtaan.

Koska REITien sijoituscase pohjautuu osinkoihin, monet toimijat haluavat pitää osinkotuoton jatkuvasti kasvavana. Tähän joukkoon kuuluvat monet alan toimijat, joihin Covid on vaikuttanut, esim. BPYU, SPG, O jne. Toiset ovat puolestaan leikanneet osinkoa. Tämä näkyy myöhemmin osinkohistoriassa ja heikentää mahdollisesti sijoituscasea tulevaisuudessa. Hetkellisesti osinkoa voidaan ylläpitää aiemmilla jakokelpoisilla varoilla, jopa lainalla tai anneilla, ylittäen tuloksen. Onko tämä järkevää, ei välttämättä, mutta yrityksen johdon päätös pitkän aikavälin sijoituscasen ylläpitämiseksi.

Vastaavasti monella muulla REIT-toimijalla vuokratuotto ei ole kärsinyt ja vapaata kassavirtaa on tullut normaalisti jaettavaksi. Ehkäpä niistä löytyy validimpia vertailukohteita? Myös laadukkaat retail/mall-REIT -toimijat saavat ensi vuonna kiinni aiemmasta toimintamallista ja tuloksentekokyky paranee, jolloin ulosmaksu on taas kestävällä pohjalla.

Eli keskustellaan, mutta ei vängätä - KIITOS!

23 tykkäystä

Tämä artikkeli tuli sopivasti vastaan liittyen edellä olevaan keskusteluun. Ainakin tällä hetkellä avoimesti luettavissa.

Sektoreittain löytyy hyvä taulukko REITeistä, samoin eri mittareilla vertailuja.
Edit: kaikkia REITejä ei tuolta löydy, ei siis täydellinen vertailu.

Most REIT Investors Buy Trash

Sektorilla on siis huomattava merkitys, mutta myös rajoitetulla payout ratiolla päästään pidemmällä aikavälillä potentiaalisesti parempaan kokonaistuottoon. Poikkeuksia tietysti on aina ja jokin toimija pärjää muita paremmin.

Artikkeli on toki kaupallisen toimijan tekemä, mutta pienellä suodatuksella erittäin hyviä pointteja REIT-analysointiin ja hyvien kohteiden löytämiseen.

Ja tämä on se, mihin moni pyrkii: kasvava osinko.
Tässä taulukossa pitää olla, jotta sijoituscase on pitkällä aikavälillä sijoittajia kiinnostava. Mm. O - Realty Income on mukana, vaikkakin tämän vuoden tulosten perusteella ei ehkä pitäisi. :man_shrugging:
Vieläkö 10 vuoden päästä Realty on listalla mukana? Se vaatii hyviä investointeja ja pääoman kohdistamista hyviin kohteisiin, joista ilmeisen hyvä track record on taustalla.

image

7 tykkäystä

Tämä voisi mennä hyvin myös kategoriaan yleiset kysymykset sijoittamisesta. Mitenkä olette yleensä toimineet sellaisten REITien kanssa, joidenka osakekurssin nousu on ollut kovaa ja näin pienentänyt osinkotuotto % huomattavasti?

Jos yritys pystyy kasvattamaan maksamaansa osinkoa ja yrityksen “tarina” on ennallaan niin holdailla vaiko myydä ja vaihtaa johonkin korkeampaa osinkotuottoa tarjoavaan REITiin?

Tuossa edellisessä postauksessa oli winning factors in the REIT sector. Jos kurssinousu meinaa lähinnä alempaa pääoman kustannusta ja pienempää osinkoa niin sehän on vain hyvä niin.

Toki joskus jonkun osakkeen hinta voi nousta tarpeettoman suureksi ja silloin on ihan perusteltua siirtää pääomia parempiin kohteisiin, mutta pelkän osinkotuoton perässä sokeasti juokseminen on sitä että toimii tietoisesti niin että väistää ylituottoa tuovia tekijöitä. Itse tykkään ylituotosta.

No, kysytäänkö näin päin:

Jos ostit vuonna 2020 paperia, joka maksaa 1 dollaria osinkoa / vuosi. Sitten sen kurssi nousee +30 % vuonna 2025, niin saatko silloin noista 2020 ostetuista vähemmän osinkoa? :slight_smile:

10 tykkäystä

Ja näin paikkasit ontuvan logiikan postauksestani. Kiitos.

Kurssinousun puolesta tilanne on ihan sama kuin missä tahansa muussa osakkeeessa.

Jos jollain on Motleyn premium-palveluita maksettuna, tässä hyvä artikkeli:

https://www.fool.com/premium/coverage/4056/coverage/2020/12/15/2021-real-estates-revival-and-5-big-trends-to-watc/

Ennuste: hyvä, industrial-laatu commercial. Majoitus vielä nihkeää vuoden-pari.
””
Here’s why the analysts from the Fool’s Millionacres: Mogul service think 2021 could be a good – even great! – year for real estate investors.””

SA puolelta näkemystä:

1 tykkäys

Onko jollain varmaa tietoa seuraavasta:
Osakeyhtiö omistaa ulkomaisia pörssiyhtiöitä, jotka maksavat oy:lle osinkoja, joista peritään lähdevero vaikka näin ei pitäisi tapahtua. No lähdeveron saa haettua Suomen verottajalta takaisin lomakkeella 70 Vaatimus kaksinkertaisen verotuksen poistamiseksi (3091). Kuitenkin, kuten tiedämme, jotkin maat perivät suurempaa kuin verosopimuksen mukaista lähdeveroa. Hyvittääkö verottaja Oy:lle vain verosopimuksen mukaisen lähdeveron määrän ja ylimenevä osa menee omaan piikkiin tai täytyisi hakea kohdemaasta?

Kuten arvelit, niin jää joko omaksi tappioksi tai pitää hakea takaisin kohdemaasta. Kohtuu isot positiot per lappu silti saa olla, että kannattaa lähteä hakemaan palautusta, jos työlleen laskee arvoa.

2 tykkäystä

Olenko ymmärtänyt oikein, että yksityishenkilönä ei tarvitse erikseen hakea verottajalta kaksinkertaisen verotuksen poistamista vaan verottaja huomioi lähdeverohyvityksen automaattisesti kotimaan verotuksessa?

Hyvää joulua kaikille palstalaisille!

Onko joku perehtynyt Land Securities:iin? Liiketoiminnan lukujen perusteella näytti vähän heikosti menestyvältä jo ennen koronaongelmia, mutta toisaalta iso osa omistuksista on Lontoossa, ja voisi isossa mittakaavassa ajatella, että niihin pääsisi harvoin halvemmin käsiksi kuin brexitin ja koronan yhteydessä :thinking:

Jatkoi myös osinkojen maksamista lyhyen keskeytyksen jälkeen ja verotuksen puolesta tämä sopisi käsittääkseni myös osakesäästötilille.