REIT - osinkotuottoa kiinteistöistä

Täällä on nymt ja nly molemmat salkussa. Nymt 4 kertaisella painolla nly nähden. Ajattelin lisätä nly jos dippaisi 8,0x usd tasoille. Nymtin suhteen varmaan se osingon upside potentiaali ajaa siihen päin painottamaan…

Yksi joka houkuttaa himpun olisi ORC… Pääsi vähän hinta karkaamaan about 2 viikon takaisesta dipistä. Osinko silti 14% pintaan…

Oletan että korkeahko yield-% on tavoitteena koska olet ostanut SPG:tä.

Jos et tykkää volasta niin voit harkita esim. seuraavia vaihtoehtoina:

WPC - ei juuri heilu ja 50% portfoliosta on industrial/storage. 6% Yield. Minimaalinen downside mutta ei juuri myös kasva.
STAG - industrial REIT. 4,7% Yield. Kasvupotentiaalia.
O - retail REIT. 4,5% Yield. Kasvupotentiaalia ja riskiä (retail).

Tai joku sekoitus noista.

2 tykkäystä

Kiitoksia taustoituksesta. Näillä termeillä tarkoitetaan usein eri asioita, joten siksi mukava kuulla tarkemmin. Toisille vakaus on juuri kurssiheilunnan vähäisyyttä, toisille taas vakaus tarkoittaa tasaisesti menestyvää liiketoimintaa ja tasaista kassavirtaa.

Itse esimerkiksi miellän SPG:n oman toimialansa vakaaksi suorittajaksi, joka toki nyt on poikkeuksellisessa markkinatilanteessa koronan takia. Sitten on eri asia mieltääkö Mall-REITteja sektorina ylipäänsä miten defensiivisiksi.

1 tykkäys

Tämän vuoden ostot. Suurin osa hankittu aivan alkuvuodesta.

CPT
MAC
STAG
STOR
UBA
WPC

Ei se ainoa ole salkussa, mutta toki suurimmalla painolla. Siihen päädyin puhtaasti näistä syistä:

  1. Kurssi ja osingot olleet vakaita jo vuodesta 2008 alkaen, poislukien koronavuosi tietysti.
  2. Tuotto on kivan korkeaa varsinkin kun se palautuu normaaliin varmaan 12 kk sisään, mutta on jo nyt erinomaisella tasolla (10 %).
  3. Koronavuosi meni niin nappiin kuin voi. Osinkoakin leikattiin vain varotoimena - maksukykyä olisi ollut ihan normaalitapaan myös koko korona-aikana.
  4. Myös jenkkisijoittajilla on kova luotto firmaan ns. eläkeosakkeena.
6 tykkäystä

Kopioin kysymykseni myös tänne, sillä huomasin vastaava tilanne on myös useissa täällä mainituissa, kuten NLY ja NYMT. Jos joku täällä paremmin ko. yhtiöihin tutustunut osaisi kertoa mitä tämän takana on:

Mulla vain kolmea, Riocan, True North Commercial ja Stag. Kaikkia lisätty tänä vuonna.

Jotenkin luottamus tohon Kanadaan on suurempi :man_shrugging:t4:.

Suomessa uskoisin toimistopuolen muutoksen olevan pysyvämpää, Jenkeissä ei ihan samassa mittakaavassa, siellä ehkä pitää naaman enemmän näkyä toimistolla kulttuurisista syistä mutta kuten aiemmin olen todennut, meidän firman +20 eri maan konttoriverkoston pinta-ala tulee laskemaan.

Pitää tutkailla mitä ex kollegat muissa globaaleissa firmoissa suunnittelee ja mitä kansainväliset päämiehet…

“Kurssi ja osingot olleet vakaita jo vuodesta 2008 alkaen”

Mitähän sieniä pitää syödä, jos tämän on näin nähnyt?

Tasaisen reippaita osingonleikkauksia alkaen 2015… + osakkeen hinnan ja NAV alenemista.

Jos kauan sitten NYMTtistä kirjoitettiin “best in breed” mutta eipä enää.

Omassa salkussa löytyy edelleen puolet alkuperäisestä ostosta, enkä aio lisäillä edes näillä
hinnoilla.

Saman voi sanoa ORC, poislukien että ei ole koskaan ollut “best in breed” statuksella.

1 tykkäys

Hmm, en löytänyt Q4 raporttia mistään, vai olenko vain sokea?

Ilmeisesti hyvältä vaikutti kun NYMT jälkipörssissä 4,17 USD

No, riippuu mitä hakee. Itse haen tuosta osinkotuottoa, joten osakkeen hinnalla ei sinänsä ole väliä. Osinkoa on kesästä 2008 alkaen maksettu minimissään sen 16 - 24 centtiä per kvartaali, pois lukien yksi pätkä, jossa maksoivat korkeampaa 27 centtiä ja yksi ainokainen kvartaali Q4 2008, eli finanssikriisin aikaan, jossa maksoivat 10 cnt. Tuosta keskiosinko on sen 20 centtiä kvartaali, jota maksavat myös nyt jahka koronaleikkaus (jota ei kassan puolesta tarvittu) lähtee pois.

Omalla keskihinnalla 3,26 USD tuo tekee jopa leikatulla osingolla yli 10 % tuoton, joka riittää ainakin itselle :slight_smile: Sitten pitää jo mennä tankkeriosakkeisiin, jos haluaa enemmän. Niissä taas voi joka kvartaali tulla ihan mitä vain nollan ja 30 % väliltä.

Niin ja itse en välitä riskeistä noissa, kun en käytä lainoitukseen tai osta velalla. Jos osinko jostain syystä poistuu, niin paperit mäkeen ja toista tilalle. Tosin NYMTillä ei ainakaan lähiaikoina ole ongelmia näkyvissä. Asiallisesti hoidetun oloinen firma ja kassaa viimeksi 600 miljoonan edestä.

2 tykkäystä

Tuli avattua positio muutama viikko sitten STOR ja tammikuussa lisätty WPC.

2 tykkäystä

WPC lisätty alkuvuodesta.

O Realty Income lähti kiertoon - täälläkin ollut esillä turhan suuri velkakuorma ja riippuvuus ostareista ym. haastavista kohteista.

Jotain tuohon O:n tilalle pitäisi kehitellä, joku REIT edelleen ajatuksena pitämään salkun hajautusta yllä. Näyttäisi vaan arvostukset nousseen ikävästi, pitänee tarkkailla jonkin aikaa.

NNN voisi olla tutkimisen arvoinen.

Itsekin pyrin optimoimaan ostohetken kurssia osinkoon. Jos odote on että osinko säilyy usd/eur samassa ja on 10% tai enemmän, niin osto on viisas, itselleni. Esim. NYMT voisi nyt odottaa olevan. Tähän päälle jos voidaan odottaa että osinko tulee vielä palautumaan, niin sehän on voita leivän päälle lisää.

Esimerkki nyt toiselta sektorilta. Mielestäni Fortum oli 13 euron hinnallaan keväällä 2020 ja vakio +1 euron osingolla parempi lappu ostaa, kuin nyt 22 euron hintaan…

Eli ostohetkellä lukitset osingon ja pääoman tuoton ainakin joksikin aikaa eteenpäin - jos oletetaan muiden asioiden pysyvän ennallaan.

2 tykkäystä

Onko kenelläkään tietoa meneekö verot oikein kanadalaisten REIT kanssa, jos ostaa OP kautta?

Ei taida onnistua tuo. Välittäjän pitää näistä huolehtia ja OP:lla käsityääkseni sama tilanne, kuin Nordealla ja Mandatumilla, eli vero menee väärin. Aspaan voi laittaa pyynnön, mutta ei kannata pidättää henkeä sitä odotellessa. Noita voi hakea takaisin jälkikäteen, mutta aika arvokasta/aikaa vievää hommaa ilmeisesti.

Lainaan itse itseäni. Älkää olettako jos ei ole kokemusta, sillä se väärä tieto leviää.
Eli kyllä, Op:lla kanadalaiset reit menevät oikein verotuksessa :smile:

2 tykkäystä

Iron Mountain (IRM) taitaa saada tänään pienellä alennuksella, kun Q4 AFFO per share oli 0,66 vs. 0,81 viime vuonna. Koko vuoden AFFO oli 3,07 vs. 3,01 viime vuonna.

E:
Heh heh, päivä päättyi +8 % :smiley:

1 tykkäys

Itselläni on nyt NYMT ja MFA:ta. Molemmat mreittejä ja ostettu korkean osingon vuoksi, vaikka ovatkin riskimpiä lappuja. Nousuvaraa on, jos oletetaan, että palaamme jossain välissä pandemiaa edeltävälle tasolle. Vähän jännittää miten noille käy jos korot alkavat nousta. Kovasti mietin ottaisko kylkeen pari perinteistä REITtiä esim. MPW ja joku data center-firma.

Näitä olen kattellut Digital Realty Trust, Crown Castle ja Equinix, mutta ovat vaan “kroonisesti kalliita”. Jatkuuko data center kasvu loputtomasti vai siirtyyköhän pidemmän tähtäimen investoinnit halpamaihin?

1 tykkäys

Tarviiko jotain toimenpiteitä? Muistan lukeneeni, että OP:lla piti erikseen pyytää tätä verokohtelua? Onko tilanne muuttunut?