Remedy - Suomen AAA-pelien ylpeys (Osa 2)

Käy järkeen. Konseptivaiheen jatkaminen on ollut halpa optio. Jos Alan Wake 2 olisi ollut floppi, olisi ollut tarve uudelle IP:lle.

Nyt Kestrel-option arvo on vähentynyt, kun Alan Wake IP on herätetty henkiin ja myynti ollut kohtalaista kauppapaikkarajoitukset huomioiden. Remedy omistaa kaikki julkaisuoikeudet Alan Wake IP:n jatko-osille ja spin-outeille ja siten näiden projektien tuotto/riski-suhde on parempi verrattuna Kestrelin, uuden IP:n, riskiin.

Nyt arvontuotto nojaa kolmeen kehitteillä olevaan peliin ja niiden mahdollisimman nopeaan ja laadukkaaseen julkaisuun mahdollisimman suurin omin investoinnein (pl. Max Payne). Fokusoituminen, Kestrel- investointien pysäyttäminen ja rekryjen jäädyttäminen palvelee myös tätä.

Kestrel oli myös kaiketi määrä toteuttaa Unreal Engine -pelimoottorilla, mistä ei tulisi samanlaisia teknologisia synergioita peliprojektien välille kuin mitä Northlightista, jolla kaikki muut pelit, mukaanlukien co-op moninpeli Condor. Tästäkin näkökulmasta looginen päätös.

27 tykkäystä

Pelaajana tuo Vanguard/Kestrel konsepti olisi ollut mielenkiintoinen Remedyn toteuttamana, mutta sijoittajana tuon projektin mahduttaminen Remedyn seuraavan muutaman vuoden putkeen olisi ollut aikamoinen mahdottomuus. Selkeyttää siis projektien seurantaa isosti kun Remedyllä on itselleen tuttuja projekteja, ja taas saadaan muutama kokenut tekijä siirrettyä muihin peliprojekteihin. Alaskirjauksetkin jo tehty, eli mitään suurempaa ylläriä tämän suhteen ei pitäisi tulla… onkohan projektia kuitenkin jatkettu tämän vuoden puolella että tulisi vielä pieni määrä alaskirjauksia? Voi ainakin sanoa, että luotto nykyisiin peliprojekteihin kasvaa, koska Remedyllä on tosiaan ennätysmäärä väkeä ja “ennätyksellisen” vähän projekteja viime vuosiin verrattuna :smiley:

Nyt Remedyllä on selkeästi iso fokus Control & AW IP:eissä, mikä auttaa sijoittajatarinan/peliprojektien seuraamisessa ja lisää luottoa siihen, että projektien kestot ja eteneminen on tasaisempaa. MP alihankinta vielä tukee loistavasti Remedyä, koska vie pelimoottoria ehkä enemmän eteenpäin action-rintamalla mitä Control tai AW ja on täysin selvää että työntekijöillä on siihen äärimmäisen suurta kiinnostusta. Isossa kuvassa Remedyn projektit muodostavat nyt selkeän kokonaisuuden, eikä eri projektit rönsyile kauheasti eri suuntiin.

25 tykkäystä

Spekulaatiovaroitus.

Voisiko alkaa olettaa Tencentin olevan jonkinlaisessa roolissa Condor ja/tai Control 2 julkaisussa? :thinking:

Lisätään omistusta Remedyssä, koska nähdään iso potentiaali Condorissa/Control2:ssa. Mahdollisuus päästä vaikuttamaan julkaisuun partnerina/rahoittajana jolloin mahdolliset riskit on paremmin tiedossa.

Lakkautetaan Kestrel ja laitetaan kaikki paukut Condorin/Control2 julkaisuihin.

13 tykkäystä

Vanguard oli Remedyn ainoa UE peli, mutta tämä uusi huumoriprojekti Kestrel oli tarkoitus toteuttaa Northlightilla. Pieni porukka varmaankin vain selvittänyt olisiko Vanguardin jäämiä mahdollista siirtää Northlightin päälle ja kun todettu, ettei tästä mitään tule, niin hanke tapettu lopullisesti. Tencent antoi puuhastelulle puoli vuotta aikaa ja milestone tuotos ei tyydyttänyt, joten hanke laitettu lopullisesti jäihin.

Remedyltä poistui jälleen yksi merkittävä tulovirta ja tulevaisuuden tuottoja. Muita projekteja on nyt kyettävä edistämään omalla kassalla .

5 projektin moniprojektimallista on siis jäljellä:
Max Payne Remake - T2 rahoitus
Condor - ei julkaisijaa, omarahoitteinen
Control 2 - ei julkaisijaa, omarahoitteinen
AW2 DLC - Epic rahoitus. Huomioiden AW2 heikon myynnin, ei nämäkään tule räjäyttämään pankkia.

AW3 ei vieläkään edes konseptointivaiheessa.

2 tykkäystä

Ehkäpä tämä vapautti resursseja että voidaan pistää uusi projekti tulille. Joka loogisesti voisi hyvinkin olla AW3. Kenties voisi alkaa konseptoimaan/protoilemaan parannuksia pelimekaniikkoihin. Tietty vaatii että tarinapuolella löytyy paukkuja jatkoon.

Pelaajan näkökulmasta en itse edes halua vielä varmaksi tietää, että tuleeko koskaan AW3. Pitää jännitystä paremmin miten lisäosien tarina loppuu. Uskon kuitenkin, että AW3 tulee, mutta sitähän tehdään koodinimellä ainakin ensimmäinen vuosi ja sitten vasta kerrotaan lisää.

Sijoittajan näkökulmasta siis saa odotella vielä kauan, että tietää varmaksi onko AW3 konseptointivaiheessa vai kenties jotain muuta, kunhan siis nyt joku projekti ensin edes menee konseptointivaiheeseen. Malttia vaatii, jos sijoittajana haluaa olla.

1 tykkäys

Voi myös hyvin olla että siellä leivotaan tuota remedyverseä ja tästä ei hiiskuta mitään ennen kuin Control 2 on paketissa, koska sen tarina mitä todennäköisimmin jotenkin nivoutuu mukaan.

3 tykkäystä

Aten kommentti Kestrelin alasajoon.

Suhtaudumme Remedyn päätökseen myönteisesti, sillä Kestrel (ja aiemmin Vanguard) poikkesivat hankkeina yhtiön ydinosaamisalueilta. Nyt yhtiö voi keskittyä omistamiensa pelibrändien (Alan Wake ja Control) kasvattamiseen, joissa näemme tuotto/riski-suhteen näkökulmasta huomattavasti parempia mahdollisuuksia pitkällä aikavälillä. Samalla Max Payne -alihankintaprojekti tasaa riskejä ja kehittää Remedyn kyvykkyyksiä vastaavien toimintapelien luomiseen. Rajallisempi määrä peliprojekteja todennäköisesti myös helpottaa niiden edistämistä tavoiteaikataulussa ja huippulaadulla.

19 tykkäystä

Voisiko alkaa olettaa Tencentin olevan jonkinlaisessa roolissa Condor ja/tai Control 2 julkaisussa? :thinking:

Lisätään omistusta Remedyssä, koska nähdään iso potentiaali Condorissa/Control2:ssa. Mahdollisuus päästä vaikuttamaan julkaisuun partnerina/rahoittajana jolloin mahdolliset riskit on paremmin tiedossa.

Hyvä muistaa, että Tencent omistaa Epicista 40%, joten siellä ollaan varmasti hyvin kartalla Alan Wake 2:n myyntiluvuista. Eli jos ei rahoittajana ole Tencent suoraan, niin yllätyn jos Epicin kanssa ei yhteistyö jatku tavalla tai toisella jonkin projektin parissa kun Tencentillä on molemmissa yhtiöissä vaikuttamismahdollisuuksia.

7 tykkäystä

Inderesin analyysissä oli kuitenkin ennustettu Kestrelistä tulevan rojalteja 2029 eteenpäin jotka pitää nyt sieltä analyysistä poistaa. Näin ollen Remedyn pitkän tähtäyksen kassavirtapotentiaali juuri laski Kestrelin lopettamisen osalta, joten suosituksen ja tavoitehinnan kuuluisi myös laskea. Vai onko Kestrel jonkinlainen Schrödingerin peliprojekti, jonka eteneminen samanaikaisesti tuottaa Remedy-ennusteisiin vapaata kassavirtaa, mutta jonka lopettaminen on Remedylle myös kassavirtapositiivinen tekijä :man_shrugging:

41 tykkäystä

En nyt kerkeä selailemaan rapsoista asiaa, mutta eikös Vanguard/Kestreliin olla suhtauduttu varovaisen posiitivisesti analyysihistoriassa. Mikäli mielikuvani ja muistini ovat oikeassa, niin kuulostaa kummalliselta sanoa, että suhtaudutaan alasajoon varovaisen positiivisesti, kun aiemmin ollaan projektiin suhtauduttu positiivisesti.

1 tykkäys

Mitä jos nyt päätetäänkin itsejulkaista Control2/Condor, ja panostaa muutenkin Alan Waken ja Control-pelibrändin seuraaviin peleihin enemmän, kun ei tarvitse Kestreliin panostaa? Meillä ollut juurikin tuon Kestrelin epävarmuuden vuoksi hyvin pienet rojaltioletukset tuosta hankkeesta, joten nyt voikin olla niin, että tilalle tulee paremman potentiaalin peli. Mutta palataan näihin ennustemuutoksiin sitten, kun tiedetään Control-pelien kohtalosta paremmin.

28 tykkäystä

@Atte_Riikola laskeeko sekä arvostusriski että liiketoimintariski, kun Kestrel lopetettiin?
image

6 tykkäystä

Onko Kestrelin kaatuminen riskin laskua vai realisoitumista. :smiley: Ja riippuuko suunta matriisissa silloin vähän horisontista. Pöydän puhdistus vai näyttö kehnosta kattamisesta. :man_shrugging:

4 tykkäystä

Teron kommentit siitä ettei Kestrelistä olisi oikeasti hiiskuttu mitään pitkään aikaan, mutta kun Vanguardin loppumista pehmennettiin niin asia tuotiin ilmi antaa myös hyvän mahdollisuuden sille että tämä lopettaminen on silmänkääntötemppu. Halutaan siis rauha pyöritellä konseptia ilman että sijoittajat hiillostavat niskaan ja hommaa jatketaan uudella koodinimellä.

Toisaalta voi tämä olla myös päätös oikeasti keskittää resursseja tärkeämpiin projekteihin.

https://tornionpanimo.fi/ahma-beer/

Tornion panimo on valmistanut Remedyn kanssa yhteistyössä Alan Wake 2:sta tuttua Ahma-olutta. Kippis!

37 tykkäystä

Muistan aikoinaan kun Max Payne Remaken sopimus julkistettiin. Meinasi silmät pudota päästä. Niin ihmeissäni olin, että todellako tämän kokoinen studio aikoo pyörittää viittä eri peliä samaan aikaan. Ei siitä mitään tullutkaan. Rönsyt on karsittu ja ensimmäistä kertaa minusta Remedyllä on putkessa järkevä määrä hankkeita. Minun julkaisuarvioilla Control 2 tulee olemaan liian pitkään odottelemassa tuotantoa, että ei tämä nyt vieläkään mitään optimaalista ole. AW3 etenee varmasti putkessa sitten kun muut hankkeet etenevät. Sen aika ei minusta ole vielä. Tulee olemaan liian pitkä väli kakkoseen. Max Payne Remake häiritsee omien pelien tuotantoa, mutta taitaa olla pakollinen paha, jotta konsulttityön tulovirtaa saadaan Remedyn suuntaa. Kovin mielenkiintoinen hanke se ei tulomielessä ole. Kiinnostavampaa olisi jos tuotantoputkessa olisi Condor → Control 2 → Alan Wake 3.

Inderesin ennusteista tippuu kasa dollareita pois ja varmaan jotain alaskirjauksia vielä tulee. En kuitenkaan kovin suurta draamaa tässä näe.

9 tykkäystä

Talousjohtaja lähdössä H1 lopussa uusiin haasteisiin kuuden vuoden jälkeen (aloitti siis 2018). Mielenkiintoista nähdä tuleeko pian tiedotetta minne on menossa (jos siirtyy toiseen pörssiyhtiöön). Remedy puolestaan aloittaa uuden CFO:n etsimisen.

Edit: Täällä olikin @Opa jo huomannut, että siirtyy Evitec Solutions -firmaan.

10 tykkäystä

Ei tämä kyllä mikään maailman paras hetki ole CFO:n lähteä kesken Control-pelibrändien rahoitusneuvotteluja ja tilanteessa, jossa kassanhallinta tulee olemaan lähivuodet kriittistä.

Noh, ehkä ne neuvottelut kuitenkin saatetaan päätökseen kesäkuun loppuun mennessä ja todennäköisesti Remedyllä on jo sisäisesti eri vaihtoehtojen skenariolaskelmat tehty ja vahva näkemys mitkä ovat reunaehdot parhaille vaihtoehdoille.

8 tykkäystä

Tämä riippuu aika pitkälti minkälaisen siivun Remedy saa rojalteista recoupin jälkeen ja mihin alihankintaprojektin tuloja voidaan verrata. Tätä ei tietääkseni ole missään avattu, mutta jos muistelen oikein niin Atte(?) on väläytellyt jopa jotain 20-30% osuutta rojalteista?

Olettaisin Max Payne IP:llä olevan huomattavasti enemmän kysyntää, kuin Alan Wakella. Remedyn saama huomio AW2 arvosteluilla/palkinnoilla tuskin ainakaan negatiivisesti vaikuta kysyntään. Max Payne 3 myi aikanaan ensimmäisen viikon aikana 3 miljoonaa kopiota.

Max Payne 3 had a strong start and managed to sell 3 million copies in the first week of its release, but later the sales stalled and two years after the game’s release it sold 4.5 million copies, which is the last known information about its commercial performance.

Jos oletetaan budjetin olevan AW2 luokkaa (~70M€) niin Max Payne 3:n myyntimäärillä recoup olisi tehty muutamassa päivässä. Mielestäni potentiaalia on tulomielessä aika kivasti JOS tuo siivu rojalteista on lähelläkään tuota spekuloitua 20-30% ja JOS Max Payne IP:lle vielä löytyy kiinnostusta näin pitkän tauon jälkeen.

Nopea laskuharjoitus;

  • Budjetti: 70M
  • Myyntihinta: 60€
  • ALV ja jakelijan osuuksien jälkeen: 36€
  • Myydyt kopiot: 3 miljoonaa
  • Remedyn rojaltit 15%

((36€ * 3 000 000)-70 000 000€) * 0,15 = 5 700 000 €

Myyntihäntä tämänkin pelin osalta jatkunee alennusmyyntien kanssa. Jos kärjistetysti oletetaan että 3M myydyn kopion jälkeen myydään vielä 50% alennuksella 2M kopiota niin rojalteja kertyisi yhteensä 11 100 000€.

Tietysti jos tätä aletaan vertaamaan omien IP:iden mahdollisiin tuottoihin varsinkin jos jollain ilveellä pystytään näitä itse julkaisemaan niin onhan nämä alihankintaprojektien tulot aika mitättömiä. Mutta kuten sanoit tämä taitaa olla tällainen “pakollinen paha”, jolla saadaan rahoitettua toimintoja.

Paljon jossittelua ja spekulointia, mutta mitä muutakaan sitä Remedyn kohdalla voi tehdä.

Edit: laskutoimitukset liian vaikeita niin piti vähän korjailla :see_no_evil:

10 tykkäystä