Remedy Entertainment Oyj -ketju (Osa 1)

Aika väistelyähän nuo Teron vastaukset roastissa olivat. Myyntimääristä ei kerrota koska on “se on yhdessä julkaisukumppanin kanssa tehty”. Eli olisiko maksumies sanonut, että suut suppuun?

1 tykkäys

Aivan varmasti on. Julkaisija nuo myyntimäärät ilmoittaa ellei toisin sovita.

Epicin suunnassa on monta syytä olla vielä hiljaa. He haluavat tämän pelin osoittavan että heidän kanssaan kannattaa lähteä tekemään excluja sekä kokonaan heidän rahoittamia hankkeita. Siellä on varmasti monia keskusteluja kesken ja monta potentiaalista projektia. Nämä tietysti nivoituu vahvasti heidän storen maailman valloitukseen. Tämä projekti on myös merkittävä avaus digital only kulmalle, joten tältäkin kantilta halutaan esittää lukuja jotka tukevat muita käynnissä olevia keskusteluja.

Teoriassa Epicillä ja Remedyllä on aikaa panttailla lukuja vielä aika pitkäänkin halutessaan. Veikkaan että myös fyysistä kopiota valmistellaan tulevaksi ja uusia markkinointipanostuksia palkintokauden PR-mahdollisuuksille. Samoiten myyntilukujen julkaisin ajoittamiseen halutaan varmasti puskea vahvaa PR:ää koska hyvät myyntiluvut luovat otsikoita ja kasvattaa varmasti kiinnostusta seuraavan aallon ostajakunnan kohdalla. Eli ei ole vielä tarpeenkaan esitellä lukuja, kun markkinoinnissa on vielä niin monta asiaa putkessa ja mahdollista tehdä.

5 tykkäystä

Mikään sopimus ei kuitenkaan estä julkistamasta Remedyn myyntiodotuksia Alan Wake 2:n osalta tai ohjeistusta asian suhteen ja epäilen vahvasti etteikö myyntilukujen julkaisustakin karkealla tasolla voida Epicin kanssa sopia, koska niiden ilmoittaminen on alalla ihan rutiininomaista. Jossain määrin tuo on jopa lain mukaan pakollista, koska toimitusjohtajan on julkistettava hänen tietoonsa tullut kurssiin vaikuttava sisäpiiritieto ilman tarpeetonta viivystystä. AW2 myyntiluvuilla lienee merkittävä vaikutus kurssiin, joten niitä ei saa pantata. On tietysti toimitusjohtajan kannalta aina hyvin kätevää vetäytyä lakimiesten taakse, kun ei haluta kertoa tietoa sijoittajille.

3 tykkäystä

Hmm… Ollaanko nyt menossa siihen pisteseen missä Teroa parjataan kuin Muskia konsanaan? Hämmentää toden teolla miksi näin…

Analyyttisesti ajateltuna tässä on todella vähän voitettavaa ja paljon hävittävää. Kuten on nähty niin projekteissa tulee jos jonkinnäköisiä kehitysviiveitä, jotka sitten esim. Remedyn tapauksessa vaikuttaisivat heti muihinkin projekteihin, koska henkilöstöä ei pystyttäisi aiemman suunnitelman mukaan siirtämään projektien välillä. Lisäksi altistuttaisiin ulkoa tulevalle paineelle julkaista keskeneräistä kuraa(case Cyberpunk) tai vaihtoehtoisesti saataisiin lokaa niskaan siinä että ei pysytty aikataulussa vaikka ongelmien arviointi olisi ollut täysin mahdotonta etukäteen.

IMO tieto missä tuotantovaiheessa ollaan minkäkin projektin kanssa kertoo sijoittajalle ihan tarpeeksi huomioiden kaiken epävarmuuden. Markkina sitten arvioikoon tästä mitä arvioi. Eihän btw esim TTWO ole julkaissut vasta kuin nyt julkaisuvuoden GTAVI vaikka on paaaaljon Remedyä seuratumpi ja isompi talo?

Olen rakentanut alkuperäisen position muistaakseni 2018-2019 vuosina 7-9 euron väliltä, josta sittemmin kevennetty alkuperäinen pääoma ja jonkinverran päälle. Tuosta hetkestä kurssi noin kolminkertaistunut 4-5v aikana. Tänä aikana tapahtunut mm. Controlin + 2 DLC julkaisu, sopimus EGS kanssa, AWR ja AWII julkaisut. Myös Smilegateltä saatiin rahaa vaikka lopullinen tuotos kuraa lienee ollutkin. Lisäksi johto toteutti aikanaan kuplahintaan osakeannin vaikka mitään akuuttia rahantarvetta ei tuolloin edes ollut, taisi olla markkinaa paremmin kartalla missä mennään. Tätäkin ratkaisua silloin parjattiin ihan osakesäästäjien säestämällä öyhötyksellä vaikka tämä oli täysin osakkeenomistajan edun mukaista.

Arvostuksesta olen ainakin osin samaa mieltä karhujen kanssa että kyllähän tässä odotuksia on. Johdon toimenpiteisiin sen sijaan olen ollut erittäin tyytyväinen ja niin taitaa olla markkinakin tuosta kireästä arvostuksesta päätellen. Huomioiden etenkin miten muu pelisektori rommaillut tässä samalla.

28 tykkäystä

Musk tulee kyllä minullekin mieleen, mutta ehkä hieman toisella tavalla.

Avaatko nyt rautalangasta miten sijoittaja häviää sillä, että Remedy avoimesti ohjeistaisi pelien myyntiodotuksista ja projektien alustavista valmistumisaikataulusta, päivittäen ohjeistusta aina tarvittaessa tilanteen muuttuessa? Kokisitko sen ihan oikeasti mukamas negatiivisena asiana, jos Tero vaikkapa huomenna ilmoittaisi että he odottavat Alan Wake 2 myyvän 4-5 miljoonaa kappaletta vuoden 2024 loppuun mennessä? Miksi?

Ihan uskomatonta että sijoittajat argumentoivat tässä ketjussa tietämättömyyden puolesta ja kokevat Remedyn harjoittaman tiedon pimittämisen positiivisena asiana. Seuraavaksi varmaankin haluatte luopua kvartaaliosavuosikatsauksista ja siirtyä takaisin puolivuotiskatsauksiin?

12 tykkäystä

No itse asiassa kvartaalirapsat on täysin turhia pelifirmojen kohdalla. Aiheuttaa vain turhaa työtä ja sijoittajat sinkoilevat päättömästi :grin: 6kk ok, mutta eipä niissäkään paljoa iloa saa Remedyn tyylisen firman kanssa.

4 tykkäystä

Rauhoitutaan ja luetaan mitä toinen kirjoittaa. Näkemykset tässä riitelee eikä ihmiset :slight_smile:

Jos näin päättävät tehdä niin tämä mulle ok :slight_smile: Yllä avasin ajatuksiani mikä voisi olla taustalla kun eivät näin ole tehneet. Jos jatkavat nykylinjalla, ei tämä mielestäni tarkoita että johto puhuu satuja eikä suorita. Mutta jokainen toki arvioi itse luottaako johtoon vai ei.

Tämäkin varsin ok. Mutta jälleen palaan samaan kuin yllä, jos ei tiedoteta ei tämä mielestäni tarkoita että johto puhuu satuja eikä suorita.

Luulen, että olet tulkinnut asian väärin jos luulet härkien toivovan tiedon pimittämistä. Todennäköisesti jokainen tässä ketjussa haluaisi(eri syistä toki) kuola valuen tietää paljonko on myyty. :slight_smile: Kvartaaliraportointia voidaan mielestäni jatkaa vaikka ei tästä Remedyn kohdalla kovin paljoa olla hyödytty :slight_smile:

9 tykkäystä

Esitin hyvin suoraviivaisen näkemyksen, että Tero piilottelee lukuja sijoittajilta ilman perusteltua syytä ja että tämä on sijoittajille haitallista toimintaa. Tästä oli useampi sijoittaja eri mieltä ja viestiin tuli useita vastauksia, mukaan lukien sinulta puhetta, että tälle toiminnalle olisi jokin analyyttisesti ajateltuna jokin hyvä syy.

Luin jokaisen vastauksen, enkä vieläkään ymmärrä teidän näkemyksiänne tai että mihin ne perustuvat. Haluatteko ne niitä lukuja vai ettekö halua? Jos haluatte, niin miksi ihmeessä puolustelette Teron tyhjänpäiväistä lörpöttelyä, jossa ei ole minkäänlaista substanssia? Lukuja pöytään, kiitos!

14 tykkäystä

Kyllä niitä lukuja kiinnostaisi nähdä mutta ainakin itse ymmärrän ettemme tule niitä vielä samaan. Ne saadaan sitten kuin ne saadaan ja sen kanssa täytyy elää tai sitten täytyy alkaa seurailemaan sellaisia firmoja mitkä toimii niin kuin itse haluaa.

Se että tällä foorumilla niiden perään kysellään ei muuta valitettavasti tilannetta mitenkään. Tilanne ei muutu vaikka marssisi soittelemaan Remedyn ovikelloa :slightly_smiling_face:

Hauskana kurioositeettina Remedy on aikoinaan todennut peliaikatauluja tivanneiden tahojen suuntaan “when it’s done”. Eli asioita on lupa odottaa sitten kun ne ovat valmiita

15 tykkäystä

AW2 julkaisija on Epic, ei Remedy. On hyvin todennäköistä, että siellä on taustalla salassapitosopimus, joka estää Remedyä yksin tulemasta ulos lukujen kanssa. Uskon tässä vaiheessa enemmän Teroa kuin sinun foliohattuilua.

Tää nyt on aika bs:ää. Yritysmaailmasta löytyy monta skenaariota, missä merkittävää tietoa on julkaisematta, mutta sitä ei salassapitosopimusten mukaisesti voi julkaista (esim yritysostoneuvottelut).

23 tykkäystä

Tällaiset tekstit ovat äärimmäisen turhauttavia. Uskot Teroa enemmän kuin minua. Mistä asiasta? Mistä? Kerro nyt, mitä Tero on sanonut! Ei yhtään mitään konkreettista ja sehän se on koko homman pointti. Nämä myynneistä kertomisen estävät salassapitosopimukset ovat foorumin harhaisten mielien omia keksintöjä. Jos ei tarkkaa myyntiä voisikaan kertoa, niin ei pörssiyhtiötä kuitenkaan voi estää ohjeistamasta sijoittajia.

Yhtiöllä on velvollisuus kertoa tulevaisuudennäkymiä perustuen todellisiin taustaoletuksiin, jotka tulee selittää mahdollisimman tarkasti ja selkeästi, sekä antaa tulosvaroituksia kun näistä poiketaan. Esimerkiksi jos AW2 myisi nykyisistä sijoittajien ennakko-oletuksista huolimatta poikkeuksellisen alhaisesti, niin siitä pitäisi toimitusjohtajan (tai hallituksen) antaa negatiivinen tulosvaroitus vaikka tarkempaa myyntiohjeistusta ei ole annettu. Tuossa ylempää @Gerald_of_Rivia kehui Remedyn kuplahintaan tekemää suunnattua osakeantia vaikka “aitoa rahantarvetta ei ollut”. Siinä on vaan sellainen ongelma, että suunnattu anti on lähtökohtaisesti laiton, ellei sille ole painavaa taloudellista syytä.

Tätä ja muitakaan sääntelyitä ei kuitenkaan de facto valvota, joten kotimaan pörssi on varsinainen villi länsi piensijoittajan kannalta, kun harmaa alue on otettu yritysten toimesta haltuun eikä minkäänlaisia sanktioita voi aidosti tulla vaikka mokaisi todella pahasti. Et ehkä hahmota asiaa tällä tavalla, mutta minä olen tässä sinun ja muiden sijoittajien puolella kun yritän pitää melua paremmasta ohjeistamisesta ja sijoittajaviestinnästä. Remedy ei ole mikään Markuksen, Samin, Sakun ja Teron temmellyskenttä vaan julkisena osakeyhtiönä on tärkeää että kaikkia omistajia kohdellaan aidosti tasavertaisesti riippumatta omistettujen osakkeiden määrästä ja että toiminta on läpinäkyvää myös niille jotka eivät ole yhtiössä töissä tai istu hallituksessa.

11 tykkäystä

Siis ihan oikeasti meinaat ettei pörssiyhtiöillä ole salassapitosopimuksia tehdyistä kaupoista? Ihan esimerkkinä vain, onko jollain Konecranesillä tms. aina lupa kertoa tehdyistä diileistä ja niiden arvosta? No ei ole.

Pörssiyhtiöllä ei ole velvollisuutta antaa numeerista ohjeistusta tai numeerisen ohjeistukseen liittyviä tulosvaroituksia. Pörssissä on yhtiöitä joilla on vain sanallinen ohjeistus.

Totta. Numeerisen ohjeistuksen puute ei estä antamasta tulosvaroitusta (kuten esim. Wärtsilä 2019 teki), mikäli yhtiö näkee konsensuksen olevan liian paljon todellisuudesta poikkeava. Nyt tuntuu siltä, että omat odotuksesi ovat niin negatiiviset että haluaisit Remedyn negaroivan, ja kun sitä ei kuulu, kiukuttelet perusteettomasti? Oletko ajatellut yhtään siltä kantilta, että Remedyllä ollaankin ihan tyytyväisiä tämän hetkisiin analyytikoiden ennustuksiin ja siksi Remedyllä ajatellaan, ettei heillä ole oleellisesti osakkeen hintaan vaikuttavaa sisäpiiritietoa edes saatavilla?

Ja älä käsitä väärin, olen kanssasi avoimuudesta ehdottoman samaa mieltä. Haluaisin todellakin nähdä Remedyltä heidän sisäisen pipelinen, milloin tulee ulos mikäkin peli, mikä on kehitysbudjetti, paljonko tarvitaan recouppaamiseen ja montako miljoonaa kpl myyntiä odotetaan. Mutta todellisuus on se, ettei Remedyn tarvitse sitä minulle kertoa. Tämän kun ymmärtää, niin voi sitten itse arvioida haluaako heihin sijoittaa vai ei. Itse haluan.

34 tykkäystä

Controlin suhteenhan osakkeenomistajat odottivat kiltisti yli vuoden, että tuli 2m kappaleen myyntitiedote 505 Gamesilta ja Remedyltä. AW2 selkeästi performoinut paremmin myyntilistoilla ja huominen Game Awards ei ainakaan tahtia hidasta. Kysymys kuuluu olisko AW2 myyntimäärän jatkuvasta huutelusta hyötyä osakkeenomistajille vai treidaajille?

Julkaisuajankohtien suhteen 505 Games ja Remedyn pelinkehittäjät kiittäisivät sarkastisen suuresti, jos johto alkaisi latelemaan markkinoille spekulaatiota jostain Control 2:n ja Condorin julkaisuajankohdista ennen kuin tuotanto on edes alkanut. Eli sitä nyt ei ainakaan kannata odottaa vastuulliselta johdolta.

Remedyhän on ollut verrattain läpinäkyvä, että ovat kertoneet projektit, niiden vaiheet sekä osittain henkilöstömäärät. Taitaa CD Projekt olla ainoa toinen pörssiyhtiö, joka yhtä avoimesti kertoo käynnissä olevista projekteista.

21 tykkäystä

Jep.

Kaikessa liiketoiminnassa (ja elämän muilla osa-alueilla) kyse on luottamuksesta.

Vaikka firma kertoisi joka päivä liikevaihtonsa, mutta sijoittaja ei luottaisi johdon kykyyn allokoida kassavirtoja tuottavasti, ei tuosta läpinäkyvyydestä olisi mitään iloa.

Sen sijaan näen, että jos luottaa yhtiön tiimiin ja henkilöstöön sitä kaipaa yllättävän “extratietoa” pakollisten tilinpäätösten, strategian yms. viestimisen jälkeen.

Vrt. Buffettin Berkshire ääriesimerkkinä joka kyllä raportoi 4x vuodessa mutta viestii oikeasti omistajilleen vain kerran vuodessa. Ja sijoittajat vaikuttavat tähän tyytyväisiltä! Berkshirelle vielä extrapisteet siitä, että tämä viestintä on kaikille avointa (ainoastaan yhtiökokouksen alkuleffaa ei striimata): ei erikseen analyytikoille puhelua tai hedge fundeille kuulumisia, vaan kaikki tieto kaikille samaan aikaan.

Jos ei luota Remedyn tiimiin niin ei ole pakko omistaa. :smiley: Simppeliä. :smiley: Ja jos luottaa, voi yhtiötä harkita vakavammin.

Eipä juuri koskaan kannata sijoittaa yhtiöihin jos ei luota niiden tiimeihin.

38 tykkäystä

Esim. Verneri kysyy Roastissa, miksi lukuja ei ole julkaistu. Suora lainaus:

“No se on yhdessä meidän julkaisukumppani Epicin kanssa tehty - -”

Mikä on ‘se’ ? Tulkitsen, että tässä viitataan ‘päätökseen’ siitä, että lukuja ei julkaista juuri nyt.

Ei siellä taustalla varmastikaan ole “myynneistä kertomisen estävää salassapitosopimusta”, vaan ihan geneerinen salassapitosopimus, joka tarkoittaa sitä, että yhteisestä sopimuksesta voidaan projektin asioita raottaa.

Jos tästä vähän summaa, niin meillä on kaksi pääskenaariota:

a) Sinun mielipide (korjaa jos väärin): Tero valehtelee. Heillä olisi oikeasti oikeus kertoa myydyt luvut, mutta viittaa epämääräisesti Epicin päätöksiin, joihin myös Remedy osallistunut.

b) Minun mielipide (ehkä minä olenkin se foliohattuilija?): Taustalla salassapitosopimus ja vain yhteisellä päätöksellä voidaan julkaista lukuja (tai muutakaan oleellista pelistä).

Annan merkittävästi isomman todennäköisyyden jälkimmäiselle.

16 tykkäystä

Kannattaa myös muistaa että vaikka spekuloitte kaikenlaisten NDA:n ja vastaavien soppareiden teoreettisella olemassaololla, voi myös ihan hyvin olla että on haitallista julkaista lukuja tässä vaiheessa ja spekuloida myynneillä. Ei se 3kk niin pitkä aika ole. Sieltä tulee siis joko posari tai ei mitään kvartaalin lopuksi riippuen siitä miten AW2 myynnit on menneet.

3 tykkäystä

You mean along the lines of this?

When consensus was a bit to optimistic at Redeye/inderes back in 2019?

8 tykkäystä

En minäkään näe ongelmaa Remedyn pitkän tähtäimen viestinnän kanssa. Se on hyvä tapa, että kerrotaan joka kvartaali jokaisen projektin tilanteet. Pitkän tähtäimen osalta selkeä virhe on kyllä mielestäni ollut se aikoinaan esitelty ultra-härkämäinen esittelymateriaali, missä kerrotaan projektien osa-alueiden aikatauluista. Ei sillä ole ollut mitään tekemistä todellisuuden kanssa, etenkin kun tuotannossa on voinut olla vain yksi projekti kerrallaan. Se on ollut huonoa viestintää ja annettu liian ruusuinen kuva. Olisivat edes jarruttaneet odotuksia.

Kyllä minäkin toivoisin, että AW2 myyntitietoja annetaan tai edes tavoite, kuten alalla usein tapana on. Se on sitten vähintäänkin osin spekulaatiota miksi niin ei tehdä. Onko kyse sopimuksesta, myyntimääristä vai mistä, vaikea tietää. Nythän tämä on arvailua mitä erilaiset listat tarkoittavat. Minä tulkitsin PS:n lokakuun sijat pettymykseksi, moni muu ei. Kohta tulee marraskuun listat ja saadaan lisää spekulaatiota. Myyntimääriähän ei tiedä kukaan. En tiedä pitäisikö näin olla. Ehkä ei, kun kyse on pörssiyrityksestä ja luvut vaikuttavat arvostukseen. Ainakin spekulointi on kiehtovaa jos ei muuta.

5 tykkäystä

Tämä ketju suljettiin automaattisesti sen saavutettua vastausten maksimimäärän 10000. Jatka keskustelua ketjussa Remedy Entertainment Oyj -ketju (Osa 2).