Remedy Entertainment Oyj -ketju (Osa 1)

Siellähän nyt juuri eteni Condor ja Max Payne -hankkeet production readinessiin eli ovat edenneet hyvin ja seuraava vaihe onkin sitten tuotanto. Samalla AW2 täräyttää BG3:n kanssa eniten Game Awards -ehdokkuuksia, joten kyllähän tässä meikäläisen silmään hommat myös etenevät ihan kivasti.

Osakkeen valuaation puolesta teidän näkemys selkeästi on, että niitä pelejä pitäisi jo nyt tulla liukuhihnalta. Markkinalla näyttäisi ainakin tällä hetkellä olevan selvästi enemmän kärsivällisyyttä katsoa näiden tulevien hankkeiden kuoriutumista. AW2:n osoitti, että Remedy tekee edelleen aivan maailman huippulaatua, ja mielestäni tämän pohjalta myös kärsivällisyys on perusteltua. On tullut kuitenkin monesti todettua, että kurssiliikkeet voivat tämmöisessä yhtiössä olla suuntaan ja toiseen voimakkaita, kun odotukset tulevien hankkeiden suhteen muuttuvat. Eilen ainakaan Vanguard-uutinen ei olennaista painetta kurssiin tuonut.

Meidänkin näkemys Remedystä tänä vuonna pyörinyt akselilla vähennä / varovainen lisää, joten ei tällä nykyisellä markkina-arvolla mitään yltiöbulleja osakkeen suhteen olla oltu. Näissä jokaisessa projektissa on kuitenkin se mielenkiintoinen optionaalisuus hittipeliin (joka joltain osin näyttäisi nyt AW2:n osalta realisoituvan), mikä voi kääntää arvostuskuvaa nopeasti houkuttelevammaksi.

50 tykkäystä

Pohjimmiltaan Remedy meni vikaan siinä, että lähti gaas-huumassa monien muiden tavoin tekemään free to play -peliä. Kokeilut on sinänsä ihan ok, mutta ei Remedyn kaltaisella talolla oikein ole mielestäni varaa tuollaisiin “ikuisiin” hankkeisiin. Oikea aika vetää töpseli seinästä olisi varmaan ollut noin 2020 paikkeilla kun eräässä raportissa kerrottiin, että Vanguard on lähestymässä tuotantoa. Seuraavassa raportissa ei sitten ollutkaan. Eli toisin sanoin oli selvää, että peli oli ongelmissa. Samoihin aikoihin haalittiin hirmuiset määrät projekteja, mihin ei ollut tekijöitä ja niistä on tullut näitä “ikuisia” pocceja. Ne pelit olisivat tarvinneet tekijöitä Vanguardin sijaan. Ylempänä arvioitu 40-50 hengen tiimi parin vuoden ajan on jo aika iso, jos se pitää paikkansa. Puhutaan jo ihan merkittävästä resurssien allokoinnista projektille. Toki jälkiviisaus on helppoa. Positiivista, että nyt totesivat tilanteen ja muuttivat suunnitelmia.

Joo ei ole negari virallisesti, mutta käytännössä se on kun kun peli siirtyy taas eteenpäin. Aina pelit hyötyvät pitkistä kehitysajoista, sijoittajien tilanne usein on aivan toinen. Kauemmas siirtyvät kassavirrat tekevät kipeää. Ehkä vuosikymmenen lopulla pelistä on tullut jotain, ehkä ei. Siinä vaiheessa peli on ollut kymmenen vuotta kehitteillä.

6 tykkäystä

Tuohon nyt on mahdoton yhtä oikeaa vastausta antaa, mutta kyllähän hittipeli nostaa Remedyn mainetta ja tunnettuutta pelinkehittäjänä ja saa pelaajat herkemmin kokeilemaan myös yhtiön muita pelejä. Nytkin somessa aika paljon ollut viestejä, että jengi pelannut AW2 ja nyt sitten vedetty myös AWR ja Control sen jälkeen läpi. Remedyhän rakentaa myös omaa connected universea, jossa ainakin nyt AW ja Control tukevat toisiaan ja todennäköisesti toisen menestys lisää toisen myyntiä myös. Mutta jokaisen projektin kohdalla muuttujia menestyksen suhteen on valtavasti ja tämä on yksi ulottuvuus siinä mukana. Jos nyt lähtökohta on olettaan kohtuullisen hyvin menestyviä pelejä, niin ei varmaan väärin olisi nostaa/laskea asteittain rimaa sen mukaan, miten aina seuraavat pelijulkaisut menestyvät. Toki alalla on myös sanonta, että olet niin hyvä kuin viimeisin julkaisusi :sweat_smile:

Nyt pitää alkaa valmistautua sijoitusmessuille lähtöön. Tulkaahan haastamaan lisää Remedystä ja muistakin yhtiöistä, jos satutte olemaan paikan päällä :smiley:

31 tykkäystä

Tähän on ihan pakko negailla, että Alan Wake 2 on varmaan bugisin peli mitä olen koskaan pelannut (Xbox Series X). Useita kertoja peli oli pakko sulkea ja käynnistää uudelleen, koska jokin ei vaan toiminut tai toimi väärin. Samoja kokemuksia monilla muillakin tuntuu olevan. Ei asia kuitenkaan erityisemmin ole näkynyt uutisvirrassa, joten tuskinpa vaikuttaa myynteihin oikein mitenkään. Sulavasti peli kuitenkin pyörii ja näyttää hyvältä.

4 tykkäystä

Onkohan tämä Vanguardin kuoppaaminen ollut firman sisällä tiedetty kohtalo jo hieman pidemmänkin aikaa? Jos tästä olisi kerrottu ennen AW2 julkaisua, niin sijoittajien usko moniprojektimalliin ja koko yhtiöön olisi saattanut romahduttaa kurssin melko matalalle. Nyt hyvän AW2 menestyksen jälkeen tästä uskaltaa kertoa, kun luottoa yhtiön ydinosaamiseen löytyy. Sen myötä virallinen päätös on tehty vasta nyt. Onkohan tuon parissa aivan viime päiviin asti oikeasti ollut tiimi painimassa, vai onko tosiasiassa tekijöitä vapautunut jo aiemmin?

8 tykkäystä

Jep, sellaisia on firmat kuin on niiden omistajat. :joy:

Onneksi Remedy on visusti avainhenkilöiden/henkilökunnan omistama joten tällaiselle ulkoiselle paineelle ei tarvitse antaa mitään painoarvoa.

Lisäys: sentimentti osakkeen ympärillä on kyllä huikea ottaen huomioon että yhtiö onnistui juuri tekemään mahdollisesti Suomen historian kaupallisesti potentiaalisimman taide- ja viihdepläjäyksen. :joy:

68 tykkäystä

Tuolta sitten äänestelemään Game Awardseja.

Paljon on kovia vaihtoehtoja, harkiten tarkkaan ja sitten painetaan siitä “Alan Wake 2” -nappia joka paikkaan… :stuck_out_tongue:

25 tykkäystä

Joo, en nyt oikein muuten tuota arvostusta pystyisi perustelemaan kuin moniprojektimallilla tai ostohuhuilla. Minulle tuo Remedyn tapa haalia matalamman tuotto-odotuksen yksinpelikamppanjoita, remakeja ja remastereita on jo itsessään aika huolestuttavaa. Joko ollaan liian konservatiivisia pääoman allokoinnissa tai sitten ei ole kapasiteettia tehdä isompia ja vaativimpia hankkeita samanaikaisesti.

Max Paynen tilalla pitäisi sijoittajan näkökulmasta ehdottomasti olla Control 2, mutta Remedy ei kykene edes aloittamaan jatko-osan tuotantoa, vaikka Controllin julkaisusta on jo 4 vuotta. Moniprojektimalli ei vaan toimi. Mikäli Alan Wake 3 osalta pyöritellään peukaloita vastaavalla tavalla seuraavat 5 vuotta ja peliä tuotetaan 2,5 vuotta, niin AW 3 julkaisu on vasta vuonna 2029!

Se ei liene epäselvää, että markkina on tässä minun mielestäni väärässä ja kurssia ajaa kassavirtojen sijaan yhden pelin metacritic- ja GOTY-narratiivit, joiden vaikutus Remedyn markkina-arvoon on huomattavasti isompi, kuin mitä kassavirtaa Remedy voi AW2 myynnistä ylipäätään saada. Se on kiva että AW2 on arvostelumenestys, mutta sehän on jo moninkertaisesti hinnoiteltu kurssiin, eli sillä ei ole enää näillä osakkeen hinnoilla sen suurempaa merkitystä. Narratiiviin perustuva kurssitaso voi kantaa yllättävän pitkän ajan, mutta ilman kassavirtoja se ei ole kestävällä pohjalla ja johtaa ennen pitkää kyyneliin.

Nyt jos tosissasi väität että ette ole yltiöbulleja lisää-suosituksella niin muistuttaisin, että kassavirtapohjaisesti Remedyssä on analyysiin ladattu kovemmat tulevaisuudenodotukset kuin vaikkapa pörssin suosituimpaan hypeosakkeeseen eli Kempoweriin. Remedy on koko Helsingin pörssin huonoimpia osakkeita jos verrataan vaikkapa seuraavan viiden vuoden aikana tehdyn vapaan kassavirran määrää yhtiön markkina-arvoon.

Ehkä joku Remedyn peleistä tulee olemaan megahitti tai Sonyn ostaa yhtiön pois pörssistä. Kenties moniprojektimalli saadaan toimimaan 2030 mennessä ja rahaa alkaa tulemaan isoja määriä sijoittajan suuntaan. Ei ole väärin olla härkänä ja elätellä toiveita epätodennäköisestä lottovoitosta, mutta mielestäni olisi sijoittajan kannalta järkevää myöntää, että Remedy on tällä hetkellä hypesijoitus ja tunnistaa, että hypesijoitukset ovat lähtökohtaisesti lyhyen aikavälin sijoituksia.

Äärimmäisen kovat odotukset harvoin toteutuvat täysimääräisesti ja kun niihin ei päästä alkaa narratiivi yleensä rakoilemaan, mikä johtaa lähes aina osakekurssin osalta rankkaan reality tsekkiin. Se pitkäjänteinen laatuyhtiöitä omistava sijoittaja saattaa silloin ottaa sen -50% dunkkuun hyvinkin pikaisella tahdilla.

46 tykkäystä

Öh, täällä on korkeintaan muutama näkyvä negailija fanipoikien joukossa ja perustellut negatiiviset viestit saavat tyypillisesti vain pari tykkäystä, kun taas typerimmätkin positiiviset viestit saavat niitä valtavasti. Monestako Remedy-ketjun negaviestistä olet itse tykännyt?

Remedystä yhtiönä ja sen tekemistä peleistä voi tykätä vaikka kuinka paljon, mutta se ei automaattisesti tee yhtiöstä hyvää sijoitusta. (Hyvin tuottaneeseen) Osakkeeseen rakastuminen on sijoittajan synneistä vaarallisin. Jos siihen yhdistää toisen perisynnin eli toimitusjohtajan juttujen uskomisen, niin mahdollisuus päätyä jossain vaiheessa sijoittajan tuottohelvettiin muuttuu varsin todennäköiseksi.

Omistamasi osake ei (toivottavasti) ole identiteettisi. Vain tuotto ratkaisee! :cowboy_hat_face:

55 tykkäystä

”Kill your darlings” eli kyky olla valmis hylkäämään jokin asia paremman tuloksen saavuttamiseksi. Kuuluu liiketoimintaan. Tässähän ei tosin minkään pelin tai sijoituskeisin tappamisesta tai kokonaan vessasta alas vedosta ole kyse vaan ansaintakonseptin muutoksesta.

Tämä tuntuu olevan niin traumaattinen tapahtuma ja keräävän Vanguardin ja joidenkin mielikuvissa jo Remedynkin haaskalle porukkaa, että kerrataan vähän.

Ensin 2022 video, jossa Tero huokailee Vanguardin kohdalla ja vihkisormus meinaa lähteä sormesta. Viimeisimmässä 2023 ei huokaile, mutta onhan tosta varsinkin jälkikäteen luettavissa, että epäilyksiä on ilmassa; ”Monimutkaisuudessaan, kompleksisuudessaan”, ”Tencentin kanssa mietitään, mitkä ne järkevät askeleet ois”. Miksi sitten ei vahvemmin viestitty ristiriitaisia tunnelmia? Siksi, että vain Kummelissa voi valmentaja todeta jo kesken pelin, että pojat, me hävitään tää peli.

Videot alkavat kohdista Vanguard.

2022:

2023:

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&t=10m4s&v=HL0hv1Z1XIw&

Kriittisyys kuulostaa aina älykkäältä tiettyyn pisteeseen asti. Sitten, jos vielä käy niin, että kritiikin esittäjä pystyy esittämään negatiivista JA positiivista kritiikkiä samasta kritiikin kohteesta, kuulostaa se vielä älykkäämmältä ja uskottavammalta. Sellaisista viesteistä/viestittelijästä voi antaa tykkäyksiäkin, ilman, että niitä pitää pyytää. Fanipojat vs. negailijat. Karhut vs. bullit. Binääriajattelu vs. ?

12 tykkäystä

Remedy sopii selvästi parhaiten sijoittajalle, joka tykkää peleistä ja on valmis katsomaan sijoitustarinaa pitkään. Sellaiselle, jolle riittää kerran vuodessa kurkata osakkeen kurssitietoa ja lukea kylkeen vaikkapa vuosikertomus. Oikeastaan voisi puhua jonkinlaisesta “faniudesta”, koska mielestäni tällä hetkellä pörssissä on tarjolla myös matalariskisempiä ja paremman tuotto-odotuksen tapauksia paremmalla näkyvyydellä ym.

Monet täällä hakevat “parasta tuottoa” ja “eurot ratkaisevat”, kun taas toiset katsovat näiden kuvailemieni fanimaisten silmälasien läpi. Molemmat ovat mielestäni hyviä ja päteviä syitä olla osakkeenomistaja (tai päättää olla olematta).

Remedyn sijoittamisen ominaispiirteitä ovat:

  • aikataulujen epävarmuus
  • kvartaaleittain ja vuosittain vaihtelevat tulokset
  • vaikea ennustettavuus
  • ainutlaatuinen asema listattuna yhtiönä (oma teknologiamoottori + kyky luoda uusia tarinoita + kyky viedä ne laadukkaiksi peleiksi)
  • yhtiön houkuttelevuus isojen toimijoiden silmissä (ostajia löytyisi heti kun suurimmat omistajat sen päättäisivät myydä), ts. vähäinen tarjonta tällaisista yhtiöistä julkisesti noteerattuna

Remedy ei mielestäni sovi sijoittajalle, joka haluaa vakaasti kvartaalista toiseen kehittyvää liiketoimintaa ja ennustettavia raportteja. (setäosakkeet?)

Siis ehkäpä lopulta paras syy omistaa remedyä on se matka, eikä määränpää? En tiedä, mutta on hyvä ymmärtää että eri sijoittajat ovat mukana tässä eri syistä. Ja siksi tätä ei kannata ottaa liian vakavasti. :slight_smile:

Lisäys: Mielestäni myöskin tämä kvartaalitalousmaailmasta johtuva neljännesvuosittainen analyysiraporttien jatkuva päivittäminen ja hinkaaminen ei ole ehkä paras tälle osakkeelle. Kun on kyseessä näin vaikea ennustettavuus niin näin tiheä perusteleminen ja lisää/vähennä välillä vaihteleminen lähinnä kirvoittaa turhaa keskustelua tilanteista, jotka realisoituvat vaikka 5 vuoden päästä.

64 tykkäystä

Oma kokemukseni (PS5) on täysin päinvastainen, pelasin pelin kaksi kertaa läpi, toisella kerralla aika lailla kaiken optionaalisen sälän keräten ja yhtään isompaa bugia ei näkynyt.

20 tykkäystä

Itseäni häiritsee Remedyssa ehkä eniten sen status pörssiyhtiönä. Kuten aiemmin mainittua, niin sen kassavirrat vaihtelevat voimakkaasti eri vuosina, koska se ei ainakaan toistaiseksi kykene tuottamaan peliä joka vuosi, kuten vaikka EA tai Ubisoft. Yksittäinen studio tarvitsisi mielestäni jonkun cash cow:n (NHL, CoD, WoW jne) ollakseen minulle kiinnostava. Olisiko Remedyn parempi olla yksityinen yhtiö kunnes moniprojektimalli todistetusti toimii? Tai osa jotain suurempaa yhtiötä, johon sen tulos sitten hautautuu muiden studioiden joukkoon?

Monella kasvuyhtiöllähän on varsin selkeä roadmap (vaikkapa Qt). En ole vielä kovin vakuuttunut Remedyn kyvystä innovaoida uusia IP:eitä, sillä toistaiseksi yhtiö on onnistunut luomaan vain kolme oikeasti vahvaa IP.tä viimeisen 20+ vuoden aikana.

Toinen asia jota pohdin on Aten DCF-malli, jossa 96% rahavirroista on yli 4 vuoden päässä. Tuolloin ilmestyvistä peleistä tiedämme “varmuudella” vain AW3 ja Control 2. Näilläkin on vahvasta IP:stä huolimatta jonkinlainen mahdollisuus epäonnistua (Esimerkkinä uusin Modern Warfare)

Omaan makuun nykyinen arvostus tuntuu hyvin kireältä ottaen huomioon ettemme tiedä edes miten 96% rahavirroista tullaan generoimaan.

12 tykkäystä

Olen pitkään miettinyt Remedyä sijoituskohteena enkä ole siitä oikein hippaa kunnolla saanut. Raportteja on tullut luettua, laajat analyysit luettua ja podit aiheesta kuunneltua. Yhtään peliä en ole pelannut, koska en tykkää pelata videopelejä. Ehkä siinä onkin syy, miksi en keissiä ymmärrä koska minulla ei ole fanipojan näkökulmaa lainkaan :smiley: Isoveli on taas innoissaan Remedystä koska on fanaattinen pelaaja (ja omistaa Remedyä), mutta hyvää sijoittajaa hänestä ei saa tekemälläkään. En tiedä sitten, kuinka paljon Remedyllä on tällaisia omistajia. Toisaalta sitä ajattelee, että täytyyhän tässä nyt olla jotain syvällistä mitä en ymmärrä, koska mm. Inderesin koko toimisto on tästä niin bullina ollut ties kuin kauan ja esim. Propriuksen rahasto on tätä isosti ostanut.

Minua sijoittajana kiinnostaa vain firman tekemä vapaa kassavirta minun lompakkooni yli ajan. Minua ei niinkään kiinnosta Harvian kiukaan tuomat löylyt, West Pharmaceuticalin huippukätevät ja turvalliset injektioneulat joita työssäni käytän tai Remedyn fantastisen hyvät pelit. Minua kiinnostaa vain se, miten nämä laadukkaaksikin nimetyt asiat tekevät sitä vapaata kassavirtaa lompakkooni. Tietysti laatu tuo helpommin myös tuottoa, mutta on tärkeää ymmärtää että hyvä tuote ei ole sama asia kuin hyvä sijoitus.

Ja nyt tullaankin jo kohtaan mitä en Remedyssä ymmärrä. En vain yksinkertaisesti käsitä, miten tämä voi ikinä tulla maksamaan järkevällä riskipreemiolla ja päivän hinnalla itsensä takaisin sijoittajalle jos unohdetaan kaikki kurssikeinottelu millä ei ole sijoittamisen kanssa mitään tekemistä. Tämä ei vain aukea minulle lukemalla vaikka Inderesin raportteja.

Minulla ainakin on tullut Remedystä vaikutelma, että tässä Remedyn ansaitsema euro on siihen sijoittavien ihmisten mielestä arvokkaampi kuin muualle sijoitettu euro. Katsokaa nyt vaikka viimeisimmän laajan raportin (14.9.2023) DCF-mallia. Koko pörssihistoriansa ajan Remedy on ollut surkea tekemään vapaata kassavirtaa omistajille ja millään muulla ei pitäisi olla väliä. Kuitenkin, kuin taikaiskusta kaikki muuttuu 2025 eteenpäin ilman vastoinkäymisiä ja hurjan onnistuneiden lukuisten peliprojektien ja 9,1 % WACCin jälkeen päästään peräti 24e käypään arvoon. Koko ajan pitää tehdä uusia pelejä ja firman nykyinen kustannusrakenne on kymmeniä miljoonia euroja vuodessa. Jos tuossa tulee 1-2 epäonnistumista (tämän luulisi olevan aika normaalia liiketoimintaa eikö? katso case Vanguard), niin se tuhoaa tulosta jo 1-3v ajalta kokonaan ja silloin nämä bull-DCF:tä saa lyödä roskakoriin ja samoin tämän päivän hinnankin. Jos katsotte vanhoja raportteja, niin se on aina parin vuoden päästä kun “ihan just” vapaa kassavirta räjähtää ylöspäin.

Minut saa ainakin bearina hiljaiseksi sillä, että argumentoi miten tämä firma tekee sijoittajille niin paljon rahaa että tämän päivän hinta on järkevä. Kurssispekulaatiota en jaksa harrastaa, mutta toki voi olla osan sijoitusnarratiivin taustalla. En ole nähnyt vielä yhtäkään minun mielestä järkevää laskelmaa siitä miten tämä hinta on järkevä :smiley:

@Verneri_Pulkkinen , sentimenttihän Remedyn ympärillä on enimmäkseen fanaattista (jos katsoo Pohjolan Ekan ja Relaajan viestien ulkopuolelle), mikä on täysin ymmärrettävää kun tuollaisen hittipelin julkaisivat. Ja se on myös mielestäni looginen syy, miksi pörssi reagoi miten reagoi (eli tyhmästi, mutta edellä mainitun syyn vuoksi ymmärrettävää koska psykologiset tekijät).

58 tykkäystä

Omasta näkökulmastani nykyiselle kurssitasolle on tasan kaksi syytä (pidän itsekin korkeahkona, vaikka vielä omistankin). Ensimmäinen syy on puitu moneen kertaa eli jos suurimmat omistajat päättävät, että firma voidaan myydä niin en epäile sekuntiakaan etteikö joku suurista toimijoista olisi Remedyä valmis ostamaan.

Toinen syy on pelaamisen megatrendi, joka ei ole katoamassa mihinkään omasta mielestäni. Kysyntää hyville peleille on ja niistä ollaan myös valmiita maksamaan. Hyvät IP:t myyvät vähän huonompiakin tuotteita kohtalaisesti, joten brändiarvo on alalla vahva. Parastahan tässä on se, että ne vanhatkin pelit alkavat myymään paremmin, kun samaan maailmaan luodaan lisäsisältöä.

Se fokusoituuko käyttäjät tulevaisuudessa enemmän ja enemmän puhelinpeleihin on mielestäni ihan pätevä argumentti eli kasvaako juuri Remedyn asiakassegmentti oikeasti?

Kurssispekulointiin oma näkemykseni on, että GOTYA:ssa tulee vähintäänkin pieni piristysruiske, jolloin lyhyen aikavälin sijoittajat voivat pohtia haluaako hypätä kyydistä. Seuraavat hillotolpat ovat suhteellisen kaukana.

5 tykkäystä

Näin pelaajana vähän eri mieltä, Max Payneä rakastetaan universaalisti ja olihan MP1&2 aivan huikeita. Control oli minulle aika meh enkä koskaan sitä pelannut (videoita tullut katsottua) aihepiirin yms takia, mutta jos nyt AW2 enginellä saataisiin MP maailma ja tarina niin olisin kyllä aivan pähkinöinä.

Sinänsä Eka haastaa ihan oikein, @Atte_Riikola ei ole koskaan tarvinnut miettiä oletko bear vai bull Remedyn suhteen vaikka numeroiden kautta sijoittajien on ollut aika vaikea perustella sijoitusta oikeastaan kertaakaan pre-korona jälkeen.

Ja DCF:n ainoa oikea hyöty onkin tuo TERMin osuus ja Remedyn kohdalla se kertoo kyllä kirkkain valoin punaista nykyvaluaatiolla.

Jos loppuun saisi vähän haihatella niin Max Payne maailma AW2 moottorilla multiplayerinä voisi olla suhteellisen kovan juttu, joku Fortniten tyyppinen season pass -ansaintamalli voisi ehkä toimia. En tiedä.

11 tykkäystä

Sarjatulesta ei ole puhunut koskaan kukaan. Suosittelen kaivamaan listautumismateriaalit jostain esiin.

Tämä on jotenkin huvittavaa että Controllin surkea julkaisun jälkeen vedettiin ATH sen uutisoinnin perusteella että uusia pelejä tulee joskus.

Nyt kun on oikeasti pöydässä uskomaton AW2:n julkaisu negaillaan ihan kunnolla.

Remedyllä on asiat nyt todella hyvin, paremmin kuin koskaan ja luvassa on kovia pelejä seuraavan 4 vuoden aikana.

Mitä tulee pelifirmojen arvostuskertoimiin, ne ovat täysin muuta kuin viivoitinpeliä. Eli ihan turha perustella asioita perinteisillä mittareilla. Pelejä julkaistaan kun niitä julkaistaan ja joskus niitä perutaan. Suurin osa peleistä ei koskaan saavuta julkaisua vaan kuolevat matkalle. Nämä asiat kun sisäistää niin voi harkita sijoittavansa peleihin ja luoviin aloihin.

19 tykkäystä

Hyvää keskustelua taas herännyt yhtiön ja analyysin ympäriltä! Heti ensiksi täytyy mainita, että olen itsekin omistaja ja tykkäsin pelata myös Controllia (AW2:sta en ole vielä kokeillut). Onhan tämä cool yhtiö olla omistajana. Siksihän se niin vaarallista onkin, vaikea yrittää pitää omat mielipiteet objektiivisena.

Ostin osaketta siis joulukuussa 2018 hintaan 6.66 euroa kipale. Reilut kolme vuotta sitten hype yhtiön kohdalla alkoi kuitenkin käydä niin kuumaksi, että oli pakko keventää noin puolet pois hintaan 31.20 euroa osake. Mitä tässä kolmessa vuodessa on sitten ehtinyt tapahtua? Paljon kaikenlaista varmasti itse yhtiön sisällä. Näin omasta sijoittajan näkökulmasta ei kuitenkaan ihan hirveästi mitään. Yksi uusi todennäköisesti menestyvä pelijulkaisu on saatu ulos (AW2). Kurssi matelee edelleen samalla 30 euron tasolla. Moniprojektimallin toimivuudesta ei ole myöskään saatu mielestäni yhtään lisää näyttöjä, päinvastoin esim. Vanguardin hautaaminen lisää vain kysymysmerkkejä.

Mitä sitten seuraavan kolmen vuoden päästä? En ole ennustaja, enkä analyytikko. Jos pitäisi veikata, niin luulen että Remedy on kuitenkin edelleen tässä samassa “loopissa”. Yhtiö saa julkaistua kelvollisesti menestyviä laatupelejä 2-4 vuoden välein. Kurssitaso matelee edelleen samalla tasolla. Voin olla toki myös väärässä. Ehkä moniprojektimalli saadaan vihdoin toimimaan tehokkaammin. Tai jostain yhtiön pelistä tulee todellinen hitti. Tai joku isompi studio ostaa Remedyn hyvällä preemiolla. Millaisia todennäköisyyksiä näille antaisi? En osaa sanoa. Itse olen kuitenkin tullut siihen tulokseen, että tuotto/riski-suhde ei ole omasta mielestäni kovin houkutteleva nykyisellä kurssitasolla. Upsidea ei mielestäni oikein ole, jos menestys jatkuu entisen kaltaisena. Ja mitä jos ei jatku? Pystyykö Remedy luomaan aina uudestaan seuraavan arvostelumenestyksen niin kuin nyt viime kertoina? Vaikka olisit Clint Eastwood tai Steven Spielberg, niin jossain kohtaa pitkälle urallesi osuu myös joku heikommin menestyvä projekti.

Kuten sanottua, niin tämä on cool yhtiö omistaa. Varmasti myös cool yhtiö analysoida, ainakin jos vertaa joihinkin muihin Aten analysoimiin yhtiöihin. Arvostan sitä, kuinka intohimoisesti Atte tuntuu suhtautuvan työhönsä ja tykkää myös itse pelata Remedyn pelejä. Näin analyysin lukijana on kyllä herännyt myös kysymys siitä, että onko Aten tiivis suhtautuminen yhtiöön jonkinlainen taakkakin. Ristiriitaisissa ja vaikeissa tilanteissa, kun sitä omasta “lempilapsestaan” helposti saattaa uskoa mielummin hyvää kuin huonoa. Mielestäni tämä suhtautuminen Vanguardiin hautaamiseen saattaa olla yksi esimerkki siitä. Kaikki tämä on kuitenkin täysin inhimillistä ja hyväksyttävää. Analyytikot ovat ihmisiä, joilla on tunteet. Ja hyvä niin. Olisi mielenkiintoista nähdä millaisiin lopputulemiin päästäisiin, jos joku Rauli Juva suljettaisiin Inderesin pimeään koppiin vailla tietoakaan Aten vanhasta analyysista ja käskettäisiin tehdä oma analyysi yhtiöstä. Veikkaisin, että hyvin suurella todennäköisyydellä ei päästäisi ihan yhtä optimistisiin oletuksiin kuin Aten kanssa. Tarkottaisiko se silti, että Raulin analyysi olisi enemmän oikeassa kuin Aten? Ei välttämättä, mutta ainakin se toisi ehkä enemmän tietoisuutta yhtiön riskeistä.

Olisihan tämä kaikki paljon helpompaa, jos Remedy olisi joku tylsä ja tavallinen teollisuusyhtiö, eikä tarunhohtoinen tarinayhtiö höystettynä suurilla unelmilla. Ehken osaa itsekään vielä kokonaan päästää tästä yhtiöstä irti omien tunteideni ja haaveideni takia, mutta kyllä taidan vähän taas keventää omistustani lähiaikoina.

25 tykkäystä

Tässä casessa on hyvin helppo luoda itselleen harhakuvaa, jolla asiat saa näyttämään todellisuutta paremmilta. Kysykää itseltänne kriittisiä kysymyksiä.

  1. Pelaamisen megatrendi
  • Pitää täysin paikkansa, mutta kuinka paljon tälle pitäisi antaa arvoa? Helposti liioitellaan merkitystä yhden firman kohdalla.
  1. Yrityskaupat
  • Aika kehno syy yleensä sijoittaa mihinkään. Remedy ei lähde yhtään mihinkään ellei yksi pääomistaja niin päätä. Ei välttämättä lähde silloinkaan jos muut pääomistajat eivät ajatusta tue.
  1. Alan Wake 2 arvostelumenestys
  • Hieno asia, päästiin torille ja auttaa pitkässä juoksussa. Ongelmana vaan on, että kurssissa on sisällä jo kova menestys ja kertoimet ovat silti korkeat. Näyttääkö siltä, että kovat odotukset ylitettäisiin? Perustuuko usko Game Awardien toivotaan toivotaan gotyyn ja johonkin potentiaaliseen myyntibuustiin? Oikein mikään mittari ei näytä omiin silmiini siltä, että peli olisi lähtenyt lentoon. Ei ole tullut ilmoitusta miljoonamyynnistä eikä jenkkilässä mahtunut Sonyn lokakuun top-10 myydyimpiin. Jäikö peli kuitenkin lokakuun muiden julkaisujen jalkoihin, mistä on varoiteltu useaan otteeseen?
  1. Pelien julkaisutahti
  • Oma suurin kritiikki ollut aina Inderesin analyysiä kohtaan. Miten ihmeessä Remedy pystyy tekemään pelejä nopeammin kuin yksikään kilpailija? Mitään näyttöjä ei ole. Nythän on jo ääneen kerrottu, että kovimmassa vaiheessa ei pystytä kehittämään kuin korkeintaan yhtä peliä. Tukeeko tämä jotenkin sitä ajatusta, että tulisi jokavuotista pelien tykitystä, mikä on isolta osin kurssissa sisällä?
6 tykkäystä

Niin kauan kun firman osakkeita ostetaan perinteisesti rahalla, niin ainoa oikea mittari sijoituspäätöstä tehdessä on arvio firman tuottamasta rahamäärästä tulevaisuudessa. Kaikki muut mittarit ovat vain työkaluja tämän perimmäisen mittarin hahmottamiseen. Tällä foorumilla ei juuri ole esitetty minkäänlaisia arvioita Remedyn tulevaisuuden rahavirroista. Inderesin analyysissä on rahavirtoja hahmoteltu, ja sen näkemys on, että arvostus on kireä muttei tolkuton. Tuo analyysi kuitenkin perustuu oletukseen, että Remedy tuottaa yhden hyvin menestyvän, ison pelin per vuosi 2025 alkaen. Jos näin ei tapahdu, ei arvostus ole perusteltu.

3 tykkäystä