Revenio sijoituskohteena

Q2/2021: Erinomaisen vahva vuosineljännes kuvantamislaitteiden erittäin voimakkaan kasvun tukemana

Huhti-kesäkuu 2021

Liikevaihto oli 18,9 (13,7) miljoonaa euroa, kasvua 37,9 %
Liikevaihdon valuuttakurssien vaikutuksella oikaistu kasvu huhti-kesäkuussa oli 43,0 % eli 5,1 % raportoitua kasvua vahvempi
Liiketoiminnan vahvaan kehitykseen vaikutti myynnin sujuminen hyvin monilla keskeisillä markkinoilla. Kuvantamislaitteiden myynnin kehitys oli erittäin vahvaa toisella vuosineljänneksellä
Liiketulos oli 4,4 (3,4) miljoonaa euroa, ollen 23,5 % liikevaihdosta, kasvua 28,7 %
Käyttökate oli 5,2 (4,1) miljoonaa euroa, kasvua 25,4 %
Huhtikuussa saatiin päätökseen Oculo-yritysosto. Oculo on australialainen silmien hoidon ohjelmistoalusta, jossa yhdistyvät kliininen viestintä, etäterveydenhuolto, potilaan etäseuranta ja data-analytiikkaosaaminen. Oculon operatiiviset kehittämiskulut vaikuttavat yhtiön suhteelliseen kannattavuuteen vuosina 2021 ja 2022
Liiketoiminnan rahavirta oli 4,0 (2,9) miljoonaa euroa
Osakekohtainen tulos, laimentamaton oli 0,130 (0,097) euroa
Katsauskauden jälkeen Revenio päivitti taloudellisen ohjeistuksen vuodelle 2021

Tammikuu-kesäkuu 2021

Liikevaihto oli 35,6 (25,6) miljoonaa euroa, kasvua 39,2 %
Liikevaihdon valuuttakurssien vaikutuksella oikaistu kasvu tammi-kesäkuussa oli 43,7 % eli 4,5 % raportoitua kasvua vahvempi
Keskeisten tuotteiden myynti kasvoi erittäin voimakkaasti useimmilla markkinoilla
Liiketulos oli 9,0 (5,9) miljoonaa euroa, ollen 25,4 % liikevaihdosta, kasvua 54,1 %. Oculo-yritysoston 0,678 miljoonan euron kertaluonteisilla kuluilla oikaistu liiketulos oli 9,7 miljoonaa euroa, ollen 27,3 % liikevaihdosta, kasvua 65,7 %
Käyttökate oli 10,4 (7,2) miljoonaa euroa, kasvua 45,3 %. Yritysoston 0,678 miljoonan euron kertaluonteisilla kuluilla oikaistu käyttökate oli 11,1 miljoonaa euroa, ollen 31,2 % liikevaihdosta, kasvua 54,8 %
Liiketoiminnan rahavirta oli 4,7 (2,6) miljoonaa euroa
Osakekohtainen tulos, laimentamaton oli 0,271 (0,172) euroa
Varsinainen yhtiökokous pidettiin 17.3.2021, osingoksi vahvistettiin 0,32 (0,30) euroa
Maaliskuussa järjestetyssä pääomamarkkinapäivässä esiteltiin Revenion silmien hoidon ratkaisuihin keskittyvä päivitetty strategia
13 tykkäystä

43% valuuttakurssioikaistu kasvu on jotain aivan käsittämätöntä. Jos markkinat eivät tätä arvosta, niin olen käsi alla odottamassa tänään.

14 tykkäystä

Liiketulos jäi merkittävästi ennustetusta, saa nähdä miten tämä otetaan vastaan.

Revenio kasvoi vahvasti, tulos jäi selvästi odotuksista

5 tykkäystä

Nyt oli pettymys tuo analysointi. Naureskelua ja vitsailua sen sijaan että olisi haettu vastauksia, jotka esitys selkeästi antoi. Ensireaktio huolestumisen puolella?! Mikä tässä huolestuttaa oikeasti? Muu kuin lievät poikkeamat Inderesin ennusteista. Ennusteiden osalta ihan selitettävissä kaikki. Mopo tahtoo karata tai muodostua nokipiikki, eli ylireagointia näkyy ennusteiden teossa välillä. Fiilistelyä saa olla, mutta faktoille isompi painoarvo. Lukekaa tekstit (mieluiten ennen sammakointia)! Mansikkakakku on paikallaan tällä aamukahvilla, juna puhaltaa raiteilla sen minkä rakenne kestää hallitusti.

“Henkilöstömäärä katsauskausi päättyessä 30.6.2021 oli 167 (130), kasvua 37 henkilöä. Kasvu johtui pääosin uusista rekrytoinneista ja yritysostosta. Tammi-kesäkuussa maksetut palkat ja palkkiot olivat yhteensä 6,4 (5,3) miljoonaa euroa.”

14 tykkäystä

“Posarin” antamisen ajankohta vaikuttaa tällaisen tuloksen jälkeen melkoiselta taktikoinnilta. Tuosta olis saatu melkoinen nousu aikaiseksi (vielä tällä 70e hinnallakin) jos osari tulis vasta huomenna. Nyt surkea (oletuksiin nähden) tulos käytännössä romuttaa koko “posarin”. Ehkä sille numeraaliselle ohjeistukselle olis tosiaan tilausta. :open_mouth:

3 tykkäystä

Surkea tulos? Haluan samoja sieniä. 0.7 tulosta heikentävää vaikutusta + 37 henkilön rekryt.

19 tykkäystä

Surkea tulos? No ei missään tapauksessa. Ihan linjassa menee firman tilanteeseen ja toimenpiteisiin nähden. On muistettava, että täm on kasvuyhtiö. Posarin ajankohta oli aivan oikea siksi, että pitemmällä aikavälillä olisi kurssien reagointi voinut pudottaa paljonkin, kun analysoijat ensin ylireagoivat ja sitten selittelevät ja riputtelevat tuhkaa.

1 tykkäys

Niinku oon aikaisemmin kommentoinut tuolla ylempänä ketjussa, Revenion arvostustaso ei kestä pienempiäkään kauneusvirheitä. Siksi mun mielestä ainakin @Juha_Kinnunen nyt alustavan tarkastelun perusteella on ihan oikeutetusti huolissaan. Vaikka miten noita lukuja pyörittäis matemaattisesti niin ei siitä pääse mihinkään, että jos pieniäkin adjustointeja tulee ennusteissa alaspäin, niin arvostusta on pakko tarkastella heti kriittisesti. Joskus oli aika kun Revelle forward P/E 40x oli normaali, nykyään tosta on eilisen close-kurssilla päivittämättömillä ennusteilla tuplat. Ei tommoset luvut kestä mitään säröjä tarinassa, saatikka ole mitenkään normaaleja Helsingin pörssin mittakaavassa.

81 tykkäystä

Tämä pitää paikkansa varsinkin, jos kauneusvirheiden ja poikkeamien taustoja ei selvitetä. Se on analysoijien erityinen vastuu. No, tänään siihen tulee tarkempaakin tietoa. Tulos jäi ennusteista, mutta lienee firman omien tavoitteiden mukainen, tärkeämpänä pidän ennusteet ylittänyttä vahvaa kasvua, joka osoittaa, että potentiaalia on edelleen. Kasvu vaatii energiaa. Liian helposti tulee takerruttua johonkin yksityiskohtaan, vaikka kokonaisuus ratkaisee. Tämä kausi on nähty, missä on arvio tulevasta, veikö tämä pohjaa siltä? Ei missään nimessä - päinvastoin.

3 tykkäystä

Ei kestä säröjä ei - mielestäni on selviö, että negatiivista reaktiota on luvassa. Sen verran tappiin on viritetty tunnelmat. Nyt vain selvittämään, onko kyseessä esim. lupahakemukseen ja T&K:hon liittyviä (ulkopuolisen konsultoinnin) henkilö- yms. kuluja. Jos näin, niin ainakaan omissa laskelmissa adjustointia kulmakertoimiin ei tarvitse tehdä yhden kvartaalin perusteella.

1 tykkäys

En ole varma muistanko oikein, mutta käsittääkseni posari pitää antaa heti kun se on tiedossa. Ei ole firman tehtävä pantata yhden sanan muutosta ennusteissa sen takia, ettei kurssi lähde reagoimaan ylöspäin. Vaikuttaa todella kummalliselta touhulta. Korkeammalta olisi tiputtu jos tuo “posari” olisi annettu alkuviikosta, vaikka ilman sitäkin nähtiin nousua.

Minusta näin korkealle arvostetun firman odotuksia huonompaa osaria ei voi kuitata hyväksi esimerkiksi jollain liikevoittolukemalla tai rekrymäärällä. Lukemat ovat varmasti hyviä sellaisenaan, mutta pakkohan näitä on suhteuttaa siihen mitä on jo leivottu kurssiin sisään.

8 tykkäystä

@Juha_Kinnunen , kiinnostaisi kuinka monta henkilöä Revenion palkkalistoille tuli Oculolta ja kuinka tuo 37 henkilön lisäys jakautuu toiminnoittain (myynti, tuotekehitys, jne.). Onko Oculon avainhenkilöille maksettu erityisiä sitouttamispalkkioita Q2:lla ja onko näille tulossa jatkoa?

11 tykkäystä

Eikö tilastopiikki rekryissä ole investointi tulevaan? Sikäli näkisin Revenion olevan hyvällä, ellei erinomaisella tiellä. Kasvu on huimaa, toki sen pitää olla kannattavaa.

Vincit tuli tonttiin -10% heti avauksessa samankaltaisen rekryinvestoinitkulun takia, mahtaako riittää Revenion kohdalla? :sweat_smile:

Omistan (kaikkia mainittuja firmoja), en myy, ehkä lisään…

2 tykkäystä

Oikein hyvä pointti, jos henkilöstö Oculon puolelta, siinä tapauksessa kannattavuusnotkahduksen syy kiinnostaa erityisesti. Toijalan haastattelua odotellessa…:sweat_smile::nerd_face:

2 tykkäystä

Juurikin tällaisellä nopealla hötkyillä menetetään rahaa pitkässä juoksussa… Eli katsotaan jotain yhtä lukua, tässä tapauksessa vaikka liiketulosta, eikä edes odoteta kommentteja tilanteesta.

Tämä on analyytikoiden ja Excel -asiantuntijoiden pohdintaa. Fiksu sijoittaja tai joskus bisneksen kanssa tekemisessä ollut zoomaa ulos ja katsoo, että firma kasvaa about 40%. Kumpaa on helpompi tehdä, kasvattaa myyntiä vai karsia kuluja? Ja onko se hyvä vai huono juttu tulevaisuuden kannalta, että yritys palkkaa paljon työntekijöitä?

40 tykkäystä

Raportista jäi hyvä maku käteen. Posarin ajankohta ihmetyttää, koska luvut ovat varmasti olleet aikaisemmin tiedossa. Tänään käsiä alle ja korottamaan keskihintaa. Toijalan haastattelua myös odotan innolla, näistä saa todella paljon irti. Kehonkieli ja olemus kertoo enemmän kuin tuhat raporttia.

Q2 luvut ovat toki varmasti olleet tiedossa. Nähdäkseni, raportoitujen lukujen valossa ei ole kuitenkaan mitenkään selvää, että Q2 kasvu olisi ollut niin tajunnan räjäyttävä, että pelkästään se olisi toiminut sytykkeenä posarille koko lopputilikauden näkymien muutoksiin. Mielestäni luonnollinen selitys on, että raja-arvot ovat ylittyneet vasta H2 closauksen jälkeen.

Ongelmahan on, että ei ole ihan täysin selvää, mitä nuo raja-arvot ovat prosentuaalisesti.

5 tykkäystä

Oculolla on nopean haun perusteella ollut noin 20 työntekijää, joka selittää jo ison osan henkilöstömäärän kasvusta. Käsittääkseni nämä on laskettu mukaan 4/2021 alkaen.

Näin jälkiviisaasti, onko tämä henkilöstömäärän kasvu huomioitu ennusteissa?

3 tykkäystä

Mun mielestä “nopeaa hötkyilyä” on pikemminki se että firman massiivista kasvua (joka on vielä hinkattu viimeiseen desimaaliin asti) leivotaan etupeltoon monen vuoden ajaksi osakekurssiin ja siten jätetään (uusille) sijoittajille todella paljon arvostusriskiä kannettavaksi. Käytännössä tilanteen silloin voisi argumentoida olevan, että nykyiset sijoittajat saa normaalia selvästi pienempää korvausta markkinariskipreemion ja arvostusriskien kantamisesta (alhainen WACC), mutta se ei nykyisille sijoittajille ole huolen aihe niin kauan kun tarina rullaa “normaalisti”. Uusille sijoittajille sen sijaan tilanne on todella kinkkinen, koska heillä ei ole ns. “tuottoja alla” suojelemassa isommalta pääoman drawdownilta.

37 tykkäystä

Aika sekoilua kyllä, ensin “posari”, perään tulos jossa niitä säröjä vähän on ja seuraavaksi kurssi tonttiin. Tavallaan tervettä että kireä arvostus purkautuu hieman maltillisemmaksi mutta ylilyönti toiseen suuntaan lienee aika varmaa.

Tässä on kurssi myös kirmannut viikossa parhaimmillaan yli +5% osariennakointina, joten siinä mielessä punoituksen välttäminen olisi vaatinut hurjan osarin.

7 tykkäystä