Rovio - Arvoa pelialalta?

Tämä pitää paikkaansa,mutta en näe järkevänä ankkuroitua myöskään aiempaan kurssikehitykseen. Paljon on tapahtunut lähiaikoina ja näen todennäköisyydet positiiviselle skenaariolle suurempana kuin mitä on hinnoiteltu tällähetkellä. Monta uutta peliä tulossa. Järkeviä omien osakkeiden ostoja. Omistan erittäin mielellään edelleen myös alle 6e hintaan.

4 tykkäystä

Peter myisi?

18 tykkäystä
8 tykkäystä

Tuntuisi kyllä lähes hassulta että Rovion annettaisiin mennä ensimmäiselle halukkaalle. Uskon että ostohaluja olisi muillakin alan toimijoilla. Netflixiä odotellessa…

3 tykkäystä

Visiossa mielenkiintoista taustoitusta Playtikasta ja sen organisaatiokulttuurista:

Hankala nähdä, että Roviota annettaisiin tuohon silppuriin ainakaan nykyisellä tarjotulla hinnalla…

Yhden pätkän viitsii ehkä maksumuurin takana olevasta jutusta kaapata tänne:

51 tykkäystä

Hyvä kirjoitus @Jorma_Peras , liian kiirettä myymisen kanssa ei kannata pitää, toki itse hiukkasen riskienhallintasyistä kevensin, mutta vielä löytyy Roviota huomattavasti enemmän kuin normipositio on ollut. Eipä siitä ole sitä paitsi kuin 7-8 kuukautta, kun tästä olisi saanut yli yhdeksän euroa, ihan ilman ostotarjoustakin. Mennyt ei ole tae tulevasta ja porukalla tietenkin ihan eri lähtökohtia positioidensa kanssa, mutta komppaan vahvasti, että tästä kannattaa pitää kiinni kynsin hampain.

Varsinainen uusi avaus tuli itselläni mieleen, jos ja kun ostotarjous hylätään Hedien toimesta, niin rohkaisisiko se hallitusta keväällä hieman avokätisempään voitonjakoon(Anteeksi @Verneri_Pulkkinen :slightly_smiling_face:, toivottavasti en ole seuraava joka tukehdutetaan tyynyllä @Sijoittaja-alokas meemissä…). Jonkinlaista kompensaatiota hylätystä ostotarjouksesta olisi ehkä hauska saada isomman osingon muodossa, varaa yhtiöllä siihen kyllä on ja ihan kaikkea ei varmasti tarvita kasvupanostuksiin. Nyt ostotarjoustilanteessa nähdään myös harhaanjohtava seikka, kun kaikki kommentoijat eivät välttämättä ota huomioon Rovion muhkeaa nettokassaa ja yli kahdeksan prosentin omien osakkeiden omistusta.

Olisikohan mahdollista, että jo maanantaina tulee Rovion hallituksen hylsy Playtikan tarjoukselle, toki sanamuodoissa riittää jännitettävää ja kyllähän kilpalaulajien kuoro voi saada hyvinkin uusia jäseniä. Joka tapauksessa jännittävä kevät edessä meillä Rovion holdaajilla🙂

26 tykkäystä


Minä en. Harkitsin, että josko vähän pelimerkeiksi myisin, mutta totesin että ei haittaisi holdata vaikka 5€:lla eikä nyt ole niin kiire mitään treidata. Yhtiön meno kuitenkin miellyttää.

Sellainen hauska huhupuhe on tuon Aten linkkaaman jutun jälkeen jaettava, että oli kuulemma Playtikan CEO syyskuisessa puhelussaan todennut voimakas sanaisesti, että “I ALWAYS WIN!”.

19 tykkäystä

Kyllä minä hattua nostan noin vahvalle näkemykselle ja luottamukselle yhtiön tulevaisuuden mahdollisuuksista @Jorma_Peras , toki samalla pitää sanoa, että ihan kohtuuhintaanhaan osaketta on päässyt kahmimaan viime vuosina, jollei nyt ihan antihintoja aikanaan ole maksanut. Sitä paitsi aikaikkuna huomattavan kalliilla ostamiseen oli varsin lyhyt, vain runsaat neljä kuukautta. Käytännössä osakkeen laskuvara on sen jälkeen ollut huomattavasti pienempi kuin potentiaali, kassavirta on kuitenkin vahva ja tase vahvistuu vahvistumistaan. Sijoitustyylinä sen tosiasian tunnustaminen, että tuotot voivat olla kaukana tulevaisuudessa ja lyhyen aikavälin kompensaationa kurssin mörnimisestä saa lähinnä välttävää osinkoa, on varmasti palkitseva, jos kaikki menee suunnitellusti. Tuntuu vain siltä, että esimerkiksi foorumim Nokia-ketjussa odottavan aika on todella pitkä, toivoa sopii, ettei viikatemies korjaa ennen sadonkorjuuta, ainahan toki perikunta voi jatkaa holdaamista🙂. Kuten Vesterbackakin aiemmin ketjussa jaetussa lehtijutussa mainitsi, kyllä huomioon pitää ottaa myös Rovion osakkeen kurssikehitys, joka ei ole ollut mairitteleva. Itsehän en pelialaa riittävästi tunne enkä ole millään muotoa aktiivipelaaja, jollei shakkia lasketa, sitähän pystyy pelaamaan kivasti myös mobiilina vaikkapa ihan ajankuluksi junamatkalla🙂 Muita tietokonepelejä pelasin lähinnä 1990-luvulla, Wolfenstein oli silloin suosikkini, mutta voisi olla liian suuri kulttuurishokki hypätä nykyiseen pelimaailmaan tehosteineen. Siitä huolimatta haistan tässä erinomaisen “pelipaikan”, varsin pienellä riskillä voi nyt odottaa, mitä tuleman pitää. Arviot siitä, että kurssi romahtaisi heti, jos tarjous hylätään, voivat olla hyvinkin ennenaikaisia, pikemminkin markkinat jäävät odottavaan tilaan. Nyt on kuitenkin saatu pohjahinta, jonka joku ulkopuolinen on valmis maksamaan. Tuskinpa tämä ainutkertainen tilaisuus on.

Vahvat brändit joka tapauksessa kiinnostavat. Omistin Roviota jo Kati Levorannan toimitusjohtaja-aikana ja kävin myös yhtiökokouksessa Finlandia-talolla vuonna 2018, paikalla oli vain muutamia kymmeniä innokkaita osakkeenomistajia, laatu kuitenkin korvaa määrän, olihan siellä minun lisäkseni mm. Erkki Sinkko ja Tomi "Zijoittaja"Lahti :slightly_smiling_face: Varsinaisen kokousohjelman ohella näytettiin pätkä AB-animaatiosarjasta ja pimennetyssä salissa huomasin, kuinka Kati selvästi tarkkaili yleisön reaktioita :slight_smile: Vuodesta 2009 lähtien vihaiset linnut ovat ihastuttaneet suurta yleisöä eri muodoissa ja kyllähän niissä eittämättä jotakin perin hellyttävää on. En nyt väitä, että nämä Disneyn vanhimpien klassikkohahmojen suosioon tai ikään koskaan yltävät, mutta hyvällä alulla joka tapauksessa ollaan.

Mielenkiintoista nähdä Rovion hallituksen sanamuodot tiedotteessa, kun Playtikan ostotarjous on käsitelty. Olisiko vaikka näin " Emme näe tarjotun osakekohtaisen hinnan kohtaavan yhtiön todellista potentiaalia.". Tuskin kuitenkaan tulemme näkemään lisäystä: “Tarjouksen tekijän yrityskulttuuri ei ole yhteensopiva Rovion kanssa”, vaikka näpäytys toki hetkellistä mielihyvää voisi tuottaakin. Joka tapauksessa varmasti jätetään ovi auki korotetulle tarjoukselle myös niin, että mahdolliset muut kiinnostuneet saavat aikaa kilpailevan tarjouksen tekemiseen. Itse lasken mahdollisuuden tämänhetkisen tarjouksen läpimenoon olevan n.20% luokkaa, koska Hedien klaanin yhtenäisyyttä on vaikea arvioida. Kannattaa muistaa, että heidän omistuksensa yhtiöstä eriytettiin muutama vuosi sitten ja silloinhan jossakin määrin näitä ostospekulaatioita myös esiintyi. Oliko tämän ketjun nimi muuten ennen jotakin sellaista kuin “Rovio - pelkkä suupala Sonylle” vai muistanko ihan väärin!?

Tämä kirjoitus oli enemmänkin tällaista lämmittelyä tulevia käänteitä silmällä pitäen ja sisällöltään ehkä sopisi paremmin kahvihuoneen puolelle, saa siirtää, jos näkee tarpeelliseksi🙂 Kirjoitan sitten seuraavan kerran ketjuun, kun tarjous on 12 euroa osakkeelta🙂

Lisään vielä jälkikäteen disclaimerin, ettei tule mitään jälkipuheita. Jokainen tekee tietenkin osakkeillaan ihan niin kuin haluaa huolimatta @Jorma_Peras vahvasta puheenvuorosta ja allekirjoittaneenkin Rovion osakkeeseen positiivisesti suhtautuvasta kirjoituksesta, älkää antako foorumikirjoittelun liikaa ohjata omaa päätöksentekoanne. Kannattaa tehdä mielikuvaharjoitus esimerkiksi siitä, että mitkä on fiilikset, jos tarjous hylätään ja kurssi putoaa kuuden euron hujakoille tai vastaavasti kehkeytyy kaikkien aikojen tarjouskilpailu, jossa alle kympin tarjouksille lähinnä nauretaan :slight_smile:

34 tykkäystä

Tulee nyt turhan monta viestiä minulta peräkkäin, mutta jaetaan kuitenkin @Atte_Riikola :n aamarikommentti ostotarjouksesta tänne: Rovio: Pidämme ostotarjouksen läpimenoa epätodennäköisenä | Inderes: Osakeanalyysit, mallisalkku, osakevertailu & aamukatsaus

Lisätään tänne muuten pikku-uutinen jo perjantailta: Berenberg nosti Rovion tavoitehinnan 10 euroon: Rovio Could Become Subject of Bidding War -- Market Talk | BlackBull Markets

17 tykkäystä

KL-riviuutisista,

tavoitehinnasta päätellen tarjouksen läpimenoon ei uskota, eikä myöskään sen edelleen parantamiseen tai kilpaileviin tarjouksiin.

Tavoitehinta myös kertoo että yrityksen arvo ei myöskään ole nykykurssia korkeampi, ainakaan 12kk sisään.

OP: 7,30 (osta) → 7,30 & vähennä

5 tykkäystä

Varmasti alle 10% todennäköisyys että 9.05 eurolla kaupat tehtäisiin. Vaikka Playtika korottaisi 10.50 euroon osakkeelta on vaikea nähdä että pääomistajat myisivät.

Näin ollen jopa pieni negari tuo ostotarjous vaikka luonnollisesti se kurssia nostattaakin kun paljastui ettei Hedejä kiinnosta myyminen edes 60% preemiolla. Pitkällä aikavälillä saattaa olla oikeakin ratkaisu mutta kyllä siinä on muille osakkeenomistajille selittämistä kun käytännössä tyrmätään reilun 8 seuraavan vuoden tuotot jos keskimäärin osakkeet tuottavat sen 7% vuodessa.

6 tykkäystä

Tässä Blommalta Berenbergin analyytikon näkemyksestä muutama pointti lisää, itse raporttiin ei ole pääsyä, joten en tiedä kyseisen kaverin perusteluista tarkemmin:

34 tykkäystä

Onhan tämä aika kiusallinen tilanne.

  • Playtika: Rovion arvo on vähintään 9,05 €/osake ja osake on hyvä ostos tällä hintaa. Julkinen ostotarjous @9,05 €
  • Rovion pääomistajat (oletettavasti): Rovion todellinen arvo on enemmän kuin 9,05 €/osake, emme myy näin halvalla.
  • Inderesin ja OP:n analyytikot: kannattaa ottaa pörssistä saatava reilu 7 €/osake ja juosta!
  • Rovio-sijoittajat: myyvät osaketta pörssissä pää märkänä 7,3 eurolla

Kyllä tässä odottavan aika käy pitkäksi, kun odottelee todellisen arvon purkautumista. Alle 2 % vuotuinen osinko ei paljon lämmitä.
Jäädään haaveilemaan siitä Tencentin tai Netflixin 14+ €/osake tarjouksesta ja laitetaan pörssi siksi aikaa kiinni.

35 tykkäystä

Kysymyshän olisi tuossakin tilanteessa, että myyvätkö Hedit vaikka saisi 14 euroa per osake? Tässä kun taitaa olla heille kyse myös aika paljon muusta kuin pelkästä rahasta. Mielestäni Rovioon ei kannata sijoittaa pelkkä osto-optio mielessään. Monia muita järkeviä syitä Rovioon sijoittamiselle voi kyllä löytää. Itsekin löysin vielä 6 euron hintaan, mutta tähän hintaan en enää hirveästi löydä.

11 tykkäystä

Hedeistä puhuttaessa tehdään ehkä se virhe, että ajatellaan heidän toimivan jonkinlaisena joukkueena, jolla on täysin samat tavoitteet. Olen viitannut jo aiemmissa viesteissä siihen, että heidän omistuksensa eriytettiin muutama vuosi sitten, se antaa jokaiselle mahdollisuuden pohtia tarjousta ihan omakohtaisesti. En toki tunne Hedin klaanin jäseniä henkilökohtaisesti, joten heidän päänsä sisään en pääse, toisaalta tuskin pääsevät analyytikotkaan.

Sen verran @Atte_Riikola :lta pitää kysyä päivitysraportista, mainitset, että Inderes ei usko lyhyellä aikavälillä minkään muun toimijan esittävän selvästi korkeampaa tarjousta. Miten perustelet tämän näkemyksen? Itse kuitenkin uskon, että Playtikan ostotarjous voi herättää uinuvia kandidaatteja, jotka eivät halua päästää tilaisuutta käsistään. Toki ennen kuin Rovion hallitus ottaa kantaa käsillä olevaan tarjoukseen perusteluineen, emme todennäköisesti kuule kilpailijoista mitään.

Case Tikkurila runsaan parin vuoden takaa tulee mieleen, vaikkakin silloin tarjouksen läpimenoa pidettiin hyvin todennäköisenä myös markkinoiden ensireaktion perusteella. Inderesin suositus oli kuitenkin vähennä 25 euroa ja riemuittiin aikaisesta joululahjasta, kuinkas sitten kävikään, päädyttiin tarjouskilpailun jälkeen 34 euron hintaan. Ymmärrän kyllä, että nämä ostotarjoustilanteet ovat äärimmäisen vaikeita arvioida ja aina jää jossiteltavaa. Mutta ehkä maailmalla myös ymmärretään paremmin vahvan brändin arvo ja hintalappu voi muodostua hyvinkin korkeaksi arvostuskertoimista välittämättä.

14 tykkäystä

Juurihan tuossa mainitsit, että kilpailijoista ei varmasti kuulla mitään ennen vastausta. Todennäköisesti tarjous ei mene läpi, joten “uinuvat kandidaatit” voivat jatkaa uinumistaan.

1 tykkäys

Rovion osake näyttänyt jo pitkään pörssissä halvalta, eikä ostotarjousta ole muiden tahojen osalta kuulunut. En näe siten itsessään Playtikan tarjouksen vielä ”herättelevän” yhtäkkiä muita heittämään isompia tarjouksia tiskiin lähiaikoina. Näissä erikoistilanteissa myös analyytikkona on vähän tiukassa raossa, kun lopputulos on binäärinen (ostotarjous tapahtuu tai ei tapahdu), ja täytyy kuitenkin olla jompaakumpaa mieltä asiasta. Nykyisen tiedon pohjalta muodostin raportista luettavissa olevan näkemykseni tilanteeseen. Tiedostan toki, että ei tämä mikään 100 %:n varmuudella tapahtuva asia ole, kuten ei mikään sijoittamisessa, mutta pidän sitä tällä hetkellä todennäköisimpänä skenaariona.

Näkemys voi sitten taas päivittyä, kun saadaan uutta tietoa tilanteeseen. Paljon on kiinni siitä, millainen viesti Rovion hallitukselta tilanteeseen saadaan. Jos siinä jätettäisiin jollain tasolla ovi auki mahdollisen korkeamman tarjouksen hyväksymiselle, niin kyllähän jokin toinen taho voisi myös kokeilla kepillä jäätä. Mikä on sitten riittävä hinta, jolla Rovion pääomistajat olisivat yhtiön valmiita myymään, ja paljonko jokin taho olisi valmis maksamaan Roviosta, ovat sitten asioita, joihin ei pysty tarkkaa vastausta antamaan. Esim. tuo täällä heitetty 14 euroa/osake olisi arvostusmielessä (EV/EBIT n. 22x) sellainen taso, jossa maksettaisiin huomattavasti etukenoon tulevaisuuden kasvupotentiaalista. Sellaisen tarjouksen torjuminen ja perustelu osakkeenomistajille voisi olla aika vaikeaa. Olisiko jollekin taholle kannattavaa tehdä tarjous näin korkeaan hintaan, niin siitä voidaan olla sitten montaa mieltä…

37 tykkäystä

Ostotarjouksien kohdalla on syytä muistaa, että niitä tehdään “kulisseissa” jatkuvasti. Rovion kohdalla tilanteesta tekee poikkeuksellisen se, että Playtika on vuotanut medialle tiedon tehdystä tarjouksesta. Tällä koitetaan todennäköisesti luoda painetta pääomistajan suuntaan, joka on todennäköisesti tuon marraskuun tarjouksen jo torpannut suhteellisen tylysti, koska neuvottelut eivät ole jatkuneet.

Yleensä nämä tarjoukset jäävät vain harvojen tietoon, jos yksittäinen omistaja omistaa yli 10%, eikä ole kiinnostunut annettuun tarjoukseen tarttumaan. 95% tapauksista ostotarjouksen tullessa julkisuuuteen, on hallitus jo puoltanut tarjousta ja kysymysmerkkeinä on vain esim. 90% omistusosuuteen liittyvä ehdollisuus.

13 tykkäystä

Kiitos vastauksesta, @Atte_Riikola , viime kädessä toki jokainen joutuu itse päättämään mihin todennäköisyyksiin uskoo, luulen, että asia mistä varsin laajasti markkinoilla ollaan yksimielisiä on se, että tarjous ei tule menemään läpi tällä hinnalla eikä yhtiön haluta päätyvän kyseiselle ostotarjouksen tekijälle. Toki olen itse hieman pettynyt suomalaisten analyysitahojen haluun katsoa ainoastaan lyhyttä tähtäintä, mutta ainakin itsellä on aikaa odottaa piilevän arvon purkautumista vaikka viiden vuoden aikaperspektiivillä.

Mielenkiintoista muuten, että Playtikan kurssi on ollut yli kymmenen prosentin nousussa ostotarjouksen julkistamisen jälkeen: Playtika Holding Corp Stock Price Today | NASDAQ PLTK Live Ticker - Investing.com

Kaivelin vähän netin syövereitä ja törmäsin tähän jo marraskuussa 2018 Talouselämässä julkaistuun Niklas Hedin haastatteluun, luettavissa ainakin minulla: Niklas Hed tappoi peliprojektinsa Roviolla, jäi sapattivapaalle ja päätti jättää perustamansa pelitalon – Pysyy suurena omistajana | Talouselämä

Yksi mielenkiintoinen kohta: “Hänen mukaansa lähtö yhtiöstä ei vaikuta omistukseen yhtiössä – ainakaan toistaiseksi. Niklas Hed on Rovion kolmanneksi suurin omistaja.
“Samat omistusprosentit pysyvät. Varsinkin kurssi on nyt aika alhainen, siitäkään syystä ei ole tarvetta nyt lähteä realisoimaan sitä”, hän kommentoi.”

Kauppalehden lukuoikeuksia ei minulla tällä hetkellä ole, mutta maksumuurin takana Kaj Hedin harvinainen haastattelu, alunperin julkaistu Optiossa jo vuonna 2015: ”Olet sitten vähän soitellut ja kysellyt minusta” ‒ kesti kuukausia, ennen kuin Kaj Hed suostui harvinaiseen haastatteluun ja kertoi, miten hänen ja Rovion tiet yhtyivät | Kauppalehti

17 tykkäystä

Näkisin että Roviolla olisi itsenäisenä yrityksenä mahdollisuudet hyväänkin tulokseen kunhan annettaisiin vielä aikaa. Yleensä mahdolliset ostotarjoukset tulevat kehiin silloin kun osake on poljettu alas ja kenties luotto yrityksen toimintaan näin saatettu epävarmaksi.
Olen joskus omistanut Roviota mutta en tällä hetkellä omista.
Toivottavasti tämä kääntyy omistajien kannalta parhain päin eikä ainakaan mikään epäedullinen tarjous mene läpi.

4 tykkäystä