Osakesijoittaminen

Säästämisvinkit

Tänne voi jakaa säästämisvinkkejä. :slight_smile:

Puhuttiin Jasminin kanssa aiheesta Hamid&Pulkkisessa https://www.inderes.fi/videot/miten-saastaa-rahaa-muutamia-vinkkeja-hamidpulkkinen-osa-9

Tässä videolla olevia vinkkejä:
-Keskity tulojesi kehittämiseen
-Säästä heti palkka kun se kilahtaa tilille
-Hyvä kumppani auttaa säästämään
-Kotia ei tarvitse kilpavarustella kavereiden kanssa
-Älä nosta menojasi tulojen tai säästöjen nousun myötä Videon lopussa puhutaan myös empatiasta eri elämäntilanteessa olevia ihmisiä kohtaan: kaikilla ei ole mahdollisuus säästää.

2 tykkäystä

-Sen sijaan että menet osinkorahoilla näsinneulan ravintolaan voit säästää ja uudelleensijoittaa nekin rahat

-vältä korkeasti verotettuja tuotteita esim. Autoilu, tupakka, alkoholi…

Jos autosta pääsisin kokonaan eroon se olis aika jeba…

Ps tupakka-aski taitaa maksaa jo Suomessa 7e :open_mouth: onneksi ei kuulu harrastuksiini se homma.

1 tykkäys

itse kun muutin kotoa pois ja en omistanut televisiota, odotin kärsivällisesti 3kk ja sain laadukkaan 1400€ tv:n 650€.( E: alennuksesta ) oli wörtti. kelpaa katsoo vuoooosien ajan. varmasti tarttu mukaan tulevaisuuden omaan kämppäänkin eikä vain ole yhden vuoden ’ sijoitus ’

Hyvä siirto Nyyb.

Tuntuu että nykypäivänä ihmiset eivät kauheesti odottele vaan ne kävelevät kauppaan ja ostavat sen telkkarin tai kännykän mitä mieli tekee, riippumatta siitä paljonko lompakossa oli rahaa. Moni tuttavani tekee juuri näin.

Kaverini on köyhä kun kirkon rotta ja hänellä on verkkokaupasta hankittu vaivainen 600e iphone taskussa, mistä hän lopulta maksaa sanotaan että melkein tonnin. Minä vedän viimeiseen asti 50e maksavalla Samsung Jllä jonka sain vielä faijalta ilmaseks.

Ennen (oletettavasti) ostettiin tavarat käteisellä. Jos sitä ei ollut sitten se summa säästettiin tai jätettiin kodinkoneet kaupan hyllyyn. Itse pyrin edelleen kuulumaan näihin ihmisiin :slight_smile:

Opetus: kannattaa ehkä olla verkkokaupan, applen, visan ynm osakkeenomistaja mielummin kuin osamaksusopimuksiin lankeava henkilö.

Eli älä lankea osareihin!

1 tykkäys

Mitä mieltä olette että hankkii omistusasunnnon ennen kun täyttää 30v? Itse olen kohta 30 ja kaikki väittää mulle että kannattaa olla siihen mennessä asuntolaina mitä maksaa pikkuhiljaa pois. pitääkö tää paikkansa? Itse olen miettinyt että kannattaisi vaan sijoittaa osakkeisiin rahat ja ostaa sitten asunto käteisellä kun rahat on tienattu säästämällä palkasta ja osakkeilla. Sen aikana asuisi sitten halvalla vuokralla. Kumpi on teidän mielestä järkevämpi tapa?

2 tykkäystä

Pari pikaista käytännön vinkkiä koskien juoksevia kustannuksia:

  • älä hanki erillistä nettiliittymää, käytä puhelinta wifi-tukiasemana… tätä paikallinen telia-kauppiaasi ei halua sinun hoksaavan
  • hommaa kotiparturikone ja anna rouvan tms. leikata, meillä näin on tehty yli 10 vuotta (laskuesimerkki: 9krt/vuosi*10v *20€/leikkaus = 90 leikkausta * 20€ = 1800€)
  • selvitä OSKL-jäsenedut (mm. inderes mukana)
1 tykkäys

Late, ketkä semmoista oikein väittävät ja millä perusteella?

Omasta mielestä oikea vastaus kysymykseesi on: se vähän riippuu.

Lähtökohtaisestihan asuntolainan lyhennys on “varmaa” säästämistä, jota olen joillekkin kavereilleni varovasti suositellut harkitsemaan, elämäntilanteesta riippuen.

Asunnon ostamiseen velalla liittyy käsittääkseni kaksi riskiä; velan maksukyvyttömyys ja vakuusriski (asunnon hinnan lasku)*. Näistä on Inderesillä keskusteltu ja varmaankin edelleen keskustellaan omissa aihealueillaan.

Tuntuu että moni ei mieti näitä riskejä aivan loppuun asti kun asunto-ostoksille lähtevät. Nuorena (3 vuotta sitten, nyt olen 25) en itsekkään rehellisesti sanottuna kaikkia skenaarioita ajatellut kun sukulaiseni kerrostalokämpän ostin. Jos ostat asunnon, mitä jos siihen tulee suuri remontti? Mitä jos joku viisaampi löytää kellarista hometta ja koko talo täytyy vetää sileeks? Mitä jos läheinen tehdas suljetaan? Entä jos isännöitsijä on korruptoitunut ja taloyhtiön hallitus ei tiedä mistään mitään? Mitä jos kiinteistöverot nousevat? Tai ne korot? Vuokralaisena monista asioista ei tarvitse juurikaan murehtia.

Mutta sinä olet vasta harkitsemassa asunnon ostoa ja mietit miten se kannattaisi tehdä, hyvä. On monia vakavaraisiakin henkilöitä Suomessa jotka asuvat vuokralla loppuun asti. He ovat ymmärtäneet asunnon ostamisen riskit eivätkä halua ottaa niitä riskejä itselleen. On totta, että vuokra menee “seinille” joka kuukausi, eivätkä ne vuokrat kauhean halpoja ole kasvukeskuksissa. Mutta jossain ihmisen on asuttava.

Jos ymmärrät asunnon omistamisen riskit, olet valmis “juurtumaan”’ ja olet kyvykäs huolehtimaan lainasta niin mikäs siinä. Ei kannata hätiköidä ja ostaa asuntoa siksi että kolmenkympin ikä lähestyy. Ostaa sitä ihmiset paljon vanhempanakin asuntoja velalla.

Eikä sitä säästämistä ole pakko unohtaa vaikka on asuntolaina. Kuten sanottua, vuokrakin yleensä maksaa. Toivottavasti tämä vähän auttoi kysymyksiisi !

*Tekstiä korjattu; maksukyvyttömyysriskin ja vakuusriskin lainasin täältä https://www.inderes.fi/asuntovelan-riskit.

1 tykkäys

Kaupankäyntikulut minimiin.

Jos et ole niin ‘uskonnollinen’ ihminen, eroa kirkosta, helpot 500€/v extra ‘tienestiä’ ( riippuen tietenkin tuloistasi ). Toinen on että nostaa vero % vähän korkeemmalle niin tulee taas piilosäästöjä. Tietenkin voi kyseenalaistaa, että olisiko parempi pitää vero% tiukoilla ja sijoittaa nekin rahat jolloin voisi olla mahdollista saada vielä enemmän.

Hyvä itsetuntemus, itseluotto ja käsitys siitä, mitä materiaa/palvelua oikeasti tarvitsee, ja mikä on turhaa. Välttää monta turhaa herätysostosta.

3 tykkäystä

Säästäminen kannattaa aloittaa siitä että listaa kaikki omat tulonsa ja menonsa muutaman kuukauden ajalta. Jos näin ei tehdä, päädytään useasti optimoimaan jotain sellaista kohtaa joka ei todellisuudessa ole ongelma. Monelta kuukaudelta kertyvä lasku (kuten vakuutus) kannattaa jakaa kuukausittaiseksi summaksi ja vastaavasti viikoittain toistuva kulu ynnätä yhteen kuukausittaiseksi summaksi. Näin erilaisten menojen vertailukelpoisuus säilyy.

Kirjanpidosta opin sellaisen asian kuin poistot. Jokainen omistamasi tarava happanee ajan kuluessa ja sen hankintahinta tulee jakaa tavaran käyttöiällä. Näin tiedät paljonko sinun tulisi säästää ylläpitääksesi nykyisen elämäntyylisi. Kaikella tavaralla on myös säilytyskustannukset: jos sinulla on paljon tavaraa, saatat joutua valitsemaan esimerkiksi asuntosi sen mukaan mistä löytyy riittävät säilytystilat. Tämä kaventaa mahdollisuuksia.

Köyhyyden tunteeseen vaikuttaa pienet tulot ja suuret kiinteät kustannukset. Kiinteitä kustannuksia on sellaiset kustannukset, joihin et pysty itse vaikuttamaan: esimerkiksi pitkäaikaiset tilaussopimukset, osamaksujärjestelyt ja lainat ovat kiinteitä kustannuksia. Monet kuluttamiseen liittyvät elämäntavat voivat muodostua myös sellaisiksi, että niitä on vaikea muuttaa. Kiinteistä kustannuksista säästäminen on kestävämpi tapa kuin omien halujensa kieltäminen.

Säästäminen ymmärretään usein rahavarojen kertymisenä, mutta se voi olla myös olemassaolevien varojen parempaa käyttöä. Alennustavaran ostaminen tarjouksesta ei ole säästämistä, koska heikkolaatuisesta tavarasta saatava hyöty on pienempi. Kaiken talouden tavoite on ihmisten kokeman hyödyn (tai onnellisuuden) maksimointi ja siksi kannattaa miettiä, minkälaisia asioita elämässä arvostaa.

4 tykkäystä

Jep. Biologisista syistä tulee varmasti osingonsaamisen jälkeen pieni hyvänolontunne, jonka vallassa yleensä välitön uudelleensijoittamisen eteen tehtävä työ ei ole ensimmäisenä mielessä, jollei selvää suunnitelmaa ole. Monille osinko voi olla “ylimääräistä” tuloa, vaikka oikeastihan se on puhdasta pääomatuloa, jonka määrä vaikuttaa yrityksen talouteen ja täten sijoittajan osakkeiden tuleviin varsinaisiin myyntituloihin.

1 tykkäys

Nostetaan tätä säästöpuoltakin taas keskusteluun… Itselle ajankohtainen projekti on ollut asuntolainan (ASP) kilpailuttaminen kun lainalla on nyt pari vuotta ikää, taloutemme taloustilanne on oleellisesti parantunut ja samalla kilpailu lainamarkkinoilla on edelleen kiristynyt.

Lopputulos: 0,8 marginaali muuttuu pian 0,4 marginaaliksi. Samalla pankkikin vaihtuu. Euroina: 4-numeroinen säästö 15-20v aikajanalle.

Edit: Seuraavia marginaaleja oli tarjolla:
A) ~0,8 (ensimmäinen heitto pankin puolelta, keskustelu loppui osaltani heti)
B) 0,64 (“kiitostarjous” pankilta, jossa ollaan oltu varmaan 20vuotta. Täältä oli myös olemassa oleva 0,8 laina.)
C) 0,5 (järjestelypalkkio pudotettiin 620€->300€)
D) 0,4 (ei j.p:ta)

Edit: Helen on nostamassa sähkön markkinahintaa lokakuun alussa. Täytyypä taas pörssisähkö kilpailuttaa, www.sahkonhinta.fi

4 tykkäystä