Sähkönmyyntisopimukset ja niiden hinnat

Näissä kannattaa kyllä monen asujan pitää maalaisjärki mukana. Kerrostaloja-asujilla tai kaukolämmön piirissä olevilla menee niin vähän sähköä, ettei sillä hirveästi ole väliä onko sähkö 8 tai 16 senttiä

Todennäköisesti tällä hetkellä potentiaalisempiakin rahareikiä arjessa

Juu on kieltämättä hieman huvittavaa lueskella, miten 3000 kWh vuodessa kuluttavassa kaukolämpökämpässä saunotaan halpoina tunteina ja tiskikone päällä öisin. Säästäisiköhän tuolla parin tuopin hinnan kuukaudessa? :smiley:

16 tykkäystä

Tämän takia myös itse päädyin ottamaan Turku Energialta kiinteän sähkösopimuksen 3,98€/kk +11,79c/kWh. Pohdin asiaa siten, että omalla n. 100kWh/kk kulutuksella pörssisähköllä on mahdollista säästää ~5c/kWh eli luokkaa 5€/kk.

Toisaalta, jos sähkönhinta pomppaa taas sinne 50c hintoihin, niin turpaan tulee vuoden säästöt jo reilussa kuukaudessa. Omalla kohdalla epäsymmetrinen riski, jossa absoluuttinen upside on pieni, ei houkuta.

7 tykkäystä

Sähkölämmitteisessä talossa kulutusta pudotettu n. 18 000 → 10 000kw/h lukemaan per vuosi. Tulos saavutettu ILP uusimisella, takan käytön hyvin pienellä lisäämisellä ja järkeistämällä kulutusta, esim. kph lattialämpöä laskettu “mukavan kuumasta” lähemmäs normaalia. Sisälämpötilaa ei ole käytännössä laskettu juurikaan, ja asumismukavuus on sama kuin ennen. Edelleenkin vesi lämpiää täysin sähköllä mutta en nähnyt vielä omalla kohdalla järkeväksi investoida lämmitystavan muuttamiseen

Vanha halpa sähkösopimus 4-5snt loppui, ja otin heti kahden vuoden kiinteän sopimuksen kun sai luotettavalta yhtiöltä alle 10snt hintaan. Kulutuksen pienennyttyä sähkölasku pysyy samana kuin ennenkin ja ei tarvitse kytätä ja optimoida jatkuvasti. Katsellaan sitten 2v päästä mikä on tilanne, ja jos nyt pari seuraavaa talvea menee pörssisähkön puolesta kohtuuhinnoin, niin se voi olla sitten silloin seuraava valinta. Mutta nyt tällä kertaa kiinteä sopimus tuo helppoutta ja ennustettavuutta

12 tykkäystä

Muutin tuossa kuun vaihteessa 74m2 kerrostaloasunnosta pois. Minulla oli kiinteä 24kk sopimus, joka oli tehty vielä kun sai 4,99snt/kwh. Viimeisimmän kuukauden sähkölasku oli siirtoineen noin 20e. Vaimo oli tarkka ettei valoja jää päälle ja kaikista laitteista katkaistaan virta ja koitti keksiä säästökohteita sähkönkulutuksessa. Kerroin kyllä että se on näillä kulutuksilla ja hinnoilla aivan sama.

Nyt omakotitaloon otin pörssisähkön ja Oomilta löytyi mielestäni paras tarjous; marginaali 0,25 ja perusmaksu 4,90e/kk. Nyt tulee silti nuo opitut säästötoimet hyötykäyttöön, kun sähkölaskuihin todennäköisesti lisätään vanhaan nähden yksi 0 perään.

5 tykkäystä

Näin olen itsekkin ajatellut, mutta suorasähkö omakotitalossa.
Säästöä voi tulla 500e/vuosi tai sitten tuhansia euroja turpaan.
Todennäköisesti myös tuohon kulutuksen optimointiin tulisi käytettyä niin paljon omaa aikaa, että se ei ole rahallisesti edes kannattavaa.

Moikka!

Osa viesteistä sopii oikein hyvin otsikon ja aloitusviestien alle, mutta tässä välillä tulee viestejä, jotka sopivat paremmin tämän ketjun alle:

Eli ketjun aloitusviestin teemoihin liittyviä viestejä tähän ketjuun, mutta sitten muut viestit, jotka ei ihan sovi tähän ketjuun, niin voi laittaa tuohon ylle linkkaamaani ketjuun.

Sitten laitan tällaisen ohjeen tähän, josta voi olla apua tietyissä tapauksissa:

Tässä välillä tulee liputuksia ja viestejä ihan syystäkin siitä, että välillä tulee viestejä, mitkä ei ihan sovi tähän ketjuun, mutta tilanteen mukaan voi katsoa, mikä viesti sopii mihinkin ketjuun. Laitoin ohjeistuksen, jotta ketjuu pysyy paremmin aiheessa ja siistimpänä.

Toivottavasti ymmärrätte, kiitos ja mukavaa päivän jatkoa!

6 tykkäystä

myönnän, huonosti argumentoitu. Tarkoitus oli osoittaa, että pörssisähkö toimii vallan hyvin tasaisella ja pienellä kulutuksella, joka on ympärivuotista. Kulutuksen ohjauksella saatu säästövaikutus 0,5 snt, joka siis todella vähän absoluuttisena hintana.

1 tykkäys

Omat 2c ketjuun. Paritalo, kulutus noin 35 tKw/h per vuosi, 50/50 päivä- ja yöenergiaa.

Sopimus loppumassa 31.8. Lumme Energialla. Sieltä tuli nyt 2v kiinteä tarjous päivä ~10.60 c/kWh ja yö 8.52 c/kWh, eli kokonaishinta about 9.50c. Aikaa hyväksyä on tuohon vanhan sopparin loppuun saakka, eli eivät ilmeisesti usko hintojen ainakaan isommin nousevan.

Edelliset hinnat on ollu keskimäärin 4c luokkaa joten laskut yli tuplaantuu, mutta pahimmat viime talven karikot sentään väistettiin. Ja onhan se siirtokin niin kallista, ettei kokonaislasku sentään läheskään tuplaannu. :grin:

2 tykkäystä

Lumme energia tarjoaa pörssin 6 kk ilman perusmaksua, joten valikoin sen eilen mökille talven ajaksi, kulutus on talvella nolla eli Lumme jää nuolemaan näppejään. Sopimuksen alun voi tehdä 3kk päähän.

Omakotitalossa taasen päättyy wanha halpa sopimus, tein pörssisopparin Helenin kanssa 0,38 stn marginaali+3,93 €/kk. Itsellä halkolämmitys, joten todennäköisesti pörssillä talven yli, koska kansallisessa kriisitilanteessa voin sammuttaa lähes kaiken ja vaikka lukea Raamattua kynttilän valossa. Tämä pörssisähkö tarjoaa myös mahdollisuuden vaihtaa vikkelästi johonkin toiseen.

Noissa 12-24kk kiinteissä soppareissa on niin isot hintaheitot, että joko sähköyhtiöiden kilpailukyvyssä/riskinotossa on isoja eroja tai sitten on huomattavan paljon ihmisiä, ketkä eivät halua tai kykene vertailemaan hintoja.

9 tykkäystä

En ole tarkemmin seuraillut muiden sähköyhtiöiden kiinteiden soppareiden hintoja, mutta Väreellä ovat nyt parin päivän sisällä alentaneet 12 kk:n kiinteän hinnaksi reilusta 10 sentistä hintaan 8,66 snt/kWh +3,98€/kk. Niin ja pizzalahjakortti kaupan päälle…:joy:

5 tykkäystä

Kyseessä lienee " Määräaikainen Välkky-sähkö". Siinä näyttää olevan +/- kulutusvaikutus.

3 tykkäystä

Kyllä, saman huomasin kun ryntäsin katsomaan. Samaan hintaan saanut KSS:n vanhat asiakkaat jo kuukauden ajan.

1 tykkäys

Onko tuossa ”kulutusvaikutuksessa” joku maksimi paljonko se voi pahimmillaan hintaa nostaa?
En itse löytänyt kyseistä tietoa, houkutteleva sopimus kyllä tuo.

KSS aspan mukaan ei mitään rajoitteita.

Kannattaa siinä tapauksessa tutustua myös Parikkalan Valon “Täsmä valo+” sopimukseen. Tämä hinta oli toki henkilökohtainen😄 Tämän maksimi on myös vähän epäselvä ja kyselin asiasta asiakaspalvelusta, mutta epäselväksi jäi edelleen. Houkutteleva kiinteä osa toki olisi, jos vaan pysyy pienenä muuttuvakin.

3 tykkäystä

Väreellä mainitaan, että “normaalikäytöllä kulutusvaikutus vaihtelee -3 ja +3 snt/kWh välillä.” “Kulutusta ohjaamalla, asiakkaamme ovat parhaimmillaan saaneet kuitenkin jopa yli -10 snt/kWh vaikutuksen.”
Vanhemmillani ollut “kuluvaikutus”-soppari puolen vuoden verran. Käyttävät sähköä melko tasaisesti pitkin päivää tarpeen mukaan sen kummemmin miettimättä, onko joku ajankohta toista halvempi. Heillä kuluvaikutus on koko ajan haarukassa -1 ja +1 snt/kWh.

1 tykkäys

Juuri tuo parhaimmillaan yli 10 senttiä vaikutus saakin epäilemään että jos sähkö hinta pamahtaa taas taivaisiin voiko vaikutus ollakkin pahimmillaan +10 senttiä tai enemmänkin.

Talveksi siis turvaa okt:n omistajana kaipailen kun halpa sopimus loppuu syyskuussa

1 tykkäys

Tää Parikkala oli loistava vinkki, näiltä sai vapaavalintaisen pituisen määräaikaisen hintaan 9,9 cnt.
Iskin talveksi kiinni, palataan keväällä katsomaan miten pörssisähkön kävi.

7 tykkäystä

Sellainen tarkennus, että Parikkalan valolla saa pyydettyä itselleen määräaikaisen sopimuksen ja ne laskevat hinnan annettujen tietojen pohjalta.

Itse kaukolämmöllä lämpiävään kerrostalohuoneistoon (kulutus vuosittain vähän alle 3.000 kwh) sain kiinteähintaisen tarjouksen vihreästi tuotetusta sähköstä 11,38 snt/kwh + 3,8e/kk ajalle 1.10.2023 - 7.4.2024.

Määräaikainen sopimus pitää alkaa kuukauden ensimmäinen päivä, mutta loppua voi koska tahansa.

5 tykkäystä

Täysin ilmaista lounasta tuossa Parikkalan valossa ei sinänsä ole, eli mitä enemmän sopimuksessa on ns. pakkaskuukausia, niin sitä korkeampi hinta. Omanlaisensa suojaus-instrumentti sekin. Tuntuu että kuluttaja-sähkömarkkinat on myllerryksessä. Aikoinaan puhelinliittymissä oli kova hintakilpailu, nyt operaattoreita on vain kolme ja hinnoista vallitsee “hiljainen yhteisymmärrys”.

Yksi syy miksi sähköyhtiöt eivät mielellään tarjoa alle 12kk kiinteitä sopimuksia voi olla sopimuksiin liittyvä manuaalinen käsittelykuorma?

Laitoin eilen kuluttajaviranomaiselle viestiä yleisesti näistä kuluvaikutteisista “kiinteistä” sähkösopimuksista, eli optimoi kulutus kellonaikaan X, niin sitten Y. Pyysin tarkistamaan onko markkinointi harhaanjohtavaa ja onko tuotteet selkeästi ymmärrettävissä. Saa nähdä reagoivatko.

13 tykkäystä