Osakesijoittaminen

Salkkujen seuranta: excel-taulukot

Tarkoitatko analyytikoiden malleja?

Ne ovat valitettavasti ”talon työkaluja” eikä niitä ole jaettu julkisuuteen. :nerd_face:

Vai jotain muuta?

2 tykkäystä

Analyytikoiden malleja, taulukkolaskentapohjia ja -käytäntöjä. Arvelinkin, että kun kyse on bisneksestä, ei näitä voida sellaisenaan avata. Mutta ehkä pienemmässä mittakaavassa voisi olla aika mainio juttu jos joku analyytikko antaisi edes pintapuolisen paketin taulukkolaskennan vinkkejä. Sellaisen “Näin pääset alkuun”-tyyppisen katsauksen siihen, että mitä lukuja osareista ainakin kannattaa ottaa tarkasteluun ja miten ammattimies tämän tekee. Voisi kannustaa piensijoittajia opiskelemaan paremmin yhtiöiden numeroita ja sitä kautta tekemään parempia sijoituksia.

7 tykkäystä

Ketjun otsikkoa uhmaten uskallan paljastaa käyttäväni Applen Numbers-taulukkolaskentaa keskeisiin sijoituksiini liittyvässä seurannassa ja suunnittelussa. Kotikutoiset tiedostoni ovat iCloudissa, joten pääsen dataan vaivattomasti käsiksi kaikilla käyttämilläni päätelaitteilla ajasta ja paikasta riippumatta. STOCK- ja CURRENCY-funktioilla olen pystynyt automatisoimaan jokseenkin kaiken sen, jota osakepuolen seurannassa ja kassavirran hallinnassa tarvitsen. Ultimaattisen helvetinkoneen rakentelu tuntuu toki olevan ikuisuusprojekti…

1 tykkäys

Pistän hautumaan ajatuksen, jos voisi edes pintapuolisest esitellä malleja (ne on suht diippejä muutenkin) ja mitä numeroita analyytikko eniten tuijottaa yleisesti ottaen. :slight_smile:

6 tykkäystä

Mainio pohja. Treenailin hieman tämän kanssa. Saako tuohon tuotua aikaulottuvuutta esim. P/E:n tai EPS:n suhteen, en itse pienellä yrityksellä onnistunut? Esimerkki: haluan tarkastella Revenion EPS:n, P/E:n tai markkina-arvon kehitystä 5 vuoden aikajänteellä ja tehdä siitä esim. sparklinen tai vuosittaisen tilanteen hahmottavan pylväsdiagrammin?

Toinen kysymys Excel-mestareille: jos haluaa kerätä tiettyjä tietoja yhtiöiden osavuosikatsauksista/vuosikertomuksista (vaikkapa EV, EBIT, nettotulos, oma pääoma, velat jne.) ja tehdä niistä vastaavia tietyn aikavälin trendikaavioita, niin saako näitä jotenkin kätevästi Exceliin vai meneekö käsitöiksi ja omien kaavojen rakenteluksi?

Tägätään myös @Rushimato, kun kirjoitteli samaisesta GoogleFinancesta.

Edit: sinänsä portfolion seurantaa enemmän kiinnostaa toteutuneiden tilinpäätöstietojen analysointi, graafikuvaaminen ja skenaarioiden rakentelu.

Tässä meitsin käyttämä template, mitä oon modaillut aika reilusti. Syy, miksi käytän Nordnetin sisäisen seurannan rinnalla Sheetsiä ovat riippumattomuus ja rajattomuus. Tulevaisuudessa voisin lisätä ominaisuuden yksittäisten osakkeiden historian seurannalle. Mielenkiintoista olisi myös koodailla experimentaalisia analysoivia graafeja, kuten esim. miten Suomen sää vaikuttaa, jos vaikuttaa, Helsingin pörssin päivittäiseen kauppaan (sadepäivinä ainakin itse seuraan enemmän pörssiä).

Anyway tässä tää template, jos joku haluaa träkkää salkun kehitystä muuallakin kuin välittäjällä.

4 tykkäystä

Nyt kun tuli alettua kasaamaan tuota osinko salkkua, niin pistetään jakoon Google Sheet, jonka otin käyttöön. Jostain tuon pohjan joskus löysin, joten kiitokset hänelle kuka tuon on alunperin väsännyt.
Jos tuota joskus joku innostuu virittelemään paremmaksi, niin saa jakaa takaisin. :slight_smile:

Omaan Google Driveen tuon saa tuolta kopioitua [Tiedosto] - [Luo kopio] valinnan kautta.

2 tykkäystä

Olen tilastoinut suurimpia Hexin osakkeita vuosien ajan. Pystyn muutamassa sekunnissa näkemään markkinan tilan ja sen, mitä kannattaa ostaa ja milloin eri arvostusperusteilla, jotka malli laskee päivittäin automaattisesti. Paljastaa hinnoitteluvirheet nopeasti, eikä vaadi raskaita osakekohtaisia kassavirtalaskelmia, joihin pankkien analyytikot joutuvat turvautumaan.

2 tykkäystä

Haluatko avata vähän tarkemmin, että mitä tietoja keräät, mistä lähteistä, millaisia kaavoja käytät ja paljonko ylläpitämiseen menee aikaa?

1 tykkäys

Ensimmäinen kysymys voisi ennemmin olla paljonko olet tehnyt ylituottoa tällä systeemillä joka kertoo mitä kannattaa ostaa ja milloin. :wink:

2 tykkäystä

Miten pystytäänkään hakemaan Fodelian kurssi? Vai eikö First northin tietojen hakeminen onnistukaan googlefinancesta?

Jos ei löydy GoogleFinancesta, niin esim investing.com:sta löytyy näin:
=VALUE(SUBSTITUTE(IMPORTXML(CONCATENATE("https://fi.investing.com/equities/";“fodelia-oyj”);"//*[@id=‘last_last’]");".";","))

3 tykkäystä

On kyllä hienoja excel taulukoita teillä sijoitusten seurantaan. Mikä näistä ois sellainen helpoin valmispohja livekursseilla. Vois siirtää omat sijoitukset viimein sähköiseen muotoon. Olin aikoinaan ihan hyvä excelissä, mut siitä on jo yli 20v. kun tuli viimeks paineltuu menee. :hot_face: kiitos.

Tarkennetaan,
Syötät valmiiseen pohjaan omat omistukset ja kappalemäärät. Nään sijoitusten prosenttiosuudet, kurssikehityksen paljonko kyseinen osake tuottanut, salkun kokonaistilanne. Sellainen simppeli ja havainnollinen. Ei mitään vain luku pohjia, mitä ei ees pysty muokkaamaan. :thinking:

Saakos GoogleFinancesta tai Investingistä tuolla makrolla close kurssit esim viimeisen vuoden ajalta?

Hei, mä käytän just tällaista systeemiä. Kyseessä on vain google sheets eikä excel. Vähän täytyy ymmärtää sheetsiä jotta saa kaiken ilon irti. Kannattaa lukea ensimmäiseltä sivulta ohjeet. https://docs.google.com/spreadsheets/d/1MoMzsbl0iqAjHIcqqwxpcchNwOPVaxSOmGwRQ2m7q14/edit?usp=sharing

2 tykkäystä

=IMPORTXML(“https://fi.investing.com/equities/fodelia-oyj-historical-data","//*[@id=‘curr_table’]//tr”)

Tuolla irtoaa se mitä sivusto näyttää. Vähän lyhyeksi jää, valitettavasti. Jja foorumi näköjään haluaa vaihtaa heittomerkkejä ja lainausmerkkejä omiinsa. Kun error tulee, niin kirjoita nämä hipsut omin kätösin uusiksi, niin kaava alkaa toimia.

1 tykkäys

Kokeilin nyt ja vaikuttaa oikein hyvältä. Kiitokset jaosta.

Pari huomiota:

  • Cash market value ei pidä paikkaansa, nyt siinä lasketaan sisään isketyt rahat miinustettuna nykyisten osakkeiden ostohinnoilla. Mahdolliset myyntivoitot ja -tappiot ei sisälly laskentaan (vaikka pitäisi).
  • Fiksuin toimintatapa taitaa olla kirjata osakkeet yhtiön oikeilla nimillä ja sitten manuaalisesti käydä lisäämässä tickerit tuonne “Summary_OSV”-lehdelle niin muut raportit näyttävät mahdollisimman fiksuilta?
1 tykkäys

Lätkisin kasaan jonkunlaisen excelin tänään. Jossain taitaa olla virhe, kun ei päivity itsestään. Ja ainoa ETF:n kohdalla sekoo systeemi, kun koittaa päivittää samalla systeemillä kuin osakkeet.

Pitää siirtyä tohon google sheets pohjaan näköjään.

Muita havaittuja omituisuuksia mitä sain aikaiseksi. Tuotot ei voi olla negatiivisia :star_struck:. Ne on joko positiivisia tai suluissa olevia :money_mouth_face:. € euromerkki kopioitui jostain vähän aiemmista sarakkeista mukaan omituisesti.

Lisää reeniä ilmeisesti tai sheetsin kimppuun

2 tykkäystä

Hei!
Onko täällä tietämystä miten saisi Relais groupin ja Nohon kurssidatan Google Sheets alustalle. Muut omistukseni olen saanut siihen, mutta näitä en. Muut mallia =GOOGLEFINANCE(“Neste”)

Noita ei taida saada suoraan Google Financen kautta, eli joudut raapimaan kurssidatan joltain seurantasivustolta.Ylempänä on asiasta esimerkkejä.

EDIT: “HEL:NOHO” toimii NoHolle.

1 tykkäys