Salkkujen tuotto-%

Salkkujen YTD tuotto tänään n. +42%, +77% kun otetaan huomioon velkavipu. Ehdottomasti hyvä tulos, varsinkin kun pohjana oli viime vuoden hurjat tuotot. Olen pitänyt kirjaa oman pääoman kehityksestä 2018 kesästä asti, oma pääoma on lähes kymmenkertaistunut kolmessa vuodessa. Tässä tietenkin on mukana talletukset, jotka kuitenkin ovat olleet suhteessa tuottoihin erittäin pienet. Opiskelijana, omat tulot (tuki ja palkka) ovat vasta tämän vuoden aikana olleet n. 1000 e/kk eikä säästöön ole täten mennyt paljon mitään. Arvioisin (yläkanttiin) että vain 15% tämän päivän omasta pääomasta on tullut tuloista (suurimmiltaosin ennen vuotta 2018 kesätöistä). Omaa pääomaa on kertynyt n. 70 000 € ja ikää on nyt 24 vuotta. Tälläisen kasvun jatkuessa ei miljoonan euron varallisuus ole kaukana (3-4 vuotta) vaikka luultavasti siihen menee pitempään, sillä sijoitetun opintovelan vipuvaikutus alkaa häviämään. Positiivisia ajureita varallisuuden kasvuun kuitenkin löytyy, olen valmistumassa maisteriksi seuraavan vuoden aikana ja voin olettaa pääseväni hyväpalkkaiselle alalle. ASP-tililtä löytyy jonkin verran rahaa, ja jatkan sinne säästämistä mahdollisimman kovaan tahtiin. Tavoitteena on säästää tarpeeksi jotta 2-3 vuoden päästä pääsisin kiinni hyvään kaksioon pääkaupunkiseudulla, joka laskisi huomattavasti kuluja.

Salkussa on nykyään vain viisi yhtiötä: Kamux, Evolution, Harvia, Smart Eye, ZignSec. Käteispositio kaikkiaan 11%. Listan neljä ensimmäistä tunnen hyvin (tai näin ainakin uskottelen itselleni), ZignSec on uudempi sijoitus ja vaatii enemmän tutustumista vielä. Käteispositiolla on tullut pelailtua, tuottoa on tullut sinne tänne. Pidän kuuden yhtiön hajautusta hyvänä itselleni koska mielestäni tässä iässä pitää ottaa riskiä.

17 tykkäystä

Tänään melkoisen monta merkkipaalua rikki! YTD tuotto +50%, osakesalkun perustamisesta melkein päivälleen kaksi vuotta ja tänään rikkoontui +100% tuotto sekä vielä salkku kipusi ekaa kertaa yli 50 000 euron.

23 tykkäystä


Jatkuvasti hakkaa ath. En valita. Mm Tecnotree salkussa. Salkku toistaiseksi hyvin keskitetty. Salkku ollu vasta joku reilu kk mutta however.

12 tykkäystä

Ytd 9,8% kaikkien hölmöilyjen jälkeen. Alan tässä vaiheessa tietoisesti painaa vipua alas, enkä ahnehtia liikoja. Tähän mennessä joka kerta ahneella on ollut se kuuluisa paskainen loppu.

13 tykkäystä

Kuusi kuukautta suoria osakesijoituksia on nyt takana ja tuotot alkavat jo hirvittää (kuvassa OST):

AOT huomioon ottaen YTD +39,46 %. Tämä siis siitäkin huolimatta, että huhtikuun lopun jälkeen nyt jo täynnä olevalla OST:llä on ollut keskimäärin ~30 % käteistä, kun koko ajan on ollut entistä vaikeampaa löytää ostettavaa. No ehkä tänä vuonna vielä ostopaikkojakin tulee :slight_smile:

8 tykkäystä

Lueskelin toisesta ketjusta Mallisalkun kvantitatiivista analyysia, joka oli tunteella ja taidolla tehty. Johtopäätöksenä oli, että Mallisalkun ylituotto on perustunut onnistuneeseen osakepoimintaan, eikä tuuriin.

https://keskustelut.inderes.fi/t/inderes-mallisalkku-kvantitatiivinen-analyysi/19500?u=vilbert

Jäin pohtimaan, onko olemassa mitään “nyrkkisääntöä” tms. jolla yksityissijoittaja voisi todeta, että indeksin voittaminen on perustunut osaamiseen, eikä ole ollut vain yhden osakkeen tai tuurin varassa?

Eli jonkinlaista tiivistystä, että jos salkussa on ollut jatkuvasti X osaketta, ja on saavuttanut ylituottoa Y vuoden ajan, niin voisi rehellisesti todeta, että kyse on ollut taidosta, eikä tuurista. Onko mitään tällaista nyrkkisääntöä edes mahdollista muodostaa?

Tässä ehkä taka-ajatuksena, että voisi taputella itseään olkapäälle onnistuneesta osakepoiminnasta ilman, että tarvitsee tehdä yhtä kattavaa tilastollista analyysia kuin Mallisalkulle oli tehty :smiley:

2 tykkäystä

Pääsalkku (useamman vuoden nettopalkka) YTD 62.73%.

Veivisalkku (kymmenesosa kokonaisuudesta) YTD 206.83%.

Hurjaa on ollut meno, mutta menköön.

15 tykkäystä

10vuotta kulunutta aikaa ja katsoo sitten salkun kehitystä suhteessa vertailuindeksiin. Pointtisi kyllä ymmärrän, koska loistavan osakepoiminnan siivet saattaa kantaa vuosia ja repiä näin ollen salkkua perässään. Pitkällä aikajänteellä tuuri laskee kyllä alas ja taito korostuu. Tästä oli muistaakseni Mallisalkun viimeisimmissä (?) katsauksissa puhe. Ja Sauli ja Juha taisivat samaa spekuloida Revenion osalta.

1 tykkäys

Akatemiassa saatetaan käyttää jotain hyvinkin yksinkertaista mallia alphan määrittämiseen (esim. CAPM), mutta yleisestihän on tiedossa, että oikeasti tuo ei kuvaa kovinkaaan hyvin sijoittajan taitoa, sillä tuolla tavalla määritettyä alphaa on aika helppo näytää tunnetuilla tavoilla. CAPM alphaa käytetään siksi ymmärtääkseni vain ns. quick and dirty luvun laskuun. Useamman faktorin alpha mallit esim. F&F yms. voisivat toimia jo paremmin. Niidenkään laskeminen ei nyt mitenkään erityisen monimutkaista ole. Silti nämäkään mallit eivät huomioi esim tietyn sektorin tuottamaa exposurea (kuten vaikka teknologia). Analyysin tekijän vastuulla onkin siis miettiä, onko teknologia sektorin ylipaino vain korvausta riskistä vai vain “tsägällä saatua tuottoa”. Yleisesti parhaana pidettyä hinnoitteluamallia ei ymmärtääkseni ole oikeastaan edes olemassa eli alphaa ei sinänsä ole mitenkään yksiselitteisesti määritelty. Tämän vähän pidemmän jaarittelun ideana oli vain sanoa, että alphan/taidon laskeminen ei siis ole mitenkään yksiselitteinen asia vaikka osaisi monimutkaisempienkin menetelmien käytön.

Kysymykseesi liittyen uskoisin, että riittävän pitkältä ajalta korkeammat vuotuiset tuotot (relevanttiin vertailuindeksiin nähden) ovat aika hyvä mittari näin yksityissijoittajan taidosta. Joku Sharpe kaveriksi varmaan aika hyvä mittari myös.

EDIT: lisäsin puuttuvan sanan

2 tykkäystä

Juuri näin, jos salkussa on yksi ainoa osake ja se sattuu olemaan Revenio, niin aivan varmasti on voittanut indeksin viimeisen 10v ajan. Jos siinä on ollut kyljessä pari kehnommin tuottanutta osaketta, niin eivät nekään välttämättä ole vielä ylituottoa romuttaneet. Mutta se Revenion poiminta salkkuun 10v sitten on saattanut olla tuuria.

Siksi pohdinkin, pitääkö hajautukselle olla jokin viitearvo, että osakkeita tulee olla riittävän monta, ennen kuin voidaan puhua taidosta. Mutta kuinka monta? (Enkä siis oleta, että kellään on yksiselitteistä vastausta, kunhan herättelen keskustelua :smiley: )

1 tykkäys

Vertaa salkkua ilman ja Qt mukaan lukien. Jos vielä voittaa indeksin, niin hyvät tsäänssit :wink:

Kyllä. Mikäli sinulla on laaja hajautus, ja voitat selvästi indeksin, silloin ei kyse ole enää niinkään sattumasta vaan laadukkaasta osakepoiminnasta.

Jos sinulla on vain muutamia osakkeita, silloin onnenkaupan vaikutus on suuri. Toki se ei tarkoita, etteikö pienellä hajautuksella menevät olisi hyviä osakepoimijoita.

Ei ole mitään tapaa täydellä varmuudella erotella onnea ja taitoa, mutta aika varmoja voidaan olla. Voi verrata vaikka sellaiseen tilanteeseen, että sinulle annettaisiin tehtäväksi arvioida tikanheittäjän taitoa. Et tiedä onko maailmanmestari vai ensikertalainen. Pyydät heittämään tikkaa ja tulokseksi tulee 10. Rohkaisevaa, mutta voi olla ihan tuuriakin. Kuinka monta kymppejä pitäisi tulla, että uskaltaisit varmuudella sanoa? Olkoon vastaus mikä tahansa niin totuus on, että tuurilla voisit ainakin teoriassa heittää enemmän kymppejä.

Tilastotieteessä puhutaan yleensä “tilastollisesti merkittävä”-käsitteestä, jonka määritelmä vähän vaihtelee, mutta yleensä tarkoittaa, että jos tulos olisi sattuman varainen niin sen todennäköisyys olisi alle 5% eli epätodennäköinen → niin kutsuttu “nollahypoteesi” eli että tulos on sattumaa voidaan hylätä sen pienen todennäköisyyden vuoksi.

Jos salkussa on vähemmän osakkeita niin keskihajonta (volatiliteetti) kasvaa ja sattuman merkitys kasvaa. Näin ollen jonkin todella hyvänkin tuoton tilastollinen merkitsevyys ei välttämättä ole kovin korkea. Kun osakkeiden määrä kasvaa niin keskihajonta pienenee ja saman alfan merkitsevyys kasvaa. Ajalla on sama efekti.

Kun huomioi Indereksen mallisalkun hyvin korkean alfan, osakkeiden määrän ja varsin pitkän aikaperiodin, niin voi sanoa näin sen kummemmin laskemattakin, että sattumalta pääsee samaan tulokseen <1% todennäköisyydellä → tilastollisesti merkittävää taitoa. 10 vuotta, kymmeniä osakkeita ja alfaa vuositasolla 10%+ niin on se kova juttu.

Oma mielipiteeni on, että yli 5 osaketta (suunnilleen tasapainoilla) yli 7 vuoden ajan merkittävällä erolla indeksiin niin voi alkaa pohtia onko taito selittävä tekijä. Mielelläni näkisin kyllä 10 vuotta ja/tai kokonaisen syklin, että kyseessä ei ole vain korkean betan salkku bull-markkinassa.

13 tykkäystä

Seligsonin Phobeus-blogissa on käsitelty myös asiaa pari vuotta sitten. Ei ole kovinkaan yksinkertaista päätellä, että onko tulos tuuria vai taitoa.

Linkki blogitekstiin: Vko 15/19: Rahaston valinta – Seligson

2 tykkäystä

Inkedbf0f45b5a0d653d55f8a19d39429e7f1_LI
YTD 86,59% intrana käytiin 91% alkuviikosta, nyt kuitenkin omat kasvunimet ottaneet jonkunverran takapakkia. Salkun tuotot luotu hyvin pitkälti keskitetyllä kasvustrategialla ja tiedotteisiin treidaamalla.

9 tykkäystä

Kuukausi: (YTD%)

Tammikuu: -0,15%
Helmikuu: 10,80%
Maaliskuu: 16,68%
Huhtikuu: 47,08%
Toukokuu: 52,43%
Kesäkuu: 57,05%
Heinäkuu: 83,62%

Sharpen luku: 4,23 (3,94)

Edit: luvut päivitetty, näköjään lomalainen sen verran viikonpäivistä sekaisin, ettei tajunnut arjen vielä jatkuvan. :sweat_smile:

13 tykkäystä

Sen verran kovia käppyröitä täällä esitellään on että melkein ei edes kehtaa mutta kun oli tänään eräs vuoden parhaista päivistä ja tasaluku meni yli hehkutellaan nyt vähän…

Yay :partying_face: YTD yli +50% ja päivä päättyi +2.44%

image

32 tykkäystä

Menihän se 40 pinnaa rikki lopulta. IB ja OP:n jämäsalkku suunnilleen samoissa lukemissa. Korkoa korolle on kyllä mukava asia. Viime vuodesta reilusti vielä perässä, mutta euromääräisesti ollaan kaukana edellä

Prosentit ovat kivoja, mutta euroilla eletään. Monen vuoden harrastamisen jälkeen tämän alkaa huomaamaan

7 tykkäystä


Oikeastaan sama tilanne kuin yllä olevalla. Viime vuonna hieman yli 100% vuosituotto, tältä vuodelta kasassa vajaat 50%, euromääräisesti samoissa lukemissa. Ensi vuodelta samaan euromääräisen tuottoon riittäisi “vain” +25% vuosituotto. Mukavaa konkretiaa tosiaan korkoa korolle -ilmiöstä.

Kaikki omat laskelmani olen tehnyt käyttäen työlukuna 10% pitkän aikavälin vuosituottoa, joten näen kaiken sen ylimenevän olevan vain pelkkää ylimääräistä plussaa. Saa nähdä kuinka pitkään tätä menoa jatkuu, edelliset ostoni olen tehnyt helmikuussa (+kevään osinkojen uudelleensijoittaminen) ja sen jälkeen keskittynyt säästämään käteistä, vääjäämätöntä markkinakorjausta odottaen.

10 tykkäystä

Olisin viiden pinnan ylittävään tuottoon jo euromääräisesti tyytyväinen. Yhtiöiden kasvuprofiili historiallisesti ylittää moninkertaisesti tuon, mutta konservatiivisuus ei ole pahasta olettamia tehdessä

Käteispainoa pitäisi nostaa, mutta ei oikein mitään selkeitä myyntipapereita löydy. Jonkin verran pitää myyntejä tehdä lähes nollatuloja rahoittamaan, mutta ei kehtaisi verokarhua ruokkia kovin paljon enempää vain varmuuden vuoksi. Varsinkin kun salkkuyhtiöiden bisnekset sujuvat noin keskimäärin oikein hyvin

1 tykkäys