Salkkujen tuotto-%

Onhan noissa kuvissa eri vertailuindeksit. OMX Helsinki kasvuindeksi ja toisessa OMX Helsinki 25 kasvuindeksi, eli vain suuret yhtiöt.

Sinä varmaan katsoit hintaindeksiä ja muusta lähteestä kuin Nordnetin app, joka ei ole maailman tarkin. Monesti esim. saattaa jättää kesken olevan päivän pois yms.

2 tykkäystä

Katsoin kyllä juuri samasta Nordnetin apista ja katsoin juuri nuo täysin samat eri vertailuindeksit mitä tuosss yllä.

1 tykkäys

Joo ei tosiaan ole luotettavin lähde. Taitaa antaa vähän kaikille omat arvonsa.

Minulla tällä hetkellä Nordnetin mobiilisovelluksessa OMX Helsinki GI -3,70% ja OMX Helsinki 25 GI -3,72%

Pörssi itsessään ilmoittaa selvästi pienempiä miinuksia kuluvalle viikolle. Tosin 25:sta en löytänyt pörssin sivuilta kasvuversiota.
image
image

2 tykkäystä

On muuten ärsyttävän hankalaa löytää eri indeksien vuosituotot. Jos haluaa katsoa vaikka sepen(tai nasdaq100) vuoden 2015 tuoton osinkoineen(tai ilman). Mistähän löytyisi?

Seuraa pitkä postaus.

Vuosi on vierähtänyt aiemmasta postauksestani. Postaus oli verrattain suosittu, joten kerrottakoot avoimuuden nimissä seuraavastakin vuodesta vaikka jatko-osa nolottaakin (v. 2020 osalta). Olisi voinut luulla, että olisin jo oppinut pysymään erossa viputuotteista, mutta ei. Syvien vesien lisäksi on tullut vaellettua synkissä laaksoissa. Toimikoot tämä uudemmille sijoittajille varoituksena kun moni postailee ja/tai tavoittelee kovia tuottoja.

Lähtötilanne syyskuussa 2020: suuri osa pääomasta tuhottu viputuotteilla uhkapelaamalla ja salkku YTD -42 % (-4300 €) ja 3 vuotta -82 % (-15.000 €). Sijoitussalkun omapääoma 12.000 €. Luovutustappioita oli niin paljon suhteessa sijoitusvarallisuuteen, että lähdin tavoittelemaan luovutustappioiden kuittaamista isolla velkavivulla, kuitenkin tällä kertaa osakkeissa. Parin kuukauden aikana salkku meni melkoista vuoristorataa, jolloin nousupäivinä tuntui euforistiselta ja laskupäivinä kamalalta. Parin kuukauden aikana salkku nousi 30 % kunnes tuli 9.11.2020 ja Pfizerin ja BioNTechin tiedote merkittävästä edistysaskeleesta koronarokotteen kehittämisessä. Salkun kurssikehitys näytti siinä vaiheessa tältä:

Muistan DAXin olleen poikkeuksellisen kovassa nosteessa kun huomasin tiedotteen. Ajattelin kapeakatseisesti, että näin valtava päivänousu ei voi pitää iltaan asti kun sijoittajat alkavat kotiutella voittojaan – nyt on elämäni tilaisuus tehdä kova tili BEAR-viputuotteilla ennen kuin kurssit palautuvat iltaa kohden lähemmäs lähtötasoa. Toimin hetkellisen mielijohteeni mukaisesti ja ostin kaikilla rahoillani BEAR DAX X15 sertifikaattia. Sen arvo nousi vähän (+500 €) ennen kuin lähti rajuun laskuun. En voinut uskoa, että DAX nousee vielä näistäkin lukemista päivän aikana enkä suostunut myymään sertiä silloin kuin olisi pitänyt. Havahduin kuitenkin, että voi helvetti, tämähän knockaa kohta ja menetän kaiken!! ja myin paniikissa sertin veretseisauttavalla (-11.000 €) tapppiolla.
1.11.2020 sijoitussalkun omapääoma oli 15.600 €. 1.12.2020 sijoitussalkun oma pääoma oli 6500 €. En voinut uskoa mitä olin juuri tehnyt. Tuntui todella pahalta enkä halua enää koskaan tuntea sitä tunnetta. Vedin juuri monen kuukauden nettopalkan viemäristä alas. Fiilikset: ”voi **tu. Tästä ei ole paluuta.” Graafi näyttää tältä:

Tämän farssin seurauksena ajattelin, että saan jäljellä olevista rahoista paljon enemmän iloa käyttämällä ne johonkin sen sijaan, että menetän nekin pörssissä. Pohdin syytä minkä takia ylipäätään sijoitan → Koska haluan elää vapaammin ja tehdä niitä asioita, joista nautin. Minua oli pitkään ärsyttänyt se, että joudun matkustamaan kahdella eri bussilla töihin 45 minuuttia suuntaansa, joten päätin ostaa ensimmäisen autoni 30-vuotiaana. Asun uudiskohteessa, jossa auton parkkeeraaminen tuo omat haasteensa. Autohalliosakkeen hinta on 12.500 €, joten ajattelin ettei ole mitään järkeä ostaa mitään tonnin pommia kun autopaikka maksaa noin paljon. Aloin katsella autoja ja pikkuhiljaa hintaluokka nousi 5000 → 10.000 → 20.000 €. Olin saanut lyhennettyä asuntolainaani sen verran, että pankki antoi vihreää valoa 30.000 euron vakuudelliselle pankkilainalle. Päätin ostaa juuri sellaisen bemarin kuin halusin (19.000 €) autohallipaikan lisäksi (12.500 €). Tämä hankinta on parantanut elämänlaatua huomattavasti vaikka taloudellisesti se ei olekaan järkevin ratkaisu.

Moneen kuukauteen en ajatellut edes palaamista markkinoille kun ”hinnat olivat niin korkealla” eikä pääomaa ollut paljoa. Helmikuussa 2021 päätin kuitenkin palata markkinoille kerta ylimääräisen rahan säilyttäminen pankkitililläkään ei tuntunut järkevältä. Lähdin muutaman tonnin omallapääomalla liikkeelle ja vivutin osakesalkkua Nordnetin luotolla. Löysin onnekkaasti Harvian ennen rajua kurssinousua ja kurssinousun myötä salkku sai kivan nosteen. En kuitenkaan ymmärtänyt hajauttaa salkkua luotolla toimiessani, vaan hyppäsin osakkeesta toiseen holdaamisen sijaan. Olo oli kuten ennenkin: eurofinen nousupäivinä ja kamala laskupäivinä. Sentimentti oli sen verran suotuisa, että hetkellisesti YTD-tuotoissa käytiin kolkuttelemassa 80 % tietämillä. Tiedostin, että se on täysin poikkeuksellinen vuosituotto, mutta ahneena yritin haalia lisää. Kaikki loppuu aikanaan ja niin tämä minun poikkeuksellinen nousukausikin. Ostin luotolla salkun täyteen Harviaa ennen Q2 osaria ja graafi osoittaa miten sieltä on tultu alas. YTD 50 % tuntumassa päätin, että tämä vuosi on ollut tähän mennessä täysin poikkeuksellinen tuoton osalta ja salkun vivuttaminen on aiheuttanut niin paljon stressiä, että nyt on syytä purkaa lainoitus kokonaan ja rauhoittaa tilannetta. Päätin kasata salkun vain omalla pääomalla hankituista osakkeista. Salkkuun päätyi:

Harvia
Kamux
Talenom
TietoEVRY ja
Tokmanni

Lisäksi sijoitin n. 25 % portfoliosta cryptoihin.

Salkun osakkeet ovat oston jälkeen KAIKKI 3-12 % pakkasella. Cryptot ovat n. 20 % pakkasella. Täydellisessä maailmassa sitä toivoisi tasaista ja säännöllistä kurssinousua. Täydellinen maailma ei kuitenkaan ole todellisuutta ja todellisuudessa kurssit nousevat ja laskevat. Yritän ajatella, että mikäli exit-tavoite ei ole lyhyellä tähtäimellä vaan sijoitushorisontti on vuosia, on vain parempi jos pääsen lisäämään hyväksi kokemiani yrityksiä entistä edullisempaan hintaan.

Vaikka alussa ruoskinkin itseäni viime vuodesta, olen oppinut paljon kuluneen vuoden aikana ja vuosi 2021 on tuonut poikkeuksellisen hyvät tuotot vaikka palasinkin markkinalle kesken vuoden.

Tärkeimmät opit:
-Älä ole bullero
-Älä kuvittele rikastuvasi hetkessä
-Älä sijoita sentimenttiä vastaan
-Älä sijoita niin paljoa, että menee yöunet
-Sijoita vain sellaista rahaa, jota et tarvitse
-Muista myös elää nyt sen sijaan että eläisit “sitten joskus”
-Älä yritä voittaa menetettyjä rahoja kovalla riskillä
-Ajattele ja sijoita pitkäjänteisesti. Osakesijoittamista ei pidä ottaa uhkapelinä
-Sijoita vain yrityksiin, joita ymmärrät
-Kurssien jatkuva tuijottaminen ei nosta kurssia
-Älä turhaan veivaa osakkeiden välillä
-Osta vain yritystä, jota haluat omistaa pitkässä juoksussa

Pitkän aikavälin luvut (ne tärkeät luvut) näyttävät edelleen surullisilta, mutta uskon että näinkin huonosta tilanteesta on mahdollista nousta kun toimii pitkäjänteisesti. v. 2021 kaltaisia tuottoprosentteja ei voi realistisesti odottaa tulevina vuosina, mutta olen tyytyväinen jos pääsen 10 % vuosituottoon. Sitä tavoitellessa on vissi ero onko pääomaa 10.000 €, 20.000 € vai enemmän. Tällä hetkellä pääomaa on n. 15.000 € ja seuraava tavoite on tuo 20K. Hiljaa hyvä tulee.

Kuvat tältä päivältä + viikonlopulta. Siksi eri prosentit.

205 tykkäystä

Todella hieno kirjoitus ja kiitos siitä! Kyllä tässä tunnistaa monta ominaisuutta itsessään kun tätä lukee ja on toki hyvä välillä evaluoida omaa sijoituskäyttäytymistä. En käytä mitään viputuotteita enkä tule käyttämäänkään, koska tiedän, etten niitä käyttämällä tule tekemään ylituottoa… päinvastoin ja tämä oli hyvä varoitus sen vaaroista. 11k€ pääoma sijoitettuna S&P 500 etffään toisi arviolta 44k€ tuoton noin 20 vuodessa… Ei se ole niin jännittävää sijoittamista, mutta kyllä se hienolta tuntuu kun käy lunastamassa vaikka uuden veneen eläköitymispäivällä :grinning_face_with_smiling_eyes:

Tulee kyllä tuijotettua kursseja montakymmentä kertaa päivässä toiveikkaaana ja se olisi syytä kitkeä. Ei ole terveellistä kyylätä kursseja sen euforisen tunteen tavoittelun takia varsinkin kun se kamala punaisen päivän tunne aina kuitenkin vaanii siellä. Sijoittamisella halutaan lisätä onnellisuutta ei päinvastoin.

Hieno postaus @Lupiini

19 tykkäystä

@Lupiini Kiitos avoimesta kirjoituksesta! Näitä tarinoita varmasti on enemmänkin muodossa tai toisessa. Tiedän kaveripiiristä kryptoihin rahansa kaataneita ja itsekin suurimmat tappiot on tullu tehtyä viputuotteilla ja liian kovalla spekulaatiolla. Onneksi sijoittamisessa aika parantaa haavat kunhan oppii virheistä ja tiimaa on riittävästi lasissa.

Viimeisen parin vuoden aikana omaa sijoitusfilosofiaa on tullut hiottua aktiivisesti (lähinnä virheiden kautta). Tässä muutamia mietteitä.

  1. Käteispuskuria eli hätävarakassaa pitää aina olla riittävästi.
  2. En käytä sijoittamiseen lainarahaa, joskin sijoitusasuntoa yms kiinteää omaisuutta vastaan voisin ottaa lainaa ison korjauksen jälkeen.
  3. Hajautan mieluummin liikaa.
  4. Jos ei löydy ostokohteita tai ei ole aikaa paneutua uusiin kohteisiin a) osta mitä omistat, b) odota, c) laita indekseihin.
  5. Indeksejä ei ole helppo voittaa, vaikka siltä nyt tuntuisi.

Lisäksi olen kasannut listaa fiksumpien sijoitusteeseistä:

  1. Never lose money
  2. Never forget rule number one
  3. Know what you own
  4. Diversification is the only free lunch. (Diversify between asset classes and balance yearly)
  5. Diversification is a cure against ignorance (diversification lessens the effects of ignorant bad decisions but avoiding them is the better way)
  6. Cut your losses short and let your winners run
  7. Wait for the fat pitch, there are no called strikes.
  8. In the short run the stock market is a betting machine and in the in the long run it’s a weighing machine.
  9. Be greedy when others are fearful and fearful when others are greedy. (Applies more to market sentiment than good stocks!)
  10. Mr. Market is irrational. If you can’t use the volatility, ignore it.
  11. Reasons to sell: 1) The case changes, 2) New information indicates you should not have invested in the first place, 3) There is a better opportunity.
  12. Opportunity cost (especially when buying) → Is this better than what I already own?

Strategiani on ollut GARP painotteinen, mutta jakautuen karkeasti neljään kategoriaan (EDIT pienet kasvuyhtiöt lisätty):

  1. Vakaat markkinaansa johtavat kasvuyhtiöt (esim. Google, FB, Nvidia, Harvia)
  2. Pienet kasvuyhtiöt (esim. Leaddesk, Admicom, Revenio, Remedy, Tecnotree)
  3. Arvokeissit (esim. Sampo, Sievi Capital, Oma Säästöpankki, Wulff, Organon)
  4. Spekulatiiviset (esim. Spinnova, Nightingale, Moderna yms bioteknologiayhtiöt)

Jaottelu ei ole täydellinen, sillä salkusta löytyy esim Qt ja Tecnotree jotka eri syistä pystyi vuosi sitten laittamaan spekulatiivisten yhtiöiden koriin. Toinen hintaan leivottujen odotusten takia ja toinen velkajärjestelyjen takia. Kuitenkin molemmat ovat nyt tulosta tekeviä kasvuyhtiöitä. Suunnitelmaan kuuluu että spekulatiivisten osuus pysyy alle kolmanneksessa ja käteispaino pysyy pienenä. Salkun yhtiöistä osa saattaa olla melko riskipitoisia, mitä kompensoi niiden määrä (noin 20kpl) ja suurimman sijoituksen osuus viimeisen vuoden aikana on enimmillään ollut n.15%.

No miten tällä on pärjännyt?
YTD: +27,6%, Suurin tappio -16%, Sharpe ja Sortino 1,6
1kk: -3%
12kk: 49,8%, Suurin tappio -16%, Sortino 1,9

Jakson isoin tappio tuli kun en noudattanut omaa sijoitussuunnitelmaa ja möin kasvufirmaa, jotta pääsin ostamaan lisää erästä biotekkiä, joka oli rajussa laskussa. Ajatukseni oli että negatiiviset uutiset olivat perättömiä. Kurssilaskua enemmän potutti sijoitussuunnitelmasta luistaminen.

Omia kehityskohteita tällä hetkellä: Kirjoittaa muistiin sijoituskeissit ennen ostoja. Tarkemmat DCF laskelmat omistuksista. Parempi alan sisäinen yritysten vertailu. Parempi ajallinen hajauttaminen. Tehdä vähemmän kauppoja. Eliminoida kurssien tuijottelu ja keskittyä uutisiin ja tiedotteisiin. Laittaa aikaa makron tutkimiseen.

26 tykkäystä

Uusi “ennätys” ! Onneksi ei ole pakko myydä tai veivata…
Menisi hermot ja verenpaine olisi tapissa.
Muutos %, päivä
-7,18 %
Muutos €, päivä
-172370,90
Edit: Lopussa -9% ja -220.000…

64 tykkäystä

Paitsi jos tulevien vuosien tuotto laskee jatkossa 4-5% tasolle menneiden nousujen takia. Neljällä prosentilla tuotto olisi 13k€ 20 vuodessa. No, ehkä se tuotto ei noin kauan ole noin matala.

Mitäs lappuja herralla on kun noin mörnii? -7% päivään on kyllä miehekäs mörnäytys

9 tykkäystä

Ihan puhdas arvaus mutta veikkaisin isolla Qt -9%.

13 tykkäystä

Kyllävain, Qt, siksi ei ole kiire myydä… :grin:

17 tykkäystä

Kuun alkupuolella salkun YTD-% (Nordnet laskenta) oli korkeimmillaan n. 45%. Nyt kun QT teki reippaan korjausliikkeen, niin YTD tippui 26%:iin.

Pitää ensi vuonna tasapainottaa salkkua vaikka QT:n toimitusjohtajaa lainaten, nukun yöni erittäin hyvin.

6 tykkäystä

Melko samaa rataa indeksin (tässä OMXHGI) kanssa, joka olisi tullut kannattavammaksi 5v sitten.


11 tykkäystä

YTD -3%, palautellaan keskimääräistä vuosituottoa maltillisempaan. Ei voi vuodesta toiseen 40+ prosentteja olla. Mutta eipä tässä hätää, siinähän “heiluvat”.

11 tykkäystä

Sijoittamista takana 637 päivää / 1 vuosi ja 9 kk
Keskimääräinen vuosituotto: 17,7%
Syyskuun tuotto: -3,3%
YTD: 26,9% (S&P 500: 16,1%; Nasdaq 100: 14,5%)
Kokonaistuotto (2.1.2020): 32,8% (S&P 500: 34,9%; Nasdaq 100: 68,9%)
Drawdown: 7,4%

Pitkästä aikaa negatiivinen kuukausi. Ei toteutunut tuo viime kuun toive S&P 500 voittamisesta vielä. Hetken näytti hyvältä kun S&P 500 paremmalla puolella tuli taas käytyä, mutta ei siellä taaskaan tullut pysyttyä. Ehkä ensi kuussa? :smiley: Euromääräisiä ATH:ita tuli peräti kaksi tässä kuussa; prosentti ATH jäi vielä 0,4% vajaaksi. Sekin ehkä ensi kuussa? :smiley: (Olisi kyllä hieno kuukausi jos tuo toteutuisi kun miettii että huippuihin on tällä hetkellä 7,4% matkaa).

4 tykkäystä

Kuukausi: (YTD%)

Tammikuu: -0,15%
Helmikuu: 10,80%
Maaliskuu: 16,68%
Huhtikuu: 47,08%
Toukokuu: 52,43%
Kesäkuu: 57,05%
Heinäkuu: 83,62%
Elokuu: 85,90%
Syyskuu: 65,01%

Sharpen luku: 3,12 (3,96)

Ei näköjään tarvitse tänä vuonna pelkästään järjettömiä kuukausinousuja raportoida, salkku dyykkasi 11% kuukaudentakaiseen nähden. Eletään mielenkiintoisia aikoja; suurin osa salkun sisällöstä alkaa olla melko kohtuullisesti hinnoiteltuja ja pian alkaa tuloskausi. Miten markkina ottaa vastaan tulokset?

Edit: @KalleH Kiitos, juuri näinhän se on. Prosenttien kanssa kompastelu se ei lopu varmaan koskaan, mutta hyvä että foorumilla on joku hereillä korjaamassa näitä erehdyksiä!
→ muutettu edellinen viittaus 20% dyykkayksesta 11%:Iin.

19 tykkäystä

Syyskuu kaikenkaikkiaan järkyttävä kuukausi -9.9%.

Kananluuni heitettyäni ja muodostelman nähtyäni voin kuitenkin todeta loppuvuoden olevan minulle onnellinen ja monelle muulle mutta ei kaikille.

5 tykkäystä

Syyskuu +1,81%, ytd +33,69%

3 tykkäystä

Hieno tapa tuo kuukausittain päivittäminen. Joutuu samalla tekemään vähän tiliä itselleenkin. Voisi yrittää itsekin.

Syyskuu -15,91%. Päätähtenä pulkkamäessä Harvia, -18%. Yritin omistaa uudelleen Voxturia ja orocoa, yhtä mielenkiintoista kuin tuijottaa maalin kuivumista seinään. Voi hyvin olla että näiden kanssa vielä joskus kärsivällisyys palkitaan, en sitä tarkoita. Omalla kohdallani suurimman palkinnon tuntuu saavan välittäjä. Yritän pysyä erossa, kun en tunnu osaavan omistaakaan.

Lukemat olisivat paljon rumempia ilman tätä päivää, jossa nousuista vastasivat pääosin modulight sekä hyzon tuloksen ollessa +8,96%.

Koska aloitin tässä kuussa uudestaan rahastosijoittamisen, oletan liikkeiden tasapainottuvan samaa tahtia kuin rahastojen osuus salkussa kasvaa. Koetan painottaa sijoittamista enemmän ja enemmän mekaaniselle puolelle ja keskittyä osakkeissa muutamaan yhtiöön kerrallaan. Olkoon ne yksittäiset onnistumiset/epäonnistumiset pieni pala kokonaisuutta eikä toisin päin.

Niin ja se ytd, -11,13%. First North samaan aikaan -17,66% eli ainakin yksi indeksi voitettu :smile:

12 tykkäystä