Osakesijoittaminen

Inderesin kahvihuone (Osa 3)

image

Vain Helsingin pörssin osakkeet. Jos olisi ulkomaalaisia mukana, niin varmaan laskisi entisestään.

Eikä noistakaan kaikkia. Puuttuu muun muassa tecnotree ja orthex.

1 tykkäys

Aika iso bull flag tuohon on muodostunut. Toki mitä useammin testataan tukea, sitä varmemmin siitä mennään läpi. Jos breikkaa alle tukitason ja lähtee luisuun voisi tähän päästä kyytiin ihan kivalta tasolta. :slight_smile:

Firma on itselle tuntematon, mutta pikavilkaisulla numeroihin vaikuttaa melko vakuuttavalta! Laitetaan seurantaan.

Jim Cramer on antanut hyvän viisauden uusille sijoittajille että ensimmäinen 10k pitäisi laittaa indekseihin ja vasta sen jälkeen kertyvät tuhlausrahat voi laittaa osakkeisiin. Tämä on todella hyvä neuvo edelleen, jota aikanaan tiukasti vältin noudattamasta :joy: Tietenkin huonoin tuloksin.

Osakesijoittamista kannattaa ajatella vähän kuin autolla ajamista tai ammattiin kouluttautumista. Ei ketään päästetä auton rattiin ilman ajokoulua ja inssiä, eikä rekan rattiin pääse edes sillä. Vaaditaan koulutusta, käytännön taitojen opettelua ja näyttöjä osaamisesta oli kyse ajamisesta tai mistä tahansa tutkinnosta. Jokaisen aloittelevan sijoittajan olisi fiksuinta tutustua ensin oppimateriaaliin, tutustua parhaiten tuottaviin strategioihin ja oppia analysoimaan tuotteita millä aikoo sijoittaa ennen kuin laittaa penniäkään kiinni niihin. Harva malttaa tätä kuitenkaan tehdä.

13 tykkäystä

Itse asiassa tuo olisi ollut todella hyvä ohje. Ei ollut paljoa vaille kun osakkeisiin siirryin. Olisi pitänyt vielä itselle jatkaa niin, että ei siinä vaiheessa tyhjätä niitä rahastoja :smiley: Noh oppia ikä kaikki ja tällä hetkellä painetaan aktiivisesti uutta rahaa takaisin rahastoihin päin ja pyöritellään osakkeita nykyisellä saldolla :slight_smile:

En kyllä sinänsä kadu yhtään, on sitä rahaa tullut laitettua elämän varrella paljon typerämpiinkin asioihin.

1 tykkäys

Hattu pois päästä, hienoa rehellisen avointa tekstiä Lupiinilta. :+1: Teksti sopii erityisesti uudehkoille sijoittajille, mutta siinä on myös hyvää filosofiaa ja psykologiaa vähän kokeneimmillekin konkareille.

Pitäisi itsekin harrastaa tuollaista syvälle menevää analyyttista tutkiskelua. Jotenkin sen tiedostaa, mutta ei aina sisäistä ja ymmärrä, kuinka paljon tunteet vie sekä ohjaa.

Sama juttu, vaikka siinä ei ole mitään järkeä. Hyvä, kun sanoit tuon “ääneen” - hyvä muistutus mulle ja muille.

Ei ihan suoraan liity aiheeseen, mutta olen katsonut tämän videon varmaan jo neljästi. Liittyvät kyllä mielestäni “tunteiluun” ja mutuiluun. Lukeminen/opiskelu kannattaa aina ja loppujen lopuksi aika vähän puhutaan sijoittamisesta sekä psykologiasta (onhan näistä toki puhuttu, mutta edelleen liian vähän), vaikka se on aika usein varmaan kaikkien meidän ongelma enemmän tai vähemmän. Kuulun itse tässä asiassa “enemmän” -jengiin.

Videon vuodelta 2017 eikä se vanhene koskaan ja tuossa Vernerikin ollut vielä nuori poikanen. Hyviä settejä nämä wanhatkin sijoituskoulut. Mutulla on tehty moni osto ja myynti, tulee mieleen, että ehkä “tunteilumutuilu” on yksi suurimmista ongelmista ainakin miellä pienisijoittajilla, mutta väitän konkrarienkin syyllistyvän tähän. :thinking:

EDIT Käyttäkää edes pieni hetki elämästä ja katsokaa toi pätkä ajatuksella. :pray:

10 tykkäystä

Itse laitoin ensimmäiset 5vuotta indekseihin. Vasta 2020 siirryin suoriin osakkeisiin. Helpottaa kummasti olotilaa vaikka osakesalkun YTD heilunut tänä vuonna +60%- +10% välillä.

Vinkkinä Nordean mobiilipankkia käyttäville. Sen koko säästöt ja sijoitukset -osion saa poistettua siitä mobiilipankin etusivulta kun menee alas ja klikkaa muokkaa -painiketta.

Ihan vaan ajattelin muistutella tämmösen laskupäivän kunniaks ni pysyy mieli rauhallisena eikä tule hätiköityjä päätöksiä :innocent:

11 tykkäystä

Nyt kun jengi kauhistelee “laskua” ja “romahdusta”. Mihin on hävinnyt ne kaikki jotka ottavat yritystä pitkään pitoon ja joilla on pitkä sijoitushorisontti. Ymmärrän kyllä jos ei ole ostanut kuuttia 20e hintaan vaan on lähtenyt mukaan 150 hujakoilla että hirvittää. Harviassa sama hommeli. Itse käynyt tankilla tasaisesti,vieläkin on hieman löysää rahaa tallessa. Tässä tullaan mielestäni siihen että onko miettinyt niitä ostopaikkoja vai onko fomo iskenyt. Onko tutkinut firmoja,niiden kertoimia,kilpailijoita,alaa ja tulevaisuuden näkymiä sekä mikä on oma tuotto odotus.
Kiukaita tankanneena olen ottanut keskihintaa reilusti ylös mutta eurot ratkaisevat,eivät prosentit. Ja jos uskoo hyvien firmojen jatkavan hyvää suorittamista niin kärsivällisyys on hyve.

Mustaa vihkoa naftaliinista ja tutkimaan että mitäs siellä lukee.

Ps: Ajatuksia sarvihatun alta,ei mitään suosituksia.
Pps: Otin harvian esimerkiksi kun siitä nyt puhetta ollut kaikissa mahdollisissa langoissa.

36 tykkäystä

Veikkaan, että tässä on sellaista biasta, että ne, jotka ostavat ja myyvät aktiivisesti ja verrattain tiheään* osakkeita, varmaan päivittelevät ajatuksiaan niistä aktiivisemmin foorumille. Jos ostaa osaketta ajatellen, että pitää sitä vaikka 5 vuotta, niin tuskin on kommentoimassa kaikkia dippejä.

Itsellä on vähän eri ajatuksilla ja eri aikahorisonteilla ostettuja lappuja. En jaksa ihmetellä foorumilla, jos joku pitkään salkkuun ostetuista heiluu yleisesti markkinan mukana. Lyhyempien positioiden suhteen olen aktiivisempi.

*Verrattaen tiheään tässä vaikka päivä/viikko-skaalassa.

14 tykkäystä

Onko kukaan huomannut, miten osakkeen viimeaikainen tuotto ja sen suosio foorumilla vaikuttaa ihmisten osto/myynti-ketjun raportointiin? Esimerkiksi osto/myynti-ketjun perusteella tänään Harvian tulisi olla Suomen vaihdetuin osake, mutta harvoin näkee ihmisten raportointeja UPM:n ostosta tai myynnistä. Mikä tähän mahtaa olla syy, koska hieman epäilen, että Harvia on niin suosittu foorumilaisten keskuudessa kuin osto/myynti-ketju antaa ymmärtää.

8 tykkäystä

Ei taida nuo kansainväliset välittäjät täällä kertoa, että ostavat UPM:ää tai Nestettä

Me sijoitetaan täällä aika pienillä summilla jos vertaa “isoihin” poikiin. Ja Suomesta ei löydy ollenkaan niitä isoja poikia, jotka toisivat jokapäiväistä volyymia. :slight_smile:

4 tykkäystä

Evergrande-saagan seuraava askel? On se kiva kun valtio voi tuolleen vähän pestä käsiään ja kiltisti pyytää toisia yrityksiä osallistumaan talkoisiin :smiley:

4 tykkäystä

Ovatko kaikki varautuneet Evergranden kiinteistöjen “fire saleen”?
Loma-asunto Kiinasta? :sunglasses:

3 tykkäystä

Täällä me ollaan! Tämänpäiväisistä laskijoista ja foorumin suosikkiosakkeista olen omistanut Harviaa 11 eurosta alkaen ja QT:ta 29 eurosta. Eli loppujen lopuksi minulla on ollut näitä tosi vähän aikaa, vain yli vuoden verran. Matka on pitkä, joten ei tässä jaksa joka välissä kauhistella. Säästellään voimia ja nautitaan syksyn ruskaisista puista :crazy_face:.

22 tykkäystä

Koskahan on aika kääntää paniikki toiseen suuntaan :grin:

32 tykkäystä

Hukeeta settiä menossa

3 tykkäystä

Jee, kun bensa on asemilta loppu briteissä, jengi alkaa katselemaan sähkövempaimien suuntaan. Onko tämä sittenkin katala juoni jolla saada porukka vaihtamaan sähköautoihin, vai katastrofin alku jonka jälkeen seuraavaksi briteistä loppuu sähkö kun EV-latailumäärät räjähtävät? :smiley:

Älkää kertoko Sanna Marinille tai kohta meilläkin mystisesti bensarekat kohtaavat kuskipulaa :smiley:

6 tykkäystä

Me ihmiset ollaan laumaeläimiä. Koko sosiaalinen media perustuu oikeastaan siihen perusajatukseen, että haluamme kokea kuuluvamme isompaan ryhmään ja kuuluvamme siihen. Tämän takia on paljon helpompi tulla postaamaan ko. ketjuun 134. viesti “Osto Harviaa” kuin olla se erilainen, joka ostaa foorumilla “paheksuttuja” arvomörnijöitä ( :wink: ) .

Lisäksi toinen psykologinen harha lienee se, että ketjuun raportoivat ovat useimmiten aika aktiivisia kaupankävijöitä (swingaajia, treidaajia jne). Monet rauhallisemmat tahdin omistajat eivät koko ketjuun raportoi mitään. Ihan referenssinä, foorumilla on ~16 000 käyttäjää. Ko. ketjuun on laitettu rapiat kahdessa kuukaudessa yhteensä 4 000 viestiä noin 800 käyttäjältä (jos ymmärsin tilastot oikein). Eli ei se ketju nyt ihan kaikkia foorumilla edusta kuitenkaan.

23 tykkäystä

Tuostahan vuosi myös puhelinkeskustelu presidentti Xi Jinpingin ja China Vanken pääjohtajan Jiusheng Zhun välillä:

Zhu: ”Puhu.”

Xi: ”No se on Xi tässä moro, mitä äijändeeros. Lähin vaan soitteleen kun pikkusen kiusallinen juttu toi Evergrande. Et millään pystyis ostaan niiden assetteja niin saatais vähän harmoniaa tähän?”

Zhu: ”No voi ny saatana taas, eikö sulla ole rahaa bailoutiin?”

Xi: ”No siis periaatteessa joo, mutta vähän jopa arvovaltakysymykseksi menee.”

Zhu: ”Nyt ei kyllä millään pysty.”

Xi: ”Okei, olikos sulla muuten se vuosiloma tuossa tulossa? Kattelin että Manchuriassa olis piilevän skitsofrenian hoitolaitoksessa huone vapaana. Oliko sulla muuta?”

Zhu: ”Mulla ei ollut mitään asiaa, näpyttelen toimeksiantoja tässä juuri sisään.”

43 tykkäystä