Salkkujen tuotto-%

Nordnet sanoo -35%.
Seligson sanoo -1,5%.

En tiedä paljonko tuo nordnetin lukema heittää yläkanttiin, koska olen siirtänyt pitkin alkuvuotta rahaa myös seligsoniin ja välillä on oltu mukana reilulla vivulla ja välillä ilman vipua kokonaan. Jossain välissä oli jopa käteistäkin. Varmaa on se, että miinuksella ollaan kuitenkin tukevasti. Opettavaista aikaa, eikä nuo eurot sinänsä stressaa.

Nykyiseen kiinteään sisältöön eli rahastoihin olen oikein tyytyväinen. On hajautusta niin toimialallisesti kuin maantieteellisesti ympäri maapalloa.

6 tykkäystä

Eipä kauheasti harmita loppujen lopuksi tuo -19 prosenttia, suhteellisen lähellä käydään sotaa ja kyllä se painaa enemmän mieltä. Toisestakaan syystä ei harmita kauheasti, koska en nyt kauhean kaukana ole indeksistä ja indeksiä vastaan kilpailen. Sijoitukseni ovat tippuneet korkeimmasta noin 2 vuoden menojeni edestä, mutta toisaalta menoni ovat hyvin pienet.

Jos puhutaan vain sijoitusharmituksesta, niin isommatkaan dipit tai yksittäisen osakkeen syöksyt eivät ole koskaan valtavasti harmittaneet, vaan mietin, että jos tämä on vasta alkua sille romahdukselle ja sitten toisaalta mietin niinkin, että sijoitan hyvin pitkäjänteisesti. Useimmiten mua “pelottaa” tietty tietämättömyys ja se, että hyvin pitkälle on hyvin vaikea ennustaa. Katson kaikissa asioissa hyvin pitkälle, se on joskus fiksua ja joskus ei.

Pahoittelut latteasta keittiöfilosofoinnistani! :grin:
image

Lähden tästä ulkoilemaan tuonne kauniiseen ulkoilmaan enkä pohdi siellä mitään ikäviä juttuja. :slight_smile:

35 tykkäystä

Indeksiä vastaan minäkin mittelen. Jostain syystä viimeinen päivä tai kaksi olen voittanut indeksin.
image

9 tykkäystä

Ristiriitaiset tunnelmat… uutisvirtaa seuratessa omat mielialat vaihtelevat epätoivon ja ahdistuksen välillä samaan aikaan kun salkku se vaan painaa ath-lukuja päivästä toiseen. Pitäisi kuulemma olla iloinen omasta menestyksestä mutta toisaalta se tuntuu juuri nyt väärältä, niin absurdilta kuin se kuulostaakin koska eikös sijoittamalla nimenomaan pyritä saamaan tuottoja.

Raaka-aineet ja sykliset arvoyhtiöt ovat edelleen ylipainossa salkussa koska uskoin jo pari vuotta sitten siihen että nämä osakelajit tulevat performoimaan muuta markkinaa paremmin tulevina vuosina, eipä tullut pieneen mieleenkään että sota Euroopassa olisi se triggeri joka kirjaimellisesti ampuisi raaka-aineiden tai tankkereiden hinnat ylös :anguished:

Löytyy salkusta sitten kunnolla realisoitunutta Venäjäriskiäkin onnistumisten vastapainoksi, reilu pari viikkoa sitten hehkuttelin osto/myynti-ketjussa kuinka Ferronordic oli ~200 SEK hinnoilla hyvä ostos mikäli uskoo siihen että mikään niin hullulta kuulostava asia kuin sota ei voisi toteutua .
Tankkailtu sitten ‘kostoksi’ vielä lisää tänään koska markkinareaktio → 60 SEK hintoihin pyyhkäisi Venäjä-riskin lisäksi puolet Saksan liikevaihdostakin… ompahan tappioita verottajalle näytettäväksi loppuvuodesta jos ei muuta.

21 tykkäystä

Itsellä mennyt noi tankkerit oman tutkan ohitse. Onnittelut!!

Täälläkin ath:ssa mennään ytd 14´%, öljyä :thinking:

1 tykkäys

Off-topic mutta suosittelen tutustumaan vaikkapa foorumin tankkeriketjuun: Öljytankkerit - Päätähuimaavia tuottoja vihatuimmalta sektorilta (contango, IMO2020, hype)

Oma vakaa mielipide on että vieläkään ei ole myöhäistä hypätä tankkereiden kyytiin mikäli on pari-kolme vuotta aikaa odottaa (ei sijoitussuositus) :cowboy_hat_face:

4 tykkäystä

Kyllä tuo @Luke7 ja @JanneBoi83 panostus on nyt hyvin kantanut hedelmää, hyviä peliliikkeitä herroilla, tuonne suuntaanhan se itsekin pitäisi katsetta kääntää.

Toisaalta itse olen katsellut ihan rauhassa, viime vuosien tuotot ovat tuoneet sen verran puskuria, etten ole hätiköinyt. Mihin se on kiirekään elämässä. Kassaa on iskeä melkoisesti, kunhan aika tulee. Strategisestihan tässä toki voisi olla järkevää vaikka sijoitella 1M€ kiinteistöihin ja vivut päälle, mutta sen verran kiinnostaa seurailla osakemarkkinaa, ettei ihan vielä ole valmis tylsempään kuvioon. Toki listaamattomiin firmoihin tässä on jonkin verran tullut sijoiteltua ja hallitustyö pitää virkeänä.

13 tykkäystä


Helsinkiin en ole muutamaan vuoteen koskenut, mutta kohta voisi olla houkuttelevan halpaa

13 tykkäystä

Olet tainnut olla aika varovaisilla panoksilla liikkeillä tänä vuonna?

Mites kiinteistöjen vastineeksi Citycon? Tuolla naapuripalstalla monella rahamiehillä on iso potti siinä kiinni.

Eipä tässä ole isoja panoksia liikuteltu tosiaan tänä vuonna, muutamassa treidissä ollut isoimmillaan n. 100ke panos.

Citycon on kyllä seurannassa ollut, tosin ehkäpä itsellä kiinteistöt olisivat varmaankin suoria kiinteistösijoituksia tai kiinteistörahastoja (joita oli aikanaan useampiakin, kunnes vapautin rahat niistä). Kyllähän tässä toki taas palataan osinkojen pariinkin kunhan aika on kypsä.

3 tykkäystä

Aika erilaiselta näyttää Nordnetin salkkuni tuotto valitusta ajanjaksosta riippuen:

YTD:

image

1 vuosi:

image

Kaiken kaikkiaan voin olla tyytyväinen vuoden tuottoon, onhan se noin kaksinkertainen markkinoiden keskimääräiseen (8-10%) tuottoon verrattuna. Hurjaa vuoristorataa oli tämä vuoden mittainen jakso kyllä, että tuotto ei tullut ilman rajua heiluntaa. Varsinkin alkuvuosi on ollut hurjaa menoa alaspäin (esim. Nordnetin salkku -43%).

Muut arvopaperit salkussani tuottivat vuodessa:

  • PYN Elite +32%
  • Seligson Phoebus +4%

Kaikki siis tuottivat plussaa, Phoebus otti aika kovan iskun Venäjästä (Fortum ja Nokian Renkaat isoilla painoilla).

Edit. En tehnyt yhtään kauppaa tämän vuoden ajanjaksolla (en myynyt tai ostanut mitään). Olen kerryttänyt käteistä varastoon mahdollista Fazerin antia silmälläpitäen.

12 tykkäystä


Perjantaina OST:n salkkuni tuotto vuoden ajalta lässähti miinukselle. Tuossa Tammikuun 3. on upeat +52.6% ja nyt se kaikki on syöty. Lasku on ollut jyrkkää jo reilu kaksi kuukautta. Ytd -33.46%.

Salkussa on 15 yhtiötä mutta noin 60% on Redeye Top picksejä ja iso paino myös Harvialla, Kamuxilla ja QT:lla.
Suuria muutoksia en varmaankaan tee koska salkku on jo täynnä ja osakepaino on 100%.

35 tykkäystä

Kovasti ollaan miinuksella täälläkin.

  • 1kk -15,84%
  • YTD -16,27%
  • 1v 63,25%

Tein paljon hyviä ratkaisuja tammi- ja joulukuussa. Pienensin riskiä hyvässä kohtaa ja oikeista yhtiöistä. Valitettavasti tein sen jälkeen monta virhettä. Unohdin riskin vähentämiseen johtaneet hyvät periaatteet nopeasti ja lähdin käyttämään noita pääomia ihan liian aikaisin.

Ainoa vahvuuteni sijoittamisessa on se, etten kuuntele muiden huutelua tai mielipiteitä. Nyt annoin metelin vaikuttaa itseeni ja tein huonoja päätöksiä. Yhdestä ainoasta vahvuudestani ei ole varaa tinkiä, tai rahat kannattaa laittaa indeksiin. Meteliähän markkinoilla on päivittäin, mutta voin itse päättää, mitä itse salkkuni kanssa teen.

Tästä on pakko ottaa opiksi.

20 tykkäystä

Kokonais YTD on nyt -8.3%. Osakesalkku -13,2%, mutta veivisalkun olen saanut käännettyä 13,5% plussalle.

Veivit ovat olleet vaikeita viputuotteilla, kun volatiliteetti on jopa liian suurta ja esimerkiksi turvallisella puskurilla olevia shortteja ei ole. Voitot ovat olleet isoja, mutta myös tappioita on tullut heilunnan takia. Mikään ei muuten syö miestä niin paljoa kuin, että olet oikeassa muutaman minuutin väärään aikaan.

Nyt koitan istua ostokäsien päällä ja tarkkailen lähinnä defensiivisten osinkoyhtiöiden kursseja. Olisihan siellä hyviä kohteita jo tarjolla, mutta pienen pääoman salkulla ei pidä tyytyä hyviin. Pitää hakea erinomaista.

4 tykkäystä

Perinteisen noin 3kk periodin päivityksen aika. Varmaan lähinnä itselleni, mutta näitä voi olla mukava lueskella joskus vuosien päästä.

Aloitin reilu pari vuotta sitten sijoittamisen. Mielenkiintoinen ajoitus sinänsä, reiluun pariin vuoteen on mahtunut koronapandemia, joka pahimmalla hetkellä oli vaarassa kaataa koko maailmantalouden sekä järkyttävä sota keskellä Eurooppaa, jonka lopputulosta ja seurauksia emme vielä tiedä.
Ajoitus voisi hiukan huvittaa jos mielessä ei kummittelisi Ukrainalaisten kärsimys.
Salkun sulaminen on tuntunut ikävältä, mutta paljon huonompi olo tulee lukiessa uutisia sodasta ja maailman yhden vaikutusvaltaisimman ihmisen välinpitämättömyydestä ihmisten kärsimyksien suhteen.

Ihan hirveästi en jaksa analysoida salkkua, mutta osakepainoa olen lisäillyt tasaisesti arvostuksien laskiessa ja saman suunnitelman mukaan on tarkoitus jatkaa.

Plussaa on, että olen hajauttanut aikaisempaa selvästi enemmän, enkä ole yrittänyt olla makrotalouden asiantuntija. Paniikkiliikkeet olen myös välttänyt.

Miinusta on, että lisäilin osakepainoa liian aikaisin, ehkä virhe oli aliarvioida Putinin mielipuolisuutta.

Yksittäisissä osakepoiminnoissa olen välttänyt katastrofit Aspoa lukuunottamatta. Tosin lähes kaikki omistukset on tulleet tasaisen varmasti alas.

Laitan uutena myös toisen pienemmän ”arvosalkun”, jonka perustin 2020 loppuvuodesta. Siihen en ole juuri koskenut, mutta pieniä lisäyksiä ja Rovion hankinta viime vuoden loppupuolella.

9 tykkäystä

Täälläkin on molemmat salkut painuneet pakkasen puolelle kiitettävästi, on se ilmoja pidellyt.

1 tykkäys

image
Aktiivista sijoittamista vajaa 3 vuotta takana. Vuoden tuotto taittui miinukselle tänään YTD:n ollessa lähempänä -30% kuin -20%. Eli noin 50% tuotot sulanut puolessa vuodessa. Eihän tämä hyvältä tunnu missään nimessä, mutta mieliala aika neutraali.

Havainnot omasta käyttäytymisestä

  • Suomi osakkeiden suosimisen. Johtuen lähinnä tiedonhankinnan helppoudesta.

  • Putoavaan puukkoon ostaminen ja kärsimättömyys. Alkutalvesta käteispositio oli vajaa 40%. Nyt 0%. Vaikka ostot on hajaitettu useaan aikaikkunaan, niin tämä on kuitenkin pitkässä juoksussa muodostuu kestämättömäksi, kun käteismäärä ei juurikaan opiskelujen ohella lisäänny.

  • Liian suuri yksittäisen osakkeen paino salkussa. Näen strategiani enemmän riski hakuisemmaksi, kuin defensiiviseksi, jolloin yksittäisten osakkeiden korkea paino salkussa on ymmärrettävää. Kuitenkin ylimielisyys markkinoita kohtaan, sekä ajatus “Tunnen tämän yhtiön täysin, ja tämä on täysin väärin hinnoiteltu” ei aina pidä paikkaansa, ja jälkeenpäin tulee huomattua että jokin muuttuja on jäänyt huomioimatta. Vauhtisokeus yhtiön tulevaisuuden näkymille ja kilpailueduille ja riskien väheksyminen on johtanut näin jälkeenpäin perustelemattomaan yksittäisen osakkeen ylipainon nostamiseen.

  • Muutoksen arviointi. Ensimmäistä kertaa yhtiötä ostaessa siihen tulee paneuduttua hyvin. Kuitenkin muutokset sen pitkän aikavälin tarinassa tulee liian usein ohitettua olan kohauksella ja ostettua lisää kun halvalla saa. “Se on vain muutama kvartaali” ajatus.

  • Todennäköisimmän skenaarion liian suuri painotus, jolloin hieman vähemmän todennäköiset skenaariot jää huomioimatta kokonaan. Oman ajatusmaailman ollessa hyvin optimistinen, jää negatiiviset skenaariot painotuksessa vähemmälle.

Sijoitusura on vasta alussa, jolloin oppi ja kokemukset muodostuu itselle tärkeämmäksi kuin prosentuaalinen tuotto. Raha mitä tänne tulee sorvattua on sellaista jota en koe tarvitsevani, joten laskupäivät ei ketutuksen lisäksi tuota suurempia tunteita.

22 tykkäystä

Alkaa näyttämään normipäivältä:

8 tykkäystä

Hyvä aika jälleen katsoa, mitä Nordnetin salkun tuotoille kuuluu. Todella kovaa on ollut kurssilasku mutta pidemmän aikavälin tuotto on sentään vielä ihan kohtuullinen: +584% aloituksesta lähtien. Indeksi on voitettu, että ei ihan turhaan mennyt kaikki tämä vaivannäkö vuosien varrella :smiley:

image

Edit. Aloitus v. 2008, ei näy tuossa kuvaajassa niin laitan sen tähän sanallisesti

38 tykkäystä

Oma salkku painui karhun mukana:
image

14 tykkäystä