Salkkujen tuotto-%

Vaikka kuukautta jäljellä, niin nyt voi postata kun huomenna Leville… Salkkuun ei muutoksia tehty. Eli välittäjää ei ruokittu.

22 tykkäystä


Kuoppaista on meno täälläkin. Käytiin kuukausi sitten kolkuttelemassa jo tuota 0 rajaa mutta alashan sieltä taas tultiin :slightly_smiling_face: tätä tämä on, luotto tähän hetkeen löytyy ja silmissä ainoa suunta ylöspäin, totuus voi toki olla tulevaisuudessa muuta, mutta se otetaan vastaan mitä eteen tulee :slightly_smiling_face: 3v käppyrä vielä +276%

18 tykkäystä

Täällä käytiin myös kolkuttelemassa melkein 0 % YTD-tuotto rajaa, mutta Incap ja Qt vetivät salkun tuoton vuoden alusta -15 %:iin.

Viime lokakuun ATH:sta on tultu alas nyt 25 %, samalla kun Helsingin pörssin kokonaistuotto on ollut -10 %.

Tämä on sinänsä teknologia- ja kasvupainotteiselle salkulle melko “normaali” kehitys viime aikoina. :smiley:

3v tuotto vielä tukevasti plussalla, mutta on tuosta joku sataprosenttinen viilattu pois.

69 tykkäystä

Kuukausi: YTD% (YTD% vuosi sitten)

Tammikuu: -10,60% (-0,15%)
Helmikuu: -18,06% (10,80%)
Maaliskuu: -16,65% (16,68%)
Huhtikuu: -19,89% (47,08%)

Sharpen luku: - (1,65)

Vuosi: (YTD%)

2020: 129,24%
2021: 124,16%

Kovaa lyödään edelleen, mutta enää ei tunnu niin pahalta kuin alkuvuonna :grin:

18 tykkäystä

Kolmen eri salkun yhteinen YTD -12,28%
Pitäis opetella paremmaksi sijoittajaksi, mutta työt haittaa suoritusta.

4 tykkäystä

Laitetaampa tähän välikevennyksenä osakesäästötilini kehitys.

Ajatuksena oli tehdä pikavoittoja ja siirtää verotusta. Verotuksen siirrossa onnistuin. Tästä tuskin löytyy mitään verotettavaa sadan vuoden päästäkään.

28 tykkäystä

Vappupäivitys salkun tilanteesta kun nyt 1/3 vuotta takana… edelleen mennään vahvasti raaka-ainepainolla, parissa viime viikossa osa voitoista suli kun liikaa keulineista raaka-ainelapuista puhallettiin vähän ilmoja pihalle mutta edelleen ytd -tuotto on reilu 20 pinnaa plussalla.

Uskoisin että raaka-aineissa ja muissa syklisissä (esim. shipping) lapuissa kannattaa vielä pari vuotta pysytellä mukana, jossain kohtaa kuitenkin tulee se tilanne kun nyt piestyt teknot ym. alkavat taas yliperformoida muuta markkinaa… kristallipallo jos olisi niin tietäisi milloin kääntää salkun uuteen asentoon, toistaiseksi mennään enempi mutulla ja otetaan pikku hiljaa voittoja pois pöydästä.

__
ps. näköjään Sharevillen foorumilaiset “kisassa” kärkipaikka vaikka @JanneBoi83 hiillostaa tiukasti vanavedessä samantyylisellä salkulla :face_with_hand_over_mouth:

18 tykkäystä

Sijoittamista takana: 849 päivää
Keskimääräinen vuosituotto: -2,3%
Huhtikuun tuotto: -3,6%
YTD: -19,8% (S&P 500: -13,3%; Nasdaq 100: -21,2%)
Kokonaistuotto (2.1.2020): -5,3% (S&P 500: 27,9%; Nasdaq 100: 47,2%)
Drawdown: 34,0%

Ei mikään hääppöinen kuukausi, mutta voitin molemmat indeksit kuitenkin, eli huonomminkin olisi voinut mennä. Hieman häiritsee tuo että yli kaksi vuotta hommaa tehneenä olen taas kokonaisuutena miinuksella :smiley: Jos vuoden loppuun mennessä pääsisi taas plussalle, ja mielellään vuosituottokin plussalle niin olisi ihan kivaa.

6 tykkäystä

Vuosi 2022 jatkuu haasteellisena:

YTD: -13,60 %
Huhtikuu: -3,46 %

Toivotaan parempaa tulevina kuukausina.

4 tykkäystä

Ei hyvä, mutta ei ihan katastrofi. Toivoa on, toivottavasti.

5 tykkäystä

Ei ole kauhean hyvin alkanut minun sijoitusurani. Mitään en ole kertaakaan myynyt enkä kyllä enää tässä tilanteessa voi mitään myydäkkään. Pikkuhiljaa silti tullut osteltua sieltä täältä jotakin, että saisin hieman keskihintoja alaspäin, mutta ei tämä kyllä oikein hymyilytä…

83 tykkäystä

En tiedä mitä yhtiöitä omistat mutta lienee sanomattakin selvää, ettet ole tällä palstalla ainoa vastaavanlaisella tuotolla kyseisellä ajanjaksolla. Katselin tuossa huvikseni ostin/myin -ketjua viime syksyltä ja varsin railakkaasti huipuilta tankattiin mm. yhtiöitä kuten Harvia, Tokmanni, Qt, Hyzon, Orthex, Optomed, Kindred, Kambi, ZignSec, Better collective, Embracer, Oroco, Smart Eye, Kamux, Evolution, Solteq, Tecnotree, Sievi Capital ja kaikki vetyfirmat. Jokainen edellä mainittu vähintään -40% huipuista.

Mielestäni aivan oikea ratkaisu, ettet tässä vaiheessa suunnittele mitään paniikkimyyntejä. Jos talon arvo puolittuu vuodessa niin ei sitäkään myydä. Rauhassa vain omaa tekemistä, kyllä se tilipäiväkin joskus koittaa :slightly_smiling_face:

Edit. Tämä siis @Arto2:lle :smiley:

60 tykkäystä

Samassa tilassa vähän itse, alettiin molemmat varmaankin sijoittajiksi mahdollisimman huonoon aikaan, eihän sille mitään voi kun ei voinut etukäteen tätä kaikkea ennustaa. Tässä vaan pitää katsella +10v käppyröitä ja koettaa muistaa että alle vuosi on näissä hommissa tosi lyhyt aika. :smiley:

(Ja joo, itselleni tätä hoen koko ajan)

19 tykkäystä

Tuli viimein katsottua tarkat lukemat, miten on YTD-kehitys mennyt siilipuolustus-arvoyhtiörepuissa.

AOT YTD -6,45% vrt. +70,83% 2021
OST YTD -0,36% vrt. +37,21% 2021

Sekä AOT:n että OST:n tämän vuoden (YTD) kehitykseen voi olla ihan tyytyväinen, kun on pärjännyt indeksiä paremmin ja kun AOT taisi olla pahimmillaan -18%.

Vuoden 2021 tulokseen voi olla vielä enemmän tyytyväinen, kun omakeksimä sijoitusstrategia keskittyi korkean tulostuoton firmoihin (kertaeristä puhdistettu 7 - 12%, eräässä riskisemmässä yli 20%), joiden tuloksenteko (mittarina EPS ja silmämääräinen PEG) on viimeiset 5 - 10 vuotta ollut suht tasaisesti kasvava.

Tulostuotto on käännetty P/E, joka on yleisemmin käytetty. Sen kautta tarkasteltuna fokuksessa olivat firmat, joiden kertaeristä puhdistettu P/E on noin 8 - 14, riskisemmässä 5-6 ja selkeässä käänneyhtiötapauksessa jopa lähes 20. Alhainen P/E suojaa suurilta romahduksilta, kun hinnassa ei juurikaan ole odotusarvoa.

AOT:n 2021 lukema yli 70% voi sisältää rahanlisäyksiä, koska tammikuusta jäi mieleen hieman alempi lukema. Joka tapauksessa kaikki suomalaiset 484 rahastoa (ylin 57%) tuli voitettua. Se riittää.

Tavoite siilipuolustus-arvoyhtiö-strategiassa oli pelata varman päälle tietoisena siitä, että innostus pörssipeliin voi loppua yhtä nopeasti yllättäen, kuin tapahtui vuosituhannen alussa, kun sekä työssä että harrastuksissa tuli vastaan mielenkiintoisempia haasteita. Osakereppujen pitää pärjätä, vaikka niitä ei joka vuosi muistaisi vilkaista.

Korkea tulostuotto + vakaa nouseva tulos takaavat 5 - 10% tuloksen (miinus inflaatio), joka perustuu firman tuloksentekoon. Suhteessa ostohintaan tulostuotto kasvaa vuosittain, jos valinta on osunut kohdalleen.

Tiedossa oli, että myös kurssinousua on luvassa, mutta sen suuruus vuonna 2021 yllätti. Siis oli myös tuuria ja hyvä ajoitus peliin tulossa.

Taitoa oli korkean P/E-luvun ns. kasvuosakkeiden systemaattinen välttäminen. Siinä auttoi osakepoiminnan KISS💋-metodi eli omakehittämä tunnuslukupohjainen poissulkusysteemi, josta enemmän vanhoissa viesteissä.

Voisi joskus kirjoitella enemmän siilipuolustus-arvoyhtiö-strategiasta ja KISS💋-metodista sijoitusstrategiaketjuun. Auttaisi ehkä selkeyttämään omaakin ajattelua.

22 tykkäystä

Viimeisin päivitys joulukuulta, nyt lienee hyvä aika taas laittaa dataa ylös.

image

Kauniisti on salkku sulanut tämän vuoden puolella, ja indeksiltä otettu turpaan oikein huolella.
Mystistä lienee se, että en ole tässä muutaman vuoden sijoittajanurani aikana seurannut markkinaa yhtä vähän kuin nyt. Olo on helpottuneempi, stressittömämpi ja ajatus kirkkaampi sen suhteen, mitä salkultani haluan. Päivittäinen kohina on vaihtunut kvartaalikatsauksiin, yhtiöiden omiin ilmoituksiin ja yhtiöketjujen selailuun silloin tällöin. Enää jokainen “vitsi mikä case!!!” - fiilis ei johda ostonapin painallukseen, ja onnistunut jopa välttämään isoimmat karikot ajoissa, joissa mukana ollut (esim. Powerband solutions).

Pessimisti sanoisi, että “laskuvaraa on vieläkin rutkasti”, ja niin varmasti onkin. Muutaman vuoden skaalalla salkkukin tuottanut sen verran hyvin, että henkisesti ajatus “laskuvarasta” on ihan tervetullut - saisihan pitkäjänteisenä sijoittajana lisää tavaraa sisään, edukkaammalla hinnalla :slight_smile:
image

Uusille sijoittajille muistutuksena, että paskoja sijoituksia/ vuosia tulee kaikille; myös foorumin guruille (joihin en itse tosiaankaan lukeudu), vaikka viesteistä usein päättelisi, että siellä pukkaa pelkkää vihreää salkkuun. Päät siis kylmänä, omaa sijoitussuunnitelmaa seuraten, ja pitkäjänteistä työdä tehden!

50 tykkäystä

Ja taitaa vuotta olla jo neljännes (ja kolmanneskin) takana, joten päivitystä:

YTD: -11,67%

Toivottavasti (oma salkku) kyykkää vielä kunnolla tässä lähiaikoina, mukavampi lisäillä, kun saa samalla rahalla vähän enemmän tavaraa.

6 tykkäystä

Ei ole tullut hirveästi tämän vuoden aikana foorumille kirjoiteltua opiskelujen ja huvittelujen viedessä suurimman osan ajasta. Nyt kun alkaa tämän vuoden opinnot olemaan paketissa jää taas huomattavasti enemmän aikaa osakesijoittamiseen. Salkku on tullut lähes yli 1/3 alas huipuistaan, mm. Harvian, Kamuxin ja Remedyn vetämänä ja ostojen keskihinnat alkavat lähentelemään nykyisiä osakekursseja. Ajoitus lukeutuu anti-vahvuuksiini, joten puolen vuoden/vuoden huonojen näkymien takia en ole edes harkinnut salkkuani pistämään lihoiksi, vaikka välillä houkuttelisi tehdä jotain niinkin radikaalia kuin hypätä hetkeksi pois kyydistä.

Olenko jollain tavalla huolissani? En. On myönnettävä että tuli viime vuoden puolella lisäiltyä muutamia yhtiöitä optimisilla hinnoilla, mutta kaikki sijoitettu raha on sellaista, mitä koen että en tarvitse elämiseen. Joten mitä muutakaan sitä tekisi kuin harrastaisi ja yleissivistäisi itseään? Olen varsin tyytyväinen salkusta löytyvieni yhtiöiden toimintaan ja seuraavan 5 vuoden näkymiin. Rahaa opiskelijaelämään, reissaamiseen ja harrasteluun on enemmän kuin tarpeeksi, joten näen ylimääräisen rahan sijoittamisessa elämänlaadun suhteen erittäin rajallisen downsiden vaikka suurin osa yhtiöistä menisi konkurssiin.

Tämä loppujen lopuksi on vain yksi harrastuksista, jonka takia en pahaa mieltä suostu itselleni tuottamaan, vaikka vuoden aikana asunnon verran rahaa katoisikin kuin tuhka tuuleen. Ja vaikka viimeinen vuosi on ollut tuulinen, ollaanhan tässä muutaman vuoden aikajänteellä reilusti voitolla. :wink:

17 tykkäystä

Tilanne ensimmäisen erän jälkeen 1-1.

Tämä edustaa sitä ”satelliitti”-osaa salkusta, jolla pyritään voittamaan indeksi osakepoiminnalla, allokaatiota muuttamalla, ajoituksella jne. :laughing:

PS. Tuosta tällä hetkellä 2/3 käteisenä.

3 tykkäystä

Oma salkku vuotaa kuin haulikolla ammuttu kumivene.

14 tykkäystä

Kalman vuonna 2022 myös meikän YTD meni viimein pakkaselle :stuck_out_tongue:

14 tykkäystä