Salkkujen tuotto-%

Kolmen salkun yhteinen YTD -4,89. Salkun suurin pelastaja on Scorpio tankers :motor_boat: :black_heart:

15 tykkäystä

OP:n salkku, jossa sijoituksista 38 %


YTD näyttää olevan -32,59%. Suurin sijoitus on Tokmanni. Ostoissa ja myyneissä on ollut 1% kulut.

Nordnetin arvo-osuustili, jossa sijoituksista 10 %


YTD on -27,32%. Tesla on alussa veturina. Nyt suurin sijoitus on Puuilo, joka ei kuitenkaan dominoi. Valuutan vaihtokulujen lisäksi merkittävin kuluerä on Teslan myynnin 15 euroa.

Nordnetin osakesäästötili, jossa sijoituksista 2 %


YTD on -60,42% :sweat_smile:. Alussa salkussa oli Tokmanni, mutta vaihdoin sen Teslaan. Tokmannin myynti maksoi kuluina 7 euroa. OSTissa on kokeilussa jo kolmas tragedia. Suunta on aina sama.

Salkkukatsaus vuoden lopulta

12 tykkäystä

Vuosi 2022 oli v. 2006 alkaneen sijoitusurani huonoimpia. Olen seurannut salkkuni TWR-kehitystä vuoden 2014 lopulta asti Google Sheets -taulukossani, joka sisältää kaikki salkut. Vanhemmista vuosituotoista ei ole enää tarkkaa kuvaa saatavissa, sillä Kauppalehdessä ollut seurantani jäi kun palvelu siirtyi osin maksumuurin taakse. Nordnetissä olen ollut lähes koko sijoitusurani ajan, mutta sieltäkin olen pariin kertaan tyhjentänyt salkkuni suuttuneena huonoon palveluun, mutta aina lopulta palannut sinne takaisin, kun asiat muualla ovat olleet vielä huonommin.

Alla olevasta kuvaajasta näkyy mörnivien sijoitusteni kehitys 4.11.2014-30.12.2022. Tuottograafi ei sisällä henkilöstörahaston osuutta, joka on tällä hetkellä n. 28 % sijoitusvarallisuudesta. Syynä tähän on, että rahaston rahat menevät rahastoon vain kerran vuodessa, mikä latistaisi tuottograafia turhaan. Toki tänä vuonna se olisi ollut ihan toivottavaa. :sweat_smile:

Kukin graafi alkaa pisteluvusta 100,00. Viimeisimmät pisteluvut ovat:
Indeksoitu tuotto: 223,24
iSharesin ETF: 210,32
OMXH25 Tuotto: 225,05

Varsinaiseseti käytän tuota iSharesin ETF:ää vertailuindeksinäni, joka on siis osingot uudelleensijoittava, pienikuluinen maailma-ETF. Kuten kuvaajasta näkee, salkun tuotto mörni pitkään alle indeksin vuosina 2015-2019, sitten otti kovan kirin ja nousi selvästi vertailuindeksin yläpuolelle ja on nyt laskenut takaisin samalle tasolle kuin indeksi. Vuosina 2007-2014 karkeasti arvioiden kuitenkin voitin Suomi-osakkeilla OMXH25 -indeksin kohtuullisella marginaalilla. Tämä siis vain Suomi-osakkeet huomioiden.

chart-13

Pelkkä Nordnetin salkku 1.1.2008 alkaen:

Koko salkun viimeisen 8 v vuosituotto oli osingot huomioiden 10,53 % p.a., mihin voi sinänsä olla tyytyväinen. Viimeisen 4 vuoden (2019-2022) vuosituotto oli 15,53 %, vaikka vuonna 2022 salkku tekikin 27,04 % syväkyykyn.

Kuluneen vuoden parhaat prosenttimääräiset tuotot tulivat Kempowerista ja Novo Nordiskista. Pahinta tuhoa salkussa tekivät Harvia, Qt, Kamux ja Zaptec. Qt:tä pidin kalliina niissä 160 euron hinnoissa, mutta en siitä huolimatta lähtenyt myymään, vaikka osakkeet olivatkin OST:lla. Huomattavaa on, että lopetin Qt:n ostot tuossa vaiheessa jo alle 40 euron hinnoissa ja palasin vähitellen ostolaidalle kun osake laski 60 euron paikkeille. Kamuxin tilannetta seuraan kriittisesti, yhtiön viime aikaiset käänteet eivät herätä luottamusta. Harvian kohdalla ei erityisiä huolia, vaikka pari seuraavaa vuotta ovatkin oletettavasti heikompia. Zaptecin arvostus on painettu pohjamutiin. Mielestäni liiankin alas, mutta ehkä markkinat eivät näe reittiä kannattavaan kasvuun. Tällä hetkellä Zaptecin ROIC on jossain parin prosentin kantturoissa, eli käytännössä yhtiö tuhoaa pääomaa tällä hetkellä. Tämän pitäisi kuitenkin olla väliaikaista kun kasvupanostukset eivät vielä näy alimmilla riveillä. Pelkkä kasvuhan ei luo arvoa.

Viime kuukausina olen tehnyt pienehköjä muutoksia salkkuuni. Olen myynyt vähemmän laadukkaita liiketoimintoja ja ostanut tilalle parempilaatuista liiketoimintaa, kuten Automatic Data Processing, Bufab ja West Pharmaseutical Services. Katsotaan, että näkyvätkö ne tuotossa tulevina vuosina. :cowboy_hat_face:

24 tykkäystä

Tässä on minun suhteellisen defensiivisen osakesalkun YTD ja samalla näkyy myös arvokkaimmat omistukset. Mitään odotettavia raketteja ei ole omistuksessa, mutta tälläinen vuosi tuotto riittää minulle ja toivon myös jatkossakin samaa. Vaikka tänä vuonna inflaatio syökin todellista tuottoa erittäin pahasti.

Tässä yläpuolella sitten indeksi painoitteisen rahastosalkun tuotto, johon menee kuukausittain merkittävä summa tuloistani ja tämä onkin se mihin panostan eniten pitkässä juoksussa.

8 tykkäystä

:+1:t3:. En tosin ole aivan varma oliko 2020 yli 100% kun Danskella vähän huonoja graafeja tarjolla, mutta muistelisin että niillä hujakoilla. Tämä vuosi oli kaksijakoinen. Vielä muutama viikko ennen joulua oltiin melko lähellä ensimmäistä kuusinumeroista € vuosituottoa, mutta muiden ahkera veromyynti rankaisi kyllä omaakin salkkua ikävästi.

Harmittavasti en saa myöskään all time parhaita tuotto lappujani mistään välittäjältä näkymiin (verkkopankin selainversiosta saattaisi löytyä mutta sovellus on muuten niin paljon kätevämpi), vaan pelkästään viimeisen vuoden, mutta jos näkyisi niin siellä olisi mukavassa sovussa isoimpana hypelappu Ehang, top5 hujakoilla Plug ja loput sitten salkunkin kasvettua nykyiset shipping ja energiapostiot. Prosenteissa suurimmat tuotot löytyisi varmaan muutamasta onnistuneesta 24h meemitreidistä, mutta euromääräisesti puhutaan pienistä summista. Graafeja ei nyt ole tarjolla, mutta vuoden suurimmat voittolaput euromääräisesti listattu tässä:

Fun fact: vein puolisoni kesällä Havaijille ja maksoin reissun myymällä osan Scorppareista jossain 29$ hinnoissa. Nyt kun tuota katsoo siellä 50-60$ välillä niin voipi sanoa että elämäni kallein reissu😵.

Trendi on ollut frendini tässä korona-aikana ja koska olen syntynyt onnellisten tähtien alla, kyseenalaistin transitoryn hyvään aikaan ja koska omistin kasvulappuja pääasiassa OST:illa ei ollut verollisestikkaan ongelmia vaihtaa salkun sisältö kokonaan 2021.

Sijoittaminen on itselleni ennenkaikkea harrastamista ja hauskanpitoa mutta lähtökohtaisesti pidän myös kilpailusta ja haluan olla oikeassa. Tämän takia teen isoja ratkaisuja kuten kaiken tekin/kasvun myyminen. Olen varma että jossain vaiheessa tämä osuu omaan nilkkaani, pidetäänhän makrosijoittamista mahdottomana, mutta minkäs sitä pelaajaluonteelleen voi. Salkussani on myös auttamatta liikaa lafkoja, mutta it is what it is. Tällä viikolla salkkuuni löytyi piiitkästä aikaa Suomi-lappu kun otin avauksen Robittiin keväälle. Löin myös kaverini kanssa vetoa top3 lapuista vappuun mennessä ja listataan nyt nekin tähän niin voitte sitten todeta miten Pavelin salkku vihdoin 2023 kääntyi Hyzonmaiseen alamäkeen. En suosittele peesaamaan ja riskiä on vaikka muille jakaa mutta: AFM.v, BTU, RIG. Sormi on silti salkkuni osalta valmiina myymään ongelmien ilmetessä, vaikka vetoni häviäisin.

Edit. Lisätään vielä että salkkuni on long only enkä tehnyt kurssilaskuilla tuottoja. Tuolta voi myös poimia positiivisina containerit (ZIM) ja drybulk (EGLE) myynnit jotka osuivat nyt kurssia katsoessa tuurilla melkoisen nättiin kohtaan. Ja vielä viimeisimpänä että dollarin valuuttakurssi oli ihan merkittäväkin tekijä tuotoissa, enkä sinällään ottanut edes kantaa valuuttakurssin puolesta vaan tämä oli ns itsestäni täysin riippumatonta myötätuulta.

Edit2. Salkussa on käynyt vuoden aikana +50lappua ja turskaa tuli yhdeksästä. Stoppaus on kuitenkin toiminut ja yli 200€ tappio tuli vain kolmesta. Sinällään OCO ja VOxtur ei yllätä mutta kolmas on melko yllätys itsellenikin. Foorumin vuoden suurimpia öljybulleja on tehnyt 400€ tappion ehkä vuoden parhaimmalla öljylapulla YPF:llä. Luulen että tässä oli surkea ajoitus ja kesän energiarommissa hevosen vaihto ja Etelä-Amerikan poliittisen riskin vähentäminen, mutta olen varmaan ollut kännissä ja läpällä kun en enempää muista. Jokatapauksessa hävettää.

35 tykkäystä

Jälleen vuoden lopun salkkupäivityksen aika on tullut. Hyvää uutta vuotta 2023 jo tässä vaiheessa Foorumilaisille!

Pikapäivitys Medifilmin viime tilikaudesta


Tässä nyt alkuun Medifilmin viimeisimmän tilikauden luvut Finderista. Viime katsauksessa mainitsemani tytäryhtiöfuusio saatiin tilikauden aikana suoritettua, ja fuusiovoitto vääristää EBIT:stä alkaen lukuja aika tasan 20 000 €:lla. Fuusiovoiton lisäksi lopultakin saatiin hyödynnettyä Videokeskuksen viime vuosien jäljiltä kertyneitä tappioita n. 31,7 k€:lla, kun verottaja sai hetki sitten verotuspäätöksen ulos - tällä on luonnollisesti merkittävä positiivinen vaikutus tilikauden tulokseen. Tilikauden tuloksessa on hyvä huomioida, että hiukan yli 5 k€ voitosta on laskennallista IB:n intraday-treiditilin valuuttavoittoja EUR/USD:n laskettua tilikauden aikana rajusti. Taseen oma pääoma nousi kivasti tilikauden aikana n. 346 tuhanteen euroon (lienee pyöristysvirhe Finderissa tossa taseen loppusumman osalta), jota tuki tilikauden lopussa tehty osakeanti, jossa merkkasin 28 000 €:lla Medifilmin osakkeita. Oma omistukseni nousi osakeannin myötä 55,88 %:iin (alun perin omistukseni oli 50 %).

2022 vuoden tuottojen purku

Olin vuoden alussa jo hyvin skeptinen vuoden tuotto-odotuksen osalta johtuen erittäin kireälle venyneistä arvostustasoista etenkin USA:n puolella. Jälkiviisaana voidaan sanoa, että varovaisuus tänä vuonna osoittautuikin tarpeelliseksi tuottojen suojelemisen osalta. Kuitenkin tätä vuotta voisi kokonaisuutena luonnehtia katastrofiksi lähes kaikilla osa-alueilla, kuten alla olevasta Nordnetin tuottokäppyrästä näkee (mukana myös Livetreidauskilpailun n. -200 € tulos livetreidauskilpailun NN-tililtä).


Tuottokäppyrää voisin laittaa vähän kontekstiin, alla lista keskeisten Helsingin pörssin indeksien tuotoista. Tarkempi portfolion koostumus myös alla, millä lähdetään vuoteen 2023.

Pelkästään näistä tuotoista nähdään vuoden narratiivi: pienet yhtiöt ottivat todella kovaa turpaan ensimmäistä kertaa pitkään aikaan koko vuonna, kun suuremmat yhtiöt pärjäsivät olosuhteet huomioiden todella pienillä vaurioilla. Medifilmin salkku ei luonnollisesti voinut tältä pienempien yhtiöiden verilöylyltä välttyä täysin, mutta jälkiviisaana voidaan sanoa aukottomasti, että riskienhallinta on vuoden aikana täysin epäonnistunut. Kuten en viime vuonna odottanut >40 % vuosituottoa, niin en tänä vuonna odottanut yli -25 %:n tiputusta. Ainoa mihin voi olla edes vähän tyytyväinen on Mallisalkun voitto erittäin pienellä +0,22 %:n marginaalilla, ja small capien tuottoon nähden salkku on tuottanut kyllä alphaa, mutta tämä on kokonaisuudessaan merkityksetön huomio näin surkean tuoton keskellä. Avidlyn bidi salkkuyhtiöistä yhtenä pienenä positiivisena asiana nousee myös esiin, saapi nähdä tuleeko ensi vuonna enää bidejä tai muita suurempia yritysjärjestelyjä Medifilmin salkkuyhtiöistä. @OsakeKeisari:lle olen velkaa kaljat Avidlyn potentiaalin avaamisesta, vaikkei tällaisesta virallisesti olla sovittukaan :handshake:

Sen kummemmin mitään viisastelematta voin sanoa, että tämän vuoden tuotto kaatui käytännössä yhteen asiaan: epäaktiivisuus selvän karhumarkkinan alettua. On päivänselvää, että tänä vuonna olisi pitänyt tunnistaa karhumarkkinan alettua pienemmissä yhtiöissä, että jokainen huono uutinen tarkoittaa käytännössä selvää myyntipaikkaa. Tiedosta aktiivisuuden puute ei minulla kyllä tänä vuonna jäänyt kiinni, vaan ihan puhtaasti saamattomuudesta, ja jaksamisen totaalisesta loppumisesta. Jos olisin ollut aktiivinen tänä vuonna, väittäisin, että olisin helpohkosti välttänyt muun muassa Solteqin pulkkamäen (yli -60 % keskimääräisestä ostohinnasta 3,10 €), jolla pelkästään olisi pystynyt suojelemaan tuottoja jonkin verran. Myös esimerkiksi Kamuxin ja Harvian pulkkamäet olisi vältetty pienellä aktiivisuuden lisäyksellä edes osittain. Huomatkaa, että tässä tapauksessa tarkoitan aktiivisuudella nimenomaan myyntipuolen aktiivisuutta, eli edes myyntejä esim. negareihin. Toki voi viisastella, että tarkemmalla fundalla ja vähemmällä huolimattomuudella olisin voinut välttää esimerkiksi Solteqin ansan, mutta Inderesin analyysiä peesatessa tällaiset tapaukset ovat käytännössä tietoisesti otettuja riskejä analyysin osuvuudesta, enkä voi hyvällä omatunnolla väittää, että pystyisin täysmittaisesti esimerkiksi Solteqin kaltaista tapausta “välttämään” (ts. kontraamaan @Joni_Gronqvist:n erittäin positiivista näkemystä, joka oli hyvin perusteltu, ei siinä mitään). Vahinkoja olisi kuitenkin voinut lievittää huomattavasti, siitä ei mihinkään pääse.

Ensi vuonna yritän tässä aktiivisuuspuolessa parantaa, kun selkeästi on nyt saatu osoitus siitä mitä liian passiivinen toiminta voi tehdä salkulle. Hintalappu on kymmeniä tuhansia euroja, ja useita prosentteja, ei siitä mihinkään pääse. Vaikka teksti onkin rankkaa, niin en täysin maani myynyt ole kuitenkaan - tappiovuosia indeksille ja absoluuttisesti tulee jopa parhaimmillekin, ja siksi ei pidä tuomita itseään maanrakoon liikaa yhden heikon vuoden perusteella. Mutta paremminkin olisi voinut mennä.

Yksi positiivinen nosto tältä vuodelta on se, että tässä vuoden lopussa sain kvantitatiivisen portfolion pystyyn IB:lle (ns. StatArb. portfolio), jota luonnehtisin Medifilmin taseen “alttisijoitukseksi”, vaikkakin osakkeilla siinäkin pelataan. Portfolio saatiin käyntiin yhteistyössä Jarre Leskisen kanssa, tästä Jarrelle aivan valtava kiitos jo tässä vaiheessa! Tämä uusi portfolio on muuttanut Medifilmin taserakennetta siten, että n. 104 k€ on tällä hetkellä kvantitatiivisessa portfoliossa IB:llä, n. 170 k€ on Nordnetissa (eli Nordnetin salkku pysyy edelleen ns. pääsalkkuna) ja loput n. $25k on IB:llä edelleen intraday-treidaussalkussa, josta on tämän vuoden aikana nostettu n. 14 k€ arvosta varoja kvantitatiiviseen portfolioon, ja jonkin verran rahavaroja myös Nordnetin salkkuun ja Medifilmin yleisiin kuluihin (tilintarkastus ja omat palkat).

Sain tässä myös otettua IB:n molempien salkkujen euromääräisen tuoton, tuossa näkyy todella raju positiivinen vaikutus intraday-treidauskäyttäjän USD-saldosta. Käytännössä intraday-treidauskäyttäjän USD:n positiivinen vaikutus huomioiden, tältä vuodelta IB:n tilit jäivät kokonaisuutena “vain” -1500,17 € pakkaselle.


Kvantitatiivisen portfolion positioita en tule erikseen julkaisemaan, mutta tuotot tulen kyllä päivittelemään normaalisti. Sen verran toki mainitsen, että portfolio (nimensä mukaisesti) hyödyntää erilaisia tilastoarbitraaseja, ja portfolio on ns. L/S-portfolio (L/S = long/short). Tässä kvanttiportfolion tunnuslukuja aloituksesta (21.11.2022) alkaen.


Tämän portfolion tavoitteena kun on olla Medifilmin “alttisijoitus”, niin tavoitteita tälle porfoliolle on kaksi:

  • Annualisoitu volatiliteetti 10-12 %
  • Portfolion beta välillä [-0,2;0,2]

Vaikka tuotto on tällä hetkellä aloituksesta pikkuisen pakkasella, niin kuitenkin yllä olevat tavoitteet ovat toteutuneet betan osalta täydellisesti (sekä S&P 500:aa, että Russelia vastaan), ja annualisoitu volatiliteetti (joka lasketaan kertomalla kuvassa oleva Standard Deviation 16:sta, eli 256:n neliöjuurella) on ollut itseasiassa alle tavoitteen, eli volatiliteetti ei päätä huimaa. Tarkemmin portfoliosta kiinnostuneille voin vielä lisätä, että tällä hetkellä portfolion bruttoaltistus (gross exposure) raja on pidetty 180 %:ssa, ja kuvassa oleva volatiliteetti on siis saavutettu tällä altistuksella. Olen erittäin innoissani portfolion perustamisesta, ja olen hyvin varma, että sillä on hyvä tulevaisuus edessään ensimmäisenä kokonaisena toimintavuonna 2023.

Inderesin Mallisalkun vuoden läpikäyntiä odotan jälleen tämän vuoden osalta innolla, koska Mallisalkun ei pitänyt ottaa taas kymmentä prosenttia kuokkaan indeksiltä, eikä varsinkaan yli viittätoista prosenttia. Olen edelleen kahdesta heikosta vuodesta huolimatta luottavainen Mallisalkkutiimin kykyyn luoda ylituottoa indeksiin nähden systemaattisesti, mutta sanoisin lisäyksenä, että jos seuraava vuosikin otetaan kuokkaa indeksiltä, niin tarkempi arviointi on paikallaan siitä, että onko Inderesin analyysi menettänyt kyvyn luoda minulle ja muille sijoittajille ylituottoa.

2023 vuodesta odotan kokonaisuudessaan normaalia volatiilimpaa vuotta, mutta nyt voisi mielestäni olla aika sille, että osakepoimijat pikkuyhtiöihin keskittyen voivat tehdä isoakin ylituottoa indeksiin nähden. Pienissä yhtiöissä valuaatiot ovat tulleet sen verran ryminällä alas, että turvamarginaalia useassa casessa alkaa olla jo suhteellisen hyvin sisässä. Isojen yhtiöiden performanssissa näen ensi vuonna enemmän riskejä, puhtaasti heikentyneen fundan ja korkeampien arvostustasojen vuoksi.

2023 pyrin jatkamaan systemaattista tekemistä aktiivisuutta lisäten, ja edelleen omistustani Medifilmissä kasvattaen suunnitelmien mukaan. Vielä loppuun toki mainittava se, että vaikka epäaktiivisuudesta itseäni soimaan tämän vuoden osalta, niin valitettavasti sen takana on myös muutenkin todella pimeä vuosi. Vuosi 2022 kilpailee kyllä kokonaisuudessaan elämäni kamalimman vuoden sijasta 2016:sta ja 2010:n ohella. Markkinan ja salkkujen kehitys on tänä vuonna ollut yksi pienimmistä huolistani. Menemättä sen tarkemmin yksityiselämän yksityiskohtiin sen kuitenkin mainitsen, että umpilisäkkeen tulehtumisen lisäksi on tarvittu useaan kertaan muissakin asioissa lääkäri- ja sairaanhoitajakollegoiden apua, ja tarvitaan edelleen. Vaikka tästä vuodesta nyt lopulta näytän selviävän, niin valitettavasti nykytiedoilla jatkosta en voi luvata mitään. Asiat tuppaa järjestymään, mutta totuus on se, että pohjia haetaan markkinan ulkopuolella todella syvältä ja pimeistä paikoista, enkä tiedä tulenko nykymenolla niistä selviämään. Parasta voi toki toivoa.

Muutamat biisit vielä tähän loppuun tähän alle. Toivotan Foorumilaisille oikein antoisaa sijoitusvuotta 2023, ja kiitän vuodesta 2022 teitä vuolaasti - jatketaan toisten tukemista ja sparraamista Mr. Marketin olotilojen rankoista vaihteluista huolimatta :relaxed:

67 tykkäystä

Alkaa olemaan vuosi 2022 taputeltu ja tuloksena -32.01%. Menee lienee muutama vuosi ennenkuin tuo on kurottu umpeen vaan eikös se niin ollut että harrastukset maksaa aina jotain :thinking:.

11 tykkäystä

Täällä paukahti -8,7% tuotot 2022 vuodelle parille pörssisalkulle, ei osannut tehdä täyskäännöstä esimerkiksi öljy/energiapuolelle vaan tarrauduin isoon käteiskuormaan ja kasvulappujen epäonniseen pohjaonkimiseen. Toisaalta 3v. tuotot salkuille painelee vielä päälle 200%.

Toisaalta listaamattomien puolella on mennytkin eri tahtiin.
Tuli sen verran realisoitua euroja pöljinä vuosina 20-21, että hyvä tästä on jatkaa, sijoittajana ja yrittäjänä.

20 tykkäystä

Tuotto2022
Vähän alkoi eilen jo jännittämään pysyykö vuosi voiton puolella.

18 tykkäystä

OST tasan +6 % YTD ja pienempi AOT -8,9 % YTD
Riskit on nyt tiedossa ja ahneus terveellä tasolla :four_leaf_clover:

9 tykkäystä

YTD tälle vuodelle 11,4%. Yksi iso onnistuminen(Afarak) kannatteli koko vuotta. Vuoteen mahtui myös paljon virheitä(mm. turhaa hätäilyä), joista yritetään ammentaa oppia tulevana vuonna.

Uuteen vuoteen lähdetään vahvasti käteispainotteisella(70%) salkulla, pääomia suojaten.

14 tykkäystä

Alla Mandatumin 50000€ ladattu osakesäästötili, joka olikin vuoden alussa vallan muhkea ja hyvällä mallilla kun saldo näytti 74000€. Jos jotain olen vuonna 2022 oppinut niin sen ainakin ettei osakkeet vain nouse, vaan ne tuppaa välillä laskemaankin :smiley: jopa aika rajustikin. Alimmillaan käytiin syyskuussa 24000€, nyt saldo n.33000€. Salkussa Tecnotree todella suurella osuudella, siksi laskukin ollut niin raju, kerätään hedelmät (EHKÄ) myöhemmin. :grimacing:

Sitten tämä Nordnetin #mikäliep**keleenpelisalkkuräpellys, joka olisi pitänyt jättää kokonaan väliin, en tienannut veivailulla mitään, turpaan tuli huolella. Pistäkää paremmaksi YTD n.-74% :cold_face:

Tässä "pää"salkku eli Osuuspankin arvo-osuustili, johon olen kerännyt nyt yhden rahaston, pari osinko yhtiöta ja pari teknoa, katsotaan kuinka käy :smirk:

Oppia, oppia, oppia ollut tämä vuosi ja turha vouhottaminen jäänyt pois ja kasvettu kohti oikeaa sijoittajaa. Parempaa uutta vuotta 2023 palstan veljet ja siskot! :sparkles: :sparkler: :fireworks:

26 tykkäystä

Viime vuonna aloitin osakkeiden oston, mutta tein tätä todella pienesti ja varovaisesti. Tänä vuonna olen määrän varmaan noin 100 kertaistanut. Pidin käteistä jemmassa sillä pienessä mielessäni en nähnyt yleistä kurssinousua kestävänä kun mietin keskimääräisiä vuosituottoja pörssissä.
Lopulta osakkeet jäi noin 1,5% plussalle tältä vuodelta.
Rahastopuolella en tiedä tarkkaa tulosta, mutta jonkun verran tappiota tuli. Mielessäni laskeskelen että tämä vuosi oli noin plus miinus nolla kokonaisuudessaan. Todennäköisesti se kuitenkin on jonkun pari % miinuksella, mutta henkisesti nolla on kivempi :smile:
Vertaislainoissa onnistuin väistämään Venäjäpommin kun aloin marraskuussa 2021 niitä venäläisiä lainoja välttämään kohonneen uhan edistyessä. Säästin tällä varmaan 3000e.

Paljon on tullut opittua vuoden aikana ja yritetään oppia lisää. Tämä vuosi on torjuntavoitto. Toivottavasti ensi vuonna tulee voittoa.

18 tykkäystä

Laitetaan nyt tänne talteen tällainen heikko, mutta forumin keskitasoa oleva sijoitusvuosi viime vuoden +50 prosentin jälkeen:

Kuvasta voi ehkä havaita, missä kohden sotakuopasta ostetut large cap -mörnijät on vaihdettu “onnistuneesti” olevinaan aliarvostettuihin pienyhtiöihin. No sentään olen edelleen sitä mieltä, että vaihdetut hevoset kärsivät edelleen “indeksiturvotuksesta” arvostusten osalta ja mieluummin omistan näitä (nyt jo ehkä oikeasti edullisia) pienyhtiöitä, pl. ehkä Kamuxia :smiley:

10 tykkäystä

Lyhyesti tällä kertaa. Ytd +5,58%

8 tykkäystä

YTD - 4-5%, välillä oltiin jopa himpun plussalla. Loppuvuosi oli surkea.

7 tykkäystä

Jonkinlainen strategian muutos tänä vuonna ja vähän olisi tätä liikettä voinut vielä pitkittää, niin ihan hyvä vuosi olisi tullut. Toisaalta olen ihan tyytyväinen vuoteen ja tämän hetken salkkuuni, ehkä yhden osakkeen sieltä olisin poistamassa mutta pienellä painolla, niin saa vielä toistaiseksi jäädä salkkuun. Muutamaa osaketta kyttään ja haluaisin ne ehdottomasti palauttaa salkkuun mutta oletan niiden vielä tippuvan alkuvuodesta, joten suhteellisen iso osa vielä käteisenä.

YTD -6,6%.

8 tykkäystä


Sampo, kiitos menneestä vuodesta! Kaikki muu olikin painajaista.

19 tykkäystä

Joulukuu 2022 toi hiukan lisää mollivoittoisuutta sijoituksiini.

joulukuu 2022: - 2,13 %
vuosi 2022: - 19,70 %

Vaikka nyt talousasiantuntijat ennakoivat taantumaa ja sitä kautta pörssien laskua, toivon mukaan ennakoinnit osoittautuisivat vääriksi… Aika näyttää.

Hyvää uutta vuotta 2023!

10 tykkäystä

On porukan miinukset kyllä aika karmeita… Jos miettii että salkku laskee vaikka 43%, niin nousua täytyy tulla 75% että pääsee entiseen… Tulee monelle vielä pitkä tie.

11 tykkäystä