Salkkujen tuotto-%

Arvosijoittajan vuosi 2022 -7,5%

Mokia oli Nokia, jota ostin alkuvuonna lisääkin - 5 euron kieppeiltä! Myös suomalaiset rakennusyhtiöt pettivät. Tartuin myös liian aikaisin putoaviin Konecranes, Tokmanni ja Uponor.

Koko vuoden myin alati tappiollisia eriä ja ostin niitä taas halvemmalla takaisin, veivauksen avulla kai voitin HEX-indeksin.

4 tykkäystä

Vuosi vaihtui ja taas aika katsella salkun kehitystä. Alokkaan haastattelussa mainitsin lyhyesti kuluneen vuoden kehityksestä, mutta tässä vielä jotain ajatuksia kuluneesta vuodesta.

OP:n salkun osalta YTD oli lopulta -5 %. Kuten kuvasta näkyy, koko vuosi oli heiluntaa nollan ja -10 % välillä. Pohjakosketukset maaliskuussa, heinäkuussa ja lokakuussa. Kohtalainen loppuvuosi ei jaksanut nostaa nollille. Vuoteen mahtui muutamia pitkään salkussa olleiden osakkeiden myyntejä. Salkusta lähtivät alkuvuonna muun muassa kaikki Fortumin, Dovren ja Aktian osakkeet. Pitkään salkussa olleista osakkeista isoimpana Sampo tuotti +10 %. Huonommin meni Nordean osalta, jonka tuotto oli melkein -8%.

Inderesin mallisalkku kotiutti voitot Fortumista tammikuussa. Tässä olisi kannattanut peesata suoraan mallisalkkua, sillä perusteet myynnille olivat selkeät. Fortumin kurssi oli voimakaan nousun jälkeen kääntynyt laskuun jo joulukuussa 2021. :chart_with_downwards_trend: Fortumin osakkeiden myynti jäi kuitenkin tammikuussa tekemättä. Myynti tapahtui vasta helmikuun alun jälkeen, joten hieman tuotot ehtivät sulaa vitkastelun seurauksena. Aktian kohdalla kurssi oli syksyllä 2021 lähtenyt laskuun 13 eurosta. Oma myynti tapahtui vasta 11 euron kohdalla, joten tässäkin voitot ehtivät sulaa aika paljon. Näin myös Dovren kohdalla, joka onneksi vielä palautui helmikuussa yli 70 sentin ja tarjosi myyntipaikan.

Yksi huono osakepoiminta tuli mallisalkkua peesatessa. Inderes ilmoitti 16. helmikuuta ostaneensa Harviaan mallisalkkuun. Harvian osakekurssi oli laskenut helmikuun alun 48 eurosta ja pyöri 38 eurossa. Oston jälkeen koettiin pieni lasku 32 euroon, josta paluu takaisin 38 euroon. Huhtikuun alussa osake tarjosi vielä hyviä mahdollisuuksia myydät Harviat pois salkusta, kun lyhyen aikavälin tilanne muuttui epävarmaksi. Tässäkin reagoin liian hitaasti. Myöhästynyt reagointi kuitenkin kannatti, sillä syksyyn mennessä Harvian osake oli laskenut 13 euroon :cold_face:.

Syyskuun alussa Konecranes laski 22 euroon. Se tuntui jo kohtalaisen hyvältä ostopaikalta. Syyskuun puolenvälin jälkeen Inderesin konepaja-analyytikko Erkki totesi myös kommentissaan Konecranesin osakkeen ottaneen kohtuuttomasti osumaa ja toisti Lisää-suosituksensa. Vaikka ei tullut osta-suositusta, niin päädyin vielä lisäilemään. Konecranesin Q3-tulos olikin hyvä ja kurssi nousi takaisin 28 euroon ja alennus poistui. Toisaalta Konecranesin vuoden 2023 P/E-kerroin on analyytikon kommentin mukaan luokkaa 11x, joka on 25% verrokkien mediaania alempana.

Konepajaosakkeista myös Valmet oli laskussa vuoden aikana. Palautin Valmetin salkkuun vasta Inderesin mallisalkun tiedotettua marraskuun 1. päivä ostaneensa Valmetia salkkuunsa 5 %:n painolla. Sen jälkeen kurssi nousi noin 23 eurosta yli 26 euroon marraskuun puoleenväliin mennessä. Se jäi loppuvuoden kurssihuipuksi ja Valmet jäi sahaileimaan loppuvuoden 25-26 euron väliä. Tuottoa vähän yli 10%.

Jos katsotaan tämän salkun 2 vuoden kehitystä, se näyttää olevan 39 %. Varsinaisia kasvuyhtiöitä tässä salkussa ei ollut kuin muutamia ja nekin vielä aika pienellä painolla, joten ihan hyvä tulos siinä mielessä.

Osakesäästötilin osalta ei OP:lta löytänyt graafikoita. YTD on lukema näyttää olevan olevan -4,8 %. OST:llä myös Harvia on vienyt alaspäin, Tietoevry ja Huhtamäki nousivat ihan mukavasti alkuvuodesta ja tasapainottivat salkun kehitystä. Syksyllä KONE oli hyvä lyhyen aikavälin sijoitus, kun kurssi kävi lokakuussa alle 40 eurossa. Marraskuussa nähtiin nopea nousu yli 48 euron.

OST

Nordnetin salkun osalta YTD oli lopulta 1,67 %. Välillä käytiin noin 10 % plussalla, mutta joulukuu oli salkulle taas vaikea aika. Maaliskuussa oli nousua. Sen jälkeen loppuvuosi sahattiin nollan ja +10 % tuntumassa. Joulukuun oli heikko suoritus ja laskettiin lähes nollille.

Maaliskuun nousua selittää pitkälti salkun muutama lyhyen aikavälin osakepoiminta (Chevron ja Exxon). Öljy ja öljy-yhtiöt olivat nousussa jo vuoden alusta alkaen ja Venäjän aloittama sota Ukrainassa sai öljyn hinnan kovaan nousuun. Maaliskuussa 2022 monissa markkinakommenteissa nähtiin, että öljyn hinnassa oli vielä paljon nousuvaraa, kun venäläiselle öljylle tiillaan asetetamaan pakotteita. Öljyosakkeiden kurssit jakoivatkin nousussa kesän alkuun saakka ja vielä kesäkuun alussa nähtiin iso nousupiikki. Myin tähän kurssinousuun. Kurssit kääntyivät voimakkaaseen laskuun 8. päivä kesäkuuta, joten kohtalaisen hyvin myynti onnistui. Kesän kurssilaskun mukana olisivat menneet pitkälti kaikki tuotot heinäkuun puoleenväliin mennessä. Tosin loppuvuonna öljy-yhtiöt nousivat taas kevään tasoille, josta laskivat joulukuussa.

Nordnetin salkku on perustettu vasta alkuvuonna 2019, joten 5 vuoden tuottoja ei ole vielä näkyvissä. Kolmen vuoden tuotto on Nordnetin mukaan 38 %.

Hyvää alkanutta sijoitusvuotta 2023 kaikille!

27 tykkäystä

-40 % viime vuoden osalta. Toissavuosi oli muistaakseni hitusen yli 60 %, joten kahden vuoden jälkeen ollaan ±0 -tilanteessa.

Paljon meni vuoden aikana pieleen, mutta yksittäinen isoin virhe oli Harvian osakkeen kanssa toimiminen. Olin jo suhteellisen isosti kiinni osakkeesta ennen koronaa ja tunnetusti osake raketoi korona aikana. OST:n puolella myin kaikki Harviat pois suhteellisen hyvissä ajoin (ensimmäinen erä 60 €, loput vajaa 40 €), mutta valtaosa osakkeista oli AOT:n puolella ja niihin en tohtinut verojen pelossa koskea (keskihinta alle 8 euroa). Nyt voi toki todeta, että olisi kannattanut koskea.

Myymisessäkin olisi ollut potentiaalinen katastrofin paikka. Mitä olisin tehnyt myynneistä irronneella käteisellä? Olisinko varmasti siirtänyt sivuun ison läjän odottamaan verojen maksamista? Mitä olisin tehnyt lopuilla rahoilla? Hämärästi muistelen, että Tecnotree oli tuolloin kovasti mielessä…

Pahimmassa tapauksessa viime vuosi olisi ollut lähes yhtä huono, mutta lisäksi olisi kohtuu rapsakat verot maksettavana.

8 tykkäystä

Vuosi saatu vihdoin päätökseen ja itseään saa taputtaa olalle tästä torjuntavoitosta.

Koko vuosi mentiin kilpikonnapuolustuksella ja pysytty omassa suunnitelmassa ilman suurempia höntyilyjä.

Salkun koostumus:

Näiden lisäksi neljäntenä omistuksena salkussa olleen kulta etf:än myin syksyllä pois

Salkun 50% käteispositio huomioiden painuisi salkun Ytd toki miinukselle inflaation vaikutuksesta…

Myös pidemmällä aikavälillä voi todeta että edeltävinä rallattelu vuosina hankittujen tuottojen suojelu onnistunut kiitettävästi.

25 tykkäystä

Vuosi vaihtui. Siispä nopea katsaus salkkuun 2022: -22% tasan. Eihän tuota vuotta olisi noin kirjaimellisesti kannattanut ottaa :man_facepalming:

Tammikuussa tein pari ostoa, jotka osottautuivat hätiköiden tehdyiksi ja todella huonosti ajoitetuiksi. Muutama irtaantuminen selkeällä tappiolla kevään aikana.

Kevään/alkukesän jälkeen ei ole ollut ylimääräistä sijoittettavaa pienen kuukausisäästämisen lisäksi.

On ollut sen verran vähän aikaa ja voimia, etten jaksanut miettiä tai korjailla enää syksyllä kevään vahinkoja. Paikkoja olisi varmasti esim. syyskuussa ollut.

Huono vuosi, ei voi mitään. Kyse ei ole oikein siitä, etteikö jotain jo vähän ymmärtäisi. Kyse on enemmänkin mielenhallinnasta ja siitä, että ymmärtäisi oman ajan, varojen ja voimavarojen rajallisuuden. Ei pitäisi leikkiä aktiivista sijoittajaa, jos ei oikeasti ole aikaa paneutua sijoittamiseen. Eli kotiläksy vuodelle 2023: nyt oikeasti teet itsellesi omaan tilanteeseen sopivan ja REALISTISEN sijoitussuunnitelman, joka huomioi sen, että

  1. et välttämättä ennätä välillä moneen viikkoon seuraamaan sijoituksiasi &
  2. olet persaukinen vähintään pari seuraavaa vuotta elämäntilanteesta johtuen: käytettävissä vain tähän mennessä kerätty pääoma.

Tuottoisampaa vuotta 2023 kanssafoorumisteille!

14 tykkäystä

Omien salkkujen 2022 kehitys:

Nordnet salkku -4,98%
OP salkku -9,9%
Seligson -6,9%

Ihan hyvin on mennyt suhteessa indeksiin.

20 tykkäystä

Osakesalkkuni laski viime vuonna 13,84%. Euroissahan tuo on kohtuullinen summa mutta ei tunnu missään kuten sanonta kuuluu.

Mukaan lukien PYN-Elite rahaston (~120 000 euroa) listatuissa osakkeissa on kiinni 62% sijoituksista. Muista sijoituksista asunto- ja toimitilarahastot tuottivat vuodessa 8-24%, mihin olen hyvin tyytyväinen. Samoin erilaiset lainahimmelisijoitukset tekivät 9-15% tuottoa. Laskumarkkinassa hajautuksen hyödyt korostuivat.

Mikä tärkeintä sijoitusvarallisuuteni arvo nousi viime vuonna noin 50 000 euroa. Tähän saattoi hivenen vaikuttaa huhtikuussa saamani reilun 400 000 euron kertaerä :sweat_smile: Omaisuutta puolestaan vähensivät verojen maksut (~50 000 euroa) sekä nostamani “verovapaat osingot” ~100 000 euroa jotka menivät elintason ylläpitoon :man_dancing: Excel-taitoni ei riitä jaottelemaan noita isompia tuloja ja menoja kuukausittain mutta vuoden lopun tilanne on varmaan vertailukelpoinen. Ensimmäistä kertaa vuoden lopussa olen moninkertainen miljonääri (2021 käytiin jo lähellä) :partying_face:

Uuteen vuoteen lähdetään siitä erikoisessa tilanteessa että minulla on käteistä enemmän kuin koskaan, noin 300 000 euroa. Sekä Superluotto siihen päälle. Joten alkuvuoden mahdollisissa laskuissa laitetaan tili sileäksi ja luotot tappiin :see_no_evil:

106 tykkäystä

En aikonut laittaa omia lyhyen aikajänteen tuloksia, mutta samapa tuo. Vuonna 2022 salkun tuotto - 0,44%. Itselleni yhden vuoden tuotot ovat täysin irrelevantteja eivätkä kerro yhtään mistään. Täysin tuuria, että lopputulos lopulta päätyi noinkin lähellä nollaa huomioiden millainen vuosi oli. Tulos olisi voinut aivan yhtä hyvin olla monta kymmentä prosenttia miinuksella. Pyrin löytämään väärinhinnoiteltuja osakkeita koko spektriltä eli niin syvästä arvopäädystä kuin myös kovien kasvajienkin joukosta. Vaikka osake olisi arvioni mukaan edullinen ja tuotto-odotus olisi houkutteleva, mikään ei estä kertoimien sulamista ja osakkeen muuttumista vieläkin houkuttelevammaksi vuoden aikajänteellä. Rehellisesti sanottuna toivon laskun jatkumista 2023 jotta pystyisin tankata omistuksiani halvemmalla.

17 tykkäystä

Viime vuonna tuli takkiin, mutta pitkän aikavälin tuotto näyttää vielä kohtuulliselta. Toistaiseksi näyttäis olevan paremmin 2015-2023 välillä kuin indekseissä mihin olisin sijoittunut, jos oikein katoin. Katsotaan jatkossa pysyykö siinä, onko tähän käytetyllä ajalla jotain lisäarvoa. Vai osaako Seppo500-indeksi paremmin kuin minä.

5 tykkäystä

Juurikin AOT-reppu meni miinukselle -6,54 % vuonna 2022. Mm. Nokia petti, mutta onneksi vain pörssihinnan osalta. Tähtäin onkin kauemmaksi. Finanssisektorin raketointi hyytyi ja sektorin sisällä tuli isosti hajontaa. Onneksi firmatasolla olivat valinnat onnistuneita.

Tyytyväinen pitänee tulokseen olla, vaikka vuoden 2021 loistokkuuteen ei ollut enää asiaa. Silloinhan Juurikin AOT-reppu voitti kaikki Suomen 485 rahastoa. Ehkä niistä tuotoista on lupakin hieman vaikeampana vuonna hävitä. Uusi rahastoraportti tulee tällä viikolla, jos entiset merkit paikkaansa pitää.

Juurikin OST-reppu kasvatti arvoaan 16,6 %. Nyt arvo näkyy olevan 125,5 k€. Vuodenvaihteen €-määrää ei tullut kirjoitettua ylös, mutta prosentit jäi mieleen.

Menikö vuosi hyvin? AOT -6,54 % ja OST +16,6 %. Valitettavasti Juurikki ei voi kertoa, oliko tulos yhteensä plussalla, nollassa vai miinuksella, sillä joku noheva osaisi laskea siitä AOT:n koon, kun tietää OST:n koon.

Myyntivoittoveroja Juurikki pääsee maksamaan viisinumeroisesta numerosta, siis siitä negalle jääneestä AOT:sta. Tuli välillä juostua ja vaihdettua hevosta, jotta pysyisi edes paikallaan.

Onneksi eräs ystävä pyysi välipäivinä neuvoa verotukseen, niin Juurikki itsekin huomasi välttää sen, ettei myös vero olisi viisinumeroinen. Juurikki on iloinen veronmaksaja, mutta ei nyt sentään liioitella.

28 tykkäystä

Aikamoista sydänkäyrää oli koko vuosi ja hyvin huomasi valuuttakurssien erot omassa salkussa. Ennustan tämän vuoden käyrälle tasaisempaa suoritusta, mutta viivan suunta ei ole vain vielä tiedossa :slight_smile:

7 tykkäystä

Vuonna 2022 tuli turskaa lähes 40%. Vuoden 2020 alusta tuotto on plussalla n. 100% (poislukien vuosien 20 & 21 mätkyt). Laskusuunta alkoi kuitenkin jo syyskuussa 2021. Tämä vuosi on käynnistynyt muutaman prosentin nousulla.

Viime vuosi opetti ainakin sitkeyttä ja vei turhat luulot omasta sijoitusosaamisestani. Odotukset eivät ole korkealla tämänkään vuoden suhteen, mutta tähtäin on lähempänä vuotta 2030, joten eiköhän suunta ehdi kääntyä reilusti ennen sitä. Lähivuodet voivat olla hyvää aikaa kuukausisäästäjälle ostaa osakkeita ja rahastoja. Tavoitteenani on maksaa sijoitussäästöillä asuntolaina pois.

Alla AOT:n kehitys. Yli puolet säästöistäni ovat muissa sijoituksissa.


8 tykkäystä

Salkuntuoton voi saada näyttämään hyvin erilaiselta, kun ottaa eri aikajänteitä, itse laskeskelin, että vuodesta -19 (10.11. -19) salkunarvo+käteinen on tähän päivään noussut n. +36%, mutta kun tarkastellaan salkun kaikkien aikojen korkeinta lukemaa, niin on tultu alas n. -20% tähän päivään.
Kaiken kaikkiaan olen voitonpuolella, mutta huomioitavaa on, että muutamat harvat osakkeet ovat vastanneet salkkuni tuloksesta suurimman osan. esim. Rakentajain Konevuokraamo, Revenio, Incap, hyviä ovat olleet Sampo, Titanium, CapMan ja 2 ETF.

7 tykkäystä

Vuosi takana osakesijoitusta, pakkasella mentiin , -27,2 prosenttia. Malttia itseltäni täytyy vaatia, ettei kaikkiin hypetyksiin lähde mukaan. Parempaa tulevalle🍀

13 tykkäystä

Myin salkut tyhjiksi 2021/2022 vaihteessa ja tein satunnaisia piipahduksia takaisin markkinoille viime vuoden mittaan. Marras-/joulukuusta alkaen hieman alkuvuotta laajemmin. Lopputuloksena toinen salkku jäi plussalle noin +20 prosenttia (kiitos Caverion) ja toinen pakkaselle noin -4 prosenttia.

18 tykkäystä

20221231_222318

(Kuvakaappaus otettu 31.12)

Eihän tuo viime vuosi ihan putkeen mennyt. :man_facepalming:

Viime vuoden positiiviset asiat:

  1. En hätääntynyt ja myynyt salkkua tyhjäksi, edes siinä kohtaa, kun ATH:sta oltiin tultu alas -34K€ ja salkku meni jo selkeästi miinukselle.
  2. Salkun liikkeisiin selkeästi turtui. “Netto-ostajan” mielenlaatu kirkastui.
  3. TietoEvryn ostot n.22€ hintaan (näitä olisi pitänyt ostaa enemmänkin, kuin 2K€ edestä)

Viime vuoden virheet:

  1. En vähentänyt osakepainoa alkuvuodesta, vaikka valuaatiot olivat kovat verrattuna inflaatiolukemiin ja koronnostojen todennäköisyyteen.
  2. En peesannut Mallisalkkua Fortumin myynnin suhteen, vaikka vakavasti asiaa harkitsinkin. :man_facepalming::man_facepalming:
  3. Tokmannin lisäykset alkuvuodesta. Tokmannin valikoima ei selkeästikään ole kuuminta hottia tässä maailmantilanteessa. Liikaa tuli maksettua alkuvuonna tehdyistä lisäyksistä.
  4. Kamuxia lisäsin muutamaan otteeseen. Ei olisi näköjään kannattanut. Keissi hieman kuivunut kokoon. :thinking:
    (No toivottavasti Tapsa pelastaa tilanteen. :sweat_smile:)
  5. Qt:n lisäys joskus kesällä. Ainoa lohtu tässä on se, että joku itseäni parempi sijoittaja (Verneri) lisäsi myös tätä hieman jälkeeni. Eli kai tässä joku idea oli olevinaan silloin. :sweat_smile:
  6. Syys-lokakuun dipin missaus. Olin liian vakuuttunut siitä, että vielä lasketaan alaspäin ja missasin tuon dipin.
  7. Metso-Outotecin myynti 9€:lla.

En näitä jaksa kuitenkaan pahemmin voivotella.
En olettanutkaan, että osakkeisiin sijoittaminen olisi “pelkkää voittoa” :man_shrugging:

2023 tavoitteet:

  1. Käteispainon vähennys. Tällä hetkellä käteistä salkussa n.20%, vaikka päätyisinkin maksamaan tulevan kattoremontin osuuteni käteisellä.
  2. AOT:n täyttö alkaa tänävuonna. Jokohan sitä saisi jonkun ETF/kk-säästöhimmelin pyörimään. Maantieteellinen hajauttaminen olisi kuulemma pop. :eyes:
24 tykkäystä

Vuoden eka pörssiviikko oli jopa pienimuotoista tammirallia kun YTD jenkkisalkussa +5,91 % :sunglasses: Pohjoismaiden salkku taas 3 euroa vaille +/- nolla.

10 tykkäystä

Oma “boomeri”-salkku saavutti vuoden ekalla viikolla YTD:n +5,25% … Melkein tuntuu siltä että vois lukita tämän vuoden tuoton tähän :hugs:

13 tykkäystä

Lukitseminen on helppoa: myyt salkun tyhjäksi. Tai ei se ihan lukitse: pitää laskea myynti-ja takaisinostokulut, jotka ovat Nordealla max 1+1=2% ja käytännössä pienemmät, omalla hajautetulla salkulla yhteensä 1% luokkaa.

Oma YTD +4,06%. Koko kolmivuotisen sijoitushistorian tuotto -4,12% (eli pikku tappiolla ollaan). Vuosi sitten oli +47% tilanne eli aika paha vuosi 2022 itsellä takana.

5 tykkäystä

Ehkä ei kuitenkaan lähdetä tekemään mitään hätiköityjä päätöksiä tämän suhteen :grinning:. Viime vuodesta ollaan kuitenkin vielä sen verran turskalla :wink:

2 tykkäystä