Salkkujen tuotto-%

Mistä tuli 2020 vuoden nelinkertaistus?

Tesla. Olin aikalailla all in siinä kyseisen hetken.

7 tykkäystä

No niin. Ja mä mietin, että pitäiskö lähteä tuohon kelkkaan mukaan. Mutta tuntui niin epävarmalta, että mieluummin tuttuun ja turvalliseen Nokiaan, se oli paljon edullisempikin.

44 tykkäystä

@Toivorikas Nyt ois kaivannut :joy: reaktionappia. Aika huikea onnistuminen @IVIysticals

6 tykkäystä

Pitää laittaa nyt itsekin postaus salkun menestyksen vuoksi, ja kohta onkin jo vuosi paketissa. (tämä ensimmäinen postaukseni foorumilla) Ihan hyvin on mennyt tää vuosi ja ytd noin 30% pääsalkuissa. Viime vuosi oli karsea, mutta nyt riskinotto kannatti ja tuli ylipainotettua Usaa ja teknologia sektoria. Katotaan mitä ensi vuosi tuo tullessaan. Jatkossa tarkotus sijoittaa enemmän maailmanlaajuisesti markkinapainojen mukaan. Ja itsellä siis pääpaino on etf-rahastoissa, muutamia suoria osakkeita lukuunottamatta. Pitää laittaa jatkossa myös postausta, sitten kun on pulkkamäen aika.

28 tykkäystä

865 päivän korpivaelllullus ohi :boom:

Samalla myös perjantaiaamun kunniaksi. :smile:

26 tykkäystä

Korpivaellus :slight_smile: . Oma salkku kävi varmaan sitten kiirastulen ja Danten seitsemän helvettiä läpi.

26 tykkäystä

Loppukiri on ollut valtava :sunglasses: Mutta huomaan että 1000% tavoittelu alkaa vaikuttaa päätöksiin ja päätökset eivät ole enää järkeviä vaan tunteella tehtyjä. Siispä lopetan treidit tähän ja olen super tyytyväinen 10x rahojen kanssa.

Viimeinen nousupiikki on tehty EVO long mini futuurilla ja Faron osakkeilla. Faronin kanssa ahnehdin liikaa ja osakkeen arvon nousun hyödyt meni mönkään, jäi kuitenkin 7% tuotto siitäkin mutta parempaankin oli mahdollisuus.

Kirjoittelen tarkempaa raporttia vuoden kaupoista myöhemmin. Mukavaa joulua kaikille!

66 tykkäystä

Oma pieni OSTeri pärjännyt oikein hyvin tänä vuonna. Jos tämä taso säilyy vielä pari viikkoa, niin ei voi olla muuta kuin tyytyväinen onnistuneisiin peesailuihin ja omaan osaamattomuuteen.

18 tykkäystä

Täällä on tehty melko suuri tappio tänä vuonna, mutta onneksi sentään oman pääoman määrä on plus merkkinen varsin reilusti. Lahjoitan papukaijamerkin sille joka ratkaisee miten tämä yhtälö on mahdollinen.

image

Oma sijoitettu pääoma on nyt kasvanut noin 20 % kaikki kulut ja talletukset huomioiden. Tämä on varsin miellyttävä tulos varsinkin kun ajattelee, että ensimmäistä kertaa hoksasin vetäistä siitä hätäuloskäynnin viereisestä vivusta siinä kesän syöksykierteessä, ja pari kertaa vielä syksymmällä. Eli keskimääräinen euro on salkussa ollut huomattavasti lyhyempään kuin sen 12 kuukautta.

5 tykkäystä

Salkku on Nordnet vuosina (1.7.2013–>) alkaen ollut miikalla 2014, 2016, 2022 (2.huonoin) ja 2023 (joka tulee olemaan jakson huonoin, kirjoitushetkellä -25,4%) mutta erikoisin on tämä 2014…en oikein ymmärrä tuon valitun ajanjakson lukemia?? 2014 ja 2016 olivat kuitenkin rahallisesti pieniä tappioita verrattuna kahteen viime vuoteen, jolloin salkustani on niistetty 100K parempaan talteen.

13 tykkäystä

:chart_with_upwards_trend::chart_with_upwards_trend::chart_with_upwards_trend:

35 tykkäystä

Tuotto lasketaan TWR-tuottona, jolloin se on vertailukelpoinen esim. rahastojen tuottoihin valitulla ajanjaksolla. Se siis eliminoi nostojen ja talletusten vaikutuksen.

Esimerkkinä sijoitat päivänä 1 sata euroa, jolloin salkun vertailuluku (yksinkertaisuuden vuoksi) sanotaan olevan myös sata.

Päivänä 2 salkku putoaa 50%, eli sen arvo on 50 euroa. Salkkua kuvaava ”indeksiluku” on myös tippunut 50% ja on 50.

Päivän 2 päätteeksi sijoitat salkkuun miljoona euroa uutta pääomaa. Salkun arvo on 1 000 050 euroa. Koska talletus ei muuta indeksilukua, se on yhä 50. Tietenkin, koska uusi pääoma ei ole tuottanut vielä voittoa tai tappiota.

Päivänä 3 salkun arvo nousee 1 %:n eli 1 000 050 x 1,01 = 1 010 051. Indeksiluku nousee myös 1 %:n eli on 50 x 1,01 = 50,5 joka meinaa että TWR-tuottona salkkusi on -49,5 %. Jatkossa sitten vertaat tuottoja tuon päivän 2 talletuksen yhteydessä olevaan indeksilukuun.

16 tykkäystä

Taas muistutus itselleni: tilanne usein muuttuu hyvinkin nopeasti & voimakkaasti. Kahden kuukauden aikana en ole juuri tehnyt mitään, eikä ole ollut tarvettakaan.

Kaikki salkkuni vs. OMX25GI:n 17.12.2023:

  • 1 vko: +1,9% vs. –0,15% :green_circle:
  • 3 kk: +6,7% vs. +1,6% :green_circle:
  • YTD: +11,2% vs. –3,9% :green_circle:
  • 1 v: +11,8% vs. –3,2% :green_circle:
  • 3 v: +26,0% vs. +9,5% :green_circle:
  • 5 v: +64,8% vs. +41,5% :green_circle:
21 tykkäystä

Tuo on oikein laskettu ja samalla siitä huomaa kuinka TWR (Time-Weighted Return) ei kerro mitään siitä onko sijoitustoiminta ollut voitollista vai tappiollista. Esimerkissä sijoituksiin laitettu pääoma on 1 000 100 euroa ja arvo periodin lopussa 1 010 051 euroa, joten tuoton voisi sanoa olleen 1 010 051 / 1 000 100 - 1 = 1 %. TWR antaa mielettömän tuottoluvun -49,5 %.

Haaste minkä minä olen huomannut on että suhdeluvun nimittäjän määritteleminen on hankalaa tilanteessa jossa osakesalkusta on otettu rahaa ulos. Mikä olisi tuotto tuossa esimerkissä jos miljoona euroa vedettäisiin pois?

2 tykkäystä

Olen hieman eri mieltä. TWR:n idea on verrata omaa pärjäämistä suhteessa muihin tai vertailuindeksiin.

Tuossa yllä olevassa esimerkissä voidaan myös ajatella, että olisit sijoittanut rahastoon, jonka arvo putoaa puoleen. Se, että rahastoon tulee uutta rahaa ja yllä kuvatun tavoin nousee euromääräisesti yli hankinta-arvon ei vaikuta sinun tuottoosi. Koska ostit ”huipulla”, sijoituksesi puolittui, jonka jälkeen se nousi 1%:n pohjllta. Jos taas ostit pohjilta, tuottosi on sen 1%, mitä salkku muuttui ostosi jälkeen. TWR:n idea on laskea suhteellinen menestys, ei pääoman absoluuttista tuottoa. Tuo TWR on juuri se, mitä rahastot käyttävät tuotonlaskennassaan.

Esimerkissähän alussa tehtiin huono sijoituspäätös ja arvo puolittui. Sitä ei saa korjattua sillä, että sijoitetaan uutta pääomaa pohjilta.

Nimittäjä on jatkossa se päivä, jolla viimeisin rahavirta salkkuun tapahtui.

Jatketaan yllä olevaa esimerkkiä:

Päivän 3 päätteeksi salkkua kuvaava ”indeksiluku” oli 50,5. Oletetaan, että tuo miljoona euroa nostetaan ulos salkusta päivänä 10 ja kuvitellaan että päivän 3 jälkeen salkku on noussut 5% pistelukuun 53,03 eli 50,50 x 1,05. Tässä välissä ei tapahtunut nostoja eikä talletuksia.

Eli päivänä 10 salkussa on 1 060 553 euroa (1 010 551 x 1,05), josta nostetaan miljoona euroa ulos, eli salkkuun jää 60 553 euroa ja salkun pisteluku siis 53,03, koska nosto ei muuta pistelukua.

Jatketaan vielä esimerkkiä:

Salkku jatkaa nousua ja nousee päivän 10 jälkeen toiset 5 % päivään 20 mennessä. Salkun pisteluku on silloin 55,68 (53,03 x 1,05) ja salkun pääoma 63 581 euroa.

Päivästä 20 eteenpäin sitten mahdolliset nostot ja talletukset muodostavat taas uuden lähtöpisteen seuraavien indeksilukujen laskemiselle.

Ja vielä selvyyden vuoksi, indeksiluku siis saadaan kaavalla ”salkun viimeisin arvo / viimeisimmän rahavirtapäivän arvo x rahavirtapäivän pisteluku eli 63 581 / 50 553 x 53,03 = 55,68, kuten yllä todettiin ja päivästä 20 alkaen käytät nimittäjässä lukua 63 581 kunnes tulee uusia talletuksia tai nostoja.

Jos seuraat kokonaistuottoa, niin osingot eivät ole rahavirtoja, koska ne ovat osa salkun tuottoa ja nostavat pistelukua. Jos taas haluat seurata hintaindeksiä, niin osingot ovat ”uutta rahaa” ja eivät vaikuta pistelukuun, vaan ovat ”talletuksia”. Vaikutus on helppo ymmärtää jos ajattelee että osingon irtoaminen laskee kurssia (=salkun arvo laskee) ja kun osinko tulee tilille salkun arvo nousee saadun netto-osingon verran. Jos taas et huomioisi osinkoa tuottona, niin salkku laskisi osingon verran eikä palautuisi maksupäivänä.

7 tykkäystä

TWR:n käyttö rahaston tuoton laskennassa vaikuttaa järkevältä, koska rahaston koko riippuu rahaston osuudenomistajien käyttäytymisestä, eli siitä lisäävätkö he rahojaan rahastoon vai vetävätkö rahojaan sieltä pois. Tällä ei ole suoraa merkitystä rahaston hyvyyden arvioinnissa, kun ulkopuolinen sijoittaja harkitsee sijoitusta rahastoon.

Sen sijaan sijoittajan oman portfolion tuottoa TWR ei kuvaa järkevästi, koska kiinnostavaa on miten omille rahoille käy eikä miten sijoituskohteiden arvo kehittyy. Joku taisi sanoa jotain tyyliin: “Ei ole merkitystä sillä oletko oikeassa vai väärässä, vaan sillä kuinka paljon teet rahaa ollessasi oikeassa ja kuinka paljon teet tappiota ollessasi väärässä.” Kun panokset ovat alhaiset markkinoiden ollessa korkealla ja suuret osakkeiden ollessa edullisia, sijoittajan tuotto paranee merkittävästi. Tätä ei TWR kuvaa, vaan tulos on sama kunhan sijoituskohteessa ollaan mukana jollain panoksella. Tämä tekee indeksipisteluvusta merkityksettömän ja alttiin manipuloinnille.

Minä tulkitsen tuon esimerkkisi niin, ettei sijoittaja ole tehnyt ollenkaan tappiota, vaikka menetti puolet alun 100 euron panoksestaan, koska hän sitten +1 % nousulla isolla panoksella kattoi tappion moninkertaisesti. Ongelma tässä on, että kun verrataan tämän esimerkkisijoittajan tuottoa vertailuindeksiin, lähdetään liikkeelle yhteisestä indeksipisteluvusta 100 ja näyttää että sijoittaja on pärjännyt surkeasti (vertailuluku huomattavasti alle 100), vaikka salkku on voitolla.

Elävän elämän esimerkki:

Kaaviossa on merkittynä kohta jossa ostin ensimmäisen kerran JM:n osakkeita. Osakkeen hinta oli tuolloin 178,2 kruunua. Hinta nyt on 175,7 kruunua. En ole mitään myynyt ja TWR:n mukaan olisin tappiolla, mutta ostamieni osakkeiden yhteenlaskettu markkina-arvo on +19 % korkeampi kuin hankintahinta.

Suhteellinen tuotto = A / B
A = tuotto (osingot, realisoidut voitot/tappiot, realisoitumattomat voitot/tappiot)
B = tuoton saamiseksi riskeerattu pääoma

Vaikuttaa järkevältä että A:n kohdalle tulisi laittaa koko sijoitusuran tuotot. Sen sijaan B on voinut vaihdella salkun ostojen ja myyntien mukaan. Näyttää siltä että tässä vaaditaan yhden luvun sijasta jonkinlainen kaava, koska muuten saadaan mielivaltaisia suhteellisia tuottoja salkun kokoa muuttamalla.

Jos halut verrata miten pääoma on kehittynyt suhteessa mihin tahansa vertailuindeksiin in TWR ainoa järkevä tapa mitata.

5 tykkäystä

Jos nostaa käteispainoa ja pitää käteisen salkussa tai vaikka korkorahastossa salkun sisällä niin TWR kuvaa tuottoa tässäkin tapauksessa aivan oikein.

Jos nostaa salkun käytännössä tyhjäksi niin tuottohistoria voi kyllä mennä ihan sekaisin mutta näissä tapauksissa minusta olisi parempi ajatella historian resetoimista.

1 tykkäys

Portfolion suoritusta voi mitata myös sisäisellä tuotolla IRR (Internal rate of return). Se on kassavirtojen diskonttauksen tapainen operaatio, mutta vastaa kysymykseen “kun tiedetään portfolion nykyarvo ja siitä saadut kassavirrat, mikä portfolion riskipreemion olisi pitänyt olla, jotta sen kassavirtojen nykyarvo sijoitushetkellä olisi ollut nolla?”

Merkitse kassavirtojen ajankohta ja kassavirtojen suunta. Esimerkiksi: sijoittaja ostaa Firman osakkeita 13.3.2020 hintaan 1000 euroa (-1000 kassavirta). Hän saa 50 euroa osinkoa 30.6.2021 (+50 kassavirta). Osakkeiden arvo on 1200 euroa 10.10.2021 kun hän miettii mikä niiden tuotto on ollut. Jos hän nyt aikoisi myydä osakkeet (+1200 kassavirta) niiden sisäisen tuoton voi selvittää taulukkolaskennan XIRR-funktiolla. Tässä esimerkissä sisäinen tuotto olisi 15,31 %. Osinko ja myyntitulo pitäisi diskontata tällä diskonttokorolla jotta niiden nykyarvo 13.3.2020 olisi ollut sama kuin osakkeista maksettu hinta.

Tarkistetaan:
Sijoittaja odottaa 50 euron osinkoa 474 päivää. Vuodessa on 365 päivää. Nykyarvo (13.3.2020) on 50 / (1+0,1531)^(474/365) = 41,56.
Sijoittajan portfolion arvon tarkastelupäivä on 577 päivää ostoksen tekemisestä ja sen nykyarvo olisi ollut 1200 / (1+0,1531)^(577/365) = 958,03.
41,56 + 958,03 = 999,59. Osuttiin aika lähelle, varmaan pyöristyksestä poikkesi.

Laskin tähän tapaan koko portfolioni kaikki kassavirrat ja osakesalkkuni IRR on 26,00 %. Eiköhän sillä piestä indeksit.

1 tykkäys