Osakesijoittaminen

Satelliittimarkkinat - kohti ääretöntä ja sen yli!

Avaruus kiehtoo niin filosofeja kuin sijoittajia, ja yksi markkinarako on pienissä satelliiteissa.
Piensatellittiittien (alle 500kg) markkinoiden koko oli 2018 n. 3,6 miljardia dollaria, ja ennusteet vuodelle 2026 on n. 15,6 miljardia dollaria.

Kentällä toimii niin isoja kuin pieniä toimijoita, itse olen seurannut lähinnä Eurooppalaisia Gomspace Groupia ja AAC Clyde Spacea. Myös Maxar Technologies on kiinnostava. Airbus ja Boeing luonnollisesti mukana skenessä.

Tässä alkuun luettavaa:

14 tykkäystä

Mielenkiintoinen avaus!

Muita mielenkiintoisia voisi olla satelliittiverkkoa väsäävä Iridium.

https://www.iridium.com/network/globalnetwork/

Elon Muskin SpaceX on luonnollisesti osa infraa, jolla tuo kaikki tavara saadaan avaruuteen kuljetettua. Se yksityinen yhtiö toistaiseksi.

1 tykkäys

Olenkin odottanut, että milloin joku ottaa kantaa näihin markkinoihin :slight_smile: Itse joku aika sitten lähdin mukaan tähän teollisuuden muotoon ostamalla AAC Clyde Space osakkeita. Vaikuttaa tällä hetkellä siltä, että kyseinen yritys alkaa saamaan talouden kuntoon ja tilauksia tullut ihan hyvin viime aikoina.

Ostin Maxaria mutulla ja tupla tai kuitti meiningillä back in the day jostain kuuden dollarin pinnasta. Olen lisäillyt sitä aika ajoin kun ovat saaneet velkataakkaansa pienennettyä ja liiketoimintaansa kuntoon. Osake kävi ennen pandemiaa jo 20 dollarissa, mutta putosi sieltä kymmenen tienoille. Maxarin TJ ehti jo ilmoittaa, että pandemia hidastaa heidän toimituksiaan ja voi heikentää kysyntää, mutta julkaisivat ehkä hieman yllättäen viikko sitten uuden useamman satelliitin tilauksen.

Ennen pandemian alkua satelliittibisnestä hehkutettiin suunnilleen uutena internettinä. En tiedä onko into vähän laantunut, mutta KPMG ennusti juuri toimialasta 600 miljardin arvosta vuoteen 2030 mennessä: https://www.businessnewsaus.com.au/articles/-every-business-will-be-a-space-business-by-2030---says-kpmg.html.

Bisnes tulee olemaan isoa, kun palveluiden käytettävyys helpottuu (hinta ja sovellukset). Siihen asti kehitys on kallista, ja tämän hetkisen kriisin myötä monelta startupilta tulee loppumaan rahat. Kuitenkin sektori alkaa näyttää kypsymisen merkkejä, ja monet toimijat tekevät jo ihan kauppaa, ja tulevat todennäköisesti pysymään pystyssä.

1 tykkäys

Löytyi tällainen mielenkiintoinen mainosfilmi:

Mistä pörssistä tätä Marooned-firmaa saa ostaa? Vaikuttaa edistyneeltä satelliittiteknologialta.

Pohjois Norjaan uusi rakettikeskus lähivuosina:

Tuli ostettua juuri ennen pomppua ensimmäistä “avaruusosaketta” https://www.fool.com/investing/2020/05/22/why-maxar-technologies-stock-just-popped-18.aspx Aloittelijan tuuria.

1 tykkäys

GomSpace näkee taas kasvua edessä, korona ei vienyt kiinnostusta satelliitteihin:

Nordjyske: Mistede millionordre og måtte fyre: Nu ansætter GomSpace igen

3 tykkäystä

Gomspacen kurssi näyttää raketoivan jo useamman päivän. Samalla paikallisen kilpailijan AAC Clydespace:n kurssi sahaa paikallaan. Onko teillä tietoa mitä voisi olla tapahtunut Gomspacella? En tunnu löytävän mitään suurempia uutisia.

Itsellä AAC:ta omistuksessa ja pohdin onko kilpailija saanut jostain etua mistä en itse ole tietoinen :slight_smile:

1 tykkäys

En ole löytänyt mitään erikoista. Kurssi korjaa ehkä siihen mihin Maaliskuussa jäätiin, jokin toimari haastattelu oli viikko sitten mutta eipä siitä mitään ihmeellistä jäänyt käteen.

Olen vertailut ja seuraillut nyt hiukan Gomspace ja clyde space yhtiöitä. Edelliset raportit selailtuani päädyin ottamaan salkun arvosta n. 10 % kokoisen siivun clyde space osakkeita. Nyt tähtäimessä ensi vuosi ja osakekohtaisen tuloksen kääntyminen positiiviseksi, jos näin ei käy tai ongelmia tulee niin lentää salkusta vaivattomasti kohti kiertorataa. Nyt tässä venytän hiukan sijoitussuunnitelman kohtaa, minkä mukaan pitäisi omien yhtiöiden liiketoiminta sisäistää melko hyvin… :grin: mutta niin mielenkiintoinen toimiala, että halusin jollain lapulla tähän mukaan!

Mitä tunnuslukuja erityisesti näiden kahden yhtiön välillä kannattaisi vertailla mielestänne?

Myös enemmän tietävän mielipide tilauskertymästä kiinnostaa: AAC tilaukset n. Puolet markkina-arvosta, onko tuo tyypillinen suhdeluku yleisesti ja mitä siitä voisi päätellä? Mille aikavälille nuo tilaukset on?

3 tykkäystä

Tämmöisen raportin löysin ruotsalaisen foorumin keskustelusta:

Lopussa kattava luettelo satelliittimarkkinoilla toimivista yhtiöistä.

Satelliittibisneksessä vain iso murros menossa. Starlink voi mullistaa koko markkinat siihen malliin että moni Vanha Toimija on lirissä. Oneweb meni jo nurin, nimellisesti koska Korona, mutta käytännössä koska rahoittajat ymmärsivät että systeemi on aivan liian kallis rakentaa ja ylläpitää vs. Starlink joka pystyy pistämään satelliittia taivaalle “omakustannehintaan” uudelleenkäytettävillä raketeilla, ts. alle puoleen hintaan vs. kilpailijat.

Jos voisin sijoittaa Starlinkkiin ja/tai SpaceX:ään niin menisi isolla kädellä lappuja ostoon. Muiden tarjoajien osalta ei ole ihan niin suurta intoa - monelle käy kuin saksan autoteollisuudelle kun Musk on vauhdissa… ja SpaceXn vallihauta on vuosikymmenen luokkaa. Eurooppalaiset heräsivät taas myöhään ja oma uudelleenkäytettävä systeemi on suunnittelupöydällä, mutta minimissään viiden vuoden päässä ensilento ja siitä voi mennä vielä vuosi jos toinenkin että on luotettavasti uudelleenkäytettävä ja halpa laukaista - varsinkin kun siihen mennessä jos SpaceXn jopa hieman uskomattomat suunnitelmat Starshipin kanssa toteutuvat… ts. kokonaan uudelleenkäytettävä raskas laukaisujärjestelmä joka pistää 5-10x niin paljon kuin muut kiertoradalle laukaisua kohden ja laskua tulee vain polttoaineesta ja huollosta… Vertailtu että vähän kuin DC3 kilpailisi kangasrakenteisia kaksitasoja vastaan jotka menee romuttamoon joka lennon jälkeen.

3 tykkäystä

Juttua markkinasta, erityisesti nanosatelliiteista, joita Clyde Space valmistaa:

Ja täällä clyde space mainittu:

Täytyy myöntää, että oma AAC Clyde Space osto oli hätäisesti ajoitettu, kun pian ensimmäisen erän jälkeen CEO myi kohtuu runsaasti osakkeita markkinaa halvemmalla hinnalla ja omistajat ovat sen jälkeen lyöneet lappua laitaan kohtuu paljon. Ruotsalaiset piensijoittajat ainakin odottavat kunnon pomppua loppuvuodelle, mutta katsotaan nyt edelleen kuinka fundamentit kehittyvät :smiley:

3 tykkäystä

GomSpacelle tilaus ESA:ta

2 tykkäystä

Onko näiden satelliittiyhteyksien hinnat tulleet alaspäin tai saadaanko niitä alaspäin? Omista salkkuyhtiöistä Ubiquiti Inc tarjoaa rautaa mielettömän kilpailukykyiseen hintaan, jotka mahdollistavat nettiyhteyden striimauksia syrjäseuduille huomattavan edulliseen hintaan. Tuotteet ovat olleet erityisen suosittuja kehittyvissä maissa ja syrjäseuduilla ameriikoissa ym.

Tähän mennessä satelliiteilla ei ole ollut hirveästi sijaa ainakaan hinnat suhteen. Yhteyden kulkiessa matkan ilmakehän läpi tulee lisää ongelmia yhteyden pätkimisen, hitauden jne. kautta

2 tykkäystä

AAC clyde space lyhyen aikavälin pohdintaa. Jonkinlainen RSI divergenssi 1 H ja 1 D timeframeilla (kuva 1H). Edelleen kuitenkin laskutrendissä, toivottavasti seuraavaksi lähdettäisiin tekemään korkeampi pohja edellisen n. 3,1 SEK yläpuolelle ja siitä kunnon nousutrendiin. Uudet pohjat ovat olleet aina vähemmän alempana kuin edellsiet ja lasku on sen osalta hidastunut huomattavasti. Q2 rapsa alkaa lähestyä, toivottavasti ei ole pettymys, olen itse silloin erämaassa ja en voi heittää lappua laitaan :man_facepalming: Positiivinen yllätys saa tämän varmasti pomppaamaan kunnolla tällaisen myyntiaallon jälkeen. Toisaalta myynti saattaa ennakoida kunnon koronahittiä ja huonoa tulosta.

Toinen huomio Avanzan foorumilaiselta, tänään ostolaidalla on uusi välittäjä CSV, ei aiemmin ostoja, nyt aamulla 275 630 SEK edestä:
https://trader.di.se/index.php/quote/maklarstat/3224028

Kiitos lukemisesta, nämä lähinnä omaksi tueksi, että jaksaa holdata punaista riviä.

2 tykkäystä

Jännitys korkealla AAC Clydespace:n Q2:ta odotellessa.
Nykykurssi on vielä aika lähellä koronapohjia ja selkeästi indeksejä jäljessä. Toisaalta Luis Gomez esityksessään ennen lomia ilmaisi jämptisti että koronasta ei ole heille näkynyt vaikutusta (https://www.youtube.com/watch?v=RNp3_wh0dpU&t=203m19s , hyvä prese imo)

Lisäjuttuna AAC:stä: (Scottish) Godfather of Space Craig Clark ja hänen hullaannuttava skottiaksenttinsa äänessä viikko sitten: https://www.buzzsprout.com/1161593/4820282

2 tykkäystä

AAC Clyde Space
AAC Clyde Space: AAC Clyde Space Shares Commence Trading in the US (beQuoted)
2020-08-19 21:45

                AAC CLYDE SPACE SHARES COMMENCE TRADING IN THE US

2020-08-19 AAC Clyde Space AB (publ)
AAC Clyde Space announces today that its shares have begun trading in the US on the Pink Market under the symbol “ACCMF” and that it has applied to have its shares trade on the OTCQX Market, the highest tier within the OTC group. This will make AAC Clyde Spaces shares more accessible to US investors, who can now trade the shares in US dollars in the US. US investors can find current financial disclosure and real time quotes for the company on www.otcmarkets.com www.otcmarkets.com

The decision to join the OTCQX market is part of the companys strategy to expand its activities in the US, the worlds largest and most dynamic small satellite market.

“AAC Clyde Space is one of the world leaders in small satellites, providing companies and institutions worldwide with cutting edge, dependable space subsystems and satellites. Joining OTCQX is an important step in expanding our visibility and operations in the worlds largest space sector. We currently have several opportunities coming up in the US and look forward to see new U.S. based stakeholders and investors joining us in our future growth”, says AAC Clyde Space CEO Luis Gomes.

The US market currently represents more than 30% of AAC Clyde Spaces business, with sales ranging from small components to full Space as a Service solutions. The companys customers in the US include universities, government organizations and established satellite operators, who use AAC Clyde Spaces subsystems and satellites for a variety of purposes - communications, Earth monitoring and space exploration, among others.

The OTCQX Market is operated by OTC Markets Group, an American financial market for 11,000 over-the-counter (OTC) securities. The OTCQX market includes both multinational companies seeking access to U.S. investors and domestic growth companies. Companies are not required to be registered with or report to the SEC but must undergo a review and thereafter post financial information with OTC Markets Group. Trading hours are 9.30-16.00 US Eastern time.

AAC Clyde Space AB will maintain its primary listing on Nasdaq First North Stockholm where it has been trading under the symbol AAC.ST since 2016, advancing to the Premiere segment in 2019.

FOR MORE INFORMATION:
Please visit: www.aac-clyde.space http://www.aac-clyde.space or contact:
CEO Luis Gomes investor@aac-clydespace.com mailto:investor@aacmictroc.com
CFO Mats Thideman, investor@aac-clydespace.com mailto:investor@aacmicrotec.com , mobile +46 70 556 09 73

The information in this press release is such that AAC Clyde Space AB shall announce publicly according to the EU Regulation No 596/2014 on market abuse (MAR). The information was submitted for publication, through the agency of the contact person set out above, at 21:45 CET on 19 August 2020.

The following documents can be retrieved from beQuoted
AAC-Clyde-Space-press-release-2020-08-19-ENG.pdf-http://www.bequoted.com/beQPress/download.asp?Id=39962

ABOUT AAC CLYDE SPACE
The group AAC Clyde Space offers turnkey solutions and services from mission design to on-orbit operations, including reliable customizable satellite platforms in the range of 1 to 50 Kg and a full range of subsystems for cube and small satellites. With unrivalled flight heritage and end-to-end service, AAC Clyde Space enables customers to reach their mission goals through a single, trusted point of contact.

AAC Clyde Spaces shares are traded on Nasdaq First North Premier Growth Market. Erik Penser Bank AB, e-mail certifiedadviser@penser.se mailto:certifiedadviser@penser.se , telephone +46 8 463 83 00, is the Certified Adviser.

OT: Pientä nousua odotellessa… rakkaudesta lajiin ostin isohkon possan kun kurssi oli noussut nelosella alkavaksi. Eli sellainen +35 % matkaa omilleen… Jos saisi edes hieman vihiä siitä mitä Q2 pitää sisällään niin mieluusti pudottelisi KHta tuplaamalla possan, vaan ihan sokkona ei uskalla :upside_down_face:

5 tykkäystä