Osakesijoittaminen

Satelliittimarkkinat - kohti ääretöntä ja sen yli!

Avaruus kiehtoo niin filosofeja kuin sijoittajia, ja yksi markkinarako on pienissä satelliiteissa.
Piensatellittiittien (alle 500kg) markkinoiden koko oli 2018 n. 3,6 miljardia dollaria, ja ennusteet vuodelle 2026 on n. 15,6 miljardia dollaria.

Kentällä toimii niin isoja kuin pieniä toimijoita, itse olen seurannut lähinnä Eurooppalaisia Gomspace Groupia ja AAC Clyde Spacea. Myös Maxar Technologies on kiinnostava. Airbus ja Boeing luonnollisesti mukana skenessä.

Tässä alkuun luettavaa:

12 tykkäystä

Mielenkiintoinen avaus!

Muita mielenkiintoisia voisi olla satelliittiverkkoa väsäävä Iridium.

https://www.iridium.com/network/globalnetwork/

Elon Muskin SpaceX on luonnollisesti osa infraa, jolla tuo kaikki tavara saadaan avaruuteen kuljetettua. Se yksityinen yhtiö toistaiseksi.

Olenkin odottanut, että milloin joku ottaa kantaa näihin markkinoihin :slight_smile: Itse joku aika sitten lähdin mukaan tähän teollisuuden muotoon ostamalla AAC Clyde Space osakkeita. Vaikuttaa tällä hetkellä siltä, että kyseinen yritys alkaa saamaan talouden kuntoon ja tilauksia tullut ihan hyvin viime aikoina.

Ostin Maxaria mutulla ja tupla tai kuitti meiningillä back in the day jostain kuuden dollarin pinnasta. Olen lisäillyt sitä aika ajoin kun ovat saaneet velkataakkaansa pienennettyä ja liiketoimintaansa kuntoon. Osake kävi ennen pandemiaa jo 20 dollarissa, mutta putosi sieltä kymmenen tienoille. Maxarin TJ ehti jo ilmoittaa, että pandemia hidastaa heidän toimituksiaan ja voi heikentää kysyntää, mutta julkaisivat ehkä hieman yllättäen viikko sitten uuden useamman satelliitin tilauksen.

Ennen pandemian alkua satelliittibisnestä hehkutettiin suunnilleen uutena internettinä. En tiedä onko into vähän laantunut, mutta KPMG ennusti juuri toimialasta 600 miljardin arvosta vuoteen 2030 mennessä: https://www.businessnewsaus.com.au/articles/-every-business-will-be-a-space-business-by-2030---says-kpmg.html.

Bisnes tulee olemaan isoa, kun palveluiden käytettävyys helpottuu (hinta ja sovellukset). Siihen asti kehitys on kallista, ja tämän hetkisen kriisin myötä monelta startupilta tulee loppumaan rahat. Kuitenkin sektori alkaa näyttää kypsymisen merkkejä, ja monet toimijat tekevät jo ihan kauppaa, ja tulevat todennäköisesti pysymään pystyssä.

1 tykkäys

Löytyi tällainen mielenkiintoinen mainosfilmi:

Mistä pörssistä tätä Marooned-firmaa saa ostaa? Vaikuttaa edistyneeltä satelliittiteknologialta.

Pohjois Norjaan uusi rakettikeskus lähivuosina:

Tuli ostettua juuri ennen pomppua ensimmäistä “avaruusosaketta” https://www.fool.com/investing/2020/05/22/why-maxar-technologies-stock-just-popped-18.aspx Aloittelijan tuuria.

1 tykkäys

GomSpace näkee taas kasvua edessä, korona ei vienyt kiinnostusta satelliitteihin:

Nordjyske: Mistede millionordre og måtte fyre: Nu ansætter GomSpace igen

3 tykkäystä