Kyselin kuun vaihteessa Sijoitustieto.fi-sivulla, tietäkö kukaan minkä takia Scandicin kurssi 30.4. nousi vauhdilla 12 %, vaikkei ollut osavuosikatsauspäivä tms. Vastauksen löysin itsekin puolen tunnin kuluttua gvi-menetelmällä. Kirjoittelin eilisiltana asian uusimmat vaiheet Sijoitustiedon sivuille, mutta ajattelin että täälläkin voi olla Scandiciin sijoittaneita. Asia on ajankohtainen, sillä Scandic julkistaa Q1:n ylihuomenna.
Esim. Dagens Industrin sivuilta voi lukea alunperin Nyhetsbyrån Direktin kertoman, että Erik Penser Bank olisi arvioinut (av en casebaserad analys), että Scandicin osakkeen nykyhinnan tulisi olla 59 kruunua nk. “trading casessa” ja että valtiollinen pelastusoperaatio tulee antamaan Scandicissa merkittävän likviditeettipuskurin jopa negatiivisimmassa skenaariossa. Kiva kuulla. Siitä siis 12 % kurssipomppu johtui.
Lähtökohtatilannehan oli se, että Juurikin sijoitusfilosofian mukaan riittää kun toimii 95 %:sti rationaalisesti ja sijoituksista 5 % voi ja tulee heittää ihan fiilispohjalta. Silpaisin siis Scandicia aiemmin kevyesti salkkuun, kun näennäisen halvalla sain. Ennen ostoa ajattelin, että tutkin taustat sitten myöhemmin. Hoksasin kyllä aiemmin annetun negarin eli negatiivisen tulosvaroituksen 10.4.2020 ja jopa silmäilin sen läpi. Herätyskellot eivät soineet. 29.4. tuli ilmoitus ylimääräisestä yhtiökokouksesta 28.5.2020. Ei edes tämä soittanut varoituskelloja.
Erik Penser Bank oli siis arvioinut (av en casebaserad analys), että Scandicin osakkeen hinnan tulisi olla 59 kruunua. Tämä uutinen nosti osakkeen hintaa ja Juurikki päätti myydä, kun nousupiikki alkoi sulaa. Voittoa tuli, mutta ei taidolla, vaan tuurilla. Alkoi kiinnostaa, miten Erik Penserin pankki on tuohon arvonmääritykseen päässyt. Eihän sitä tietenkään netistä löytynyt. Ilmeisesti kurssinousu perustui uutisointiin, ei analyysiin. Niinhän se pörssi toimii.
Vaikka Scandicin osakkeet oli jo myyty, kiinnosti mistä asiasta ylimääräisessä yhtiökokouksessa 28.5. päätetään. Isoista asioista. Scandicin pääomaa esitetään nostettavan vähintään 12,5 Mrd kruunusta vähintään 28,125 Mrd kruunuun ja enintään 50 Mrd kruunusta enintään 112,5 Mrd kruunuun. Siihen liittyy mielenkiintoinen vaikutus osakkeiden lukumäärään.
Kun aiemmin osakkeiden vähimmäislukumäärä oli 50 miljoonaa, esitetään se nostettavan 112,5 miljoonaan ja entinen enimmäislukumäärä 200 miljoonasta 450 miljoonaan. Nykyinen osakkeiden lukumäärä on 102 985 075 kpl, kertoo Scandic nettisivuillaan. Uusia osakkeita tulee siis olemaan, jos ja kun esitys menee läpi, vähintään noin 9,5 miljoonaa ja enintään noin 347 miljoonaa kipaletta. Aika vähän tai aika paljon. Jos osakkeiden lukumäärä nousisi pahimman mahdollisen mukaan 3,37-kertaiseksi, kutistuisi nykyisten omistajien osuus 100 %:sta 29,7 %:iin.
1990-luvun alun lamassa Ruotsin valtio oli ainoa maa maailmassa, joka teki voittoa tukiaisillaan. Kun tuki tuli pääomasijoituksina, sai ne lunastaa myöhemmin takaisin ja pörssiyhtiöiden osalta osuudet myytiin myöhemmin voitolla. Pankin arviossa mainittiin Ruotsin valtion pääomaruiske ihan kuin itsestäänselvyytenä. Tässä kohdin kokouskutsua lueskellessani ehdin jo säälitellä nykyisiä omistajia, sillä heidän omistusosuutensa näytti olevan liukenemassa varsin tylysti.
Eikä tässä vielä kaikki! Luin pidemmälle ylimääräisen yhtiökokouksen esityslistaa ja edellä mainittu olikin vasta ensimmäinen vaihtoehto. The worst is yet to come! Jos ei valita yllä mainittua, tulee ylimääräinen yhtiökokous konkurssin uhalla pakotettuna, antamaan yhtiön hallitukselle oikeuden muuttaa yhtiöjärjestystä ja nostaa osakkeiden vähimmäislukumäärää harkintansa mukaan nykyisestä 50 miljoonasta joko 112,5 miljoonaan, 450 miljoonaan tai 1,8 miljardiin kappaleeseen. Vastaavasti osakkeiden enimmäislukumääräksi hallitus saa päättää nykyisestä 200 miljoonasta 450 miljoonaan, 1,8 miljardiin tai 7,2 miljardiin osakkeeseen. Huh-huh. Näyttää Scandic varautuvan tulevaisuuteen valtionhotellina.
Takaisin siihen uutiseen, joka toi Juurikille rahat seuraaviin Scandic-vierailuihin. Voi kun Juurikillakin olisi samanlainen casebaserad analyysihattu, kuin Erik Penser Bankilla. Pankin analyysihattu kertoo, että Scandicin vuoden 2020 myynti puolittuu vuodesta 2019 (Juurikin hattu kertoisi, että ei kyllä riitä puolitus), vuosi 2021 menee myös heikossa hapessa (Juurikin hattu kertoo samaa) ja vuonna 2022 Scandic pinnistäisi voitolle 600 miljoonaa kruunua (Juurikin hattu vaikenee). Tässä yhtälössä on niin monta muuttujaa, että täytyy nöyränä nostaa omaa arvaushattua, kun jollakulla on pokkaa heittää tuollaista.
Erik Penser Bankin taikahattu kertoo, että kun huomioidaan osinkojen maksamatta jättäminen, tarkoittaisi se P\E-vaatimuksella 13 osakkeen nykyhintaa 59 kruunua. Nyt meni niin pitkälle korkeamman matematiikan puolelle, että Juurikin on pakko katsoa myös omaan casebaserad analyysihattuunsa.
P on price. E on earnings. Laskelmassa earnings vuodelle 2022 on annettu: 600 000 000 kr. Osakkeiden nykyisellä lukumäärällä 102 985 075 laskien osakkeiden tuleva nykyarvo P vuonna 2022 olisi 6 076 119 100 kr. Tällöin P/E olisi 10,127. Jokin tässä mättää. Senhän piti olla 13. Aivan! Kun E on annettu, niin P:n elementeistä toisen on oltava väärä. Kun kahdesta elementistä toinen on myös laskelmassa kiveen hakattu, se 59 kruunua, jää ratkaisuksi vain se, että vuonna 2022 osakkeiden lukumäärä on muuttunut. Sitähän Juurikkikin jo ihan muista syistä ajatteli, että varmasti osakkeiden lukumäärä tulee muuttumaan.
Tässähän joudutaan ihan mahdollisten maailmojen matematiikan puolelle. P/E taso 13 ja osakkeen arvo 59 kr/osake viittaisi siihen, että vuonna 2022 Scandicin osakemäärä olisi lisääntynyt reilut 22 %. Tässä on hieman oudohko ristiriita sen kanssa, että Scandicin piti olla suurissa taloudellisissa vaikeuksissa vuosina 2020 ja 2021. Aika lievällä osumalla Scandic pääsee, jos Ruotsin valtion pääomaruiske lisää osakkeita vain 22 %. Tietysti osaselitys voisi olla velkataakan kasvattaminen, onhan Scandicin velkaantumisaste vuoden 2019 lopussa vain 37 %.
Ruotsalainen kansankoti ei anna Scandicin mennä konkurssiin, johon se epäilemättä olisi nykymenolla suuntaamassa. Scandicin ei myöskään anneta hätäpäissään myydä osaa 2 800 hotellistaan markkinahintaan eli nyt kriisiaikana pilkkahintaan. Se sumentaisi ikävästi kruununjalokiveä. Scandic tullaan pelastamaan valtion toimesta, mutta Scandicin omistajien pelastaminen ei kuulu Ruotsin valtion vastuulle. Norjassa valtio pelastaa paraikaa Norwegian lentoyhtiötä ja pääomaruiske liudentaa nykyomistajien omistusosuuden 100 %:sta 5,2 %:iin. Siis jos Norski joskus voittoa tekisi, saisivat vanhat omistajat 5,2 % siitä, mitä ennen korona-aikaa. Kuinka käy Scandicin?
Scandic varautuu massiiviseen osakeantiin, jossa osakkeiden lukumäärä tulee kasvamaan tosi kovasti. Tuskin muuten ylimääräisen yhtiökokouksen harkittavaksi olisi laitettu myös se vaihtoehto, joka lisää osakkeiden lukumäärän 1,8 - 7,4 miljardiin, kun niitä nyt on 0,1 miljardia.
Juurikki ei tee tiedettä. Juurikki ei lähde etsimää alkuperäistä tiedon lähdettä, eikä se auttaisi. Niitä varsinaisia laskelmia Juurikille tuskin Erik Penser Bank liikesalaisuuteen vedoten antaisikaan.
Kertokaa, missä kohdin Juurikki päättelee väärin, kiitos. Sitä ennen Juurikki ei koske Scandicin osakkeeseen pitkällä tikullakaan, vaikka onkin Scandic-hotelliketjun tyytyväinen vakiasiakas. Parin kolmen vuoden päästä, kun hotellitoiminta taas toimii ja Ruotsin valtio tulee myymään valtavan Scandic-omistuksensa, on jo ehkä aika harkita ostoa.
Markkinat ovat aina oikeassa ja Scandicin osakkeen hinta näyttää tänään olevan yli 5 % nousussa 36 kruunusta 38 kruunuun. Scandicin tulot on romahtaneet ja suuri osa kuluista juoksee. Joku voisi tehdä huvikseen laskelman siitä, miten isosti Scandicin on pakko ottaa pääomaa Ruotsin valtiolta esim. perustuen yllä mainittuihin pankin arvioihin ja paljonko se laimentaisi nykyistä omistusta. Vuoden 2019 tuloslaskelmasta saa tärkeimmät luvut. Sen jälkeen voidaan oikein porukalla nauraa räkäiset naurut sille, että markkinat olisivat aina oikeassa.