Scanfil - Sopimusvalmistaja salkun täytteeksi

Sieltä on Evliltä ja Nordealtakin tullut kans ajatuksia liittyen Scanfiliin. :slight_smile:

Scanfil’s Q1 results were expected to be soft relative to the comparison period but still came in somewhat lower than estimated. Scanfil retains its outlook according to which market demand picks up again in H2. Meanwhile the company has focused on some efficiency measures.

Net sales and EBIT were below consensus (LSEG) in Q1. All segments reported a negative y/y revenue growth in Q1. Net sales declined due to weak demand and inventory destocking effect but demand declined even in energy saving solutions. On a group level, reported revenue growth was-12% y/y but -9% by excluding spot market purchases. However, full-year guidance was intact and Scanfil expects an improvement in H2 2024. Net cash flow from operations was EUR 9.7m in Q1. We forecast market consensus EBIT for full-year 2024 to be downgraded by EUR 2-3m (3.2-4.9%) after Q1 earnings release.

1 tykkäys

@Antti_Viljakainen on tehnyt uuden yhtiöraportin Scanfilistä. :slight_smile: :gem:

Scanfilin keskiviikkona julkistaman Q1-raportin kokonaiskuva oli mielestämme melko neutraali lievästä tulosalituksesta huolimatta emmekä tehneet raportin jälkeen oleellisia ennustemuutoksia lähivuosille.

Rapsasta lainattua:

Ennusteriskit ovat kaksisuuntaisia

Scanflin ennusteriskit ovat kaksisuuntaisia, sillä talouskasvun toipuessa ja nopean vihreän siirtymän jatkuessa ennusteissamme voisi olla nousuvaraakin. Liikevaihdon odotuksiamme ripeämpi kasvu voisi hilata myös kannattavuutta kohti tavoitehaarukan ylälaitaa, jonka tasolla ja yläpuolelle moni (esim. Kitron, Note ja Incap) yhtiön pohjoismaisista verrokeista on jo yltänyt viime vuosien aikan

3 tykkäystä

Pettämätön viivoitinanalyysini suosittaa lisäämään possaa vähitellen :grin:

Kovin vähän antaa markkinat arvoa liiketoiminnalle ja yhdelle pörssin parhaista track recordeista. Nyt kun tase alkaa hiljalleen olemaan nettovelaton ja limiitti käyttämättömänä niin josko sieltä niitä epäorgaanisia kasvumahdollisuuksia irtoiaisi. Pääomamarkkinapäivän esityksen mukaan yritysostoihin riittäisi likvidiä noin 150 miljoonaa euroa siten, että velkaantuminen jäisi hyvin konservatiiviselle tasolle. Tase on edelleen vahvistunut tuosta, joten siihen voidaan lisätä vielä pikkaisen euroja lisää. Kait tuolla summalla jo tehtaan tai kaksi osta niin halutessaan

Kärsivällisyys näissä lopulta palkitaan. Aika moni sarjayhdistelijä on joutunut laittamaan suurimmat kasvuinvestoinnit jäihin taseen ollessa tapissa viime vuosien investointien jäljiltä eli harvassa ovat Scanfilin kaltaiset timanttiset taseet. Ei sillä, että siellä yritysostorintamalla oltaisiin hirveästi kunnostauduttu pitkään aikaan. Toki tilanne on viime aikoina ollut vähän sellainen, ettei laadukkaita yhtiöitä ole ollut edes juuri kaupan, mutta tilanne saattaa muuttua vähitellen

15 tykkäystä

Scanfil sai Danfossilta palkinnon toimituskyvystä, laadusta ja asiakaspalvelusta. :slight_smile:

Ei kai mitään ihmeellistä, mutta pieni hyvä uutinen tämäkin.

6 tykkäystä

Viime viikkojen uutisoinnin sekä eiliseen Alexander Järfin haastatteluun liittyen olen pohtinut, miten esim. muovipullojen kierrätykseen liittyvät kasvavat vaatimuset tulevat heijastelemaan Scanfilin liikevaihtoon, kun se kuitenkin on tunnetusti Tomran keskeinen yhteistyökumppani? Norjalainen Tomra ja sen arvostus on ottanut tässä kevään aikana jo jonkinlaisen etunoja ilmeisesti ennustaen, että se tulee olemaan yksi näistä keskeisistä hyötyjistä, jos 2/3 Euroopan maista, jotka eivät ole vielä tuon kierrätyksen piirissä, alkavat ostaa Tomran palautusautomaatteja.

Onko @Antti_Viljakainen meillä minkälainen näkymä tuohon yksittäiseen toimialaan Scanfilin sisällä ja toisaalta onko sillä kuinka suuri vaikutus yhtiön tulokseen, jos Tomra ottaa ison loikan tässä kierrätyksessä? Tuolta viimeisimmästä analyysistä koitin tihrustaa, että ainakaan tuleville vuosille räjähtävää kasvua tuohon Energy & Cleantech - segmenttiin ei ole leivottu sisään :thinking:

6 tykkäystä

…vastaa kun ei kysytä…

Tomra käsittääkseni ollut vahvasti ja tasaisesti ?? kasvava asiakkuus jo tähänkin asti, kun taas ehkä eniten takapakkia ja juurikin myös Energy & Cleantech segmentissä on viimeiset kvartaalit ottanut Nibe…

…jolta sitten tullutkin ulos Q1 rapsa tänään. Kurssista päätellen ei sisältänyt ylläreitä vaikkakin sitä varsin yleistä heikkoa H2 valoa tämäkin on näkevinään.

Arvioisin, että Tomra on Scanfilin TOP10-asiakkaita, mutta ei kuitenkaan suurin. Näin ollen asiakkuuden liikevaihto voisi olla joitakin kymmeniä miljoonia euroja. Näin ollen asiakkuuden merkittävä kasvukaan ei yksinään Energy&Cleantechin tai konserin liikevaihtoa ja konsernitulosta käsistä räjäytä. Lisäksi toki riippuu paljon siitä, miten Scanfil onnistuu haalimaan Tomran kakun kasvusta palaa itselleen, kun Tomran kaltaiset pelurit käyttävät aina useampia sopimusvalmistajia. Lähtökohtaisesti Scanfilin toki pitäisi pärjätä melko hyvin, kun ainakin Sieradzin tehtaalla isoa volyymiä pystytään takomaan tehokkaasti. Tämä kokonaiskuva huomioiden riski tapiunee nykyennusteillamme jossain määrin positiivisen puolelle, mutta seuraillaan rauhassa tilanteen etenemistä

5 tykkäystä

Antti ja Sara juttelivat Scanfilin menosta sekä meiningistä. :slight_smile:

Aiheet

00:00 Q1 result and profitability
01:27 Q1 revenue in different segments
02:13 Valuation and recommendation


Tämäkin video löytyy Inderes Nordic-kanavalta.

2 tykkäystä

Scanfil laskee liikevaihdon ja liikevoiton ohjeistusta vuodelle 2024 | Kauppalehti

Lievä(mun mielestä) negari Scanfililtä.

5 tykkäystä

Liikevaihtoennusteen tippuminen noin 50 miljoonalla on kyllä kohtalaisen oireellista mielestäni. Kun kyseessä on verrattain laajan asiakaskunnan omaava yritys, jonka suurin tili taitaa nykyisellään olla reilustikin alle 15 pinnaa.

Kuvastaa ehkä talouden todellista tilaa yleisemmin kuin firmaa itseään. Tämä “H2 tämä ja tuo piristyy” kun lienee aika tyypillinen statement, jonka totuusarvoa aletaan vähitellen testata.

1 tykkäys

Kuutisen prosenttia. Ennätysvuodesta 2023 pakitus 2022 tasolle.

Nimenomaan.

2 tykkäystä

Kattelin tuossa läpi Scanfilia seuraavien analyytikoiden ennusteita, jotka tulevat oletettavasti tästä nyt päivittymään. Scanfilin uusi ohjeistus tälle vuodelle 780–840 MEUR liikevaihto ja 54-61 MEUR liikevoitto, kun aiemmat haarukat 820–900 MEUR ja 57–65 MEUR. Analyytikoiden odotukset ennen nyt annettua tulosvaroitusta:

  • Nordea: 870 MEUR liikevaihto ja noin 58 MEUR oikaistu liikevoitto
  • Evli: 857 MEUR liikevaihto ja 60 MEUR oikaistu liikevoitto
  • Inderes: 851 MEUR liikevaihto ja noin 58 MEUR oikaistu liikevoitto
12 tykkäystä

Antti on päivitellyt negarin jälkeen yhtiöraporttia. :slight_smile: :gem:

Toistamme Scanfilin lisää-suosituksen ja 9,00 euron tavoitehinnan. Scanfil antoi eilen negatiivisen tulosvaroituksen kuluvan vuoden liikevaihdostaan ja liikevoitostaan kysyntäperäisten syiden takia. Suhteessa ennusteisiimme varoitus oli varsin lievä ja ennustelaskut jäivät melko vähäisiksi. Osakkeen arvostus ei ollut pilvissä ennen tulosvaroitusta, joten osakkeen arvostuskuva on mielestämme kokonaisuutena maltillinen kuluvan vuoden numeroillakin (2024e: P/E 12x, EV/EBIT 8x). Arvostus, lähiaikoina edelleen näköpiirissä oleva paluu tuloskasvuun ja reilun 3 %:n osinkotuotto huomioiden näemme osakkeen tuotto-odotuksen edelleen riittävänä, vaikka toinen negatiivinen tulosvaroitus alle vuoden sisään aiheuttaakin ainakin väliaikaisen kolhun sijoitustarinaan.

1 tykkäys

Pikkufixi tarvitaan tägiin
image

3 tykkäystä

Jos käännetään tämä positiiviseksi, niin saa ostoille jatkoaikaa :face_with_hand_over_mouth:

Näin se taitaa ollakin, ja kiinnostavaa nähdä miten tuo piristyminen siirtyy.

1 tykkäys

Jep, epäilen samaa, sen verran moni nojasi H2:lla muun muassa korkojen laskun myötä piristyvään kysyntään. Scanfilillakin (liikevaihto-)ohjeistus peilaa oletettavasti asiakkaiden kysyntäennusteita jonkinnäköisen auditoinnin jälkeen. Ja kun tiedetään, millaisia yhtiöitä Scanfilillakin on asiakkaina, niin tuskin jää ainoaksi varoitukseksi, vaikka teollisuuden tuoreimmissa makroajureissa tiettyjä merkkejä paremmasta voikin vihdoin nähdä.

Lisätään vielä hiljattain Scanflin seurannan aloittanut Carnegie: Liikevaihto 854 MEUR, oik. EBIT 58 MEUR.

Carnegien seurannan aloitusraportti Scanfilista on muuten vapaasti luettavissa täältä.

Tosiaan kaikkien analyytikoiden tulosennusteet taisivat olla uudenkin haarukan sisällä valmiiksi, joten tulospuolella varoitus oli myös konsensuksen perspektiivistä lievä. Liikevaihto-ennusteet sen sijaan tulevat alas enemmän, mutta hopeareunus on, että jopa yllättävän hyvin yhtiö pystynyt liikevaihdon odotuksia heikompaa kehitystä kulu- ja tehokkuustoimenpiteillä paikkaamaan.

6 tykkäystä

Inderes Nordic -kanavalta bongattua; @Isa_Hudd ja @Antti_Viljakainen juttelivat englanniksi Scanfilistä. :slight_smile:

Analyst Antti Viljakainen gives his thoughts on Scanfil’s recent profit warning, forecasts and valuation.

Content:

00:00 Intro

00:09 Profit warning
01:13 Profit warning’s impact to estimates
01:54 Recommendation

3 tykkäystä

Framery valitsi Scanfilin tuotantokumppanikseen

Scanfil ja Framery ovat tehneet runkosopimuksen elektroniikkaa sisältävien osien valmistamisesta Pärnun tehtailla. Framery on suomalainen äänieristettyjen työtilojen suunnittelun ja valmistuksen edelläkävijä.

8 tykkäystä

Tässä on uusi tiedote Scanfililtä, kopsasin kaikilta tärkeiltä osin tiedotteen.

Scanfil nimitti Anette Mullisin henkilöstöjohtajaksi ja johtoryhmän jäseneksi

Scanfil Oyj ilmoitti nimittävänsä Anette Mullisin (LuK) henkilöstöjohtajaksi ja johtoryhmän jäseneksi viimeistään 30. lokakuuta 2024 alkaen. Rooli on Scanfililla uusi ja Anette raportoi suoraan toimitusjohtaja Christophe Sutille.

“Olemme iloisia saadessamme toivottaa Anetten tervetulleeksi Scanfilin tiimiin. Hänen kattava johtamiskokemuksensa, laaja toimialakokemuksensa ja strateginen lähestymistapansa henkilöstöhallintoon tekevät hänestä ihanteellisen yrityksellemme. Hänen roolinsa Scanfililla on uusi, ja tavoitteenamme on nopeuttaa strategian toteuttamista kehittämällä HR-toimintoja. Pidämme työntekijöitämme arvokkaimpana voimavaranamme, ja kykymme palkata sekä säilyttää huippulahjakkuuksia, on kriittinen osa onnistunutta strategian toteutusta”, sanoo toimitusjohtaja Christophe Sut.

Anettella on yli kahden vuosikymmenen kokemus strategisesta henkilöstöjohtamisesta kansainvälisissä organisaatioissa. Hänellä on monipuolinen ammatillinen tausta, ja hän on työskennellyt muun muassa televiestinnän, elektroniikan valmistuksen, biotekniikan ja lääketeollisuuden toimialoilla. Anette siirtyy Scanfilin palvelukseen Arelionilta, jossa hän toimi henkilöstö- ja vastuullisuusjohtajana johtaen yhtiön henkilöstö- ja kulttuuristrategiaa. Hänen aiempiin työtehtäviinsä kuuluvat myös ylemmät HR-roolit Mycronicilla, Ericssonilla, CSL Behringillä ja Wyeth Pharmaceuticalsilla.

1 tykkäys

Salkunrakentajassa oli lyhyt juttu Scanfilistä, jonka lukee parissa minuutissa. :slight_smile:

Kesäkuun alussa Carnegie kartoitti ruotsalaisten ja suomalaisten elektroniikkaan ja mekaniikkaan erikoistuneiden sopimusvalmistajien mielipiteitä.

”Noin 70 prosenttia kyselyyn osallistuneista yrityksistä ilmoitti odottavansa liiketoimintaympäristön paranevan kuuden kuukauden kuluttua, ja neljä viidesosaa uskoi, että asiakkaiden varastotasot olivat alkaneet normalisoitua pandemiaa edeltävälle tasolle”, Söderblom ja Wettergren toteavat.

1 tykkäys