Sellulove eli Stora, UPM, Metsä jne

Tulevaisuuden kassavirrat ovat näissä projekteissa epävarmoja - sitä halusin korostaa.
Tiedän että osassa ollaan jo pitkällä ja tulevat kassavirrat jo lähellä.
Jos mennään tähän UPM biojalostukseen, ei ole täysin varmaa pitääkö nyt tehdyt laskelmat paikkaansa a. aikaepävarmuuden takia - onko markkina-asetelma sama kun tehdas on 100% käytössä. Kilpailu, sääntely jne.
b. Onnistuuko skaalaaminen täysin kuten mallinnettu?
En halua lähteä juupas eipäs väittelyyn, pidän todennäköisenä että tästä tulee UPM:lle hyvä avaus ja tulee tuottamaan omistaja-arvoa. Varmaa se ei kuitenkaan ole.

2 tykkäystä

Mihin tahansa liiketoimintaan liittyy aina epävarmuuksia, toisiin suurempia, toisiin pienempiä. UPM on historian valossa selviytynyt varsin hyvin.

9 tykkäystä

UPM on erinomaisesti johdettu yhtiö. Rakennemuutos poispäin painopaperista on sujunut tosi mallikkaasti.

Perusteollisuudessa kuten muuallakin yritysmaailmassa johto pyrkii tietysti pääsääntöisesti valitsemaan aina juuri sen uusinvestoinnin jonka nähdään tuovan eniten omistaja-arvoa pitkällä aikavälillä.

Mutta jos vaikka suurinta ja kauneinta eli USA:n osakemarkkinoita katsoo…

… menee tarpeeksi siellä ajassa taaksepäin ja löytää tilanteen että hyvinkin puolet osakemarkkinan market capista oli perusteollisuutta. Nyt sitä on enää muutama prosentti. Eivätkä pitkän aikavälin osinkovirrat ole olleet niin vuolaita että ne olisivat katastrofaalista kokonaiskuvaa omistajien kannalta muuksi muuttaneet.

Pääomavaltaiset bisnekset ovat tosi vaikeita. Voisiko UPM olla sellainen helmi että nykyarvostuksella se on hyvä pitkän aikavälin sijoitus? Varmasti se on mahdollista. Itse en uskaltaisi sen puolesta lyödä vetoa.

4 tykkäystä

Tottakai perusteollisuuden rooli on muuttunut kehityksen myötä ja sen painoarvo siten on muuttunut kokonaisuudessa. Kuitenkin on vaikea nähdä syntyvän sellaista tilannetta missä parjättäisiin ilman konkreettista tuotantoa ja kaikki, aivan kaikki, syömisestä, asumiseen, kalustukseen, sosiaaliseen kanssakäymiseen ja liikkumiseen etc. tapahtuisi ainoastaan digitaalisesti. Maailma muuttuu ja sen mukana ihmiset ja yritykset sekä tuotantosuunnat ja niiden merkitys kokonaisuudessa.

3 tykkäystä

Totta kai UPM on tuonut ihmiskunnalle paljon enemmän nettohyötyä kuin vaikkapa Facebook.

Pitkän aikavälin osaketuottonäkymiä alkaen 35 euron kurssista lähinnä mietin.

6 tykkäystä

PIX Suomen puunhintaindeksit päivitetty 24.8.

https://www.foex.fi/index.php?page=puunhinta

“Meille sahatavaran indekseihin raportoidut vientihinnat jatkoivat nousuaan, mutta hitaampaan tahtiin kuin edeltävinä kuukausina. Kaikki männyn alaindeksit näyttivät nousua, muutaman kuusen alaindeksin laskiessa. Useilla vientimarkkinoilla jatkuneen positiivisen vireen myötä PIX Sawn Timber Pine FAS Finland -indeksi jatkoi nousuaan kivuten ylös 22,45 euroa, eli 6,32 %, lukemaan 377,49 EUR/m³.”

UPM:n sahateollisuudesta juttua myös MT:ssä

Pidemmällä aikavälillä Euroopassa sahatavaran kysyntää on hänen mukaansa lisäämässä esimerkiksi Saksaa tänä kesänä koetelleiden tulvien korjausurakka, johon rahaa ollaan laittamassa 30 miljardia euroa.

”Kaiken kaikkiaan sahatavaran tulevaisuus näyttää hyvältä ja kasvava ympäristötietoisuus tukee tätä erinomaista tuotetta.”

UPM:n sahateollisuuden päämarkkina-alueita ovat manner-Eurooppa, Britannia sekä Aasiassa lähinnä Kiina ja Japani.

Yhdysvaltoihin UPM ei sahatavaraa ole myynyt tänäkään vuonna, vaikka siellä on maksettu ennätyshintoja. Yksi syy siihen on, että UPM luopui jo 2012 sahatavaran jatkojalostuksesta ja Yhdysvaltoihin myytävän tavaran edellytetään olevan ainakin kevyesti höylättyä.

Suomen sahateollisuuden takamatkalle jäämisestä ja uusista investoinneista kirjoittaa Talouselämä.

“Suomen sahateollisuudessa on käynnissä investointibuumi, jonka kaltaista ei ole nähty koko 2000-luvulla. Sahoille tuleva uusi teknologia, kuten konenäkö, mahdollistaa aiempaa korkeamman automaatioasteen ja siten korkeamman tuottavuuden.”

3 tykkäystä

En olisi yllättynyt jos UPMn tehtaat seisoisivat tulevana talvena vähän pidempään.

8 tykkäystä

En olisi yllättynyt jos Paperiliitto puhuisi paskaa.

UPM on kertonut, että tarjous on ollut ok ja pidän selvänä, että tässä tilanteessa UPM ei lähde tekemään radikaaleja muutoksia toimintaan. Nyt on käynnissä periaatekeskustelu, jolla pedataan tulevien vuosikymmenien järjestelmää ja sitä ei uhrata lyhytnäköisellä lypsyllä.
“UPM:n mukaan yhtiön tarjoamat edut ovat selvästi yli sen, mitä työehtosopimuksessa sanotaan.”

Voisin itseasiassa lyödä rahavetoja, että ansioita ei tulla leikkaamaan tässä markkinatilanteessa millään kolmasosalla tai muulla älyttömällä ja todennäköisesti ei kokonaisuudessaan ollenkaan. Yksittäiset lisät ovat eri juttu.

4 tykkäystä

Minusta siitä ei ole jäänyt mitään epäselvää, että UPM nimenomaan pyrkii tekemään radikaaleja muutoksia ja ne eivät todellakaan ole työntekijöiden kannalta positiivisia muutoksia.

Linkittämästäsi jutusta käy ilmi, että työläisiä yritetään saada paskemman TES:n piiriin. Silloin ei paljoa lämmitä, että leikkausten jälkeen palkat on ovat “selvästi korkeammat” mitä tulevassa TES:ssa.

Ihan saman tyyppistä toimintaa on nähty Postilla ynnä muilla. Yritetään polkea palkat suohon sillä periaatteella, että työt eivät yhtäkkiä kuulukaan paremman TES:n piiriin.

Ps. Luulin, että ollaan kahvihuoneessa. Tämän voi siirtää sinne.

5 tykkäystä

Oisko suuri pelko, että Paperiliiton työntekijöiden ansiot tippuvat kolmasosan. Siis liiton työntekijöiden, ei UPM’n työntekijöiden, mikäli paikkallissopiminen katsotaan hyödylliseksi ja kannattavaksi myös UPM’n työntekijöiden keskuudessa.

Ymmärrän hyvin Paperiliiton vastutuksen, koska sen suora valta vähenee.

2 tykkäystä

Joo kyllähän työntekijöillä on mahdollisuus neuvotella työehtosopimus työntekijäyhdistyksenä. Niillä on varmaan omat ammattiosastot jo valmiina.

Olet oikeassa ja väärässä lewisville

  1. Itse neuvottelut eivät ole edes alkaneet kun molemmilla osapuolilla on tietyt reunaehdot joita osapuolet eivät ole hyväksyneet. Joten kukaan ei tässä vaiheessa vielä tiedä upm:n vaatimuksia.

  2. Itse olin tänään kyseisen firman tiedotustilaisuudessa ja siellä tuli hyvin ilmi tuo mistä koko uutinen sai alkunsa. Eli JOS UUTTA TESSIÄ ei ole niin mennään työlainsäädännön mukaan ja muilla muutoksilla. Ja tämän vaikutus vuosituloihin olisi tuo mainittu noin 30% jos koko vuosi työskennellään ilman tessiä.

  3. Ja mitä mahdolliseen lakkoon tulee niin luultavasti työntekijät eivät upm saneluun suostu niin lakko/työsulku on edessä.

4.Loppujen lopuksi sopu syntyy kun molemmat joustavat. Työntekijät menettävät jonkin verran palkkaa työselkkauksessa, mutta saavat suunnilleen samat työehdot kuin ennenkin. Upm menettää kymmeniä/satoja miljoonia tuloja ja joitakin asiakkaita muille metsä firmoille, koska muille sopimus syntyy ennen vuoden vaihdetta.

7 tykkäystä

Tänään oli tehtaalla asiasta keskustelua. Kyllä upm laittaa pelin uusiksi. Nyt poistavat vuorotyöläisiltä v-päivät eli palkka ei laske mutta työvuorokaudet lisääntyvät. ( Pesonen puhunut jo pitkään)
Se on bio/energia yhtiö nykyään ja suomesta sulkevat markkinoiden mukaan kaikki paperitehtaansa ajallaan enkä usko että seuraavan tehtaan sulkemista saadaan kauan odottaa. Tällä hetkellä suomen pelastus on se että euroopassa raaka-aine ( keräyspaperi) on loppu koronan takia ja koneet seisoo.
Ennenkin on nähty kovaa peliä yhtiöltä, oliko Voikkaalla ??? kun työntekijät antoivat lomarahansa jotta tehdas säästyisi, alta vuosi ja tehdas kiinni.
Asun tehdas paikkakunnalla ja työskentelen ns. kilpailijalla, ovi käy meille ja umpilta ne osaajat tulee, sieltä lähtee nyt porukkaa pois muualle töihin.

Mutta upm osakkeen omistajana näin tämän asian pitääkin mennä, yhtiössä tehdään iso rakenne muutos joka kantaa tulevaisuuteen.

Metsä on tehnyt strategisen valintansa investoinneilla…

Mielenkiinnolla odotan mitä stora tekee…

11 tykkäystä

Kannattaisi kaikkien palkansaajien herätä tähän, mitä UPM nyt yrittää vielä isommalla kädellä kun mitä v.2005. Todellisuudessa kaikki mitä olivat vailla v.2005 myös toteutui seuraavina vuosina ja tämä on vain jatkoa sille.

Jos saavat merkittävässä vientiteollisuudessa työntekijöiden JA TOIMIHENKILÖIDEN työehtoja heikennettyä, niin sama on edessä kaikille muille palkansaajille alasta riippumatta siivoojista diplomi-insinöörehin, voi pieni viive olla mutta näin tapahtuu, tästä voitte olla varmoja.

Mielenkiintoista nähdä, turvautuuko Hollmen vielä saunalisään mediapelissä? Todennäköisesti näin, vaikka monella muulla alalla lauantai työskentelystä maksetaan enemmän. Provosoiva nimi vaan uppoaa kansaan.

6 tykkäystä

Upm koitti jo viime neuvottelukierroksella saada nyt ajamiaan läpi mutta muut yhtiöt ilmoittivat etteivät ole mukana koska heillä ei ole tarvetta toimille. Siksi upm irtautui nyt tes sopimuksesta ja pudotti paperiliiton pois pelistä. Samalla putosi pois lakkokortti koska ei koske koko alaa. Nyt se pystyy käytännössä sanelemaan tulevat ehdot ihan kuten haluaa koska työntekijä ei vaan voi olla palkatta kotona määräänsä enempää. Mutta en usko mahdottomiin, voittoa tekevä yhtiö kumminkin. Menee tehdaskohtaiseksi ja yksikkökohtaiseksi. Mikä tuottaa osakkeen omistajalle fyrkkaa, siellä paremmat edut.
Eikä umpin tavoite ole lakkoilu koska sellutehtaat tuottaa nyt rahhoo ja myllyt pidettävä käynnissä.

3 tykkäystä

Erikoinen veto UPM:ltä oli ilmoittaa, ellei neuvotella heidän haluamalla tavalla, sopimuksettomaan tilaan, tosin ilman vanhaa TES:siä.
-05 alkaen UPM ollut kovin heikentäjä, vaikka työntekijöiden palkkauksessa, palkitsemisessa ja koulutuksessa ollut alan keskiarvon yläpuolella.
Alkaako historian hyvät edut kääntyä toisinpäin, yhtyneiden (myöh. köyhtyneiden) toimintatavat unohdettu.
Ehnrootin suku ei enää taida pitää työntekijöiden puolia.
Pesonen haluaa ehkä nimensä kaiverrettua kuten Walden historiaan, AY-liiton heikentäjänä.
UPM tulee sulkemaan paperikoneita, varmasti, kun ei investoida, ei ole jatkuvuutta.

1 tykkäys

Mun mielestä UPM’n ajatus eri toimintojen erilaisista TES-sopimuksista on hyvinkin järkevä ja perusteltu. Mikäli kaikilla toimialoilla on sama sopimus, niin se aiheuttaa ehkä jonkin sektorin työntekijöille lyhytaikaista etua, mutta johtaa pidemmällä aikavälillä työpaikkojen katoamisen. Mun mielestä on aika outoa, että esimerkiksi energiassa, veneriteollisuudessa ja paperiteollisuudessa olisi toimittava samoin ehdoin. Kun sopimuksissa voidaan ottaa huomioon paitsi nykytilanne ja tulevaisuudennäkymät, niin se mahdollistaa jatkuvuuden. Ei työnantajan etu ole ajaa ammattitaitoista ja erikoisosaamista omavaa henkilökuntaa ulos lafkasta, vaan pitää huoli kilpailukyvystä.

16 tykkäystä

Siis mekaanin, eli vaneri- ja sahateollisuus on jo erillisenä työehtosopimuksena, joka kuuluu teknologiateollisuuden tessin pariin.
Vaneritehtaat eikä sahat ole koskaan pyörineet juhlapyhinä, eikä pyöri vaikka pelkästään sunnuntai korvauksella saisi ajaa.
Nyt on siis kyse siitä, että UPM haluaisi Sellunteon, voimalaitosten, paperinteon ja uuden biofuelin erillisinä sopimuksina, ehkä myös kunnossapidon. Jonka esim stora perusti eforan ja muutama uusi tehdas ulkoistanut, nyt tajuttu ettei kaikkea voi 24/7 käynninylläpidon takia ulkoistaa, mutta työehdot pitäisi saada sellaisiksi, että, jos jouluna tai juhannuksena tarvitaan, olisi tultava.
Omalla työpaikalla oli kunnossapito -90 luvulla 2/7 ja yövuoropäivystyksenä, pakollinen ilman korvausta.
Nämä tehdasintegraatit ovat isoja komplekseja, joissa ihmiset ovat eri tehtävissä, jos kaikilla eri sopimus, saattaa olla, että heikointa alettaisiin käyttää aina tulevissa maksimina. Esim kaukaan voimalitos on puoliksi kaupungin energia yksikön omistava, tosin UPM maksoi laitoksen, ja vastaa kunnossapidosta yms kuluista. Ainoastaan aikoinaan, yrittivät saada työntekijät kaupungin palvelukseen, ja sitten olisivat vuokranneet, Pesonen taisi tuolloin olla juuri siirtynyt Kaukaan johdosta UPM toimariksi.

Entinen HR päällikkö kerran sanoi, että portti pyörii molempiin suuntiin, ellei tarjottu työ kelpaa tarjotulla palkalla, näin on UPM eri paikoissa käynyt, kysymys kuuluukin, että miksi, jos kerran edut ja palkat ovat niin suuret, että on kaatamassa metsäjätin?

1 tykkäys

Tein @Antti_Viljakainen tuoreesta Inderes-analyysistä 2 johtopäätöstä: Antti teki erinomaista työtä, mutta suomalaisen metsäteollisuuden omistajien, minä mukaan lukien, on syytä olla huolissaan.

Kun tutkimuspanostusten yleiseksi tavoitteeksi on asetettu vähintään 3 % BKT:sta ja joillain firmoilla luku liikevaihdosta on kaksinumeroinen, niin UPM ja Metsä Board lyövät pöytään 0 pilkku jotain luvut😳 Stora-Ensolla sentään päälle prosentin, vaikka jopa Kiinan firmoilla 3 % tienoilla.

Etenkin kun koko metsäala, rakentaminen, uudet biopohjaiset tuotteet jne. ovat huimassa kehityksessä ja tulevia markkinaosuuksia jaetaan nimenomaan kehityspanostuksissa syntyvien ideoiden ja tuotteiden perusteella.

Eli nyt ruusukimppu Stora-Ensolle ja isot risukasat UPM:ään ja Metsään. Vai olenko väärässä?

Ps. alkaa myös avautumaan, miksi Spinnova tekee yhteistyönsä brasilialaisen eikä suomalaisten metsäfirmojen kanssa?

4 tykkäystä

Tämä poimittu UPM:n 2020 vuosikertomuksesta (sivu 32):

Lähde: https://www.upm.com/siteassets/asset/investors/2020/upm-vuosikertomus-2020.pdf

3 tykkäystä