Honkarakenne Oyj

Ei aikataulussa ja rakentamisen periaatteita noudattaen on edetty (kahdesti tehty on vasta puoliksi valmis).

4 tykkäystä

Maksumuurin takana, joten laitetaan jotain poimintoja:

  • Raaka-ainemarkkinalla poikkeukselliset ajat → Saatavuushaasteita ja kovia hinnannousuja.

  • Alitarjontaa sekä puuraaka-aineissa että yleisesti muissa rakennusmateriaaleissa → ongelmia tuotannossa ja myöhästyttänyt toimituksia.

  • Liikevaihdon kasvu Suomessa ja Venäjällä näkyivät tuloskehityksessä ja kannattavuudessa.

  • Viennin osalta tilauskanta oli kesäkuussa merkittävästi suurempi kuin vuotta aikaisemmin.

  • Hirsi rakennusmateriaalina kiinnostaa enemmissä määrin vapaa-ajankohteiden ja omakotitalojen lisäksi hoiva-, päiväkoti- ja koulurakentamisessa kuin myös suuremmissa asunto- ja aluerakentamiskohteissa.

  • Ei analyytikkoseurantaa → Ei tavoitehintoja → Sijoittajan näkökulmasta haaste.

  • Arvostuskertoimet matalat: P/E12,6. EV/EBIT 9,4.
    Helsingin pörssissä keskimääräinen P/E 23,1 ja EV/EBIT 19,9

  • Lopussa käydään läpi täälläkin peratut Saarelaisen kaupat

7 tykkäystä

Olen ostellut tätä lisää. Oman sijoitusstrategian boksit tämä yhtiö tikkaa Helsingin pörssissä poikkeuksellisen hyvin.

Tässä pari perustetta:

1 Houkuttelevat arvostuskertoimet

2 Puurakentamista halutaan edistää Suomessa ja EUssa tulevina vuosina

3 Yhtiö ei kiinnosta laajoja massoja
Mielestäni on myös hyvä asia ettei ole analyytikkoseurantaa vielä, koska se on toistaiseksi pitänyt osakkeen hinnan alhaisena (arvostuskertoimet). Kovin montaa ei vielä kiinnosta tämä yhtiö.

-Mitäs mieltä muut olette?

6 tykkäystä

Tässä vielä tänään kerättynä samat tunnusluvut keksimistäni suomalaisista verrokkiyhtiöistä:

YIT
P/E (21e) 13.1
EV/EBIT (21e) 12.7

Lehto Group
P/E (21e) 82.3
EV/EBIT (21e) 26.5

SRV
P/E (21e) 30.4
EV/EBIT (21e) 18.1

Toivo Group
P/E (21e) 13.5
EV/EBIT (21e) 12.6

2 tykkäystä

Omistan tällä hetkellä 2 700 lappua. Pottia olen kasvattanut lisäilemällä muutaman kerran vuodessa. Näin myös aion jatkaa.

Allekirjoitan kaikki mainitsemasi arvoajurit.
Puurakentamista tukee lisäksi terveellinen sisäilma. Ehkäpä myös syntyvyyden nousu → lisää lapsiperheitä → pientalojen kysyntä. En tiedä, kunhan mutuilen, saa haastaa.

Kysyntää on myös varmasti lisännyt Korona ja siihen liittyvät Nurmijärvi-ilmiö 2.0 sekä mökkibuumi. Kuinka ohimeneviä nämä ovat jää nähtäväksi. Kaunpungistuminen on kiistaton megatrendi. Ja käsitteenähän se tarkoittaa ilmiötä, jossa kaupungeissa asuvan väestön osuus kokonaisväestöstä kasvaa (kirj. huom. copy-paste Wikipedista). Määritelmän tasolla se ei sulje pois pientalojen rakentamista esim, Espooseen, Vantaalle, Nokialle tai Naantaliin. Tätähän ollaan nähty mm. USA:ssa, että toimeentulevat lapsiperheet ja pariskunnatkin asuvat kaupungin keskustan ulkopuolella pientaloissa.

Riskeinä näen tässä raaka-aineen saatavuuden lisäksi työvoiman saatavuuden kuten aikaisemmissa viesteissä jo nostettiin esille. Tätä kautta voi mahdollisesti tulla vielä projekteista myöhästymissakkoja yms. jälkipuintia ja kuluja.

7 tykkäystä

Nostetaan tännekin hyvä katsaus sahatavarasta. Poimittu Sellulove -ketjusta https://keskustelut.inderes.fi/t/sellulove-eli-stora-upm-metsa-jne

1 tykkäys

Uulaa!!! :star_struck: Honkarakenne Inderesin seurantaan! Laaja rapsa ilmoilla! Miten hienoa!

33 tykkäystä

Mukava että Inderes on sitä mieltä että tässä on potentiaalia!
Mielenkiintoinen raportti.

Heti alkuun kiperä kysymys alalyytikolle @Matias_Arola:
Raportissa jäi mietityttämään “Puutavarahinnan kehitys” -taulukko, Nasdaqilta peräisin oleva “Nasdaq Lumber (LBS), $”.

Tässä ketjussa on ylempänä keskusteltu siitä mikä olisi oikea tapa seurata Suomesta sahatavaramateriaalit hankkivan yrityksen materiaalihintoja.Tuo taulukko ilmeisesti heijastelee lähinnä Yhdysvaltojen hintoja? -Onko tähän kommenttia?

4 tykkäystä

24 tykkäystä

Tätä seurannan aloitusta odotin ja toivoin. Itse raportissa oma huomio kiinnittyi tulosvaroituksen mahdollisuuteen ja toisaalta pidemmän aikavälin potentiaaliin mm. kasvavan osingon ennusteilla. Yhtiötä aiemmin omistaneena ja mielenkiinnolla sitä seuranneena vähän sellainen fiilis että ostohousut otetaan ehkä kaapista, mutta liian aikaista sanoa vedänkö niitä jalkaan. Tänään varmasti moni näin tekee. Seurannan aloitus osakkeen omistajille ei ainakaan huono juttu👍

4 tykkäystä

Voi kylläpä on mahtavaa että tutkan alla liitänyt Honkarakenne pääsi laadukkaaseen seurantaan!
:+1:

Nykymarkkinaan tosi alhaiset arvostuskertoimet tällä kurssilla (ennen 22.9. pörssin aukeamista).

Ostin osariveivausta ajatellen tätä mutta en malttanutkaan myydä koska näin tässä pitemmän välin tarinaa.

Tästähän on tulossa Inderesinkin ennusteiden perusteella oikein kiva osinkolappukin.

5 tykkäystä

Moi @Vesa

Tuo LBS heijastelee tosiaan jenkkien hintakehitystä. Euroopan osalta en ole hyvää dataa ole onnistunut löytämään. Luonnonvarakeskuksen sivuilta löytyy tilastoa sahatavaran vienti- ja tuontihintojen kehityksestä ja näistä voi jonkinlaista indikaatiota yrittää hakea. Tuo data tuppaa vain olemaan jälkijättöistä ja viimeisimmät tilastot ovat tällä hetkellä kesäkuulta.

Yleisenä huomiona voisin todeta, että markkina- ja uutiskommenttien perusteella sahatavaran hintataso on Euroopassa edelleen koholla ja Yhdysvalloissa nähty lasku heijastunee tänne vasta viiveellä. Käytännössä hintataso tulee normalisoitumaan täällä, kun 1) kysyntäympäristö rauhoittuu, 2) tuotantoa ajetaan täällä ylös ja/tai 3) Yhdysvaltoihin suunnattua vientiä alkaa jäämään yhä enenevissä määrin tänne.

10 tykkäystä

Onko tulossa videoesittelyä yhtiöstä? Olisi mukava saada myös toimari lauteille!

1 tykkäys

Inderes antaa ensimmäisen raporttinsa ja heti kurssi +16% .Hui hai tätä tuulipukujen suhinaa… :slight_smile:
Mielenkiintoista seurata, loppuuko jatkossa tällä palstalla negatiivinen kommentointi Honkarakenteen toimarin ihmeen hyvin kohdalleen osuneista omista myynneistä… (kts.keskustelu vaikka 15.-16.3)

Toki kurssi laski markkinan mukana voimakkaasti yli 7 eurosta 6 euroon reilu viikossa.

Nyt korjaus takaisin “oikeampaan” arvoon tuli Inderesin mukana tosi nopeasti.

4 tykkäystä
8 tykkäystä

Harvialla on jo puisia ulkosaunapaketteja sekä omasta että tytäryhtiön takaa ja henk. koht. en tykkäisi jos lähdettäisiin taloihin ja vapaa-ajan asuntoihin rönsyilemään. Näin Harvian osakkeenomistajan näkökulmasta.

Edit: typo.

7 tykkäystä

Aloitetaas kehuilla, @Matias_Arola erinomainen seurannanaloitusraportti.

Pari kysymystä:

Karstulan tehtaan investointiohjelma rupeaa olemaan loppusuoralla, ja raportin mukaan merkittäviä investointeja ei ole näkyvissä lähivuosille tuon jälkeen. Mihin liikevaihtotasoon kapasiteetti riittäisi ilman merkittäviä lisäinvestointeja?

Kasvun ylläpitämiseksi viennin pitäisi lähteä vetämään paremmin, jopa Pohjois-Amerikkaan asti. Mikä on piskuisen Hongan hirsitaloissa sellaista että amerikasta asti niitä haluttaisiin ostaa? Siellä on paljon omaa sahatavaraksi kelpaavaa metsää, kai siellä paikallisia hirsitalovalmistajiakin luulisi olevan niin miten realistisena näet laajentumismahdollisuudet viennin osalta sinne?

8 tykkäystä

Moi @Emilio,

Kiitos kehuista ja kysymyksistä!

Käsitykseni mukaan nykyisellä kapasiteetilla pitäisi olla mahdollisuuksia päästä karkeasti noin 90-100 MEUR:n liikevaihtokuormaan eli ei kasvun tosiaan kapasiteetista pitäisi jäädä kiinni. Jotain ylläpito-/korvausinvestointeja tämä toki vaatii, mutta ei ymmärtääkseeni mitään suurempaa capexia.

Tuon Pohjois-Amerikan nostin raportissa esiin vain esimerkkinä markkinasta, joka puhtaasti kokonsa puolesta voisi nykyisten vientimarkkinoiden ohella tarjota kasvupotentiaalia. Ei tuolla markkinalla menestyminen mitään helppoa tulisi olemaan ja kilpailua on paljon – pelkästään Yhdysvalloissa paikallisia hirsitalorakentajia on erään hiljattain lukemani raportin perusteella yli 300 kappaletta. Honkarakennehan yritti 2000-luvun alkupuolella saada tuolla markkinalla vahvempaa jalansijaa, eikä homma silloin lähtenyt rokkaamaan. Varmaan ne peruspalikat tuolla menestymiseen ovat samoja kuin monessa muussakin kuluttajaliiketoiminnassa: vahva bränditunnettuus (markkinointipanostukset) sekä hyvin toimiva myynti ja jakelu. Yksi mahdollinen vaihtoehtohan periaatteessa olisi, että Honkarakenne ostaisi tuolta markkinalta jonkin paikallisen valmistajan toisi sitten omat tuotteet tämän portfolioon (case Harvia-AHS). Tähän en kuitenkaan ehkä jaksa uskoa, sillä M&A ei käsitykseni mukaan ole yhtiöllä pääoman allokoinnissa prioriteettilistan kärkipäässä.

Mielestäni pidemmän aikavälin kannalta keskeistä on, että vienti saadaan ylipäätänsä nykyisillä markkina-alueilla takaisin kannattavan kasvun uralle, sillä täällä Suomessa tuo markkina käy ennen pitkää auttamatta pieneksi. Taisin raportissakin kirjoittaa, että tuo vienti on ollut koko kotimaiselle hirsitaloteollisuudelle pitkään melkoinen kivi kengässä ja tuossa viennissä onnistuminen on ilman muuta yksi keskeisistä pidemmän aikavälin riskitekijöistä.

image

13 tykkäystä

Alalla kovaa kasvua


!

5 tykkäystä