KH Group - Sievi Capital muutosmatkalla

Juurikin tätä olisin halunnut johdolta kysyttävän. Pakko kai tämän ajatuksen on viimeistään nyt täytynyt esiin nousta myös KH-Groupin hallituksen/johdon pöydällä, sen verran monta KTM:ää ja DI:tä tuolakin varmasti pyörii.

Järjestelyistä aiheutuvia kuluja en osaa kovin tarkkaan arvioida mutta jos homman hoitaa tehokkaasti ja rönsyilemättä niin eiköhän se ole halvempaa kuin rahoituskriisiin ajautuminen nykymenon jatkuessa. Optio Indoorin tulevasta vuolaasta kassavirrasta säilyy kuitenkin nykyisen KH:n omistajilla, sillä pörssistä Indoor kyllä ostetaan jos sen arvo sielä on negatiivinen ja yhtiö pumppaa kassavirtaa niin ettei tilille mahdu.

1 tykkäys

Muisti palailee pätkittäin. Puoli tusinaa niistä tunnuslukuineen on esitelty yllä mainitussa Inderesin laajassa raportissa sivulla 35. Ovat kokoluokkaa 0,5 - 1,3 miljardia, kun taas meidän Indoor on kokoluokkaa vähän yli 0,1 miljardia eli sopiva suupala.

Miksi juuri Suomi on se alue, jonne nuo yhtiöt haluaisivat laajentua Indoorin kautta? Joillain aikaisemmilla omistajilla toki on ollut ajatus, että Askon/Sotkan kautta voi laajentua muihin maihin ja mm. Venäjälle, mutta nyt lähtökohta olisi varmasti jotain muuta.

No, aika näyttää. Itse ajattelen, että Suomessa on näin pieneksi maaksi melko aggressiivinen kilpailu huonekalukaupan saralla ja se ei välttämättä houkuttele uusia suuria kansainvälisiä toimijoita tänne suurilla panostuksilla. Semminkin, kun maassa ei ole mitään kestäviä kasvun ajureita olemassa.

Jos joku kansainvälinen toimija kuitenkin haluaisi astua Suomeen Indoorin kautta, epäilen että noinkohan kauppahinta olisi kovinkaan kummoinen.

4 tykkäystä

Eikö se Preaton toinen omistus Boreo voisi Indoorin ostaa itselleen halvalla kun bisneshän on heidän pelikirjansa mukaista normaalissa suhdanteessa eli vaatii vähän käyttöpääomaa ja kassavirta vahva? Harmi vaan, että Boreokin suhdanteen kourissa. Muutenkaan en kyllä kovin vakavissani tätä ehdottele kun oli se Boreolle taas ihan uusi toimiala :slight_smile:

1 tykkäys

Kuten tuossa lopussa kirjoitin:

Tuo minun pelisilmä liittyi siis vähemmistöomistajien osuuden oston ajoitukseen, eikä arvostukseen, joka ilmeisesti on jo lyöty lukkoon vuonna -21.
Voihan se olla, että päivämäärätkin on jo alustavasti sovittu aikanaan, mutta jos ei ollut, niin miksei voitu odottaa vuoden loppuun? Nyt kaikki p***a lentää tuulettimeen samaan aikaan. (Toimialoista 3/4 kohtaa vaikeaa vastatuulta, ylihintainen vähemmistöosuuden lunastus kalliilla velkarahalla, 0,5m€ lisäsijoitus NRG:hen, yltiöoptimistisen ohjeistuksen kumoaminen ja Q1 jäljiltä näyttää siltä, että ei päästä edes liikevaihto-ohjeistukseen, erittäin velkainen tase, annin uhka…)

Tosin voihan se olla, että loppuvuodesta ollaan vielä syvemmällä suossa. :sweat_smile:

3 tykkäystä

Maksumuurin takana

  • Hintoja alennettu
  • tilaavat isompia määriä tuotteita kerralla
  • robottien hyödyntämistä
  • tekoäly mainittu suunnitteluapuun
  • kysyntä kasvanut jokapäiväisissä arkituotteissa
12 tykkäystä

Moikka JHeiskanen! Kyllä opintovapaa on tehnyt myös itelle hyvää ja ladannut akkuja!

Muistutan kaikille, että Thomas seuraa meillä nykyisin yhtiötä ja hän tosiaan paremmin kartalla viimeisen kolmen kvartaalin tapahtumista ja vastaa yhtiön ennustamisesta ja näkemyksistä. Luotan häneen :blush:

Voin silti heittää muutamia omia ajatuksia Indoorista ja vapaata spekulaatiota, kun nyt omistajan roolissa pohtinut isoa kuvaa. Indoor nakutti 2016-2019 aika tasaisesti noin 10 MEUR liikevoittoa/v (IFRS 16 luvuilla). Sitten pandemiapiikissä tehtiin 2020-2021 noin 15 MEUR, kun etenkin hinnoitteluympäristö helpotti. Markkinahan ei mitenkään älyttömästi kasvanut näinä vuosina. Kesällä 2020 Indoor kertoi, että tavoite on tuplata liikevoitto vuoteen 2025 mennessä ja aloitettiin tämä ERP-projekti. https://khgroup.com/wp-content/uploads/2023/06/Indoor-Group_esitys-25.8-1.pdf. Jo ennen pandemiaa Indoor nakutti vahvaa rahavirtaa omistajilleen.

Ei mennyt kuitenkaan ihan suunnitelmien mukaan, kun markkinan myötätuuli vaihtui voimakkaaksi vastaiseksi. Vuosina 2022-23 tehty vain lievästi positiivista liikevoittoa ja rahoituskulujen myötä miinusta alimmalla rivillä, mutta jos huomioi ERP-projektin kulut (käsitellään kuluna vaikka enemmän investointi tulevaan) niin pysytty alimmalla rivillä näistä oikaistuna suunnilleen nollilla.

23’Q4 näytti hyvältä Indoorin osalta, kun vihdoin Veijalaisen johdolla saatiin otettua markkinaosuutta ja tulos oli paranemaan päin. Lainatkin uusittiin erääntymään vasta 2026.Nyt sitten 3kk myöhemmin kuitenkin tuo 2024 operatiivinen Q1 suoritus oli niin heikko, että saanut pohtimaan, että mennäänkö tosiaan vielä syvemmälle ja koko vuoden osalta selvästi tappiolle, jolloin yhtiötä pitää alkaa pääomittamaan lisää, että selvitään vaikeista ajoista vai oliko tuo vain yksittäinen kvartaali (tulos on heilunut kvartaalien välillä viime aikoina).

Ajattelen edelleen että tulevaisuuden kassavirrat ovat selvästi positiiviset Indoorissa, eikä yhtiötä siten kannata antaa päästää kaatumaan, mutta toisaalta retailiä seurattuani niin kilpailuedut voivat alkaa murentua nopeastikin, joten tässä tilanteessa pitää johdon osata tunnistaa, mistä on kyse.

Jos pääomittamiseen jouduttaisiin niin selvästi älyttömin ratkaisu (etenkin jos suunnattu anti) olisi tehdä se KH groupin osakeannin kautta, kun kurssi on näin matalalla (33 MEUR). Miettikää hetki tilannetta, että teillä olisi 4 yhtiötä omassa sijoitussalkussa, joista kolme pärjää ihan hyvin ja yksi tarvitsee lisää rahaa. Niin myisitte esim. 20 % koko salkusta selvästi alle oman käsityksenne kolmen muun yhtiön arvosta, jotta voisitte laittaa lisää rahaa tähän yhteen, joka on vaikeuksissa. Tämähän olisi tietyssä mielessä jo strategian vastaistakin, kun tarkoitus on omistaa KH koneita ja irtautua muista.

Jos katsoo yhtiön omia arvioita omistusten arvosta (vuosi sitten, jolloin vielä päivitettiin) niin en usko että tähän voitaisiin mitenkään turvautua nykykursseilla.

Tuo Pohjolan Ekan heittämä malli voisi olla hyvä ratkaisu, että Indoor listattaisiin omaksi yhtiöksi ja samassa yhteydessä voisi kätevästi tehdä pienen osakeannin omistajille (KH groupin omistajille ja muille Indoorin omistajille), jolla kerättäisiin vähän tappiopuskuria. Toki sen pörssikurssi olisi nykytilanteessa aika matalana johtuen isosta epävarmuudesta. Mutta jossain kohtaa osingonmaksukyky palautunee, kunhan markkina taas lähtee elpymään.

Myös muita parempia vaihtoehtoja (kuin KH groupin anti nykykurssilla) on esim. ottaa hieman lisää velkaa emolle tai nostaa KH Koneiden vahvasta taseesta vähän osinkoa, jolloin toki kasvuun ei voi panostaa samalla tavalla. Antia parempi vaihtoehto olisi myydä myös HTJ tai NRG hieman alihintaan, vaikka ei tietysti optimaalisia ratkaisuja nekään.

Tässä vähän pohdintaa toivottavasti tästä oli jollekin apua. Enempää en täällä foorumilla lupaa nyt kesällä viettää aikaa. Hyvää kesää!

101 tykkäystä

Ollin näkemyksiä lukiessani tulee mieleen lisäksi yksi variaatio. Indoorin listaamisen yhteydessä sen tasetta voisi vahvistaa Indoorin suunnatulla annilla yhdelle-muutamalle uudelle omistajalle. Näin vältettäisiin KH Groupin (jäljellä olisi kolme yhtiötä) osakekantaan kohdistuva diluutio ja kuitenkin vahvistettaisiin Indoorin tasetta hieman. Spinoffin yhteydessä ei tarvitsisi käydä siten edes KH Groupin pienomistajien taskulla. Indoorin haastavassa tilanteessa lienee merkityksetöntä, että jaettaisiinko KH Groupin omistajille irrottamisen yhteydessä 58% vai esim. dilutoitunut 40% Indoorin arvosta. Olettaisin, että KHGroupin pörssikurssi nousisi voimakkaasti tällaisen uutisen yhteydessä, koska epävarmuus osakeannin ja taseen ympärillä haihtuisi saman tien ja omistuksen arvo KH Groupissa peittoaisi dilutoituneen Indoorin osuuden helpostikin.

Muutaman yön yli nukuttuani mieli hieman rauhoittunut KH:n ympärillä. Täälläkin esitettyjä vaihtoehtoja Indoorin suhteen siis on olemassa. Nyt “vain” pitäisi saada epävarmuus pois sen suhteen, että johto on tilanteen tasalla ja sillä on kykyä tehdä järkeviä päätöksiä.

22 tykkäystä

Kuinka suurena esteenä tälle on konsernihallinnon haluttomuus lopettaa omat työpaikkansa? Jotenkin tuntuu että kaikissa näissä ”aliarvostetuissa” sijoitusyhtiöissä todellinen este järkevillekin toimenpiteille silloin kun se merkittävästi pienentää yhtiötä on se, että on aina mukavampi lykätä oman työpaikan vaarantamista kuin tehdä puhtaasti omistajien näkökulmasta järkevä toimenpide.

KH:n osalta askel on joo henkisesti jo otettu, mutta näyttää kuitenkin siltä että neutraalille pilkkomiselle on joku lasikatto esteenä jonka verukkeena käytetään sitä että ”markkina ei mahdollista irtautumista”.

Kyllä sen irtautumisen voi sitten onnistuneesti tehdä sen jakautumisen jälkeenkin kun markkina paranee. Pitkittynyt outo välitila kuitenkin tuhoaa arvoa ja lisää koko konsernia koskevia riskejä.

4 tykkäystä

Tässä vielä videolla pohdiskelua takinkäännöstä.

-44 % rivi omassakin salkussa ei estä muutamia röhönauruja. :smiley:

47 tykkäystä

Hyvää keskustelua ollut täällä foorumilla! Alla hieman omia koottuja näkemyksiä / vastauksia.

Oli kyllä yllättävä tulospäivä ja se johtikin takinkääntöön, jota en aiemmin olisi osannut odottaa – tulosvaroituksesta huolimatta. Olin ajatellut sijoituscasea niin, että yhtiön tuloskunto on väliaikaisesti paineessa, mutta sijoittaja voi turvallisesti istua kyydissä ja odottaa arvon purkautumista. Tämä riittäisi hyvään, tai jopa houkuttelevaan tuotto-odotukseen.

Nyt case muuttui silmissäni entistä huterammaksi, kun Indoor löi pöytään todella heikot luvut ja joutuu jatkuvasti kutistamaan liiketoimintaansa, HTJ kärsii suurempien toimijoiden aktivoitumisesta pienemmissä projekteissa eikä KH-Koneidenkaan tuloskunto enää vaikuta niin kestävältä kuin olin odottanut. Samalla kun tuloskunnot heikkenevät, vähemmistöt, joilla näkyvyyttä KH-Koneiden kehitykseen ja joiden myyntihinta voi olla sidottuna toteutuneeseen tulokseen / käyttökatteeseen (?) hyödyntävät myyntioptionsa, mikä pakottaa emoyhtiötä venyttämään tasetta.

Upside potentiaalin vedoten positiivisenkin näkemyksen olisi mielestäni edelleen hyvin kyennyt perustelemaan (ja upside potentiaalia löytyy kiistatta), mutta heikko Q1 laski omissa silmissä casen houkuttelevuutta. Osakeanalyytikon työssä on hankalaa, ettei voi Buffettin termein odottaa helppoa pallo lyötäväksi, vaan seuraamissasi yhtiöissä joudut lyömään jokaista palloa. Q4 jälkeen tämä vaikutti pallolta, jota voisin itsekin sijoittajana lyödä, mutta ohjeistussekoilun jälkeen mietityttää, mille pohjalle kuluvan vuoden budjetit on laadittu ja miten tulevaa on esim. rahoittajille viestitty.

KH Group voi lähivuosina vapauttaa tuntuva määrä pääomaa, jonka tehokas allokointi on casen ytimessä. Itse uskon KH-Koneiden kykyyn allokoida pääomia tehokkaasti, mutta KH Groupin näkökulmasta tuntuu, että emo kanavoi rahaa (jossain määrin pakon edestä) väärään suuntaan (Indoor ja NRG). Nykyisellä trackilla on vaikea arvioida johdon osaamista pääoman allokoinnista, mutta jos euro onkin johdon hyppysissä 80 sentin arvioinen, rajoittuu casen nousuvara ikävästi.

Muistat Indoorin osalta aivan oikein, eli alkuvuosi on yhtiöllä heikko rahavirran kannalta, ja H2 vahva. Siinä mielessä Q1:n rahavirta maalaa todellisuutta heikompaa kuvaa, mutta eiliset luvut olivat kyllä karua luettavaa.

Tämä on kieltämättä lohdullista, että HTJ:n pitäisi olla suht likvidi assetti, vaikka yritysostomarkkina onkin heikko. Se sitten eri asia millaisen hintalapun yhtiöstä saa, jos joutuu vauhdittamaan myyntiprosessia ja on eiliset Q1 luvut alla.

Myyntioptioon liittyen arvaisin, että HTJ:n vähemmistöomistajat myyvät kaupan yhteydessä osuutensa joko KH Groupille tai potentiaaliselle ostajalle riippuen kumpi diili on parempi.

Näistä myyntioptioista on hyvä huomioida, että ne on sovittu jo ennen nykyisen johdon aikakautta, joten johdolla ei ole niihin ollut vaikutusvaltaa. Ajat ja arvostukset olivat toki tuolloin melko erilaiset.

Ymmärrettävästihän se on houkutteleva vaihtoehto, jos vähemmistöomistaja voi myydä yhtä tytäryhtiötä korkealla valuaatiolla ja ostaa rahoilla edullisemmin KH Groupia pörssistä. Ei vähemmistöomistajaa siitä voi moittia, että heillä on houkutteleva optio tarjolla, vaikka konsernin kannalta se onkin tylsää.

Nykyistä liiketoimintaympäristöä on toki haastava verrata finanssikriisiin, mutta jotain historiallisista poikkeusoloista voi aina oppia kysynnän ja kilpailun dynamiikasta.

Nykyisen heikon markkinan ohella on pakko huomioida myös Ikea, joka kasvaa kutistuvasta markkinasta huolimatta ja painaa alan katteita hinnoittelemalla aggressiivisesti. Ikean tulon myötähän kilpailutilanne muuttui täysin Virossakin.

Viimeksi eilen oli kauppalehdessä TemeMOMEn linkkaama juttu Ikean aggressiivisesta otteesta Suomen markkinalla.

Sijoitusyhtiö olisi minunkin papereissani todennäköisin ostaja, mutta nykyisillä näytöillä ja kilpailuasetelmalla vaatii kyllä todella vahvaa luottamusta tuloskäänteeseen. Imo. spinoff on edelleen selvästi todennäköisin lopputulema.

Taitaa Boreon hybridilaina olla prioriteettilistalla Indooria korkeammalla.

Omia arvauksia ovat joko vähemmistöomistajien tarve rahalle, tai ehkä saavat nyt paremman kauppahinnan, jos valuaatio on sovittu esim. toteutuneeseen tulostasoon.

Kokonaisuus kuulostaa kieltämättä erittäin edulliselta 33 MEUR:n markkina-arvolla, mutta markkina-arvo ei ole erityisen hyvä referenssipiste yhtiölle, jonka nettovelkaantumisaste on yli 220 %. Yritysarvo nousee sillä jo yli 200 MEUR:n tai yli 140 MEUR:n jos siitä oikaisee vuokrasopimusvelat. Nämä luvut ovat mielestäni järkevämpiä vertauskohtia, kun vertailee KH Groupia osakemarkkinoiden muihin mahdollisuuksiin. Emo ei myöskään ole vastuussa tyttärien veloista (mikä luo optionaalisuutta!), joten tuosta voi erikseen vielä oikaista Indoorin ja NRG:n, jos haluaa granulaarisesti katsoa valuaatiota. Velkavipuun nojaavan rahoitusrakenteen myötä osakekannan arvo on luonnollisesti todella herkkä muutoksille ennusteissa / liiketoimintaympäristössä.

55 tykkäystä

Jatkossa saa kyllä suhtautua erittäin kriittisesti kaikkiin johdon kommentteihin. Vielä tilinpäätöksen yhteydessä vahvasti kommentoitiin positiiviseen sävyyn liiketoiminnoista, että ohjeistuksen saavuttaminen on omista toimista kiinni. Vain vähän yli kuukausi myöhemmin sitten päädyttiin antamaan ruma negari. Johto ei ole vielä siis tässä kohtaa (maaliskuun eli q1 lopussa!) tiennyt, että q1 tulee olemaan umpisurkea ja ohjeistus käytännössä mahdoton saavuttaa.

Jos johto ei tiedä missä liiketoiminnot ovat edes nykyhetkellä, menee vaikeaksi luottaa arvioihin tulevasta. Q1 haastattelusta käy kyllä hyvin ilmi, että perusskenaario loppuvuodelle on vähintään liikevaihtonegari. Hämmentävää, ettei edes liikevaihdon ohjeistuksen alarajaa laskettu, kun sen saavuttaminen näyttää epätodennäköiseltä.

17 tykkäystä

Kuuntelin haastattelun muutamaan kertaan ja tässä hieman poimintoja:

  • Takinkäännön taustalla on se, että kokonaisuus on optimaalista vivutetumpi. Q1:n jälkeen taseriski on noussut. NRG ainoa valopilkku, joka ei pelasta kokonaisuutta. Muut tytäryhtiöt tappiolla Q1.

  • KH-koneiden vähemmistöomistajat päättivät hyödyntää myyntioption.
    Kauppahinta on korkea n.66m€ valuaatiolla.
    KH-koneiden vähemmistöomistajilla on vielä toinen myyntioptio -25 vuodelle ja HTJ:lla ilmeisesti sama tilanne…?

  • Osakeanti ei ole todennäköisin tapa päästä kuiville nykytilanteesta. Tytäryhtiöistä HTJ saattaisi olla likvidein omistus, mutta kuinka paljon joutuu antamaan kiireen ja huonon markkinatilanteen takia alennusta myyntihinnasta?

  • Mitä tapahtui Q4/23 tuloswebcastissa ohjeistus sekoilussa? Joko johdolle kävi kommunikaatio-moka (Viron kiinteistä kuuluikin aikaisempaan ohjeistukseen, vaikka toisin väitettiin) tai sitten yhtiön johdolla on harvinaisen huono näkyvyys tytäryhtiöiden tilanteeseen. Jos näkyvyys on noin huono, niin mikä on tilanne loppuvuoden budjetin, rahoitusneuvotteluiden ja päivitetyn ohjeistuksen suhteen? Päivityksestä huolimatta heikko Q1 jätti todella paljon kirittävää loppuvuodelle.

  • Riski/tuottosuhde on huonontunut heikon Q1 ja velkaisuuden takia. Sijoitustarina ei ole pilalla, mutta raha virtaa väärään suuntaan. (KH-koneiden kasvattamisen tai velkaisuuden laskemisen sijaan lunastetaan kalliilla vähemmistöomistajien osuuksia ja joudutaan lisärahoittamaan NRG:tä (0,5m€) tai jopa mahdollisesti Indooria.

  • On mahdollista, että käännettiin takkia “pohjilla”.
    Jos korot lähtee laskuun ja Suomen ja Ruotsin taloudet nousuun, niin saatetaan selvitä säikähdyksellä. (Varsinkin Indoorilla Q1 saattaa antaa todellisuutta huonomman kuvan tilanteesta.)

Korjatkaa ihmeessä jos meni mönkää referaatit. En ole näitä pahemmin tehnyt. :see_no_evil:

32 tykkäystä

HTJ varmaan yhtiönä menisi kaupaksi kokonaisuutena. Mutta jos vähemmistöomistajilla on myyntioptio, mikä takaa heille nykyistä markkinahintaa isomman valuaation, niin miksi he myisivät halvemmalla vaan odottavat myyntioption käyttämistä? Varmaanhan KH Group voi myydä osuutensa (91,7 %), mutta tämä voi karsia ostajaehdokkaita, jos 100 % ei ole kaupan.

Nämä myyntioptiot KH Koneissa ja HTJ:ssä olivat kyllä ikävä riski. Olisi varmaan ollut perustellumpaa, että vähemmistöomistajilla on mahdollisuuksia vaihtaa vähemmistöosuuksia KH Groupin osakkeisiin, mitkä olisivat voineet myydä halutessaan pörssissä. Nyt on tehty huono arvio, kun korkeasuhdanneaikaan sidottu valuaatio. Tästä ei toki nykyistä toimitusjohtajaa voi syyttää.

8 tykkäystä

En millään jaksa uskoa, että vähemmistöosakkaat pystyisivät estämään yrityksen myyntiä silloin kun KH-Group näin haluaisi tehdä. Osakassopimukseen on melko varmasti kirjattu myötämyyntivelvollisuus.
Sopimukseen on melko varmasti myös kirjattu miten mahdollinen erotus sovitusta hinnasta kompensoitaisiin.

3 tykkäystä

Mitähän nyt tapahtuu? Veijalainen jatkaa Indoorin toimitusjohtajana, mutta KH Groupille etsitään uusi. On kyllä hämmentävää aikaa olla ajopuuna KH:n kyydissä.

Edit: Olisikohan ohjeistussekoilu taustalla? Vai objektiivisemmin, uutisia spinoffista lähitulevaisuudesda tms.?
“This change in Lauri’s role enables clarifying the Group’s governance framework and fully concentrating his time on his position as the CEO of Indoor Group”, says Juha Karttunen, Chairman of the Board of Directors of KH Group.”

https://www.globenewswire.com/news-release/2024/05/14/2881112/0/en/Inside-information-Lauri-Veijalainen-leaves-his-position-as-CEO-of-KH-Group-Plc-continues-as-CEO-of-Indoor.html

24 tykkäystä

Tässä vielä kotimaisella

10 tykkäystä

Pakko leuhkia kun osui :grin:

Toivottavasti kyseessä spinoff valmistelu. Ei siis muutenkaan mikään huono ratkaisu, vähän kummallinen kuvio jos konsernia johtaa sama henkilö kun tytäryhtiötä.

34 tykkäystä

No niin nyt alkoi seuraavat stepit kohti kh konetta ilman muita :+1:

3 tykkäystä

Ja aikaikkunakin spinoffille on päätetty: “Veijalainen toimii yhtiön toimitusjohtajana enintään kuuden kuukauden ajan”

6 tykkäystä