Sifterin analyysit

CEO @Santeri_Korpinen on kirjoittanut mielenkiintoisen jutun siitä mm. miksi rahaston tuottoja ei voi luvata etc. Kirjoituksessa käy sekin ilmi, mitä Sifter voi luvata. :slight_smile:

3 tykkäystä

Sifterin osakepoimintoja ja analyysejä on mielestäni innostavaa seurata, koska osakepoiminnat käyvät läpi hyvin perusteellisen valintaprosessin. Olen saanut heidän materiaaleistaan inspiraatiota, joka on konkreettisesti vaikuttanut kahteen omaan osakepoimintaani. Lämmin kiitos Sifterille, että tuotatte erinomaista “oppimateriaalia”! :slight_smile:

Sifter Fund Global rahaston sijoituksista 48,2% oli sijoitettu Yhdysvaltoihin toukokuun 2023 kuukausiraportin mukaan [1]. Toukokuussa heidän tiiminsä teki matkan Yhdysvaltoihin :us: Nebraskan Omahaan. Matkasta löytyy kaksi erinomaista kirjoitusta Inderesin Sifter sivuilta [2].

Tänään Yhdysvaltojen itsenäisyyspäivänä suosittelen lukemaan esimerkiksi @Santeri_Korpinen kirjoituksen Berkshire Hathawayn yhtiökokous - 10 oppia Warren Buffettilta sijoittajille [3] . Sen on myös @Sijoittaja-alokas aiemmin tänne linkittänyt. :slight_smile:

Happy 4th of July! :slight_smile: :us:

Lähteet:
[1] Sifter Fund Global -rahaston luvut ja tiedot
[2] Inderesin Sifter Fund sivut
[3] Berkshire Hathawayn yhtiökokous - 10 oppia Warren Buffettilta sijoittajille, Santeri Korpinen

9 tykkäystä

Mietin rahastoon sijoittamista. lueskelin rahaston tietoja. Niistä ymmärsin, että tulos pohjaisia palkkioita maksetaan, kun yksittäinen osake on noussut 15% Ymmärsinkö oikein? Jos ymmärsin paljonko? ja mikäli näin on eikö tämä palkkio malli ohjaa liian riskisiin sijoituksiin. @Santeri_Korpinen

Tässä on Sifter-rahaston kvartaaliraportti; hieman luettavaa ja 18,5 minuutin pätkä kiinnostavaa asiaa. :slight_smile:

8 tykkäystä

@Santeri_Korpinen kertoo miksi Novo Nordisk on noussut Sifter-rahaston suurimmaksi sijoitukseksi. :slight_smile:

Kiinnostava analyysi ja hyvää tekstiä, kannattaa lukea. :point_down:

Yksi Sifterin sijoitusstrategian kulmakivistä on erottaa osakkeen hinta ja yhtiön arvo toisistaan. Osakkeen hinta on se minkä maksat ja arvo mitä saat.

Yhtiön osakkeita kannattaa ostaa, jos yrityksen ennustettu liiketoiminnan arvo on maltillisillakin kasvuodotuksilla ja pitkällä tähtäimellä suurempi kuin sen osakkeiden hinta ostohetkellä.

Sifterillä uskomme, että 3-5 vuoden kuluessa markkina tunnistaa yhtiön todellisen arvon, ja osakkeen hinta korjautuu sen mukaisesti. Näin kävi Novo Nordiskin kohdalla.

10 tykkäystä

Kävin pari viikkoa sitten Sifterin haastattelussa kertomassa mietteitä omasta sijoittamisestani. Mielenkiintoista hommaa jutella auki tuossa formaatissa omista kokemuksista sijoittamisen suhteen, siinä kun täytyy sanallistaa omia toimia niin auttaa hoksaamaan asioita joita kannattaa/ei kannata tulevaisuudessa tehdä sijoitusvalintojen suhteen.

Ps. kuten videolla mainittu, niin ollaan nyt syksyn aikana perustamassa sijoituskohteiden (asunnot, toimitilat, autopaikat, loma-asunnot) ostamista, myyntiä ja analysointia helpottava palvelu Jiildi (https://www.jiildi.com/) - kannattaa käydä tilaamassa sen uutiskirje, niin kuulet ensimmäisenä kun on palvelu lanseerattu. :slight_smile:

13 tykkäystä

Sifterin tuore Q3 raportti julkaistu:

15 tykkäystä

Tässä on Sifterin toimarin @Santeri_Korpinen:n mielenkiintoinen kirjoitus. :slight_smile:

Sifter-rahaston strategiassa emme näe osakehintojen volatiliteettia ensisijaisena riskinä. On totta, että jotkut osakkeet ovat hintamuutoksille herkempiä kuin toiset. Kuitenkin, nopeat hintamuutokset usein heijastavat enemmän tämän hetken markkinatunnelmaa kuin yrityksen kilpailuetuja tai taloudellista kehitystä pitkällä ajalla.

Jos yhtiön osakekurssi laskee yhtenä viikkona 10 % ja nousee seuraavana 15 %, yhtiön todellinen arvo ja liiketoiminnan tila ei todennäköisesti ole muuttunut niin nopeasti.

3 tykkäystä

Hyvä video Sifteriltä puolijohdealan laitevalmistajista. Lisää näitä eri toimialoista ja yrityksistä kiitos!

16 tykkäystä

@Santeri_Korpinen on kirjoittanut mielenkiintoisen kirjoituksen Applied Materialsista. :slight_smile:

Huomaathan, että jutussa on myös linkki videoon, jossa kerrotaan tarkemmin yhtiöstä. Kestokin on yli 17 minuuttia.

Applied Materials: Laatuyhtiö joka valmistaa kriittisiä laitteita siruvalmistajille

Applied Materials on noussut globaaliksi johtajaksi puolijohdeteollisuuden laitteiden valmistuksessa. Yhtiö on saavuttanut vahvan markkina-aseman edistyksellisten ja välttämättömien sirujen valmistuslaitteiden tuottamisessa. Sifter-rahasto sijoitti yhtiöön vuonna 2022.

10 tykkäystä

Kysymys Sifterille,
Tagataan @Santeri_Korpinen ja @Alexander1

Missä kohtaa LVMH jää kiinni seulaan, eikä näin ajaudu salkkuun?

Makes sense. :slightly_smiling_face:

4 tykkäystä

Miten rahasto joka ei sijoita alkoholiin liittyviin yrityksiin voisi sijoittaa LVMH? :slightly_smiling_face:

11 tykkäystä

hei Arimatti, Alkoholi on yksi syy, joka estää sijoittamasta, jos ESG kriteerit ovat niin tiukat. Itse katsomme yhtiöitä siten, että kuinka paljon liikevaihdosta tulee ESG vastaisista toiminnoista. Jos esim. alle 5 %, niin sitten ei ole meille suora no-no. Tämän takia Sifiterillä on esim. Safran-lentokonemoottorivalmistajaa. Valitettavasti Safran valmistaa ja myy mysö moottoreita “puolustuksellisiin ohjuksiin”. LVHM on meille vaikea valinta ensisijaisesti sen takia, että emme osaa arvioida luksuskulutustuotteiden markkinaa. Voisi ajatella, että luksustuotteille on aina kysyntää, marginaalit korkeat ja firma hyvin hoidettu. Olemme tutkineet kyllä lähes kaikki isoimmat luksus firmat, mutta olemme jättäneet ne väliin, koska olemme epävarmoja niiden seuraamisen suhteen.

16 tykkäystä

Kolme syytä olla sijoittamatta osakkeeseen :face_with_monocle:

22 tykkäystä

Linkin takaa on tekstiä Sifterin rahaston vuodesta 2023, mutta myös hyvin kiinnostava vajaan kolmen vartin video, jossa @Santeri_Korpinen ja kumppanit keskustelevat kyseisestä aiheesta. :slight_smile:

Sifter-rahasto suoriutui vuonna 2023 erinomaisesti, tuottaen 31 % (R/I-luokka). Vuoden alussa maailman talouden epävarmuus oli suuri ja harvat odottivat osakemarkkinoilta suuria. Vuoden aikana inflaatio laski kuitenkin nopeasti korkojen nostojen myötä. Myös tekoälyn aiheuttama innostus nosti erityisesti Yhdysvaltain ja teknologiasektorin osakkeita.

14 tykkäystä

@Santeri_Korpinen on jälleen kirjoittanut mielenkiintoisen kirjoituksen. :slight_smile:

Romahduksissa punnitaan sijoittajan todellinen luonne ja strategia. Pelaatko osakehintapeliä vai oletko laatuyhtiöiden pitkäaikainen omistaja?

10 tykkäystä

@Santeri_Korpinen kävi Sami Miettisen kanssa keskusteluja laatusijoittamisesta

22 tykkäystä

Salkunhoitaja [Olli Pöyhönen] Inderesin haastattelussa kertomassa Disco Corporation yhtiön liiketoimintamallista Pieni Disco dominoi omaa markkinaansa | Salkunhoitajat – Sifter - Inderes

10 tykkäystä

Kevään aikana Sifteriltä haastatteluun ovat vielä näillä suunnitelmilla tulossa Alexander Järf ja Santeri Korpinen. Alexanderin kanssa alustavasti sovittu aiheeksi Tanskan lääkeihme Novo Nordisk.

Taas @Santeri_Korpinen kanssa tarkoitus puhua kattavammin laatusijoittamisesta. Kirjoitukset ovat keränneet hyvät lukumäärät Inderesin sivustolla, joten aihe oletettavasti kiinnostaa.

(Kysymysideoita voi jättää ketjuun tai lähettää meikäläiselle suoraan.)

28 tykkäystä

Kohtalaisen vahva vuoden aloitus rahastolle :clinking_glasses::slightly_smiling_face:

12 tykkäystä