Sijoittaminen kvanttilaskentaan

Kvanttilaskenta on noussut nopeasti yhdeksi teknologian kuumimmista aiheista, ja 2024 syksyllä alan yhtiöiden osakkeet ovat kokeneet rajun nousun. Erityisesti alan ETF-sijoitusinstrumentti QTUM ETF on herättänyt huomiota – sen vaihto moninkertaistui marraskuussa ja uudestaan joulukuussa. Tämä heijastelee markkinoiden kasvavaa kiinnostusta ja uskoa siihen, että kvanttilaskenta voi mullistaa esimerkiksi tekoälyn, logistiikan, lääketieteen ja finanssialan sovellukset.

Tämän ketjun tarkoituksena on:

  • Jakaa ideoita kvanttilaskentaan liittyvistä sijoituskohteista.
  • Keskustella alan kehitysnäkymistä ja tulevaisuuden potentiaalista.
  • Arvioida riskejä ja pohtia, milloin alan yhtiöt voisivat saavuttaa voitollisuutta.

Kvanttilaskennan markkinat ovat tällä hetkellä tulikuumat ja hypetetyt, mutta tämä tuo mukanaan sekä mahdollisuuksia että riskejä:

  1. Kasvupotentiaali: Alan arvioidaan kasvavan miljardien markkinoiksi seuraavan vuosikymmenen aikana.
  2. Riskejä: Teknologia on edelleen kehittymässä, ja kaupalliset sovellukset ovat vasta alkutaipaleella. Myös kilpailu eri yritysten välillä on kovaa.
  3. Voitollisuus: Useimmat alan yritykset ovat vielä tutkimusvaiheessa, ja kannattavuuden saavuttaminen voi viedä vuosia.
  4. Sijoituskohteet: Mihin yhtiöihin tai ETF:iin kannattaa sijoittaa?

Mitä mieltä olet kvanttilaskennan tulevaisuudesta? Näetkö sen seuraavana suurena teknologiavallankumouksena vai pelkkänä ylihypetettynä trendinä? Millaisia yhtiöitä tai rahastoja kannattaa seurata? Ja mikä tärkeintä – onko nyt hyvä hetki hypätä mukaan vai ovatko hinnat jo liian korkealla?

Aloitetaan keskustelu! :rocket:

32 tykkäystä

Foorumilla on jo muutamaan kertaan nostettu esiin mielenkiintoinen ETF: QTUM: The Next Generation Quantum Computing & AI ETF. Tämä rahasto seuraa BlueStar Quantum Computing and Machine Learning Index -indeksiä, johon kuuluu noin 71 eri markkina-arvoluokan yhtiötä ympäri maailmaa. Rahaston tavoitteena on tarjota sijoittajille mahdollisuus hyötyä kvanttilaskennan ja tekoälyn kasvupotentiaalista.

Valitettavasti QTUM ETF ei ole suoraan ostettavissa Suomessa, vaikka se löytyykin Nordnetin sivustolta (Defiance Quantum ETF – Nordnet). Tästä huolimatta ei tarvitse jäädä täysin sivustakatsojaksi – rahaston sisältämiin yhtiöihin voi sijoittaa suoraan.

Rahaston arvonkehitys on ollut vaikuttavaa. Vuoden 2024 aikana QTUM ohitti YTD-tuotossa tekoäly-ETF:ien, kuten XAIX ja WTI2, tuotot. Lisäksi se on jättänyt S&P 500:n selvästi taakseen useamman vuoden ajalta.

Vaikka QTUM ei ole Suomessa ostettavissa, niin siihen kuuluvat yhtiöt ovat. Itse olen ostanut näitä ja oikeastaan vain Alchip puuttuu kokonaan salkustani, koska on listattu Taiwanisssa tai OTC-listalla Jenkeissä. Panostaminen vain top10-yhtiöihin on ollut aivan toimiva taktiikka.

QTUM top10 sijoitukset:

D-wave Quantum Inc QBTS $9.90 3.29% 2,435,455 $24,111,005
Rigetti Computing Inc RGTI $15.44 2.87% 1,359,634 $20,992,749
Ionq Inc IONQ $48.24 2.22% 336,375 $16,226,730
Palantir Technologies Inc PLTR $82.14 1.55% 138,374 $11,366,040
Alchip Technologies Ltd 3661 TT $3.00 1.51% 113,102 $11,061,996
Teradyne Inc TER $130.84 1.49% 83,479 $10,922,392
Tower Semiconductor Ltd TSEM $52.93 1.48% 204,481 $10,823,179
Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd TSM $203.06 1.43% 51,555 $10,468,758
Marvell Technology Inc MRVL $115.71 1.42% 90,094 $10,424,777
Onto Innovation Inc ONTO $172.45 1.41% 59,869 $10,324,409

ETF:n ajantasaisen sisällön voi tarkistaa täältä:
QTUM Full Holdings - Defiance ETFs

Muutama poiminta top10 ulkopuolelta osoittaa, että tämänkin ETF:n on haettava sijoituskohteita markkina-arvoltaan isommista pelureista, vaikka nämä olisivat vain etäisesti mukana kvanttilaskennassa :slight_smile:
14. Nokia
19. Nvidia

Yllättävänä havaintona Alphabet (Google) löytyy rahastosta vasta sijalta 22, vaikka se on yksi alan pioneereista kvanttilaskennan tutkimuksessa. Tämä voi johtua siitä, että Googlen liikevaihto on edelleen vahvasti muiden liiketoimintojen varassa. En silti jättäisi Googlea pois salkusta.

22 tykkäystä

Onko kellään käsitystä siitä, miksi tämä ETF ei ole Suomessa ostettavissa? Kun just tällaisia teknologia ETF:iä tarvittaisiin just nyt eikä 5 vuoden päästä.

7 tykkäystä

Sektori on ollut jo monta päivää USAn aktiivisin. Tilanne nyt:
kuva
Vaihdot ovat olleet jo kuukauden ihan uskomattomia ja tuotot myös. QTUM:in kolmea suurinta löytyy salkusta. RGTI on parissa kuukaudessa jo 13-kertaistunut. Sama meininki kuin aikanaan PLUG:in kanssa.

6 tykkäystä

EUn ja yhdyavaltojen välisen kissan hännän vetämisen takia eurooppalaiset ei voi ostaa jenkki etfiä eikä jenkit eurooppalaisia

Ammattimaiseksi sijoittajaksi luokiteltu voi ostaa.

6 tykkäystä

Onko ajatuksia, miten vuodenvaihde vaikuttaa kvanttifirmoihin? Itsellä salkussa Rigettiä ja D-Wavea kivalla tuotolla.

1 tykkäys

En lähde arvailemaan vuoden vaihteesta mitään. Mutta näiden EV/S huitelevat hurjissa lukemissa. Kyse varmaankin vain siitä, milloin kupla poksahtaa. Sitä ei voi kukaan etukäteen tietää. Joka päivä se poks on vain lähempänä.
image
image
image

Noiden kolmen liikevaihdot 24q3 ovat yhteensäkin alle 17 miljoonaa dollaria.
Rigetti: 2 380 000 USD
Ionq: 12 400 000 USD
D-Wave: 1 870 000 USD

Ainoastaan Ionq:n liikevaihto on ollut korkean P/S-luvun oikeuttavassa kasvussa:



Jenkkimarkkinan top20 P/S


lähde: Free Stock Screener - Search, Filter and Analyze Stocks - Stock Analysis

8 tykkäystä

Näiden yhtiöiden ymmärtäminen ja tulevaisuuden potentiaalin näkeminen vaatii aika paljon työtä, ja siksi lukujen valossa voivat nyt näyttää aika hurjilta. Mulla on riittänyt paukkuja vain IonQ:n ymmärtämiseen. IonQ:lla on valmistunut kvanttitietokonetehdas Seattleen. Ei yhtiön johto ole suinpäin sitä tehdasta rakentanut. Eka 25 miljoonan kone on viety Baseliin tänä syksynä. Yhtiöllä on nyt tilauskantaa yli 60 miljoonan edestä. Viime Q3 tuloksesta nappasin tähän pari olennaista riviä:

2024 Financial Outlook

  • For the full year 2024, IonQ is raising its revenue expectations to between $38.5 million and $42.5 million, with between $7.1 million and $11.1 million for the fourth quarter.
  • For the full year 2024, IonQ is reiterating its previously stated bookings range of between $75 million and $95 million.

Olen varautunut IonQ:n osalta vuodelle 2025 isoon volaan (kurssihaarukka jossain $10-$150 välillä). IonQ:n asiakkaat on niin pro joukko (Basel, US Air Force, Oak Ridge Lab, Hyundai, Airbus yms.), että eivät ne saven päälle ole yhteistyötä rakentaneet.

Kannustan pöyhimään pintaa syvemmältä noita Q-yhtiöitä, mielenkiintoinen uusi markkina. Hajautettu Q-salkku, kuten täällä ketjussa on ollut puhetta, on ihan fixu veto, osa yhtiöistä kummiskin kuihtuu ja eiköhän sitten pari korjaa koko potin lähivuosina.

8 tykkäystä

Seuraavan artikkelin jaan tänne, koska se kertoo kvanttitekniikan monista eri kulmista. Joku yhtiö voi erikoistua vaikkapa kvanttiteleportaatioon, joka voi mullistaa tietoliikenteen.

“Quantum teleportation is a way to securely share information over long distances without physically transmitting it.”

Northwestern Engineers Achieve Quantum Teleportation Over Existing Internet Cable

5 tykkäystä

2024 42,5m liikevaihto toteutuu. Tämänjälkeen IonQ tulee tuplaamaan joka vuosi liikevaihtonsa, eli kasvamaan 100% seuraavat viisi vuotta.

Analyytikoiden ennusteissa EPS on joka vuosi enemmän ja enemmän negatiivinen, ainakin niin kauan kuin ennusteita riittää, mutta meillä viidenvuoden päästä olisi ennusteissa 30% nettomarginaali. Tämä on parempi mitä Nvidialla suurimman osan olemassaolostaan aivan viimeaikoja lukuunottamatta.

5 vuoden päästä liikevaihtoa tehdään siis 1360 miljoonaa. 30% marginaalilla viivan alle jää 408 miljoonaa.

Kassavirta on tällähetkellä lähes kolme kertaa liikevaihdon verran pakkasenpuolella, mutta jatkossa ei jouduta enää dilutoimaan osakkeenomistajia eikä minkäänlaista uutta rahoitusta tarvita.

Koska markkina arvioi että IonQ tulee kasvamaan edelleen kuin raketti se valuoi osakkeen 2030 40 P/E:llä. Tällöin mcap olisi 16,3 mrd.

Mcap on tällähetkellä lähes 10 miljardia eli tuo vastaisi noin 10% vuosituottoa.

Miltä osin yllä oleva, jonkun mielestä verrattain ruusuinen skenaario, on liian karhuinen, vai tyydyttääkö tuotto-odotus?

9 tykkäystä

Morjesta ketjuun! Aloitetaan ensin vastuuvapauslausekkeella: vaikka kvanttilaskentaa on tullutkin viimeinen vuosi opiskeltua ihan tosissaan EU:n yliopistojen välisessä “kvanttiosaamiskiihdyttämössä”, niin oma ymmärrys mm. laskentateknologian alla olevasta kvanttimekaniikasta on täysin olematonta, ja näin ollen osa väitteistä voi olla ihan puuta heinää :slight_smile:.

Jos aloitetaan alan kasvunäkymistä ja potentiaalista, niin nähdäkseni nämä ovat kiistattomat. Vaikka kvanttilaskenta on ainakin omasta mielestäni jo ihan nykypäivää mm. puolustusteollisuudessa, niin nyt nähtyä keulimista ja / tai jotain tunnuslukupohjaisia arvostuksia lienee aika turha pohtia näissä sijoituksissa. Nyt puhutaan sellaisesta VC-tyyppisestä sijoittamisesta ja fiksuinta lienee katsoa, kenellä on todennäköisyyksien valossa oikeat teknologiavalinnat, pätevin R&D, uskottavimmat asiakkaat, syvätaskuisimmat sijoittajat jne. Jos ei ihan pikavoittoja vain ole hakemassa, niin nämä nykyiset muutaman miljardin markkina-arvot ovat ihan paperia, jos/kun workloadeja voidaan laajemmassa skaalassa alkaa siirtämään binääritransistoreilta kubiteille prosessoitavaksi.

Sinänsä kvantti on pörssissä mielestäni suht helppo sektori. Mahdollisuuksien avaruus on melko rajallinen ja pääomavaatimukset järjettömät (osaamis- ja rahoitus) - todennäköisyyspeli ei ole omasta näkökulmasta tässä ihan mahdoton. Mielestäni lähitulevaisuuden isot voittajat on jo nyt rajattavissa ehkä noin kymmeneen pörssiyhtiöön sekä ihan pariin muuhun pörssin ulkopuoliseen toimijaan (ilahduttavasti IQM Suomesta yksi näistä toimijoista).

Mielestäni tärkein todennäköisyyksiä pienentävä faktori on prosessointiteknologia - ja ainakin itselläni tässä katse tiukimmin. Nyt näyttäisi siltä, että suprajohtavuus ja ioniloukku ovat ne, joilla herruutta jahdataan (muitakin toki on). Suprajohtavuus sisältänee paremman skaalapotentiaalin, jos keskeisiin pullonkauloihin saadaan joskus läpimurtoja, kun taas ioniloukku vaatii pikemminkin insinööri-innovaatioita kuin fyysikkojen läpimurtoja.

Nähdäkseni keskeisin kvanttiteknologinen haaste lopullisen läpimurron kannalta on kvanttimuistin pysyvyysongelmat. Runtime-kvanttilaskennan pienet virheet (joiden korjaus parantuu nyt vauhdilla) on pientä siihen verrattuna, että kubittien tieto saattaa pysyä muistissa maksimissaan joitain sekunteja. Moni on haikaillut kvanttilaskennasta ratkaisua mm. tekoälyn energiankäyttöhaasteisiin, mutta jonkun nykypäivän Einsteinin pitäisi käytännössä ratkaista tämä ongelma ensin, jotta mallin voisi laittaa muistiin eikä tarvitsisi joka inference-käskyssä aina opettaa uusiksi.

Luulen myös, että yrityskenttä muuttuu tässä vielä isosti. Tuskinpa esim. Nvidia, joka istuu kymmenien miljardien käteiskirstun päällä, odottaa kädet taskussa, että joku parin miljadin kvanttikioski vie siltä HPC-laskentabusineksen. Samoin esim. Googlella on muskeleita ostaa kilpailijoita tai kilpailevia teknologioita pois häiritsemästä, kun eihän tuo Willow nyt vielä ollut mikään megajulkistus.

IonQ on oma veikkaukseni teknojättien ohella. IonQ:lla näyttäisi olevan monesta näkökulmasta pullat erittäin hyvin uunissa. Toki ioniloukun pitää olla se voittava valinta tässä keississä. IonQ:lla on (SDKta lukuunottamatta) myös rakentumassa sellainen CUDA-tyyppinen alusta. Jos historiasta voi yhtään oppia, niin hyvin todennäköisesti isoja voittajia on lopulta 1-2 sen läpilyöntipenetraation aikana ja heillä on mahdollisuus lukita alustallaan käyttäjät vuosiksi tai vuosikymmeniksi.

PS. Jos joululomalla on aikaa, suosittelen harjoittelemaan esim. CSC:n tarjoamaa kvanttiohjelmoinnin opettelua. Parissa tunnissa saa aika hyvän käsityksen ihan keskeisimpien kvanttilaskennan peruskäsitteiden käytännön tason toimintaan: Noppe

33 tykkäystä

Tuotto-odotus pitää sisällään oletuksen siitä, että IonQ:lla on jo nyt vakiintuvaa kysyntää, eikä yhtiö mene konkurssiin. Jos ja kun yhtiö pääsee vuoteen 2030, niin silloin voi olla näköpiirissä ja ehkäpä myös käytössä kvanttiteknologioita, jotka vuodesta 2035 diskontataan vuoteen 2030 ja arvostus voikin olla silloin jo jotain muuta kuin tänään tässä laskemme. Tuotto-odotus tyydyttää oikein hyvin :slight_smile: , koska tuotto-odotuksessa yhtiö pysyy hengissä ja siten voi lähivuosina kuitenkin bonuksena luoda sellaisia arvoja, joita emme tänään vielä oikein osaa numeroiksi tunnistaa.

5 tykkäystä

Tämä tuore Jussi Halmeen video sopinee hyvin tähän ketjuun. :slight_smile:

Kvanttitietokoneet voivat mullistaa maailmaa samaan tapaan kuin tekoäly, mutta ovatko ne myös sijoittajille seuraava miljardimahdollisuus? Videolla käyn läpi, mitä kvanttitietokoneet ovat, niiden potentiaalin, suurimmat haasteet sekä merkittävimmät yritykset, kuten IBM, Google ja Microsoft, jotka johtavat tätä teknologista murrosta. Pitäisikö sinun hypätä mukaan tähän kehitykseen jo nyt – vai odottaa vielä?

Käyn läpi myös sijoitusvaihtoehtoja ja riskejä, joita kvanttiteknologia tuo mukanaan. Ehkäpä teknologia-ETF voi olla turvallisin tapa olla mukana tässä vallankumouksessa?

Jos olet kiinnostunut teknologisista megatrendeistä ja sijoittamisesta, tämä video on sinulle!

2 tykkäystä

Hiilinanoputket ja siten meidän Canatukin on mielenkiintoinen nimi kvanttilaskennan tulevaisuuden kannalta.

Tässä artikkeli syyskuulta.

4 tykkäystä

Ihan kiva video, mutta sijoittaminen johonkin teknologia-ETF:ään on itsensä pettämistä. Vähän kuin olisi ostaisi vuonna 2007 puhelinfirma Nokiaa, kun kosketusnäyttöpuhelimet tekivät läpimurtoa. Turvallista, mutta punainen lanka kateissa.

En ole löytänyt QTUM:n lisäksi yhtään kvanttilaskentaan keskittyvää ETF:ää. Toistaiseksi hajautan itse suurimpiin QTUM ETF:n osakkeisiin, joita voi jenkkipörsseistä ostaa.

Teknologia ETF:ien ongelma on, että ne keskittyvät nyt kaikki tekoälyyn ja pilveen. Ne ovat kovin alttiit MAG7-kuplan puhkeamiselle.

QTUM:ssa suurimmalla painolla ovat nuo kolme pikkuruista firmaa, jotka tekevät kvanttitietokoneita. Mutta siellä on monia isoja ja vakaita firmoja, jotka eivät ole hypetettyjä. Sieltä löytyy kvanttisalkun hajautus. Jokaiseen salkun yhtiöön on perehdyttävä erikseen.

3 tykkäystä

Ei tehdä tästä Mag7-kuplaväittelyä :slight_smile: . Mutta… Nähdäkseni on hieman ristiriitaista ajatella teknojättien olevan kuplautuneita ja toisaalta uskoa kvanttilaskennan kaltaisiin läpimurtoihin. Nykyiset megateknojen arvostukset nimenomaisesti sisältävät ajatuksen siitä, että nämä yhtiöt löytävät tulevaisuudessakin sen viisauden kiven esim. juuri kvanttiteknologiasta, jolla saadaan aikaan nykyarvostuksen oikeuttama kasvu ja kannattavuus.

Kuten yllä kirjoitin, en laskisi megateknoja pois kvanttipelistä - päinvastoin. Mag sevenistä ainakin Google ja Nvidia ovat jo nykytekemisellään ilmeisiä kvanttitoimijoita siellä kvanttimekaniikassa saakka. Esim. Nvidian Cuda Quantum on aika unohdettu tulevaisuuspanostus: NVIDIA Quantum Computing

Ja eiköhän Meta, Microsoft, Amazon jne. löydä myös oman ekologisen lokeronsa tästäkin trendistä yhtä ketterästi kuin AI-boomistakin (esim. laskennan energiatehokkuuden, uusien palveluiden yms. suhteen). Kuten myös edellä kirjoitin, halutessaan nämä yhtiöt pystyvät kyllä myös tarpeen tullen ottamaan haltuun nämä muutaman miljardin kvanttilaskentayhtiöt - myös tämän on nykyinen AI-investointiaalto osoittanut (MS–> OpenAI, Amazon → Anthropic jne.).

Summa summarum: nähdäkseni ihan jo Nasdaqia omistamalla päässee oikein nätisti mukaan kvanttilaskentaan täsmälleen samoin kuin sillä pääsi mukaan AI-boomiinkin.

11 tykkäystä

Arvostan mielipidettäsi. Pidän kyllä erittäin todennäköisenä, MAG7-firmoista osalla tulee olemaan iso rooli kvanttilaskennassa - mahdollisesti jopa kaikilla. Ehkä kupla on liian vahva ilmaus niille.

MAG7 ovat jo nyt suuria ihan nimensäkin mukaisesti. On aika epätodennäköistä, että ne keskimäärin 10-kertaistuisivat seuraavan 10 vuoden aikana. Sitä suuruusluokkaa haen, kun etsin sijoituskohteita kvanttilaskennasta. Tämä tarkoittaisi noin 26 % vuosikasvua. Vaikka MAG7:t ovat erinomaisia yrityksiä, eivät ne välttämättä ole kovin hyviä sijoituksia, koska kasvupotentiaali on rajallisempaa, kuin pienemmillä yrityksillä.

Kuten aiemmin kirjoitin, Ionq, Rigetti ja D-Wave ovat pieniä ja arvostuskertoimet ovat erittäin korkeat. Riskit ovat korkealla näihin sijoitettaessa. Se ei tarkoita, etteikö niihin voisi sijoittaa, mutta laskisin riskiä hajauttamalla. Mielestäni Nasdaq100 tai muut teknologiaindeksit eivät ole se oikea hajautusbussi. Tunnet olevasi turvallisesti matkalla, mutta nukahdat ja bussi viekin väärään kaupunkiin.

Mielelläni kuulisin, mitkä pienet tai keskisuuret listatut yhtiöt kehittävät tuotteita, joilla on kasvavaa menekkiä kvanttilaskennan kehityspolulla. Omalla tutkimuslistallani ovat:

  • Micron Tecnology (AI-salkussani)
  • Skywater Tecnology
  • Palantir (AI-salkussani)
  • Snowflake (AI-salkussani)
  • Coherent Corp
8 tykkäystä

Unfortunately, a lot of the companies that have moved significantly don’t have the fundamentals to back it up.

For example, QUBT seems to be a company full of red flags. QUBT High on Hype - Too Many Red Flags

2 tykkäystä

Tuossa video jossa pohditaan samaa aihetta kuin tässä ketjussa:

Tässä toinen

6 tykkäystä

Nvidian CEO Jensen Huang sai puheillaan IonQ, D-Waven ja Rigetin osakkeet romahtamaan tänään 50 %.
Quantum computing stocks take a hit as Nvidia CEO predicts long road ahead | Reuters

Jensen Huang:

“If you kind of said 15 years… that’d probably be on the early side. If you said 30, it’s probably on the late side. But if you picked 20, I think a whole bunch of us would believe it”

Tietysti asiansa osaavat analyytikot rientävät kehumaan Huangin sanomisia. Unohdetaan hetkeksi, että Huangin tehtävä on myydä Nvidian tuotteita nyt. 15 vuoden kuluttua vuonna 2040 Huang on 77-vuotias eikä ole silloin myymässä kvanttitietokoneita.

Googlen tavoitteet ovat hieman optimisemmat:

Lyhyen aikavälin tavoitteet (2020-luvun alku):

  1. Parannuksia kvanttitietokoneiden tarkkuuteen:
  • Kehittää tehokkaampia kvanttivirheenkorjaustekniikoita vähentämään laskentavirheitä.
  • Saavuttaa järjestelmiä, jotka ovat käytännössä hyödyllisiä tutkimuskäytössä.
  • Esimerkiksi Googlen Sycamore 2 on suunnattu entistä tarkempaan laskentaan.
  1. Pilvialustojen laajentaminen:
  • Googlen kvanttilaskenta-alusta Quantum AI tehdään laajemmin saataville yrityksille ja tutkijoille.
  • Kvanttilaskennan testaaminen pilvipalvelussa tulee helpommaksi useammille käyttäjille.
  1. Sovelluskohtaiset läpimurrot:
  • Ensimmäisten merkittävien käytännön sovellusten kehittäminen esimerkiksi materiaalitieteessä tai optimointiongelmien ratkaisemisessa.

Keskipitkän aikavälin tavoitteet (2030 mennessä):

  1. 1000 loogisen kubitin järjestelmä:
  • Google pyrkii rakentamaan toimivan kvanttitietokoneen, jossa on vähintään 1 000 luotettavaa (loogista) kubittia. Tämä vaatii fyysisten kubittien määrän skaalauksen kymmeniin tai satoihin tuhansiin.
  1. Läpimurrot teollisuuden sovelluksissa:
  • Esimerkiksi uusien materiaalien kehitys, paremmat lääkkeet, ja monimutkaisten optimointiongelmien ratkaisu suurilla laskentamalleilla.
  1. Kvanttilaskennan ja tekoälyn integraatio:
  • Kvanttilaskennan hyödyntäminen tekoälymallien koulutuksessa ja optimoinnissa.

Pitkän aikavälin tavoitteet (2030-luvun puoliväli ja sen jälkeen):

  1. Miljoonan fyysisen kubitin järjestelmä:
  • Google tähtää kohti skaalautuvia kvanttitietokoneita, joissa on miljoonia fyysisiä kubitteja. Tällaiset järjestelmät olisivat tarpeeksi voimakkaita ratkaisemaan monimutkaisia ongelmia, joita perinteiset tietokoneet eivät voi käsitellä.
  1. Kvanttilaskennan kaupallinen vallankumous:
  • Kvanttilaskenta muuttuu käytännön työkaluiksi yrityksille ja hallituksille, jotka voivat hyödyntää sitä suurissa järjestelmissä, kuten energiaverkkojen optimoinnissa, ilmastomallinnuksessa ja finanssimarkkinoiden ennusteissa.
  1. Universaalin kvanttitietokoneen luominen:
  • Lopullinen tavoite on rakentaa yleiskäyttöinen kvanttitietokone, joka pystyy suorittamaan minkä tahansa laskennallisen tehtävän nopeammin ja tehokkaammin kuin perinteiset supertietokoneet.

Google rakentaa itse kvanttitietokoneita ja panostaa pitkän aikavälin läpimurtoihin, kuten yleiskäyttöisen kvanttitietokoneen kehittämiseen. Sen aikataulu on kunnianhimoisempi ja keskittyy suoraan kvanttilaskennan mahdollistamiseen.

Nvidia toimii enemmän mahdollistajana tarjoamalla ohjelmistoja ja laitteistoja, jotka tukevat kvanttitutkimusta ja sen integrointia nykyisiin teknologioihin. Nvidia pyrkii hyödyntämään kvanttilaskennan mahdollisuudet tukevassa roolissa.

Nvidialla Huang alkoi rummuttamaan AI-strategiaa vuonna 2012 ja Nvidian strategian ytimeen AI tuli vuonna 2016. Tästä on nyt 9 vuotta aikaa ja aktiivista kehitystä lienee tehty noin 13 vuotta. Googlen CEO Sundar Pichai on nyt 52-vuotias ja ikänsä puolesta ehtisi viemään läpi Googlen kvanttistrategian. Vuonna 2040 hän olisi 68-vuotias.

Tämä ei tietenkään ole lopulta yksittäisten henkilöiden tuotos, mutta heidän puheensa nyt on hyvä asettaa heidän oman uransa viitekehykseen.

11 tykkäystä