Sijoittamisen- ja yrityksen verotus

Itse maksan ilolla Mikro Markan palkkiot.

Kyllä Heikkilä & Viitikko ovat palkkionsa ansainneet. :slight_smile:

Itse lähtisin siitä jos sijoitusyhtiö tekee tuottoa yli 8t/v niin sitten yel kehiin, määränhän voi siitä minimistä lähtien päättää miten haluaa, kunhan sen minimin makselee. Jos sattuisi olemaan täysin passiivinen salkku ilman osinkoja ja verotettavaa tuloa niin ehkä sitten yelin voisi jättää maksamatta.

Voihan sitä vaikka Ilmariselta kysellä mitä mieltä ovat kun painan vaan kerran kuussa nappia mutta tuottoa voi tulla tuhansia/kymmeniä että paljonkohan se minuuttipalkka olisi pankkilaisella

Nimenomaan YELlin määrityksessä lukee että yrityksen tulolla ei ole merkitystä

1 tykkäys

Mutta eihän tuo liity mitenkään säädöksiin? Jos teen yhdellä näppäyksellä 10K€ voittoa ja jätän homman siihen niin miksi pitäisi maksaa YELiä?

Laajemmin, minusta on täysin typerää että samaan aikaan joutuisi maksamaan Tyelin ja YELin, itseasiassa koko eläkejärjestelmä on täysin hanurista.

3 tykkäystä

Tuolla ohjeistuksessahan lukee, että pitäisi maksaa sen mukaan, jos tehtävään olisi palkattu vastaavan ammattitaidon omaava kaveri. Perustelee kysyttäessä, että on ihan tunari ja mahdolliset voitot ovat tulleet tuurilla. En minä ainakaan suostuisi maksamaan omasta salkunhoidostani. On ollut niin luokatonta tekemistä, että eiköhän eläkevakuuttaja uskoisi tuon myös.

7 tykkäystä

Offtopic mutta millä perusteella osakkeet voivat olla vaihto-omaisuudessa?

Edit:

Päiväkaupalla saisi pumpattua monen firman liikevaihdon ihan uusiin lukemiin.

2 tykkäystä

Siis siten, että sulla on ns. “arvopaperivarasto”, jossa on sun omistamat arvopaperit, ja sitte tulos muodostuu käytännössä kaavalla liikevaihto - ostot - arvopaperivaraston muutos. Arvopaperivarasto tulee siis aina vaihto-omaisuuteen! Tänhän takia jonkun firman liikevaihto, joka käy aktiivisesti kauppaa esim. osakkeilla, voi pompata todella korkeaksi.

Vaihto-omaisuudessahan arvopapereilla on joku kirjoittamaton sääntö kait olemassa, että kuinka kauan voidaan olettaa, että ne pysyy “varastossa” eli niitä ei myydä. Tilitarkastaja kyllä lähtökohtaisesti huomauttaa jos on aivan absoluuttinen pakko siirtää jotain vaihto-omaisuudesta rahoitusomaisuuteen.

1 tykkäys

Mielenkiintoista, Eli kaikki osakkeiden myynnit ovat liikevaihtoa. Jos ne on rahoitusomaisuudessa niin pelkästään tuotot.

1 tykkäys

Juuri näin se menee! Siirrän keskustelun nyt eri ketjuun täältä välittäjien ketjua häiritsemästä :slight_smile:

2 tykkäystä

Ohho, nyt on saattanu käydä “käpy” muutaman kerran. Olen kyllä vähentänyt tietokoneet kokonaan hankintavuonna :no_mouth: kaikkia se verottaja keksii

@MoneyWalker

Tiukasti tulkittuna, 2019 joulukuussa ostettu vähintään 1000 euron laitteisto, joka otetaan sijoituskäyttöön 2020 maaliskuussa, olisi vuoden 2020 verotuksessa enää 75% osuudella menojäännöspoiston piirissä.

Kuten edellä, mutta kyse on alle 1000 laitteesta. Pitänee rimpauttaa verottajalle.

Miten pysytte kärryillä myyntiverojen osuudesta?
Itsellä tuntuu olevan hankaluuksia pitää kirjaa, kun on myynyt vain osan voitolla olevasta osakemäärästä.
Nordnetistä en löytänyt mitään mikä kertoisi myynnistä koituneen voiton osuuden.

Itse olen ainakin ottanut exelin ulos ja laittanut tilitoimistoon, ovat sitten laskeneet

Nordnet: [Sivuni] - [9A-raportti] ja aikaväli halutuksi, niin löytyisikö haluamasi tiedot.

2 tykkäystä

Loistavaa. Sieltähän tieto löyty suoraan. Kiitos!

1 tykkäys

Kysymys fiksummille; Jos perustan yrityksen, joka tekee samoja hommia kuin voisin tehdä yksittäisenä henkilönä, esim. olla leipomossa töissä, mutta laskuttaisin itseni sijaan palkan yrityksen nimiin, mitä tapahtuisi opintotuelle jos ens kys. yrityksestä palkkaa nostaisi ollenkaan?

1 tykkäys

Opintotuki säilyy ennallaan niin kauan kun et nosta osinkoja/ palkkaa yhtiöstä. Osakeyhtiö on itsenäinen oikeushenkilö eli vaikka firmasi tekisi voittoa ei tällä ole vaikutusta henkilökohtaiseen verotukseesi. Kertyneet pääomat voi jättää yhtiöön odottamaan.

1 tykkäys

Tuo on vähän riskaapelia hommaa.

Opintotuen näkökulmasta juuri niin, ettei mitään esim kela voi mitenkään puuttua. Se yhtiö on irrallinen kokonaisuus.

Verotusoikeudellisesti ei olekaan enää niin yksinkertaista.
Jotta voisit laskuttaa vakituisen työsi työnantajaltasi firmasi kautta, tulisi sinun tehdä samaa työtä käytännössä muillekin. Palaan tähän vaikka ajan kanssa, mutta suosittelen todella perehtymään asiaan. Pahimmassa tapauksessa makselette sitten jälkeenpäin henkilösivukulut tuplana ym. Tähän vipuun on todella moni mennyt, mm. lääkäreitä, hammaslääkäreitä ym. Seuraamukset on nopeasti isoja.

4 tykkäystä

@samsu @kyrpajooseppi kiitos vastauksista. Tähän vielä sellainen lisätieto, että kyse olisi tässä tilanteessa määräaikaisesta työsuhteesta opiskelun ohella, noin 2-3krt viikko. Ja ajatuksena olisi nostaa se tietty määrä osinkoina palkkaa mitä voi ilman sen vaikutusta opintotukeen nostaa. Täytyypi soitella vaikka verottajalle ja varmistella vielä.

Moi!

Edelleen lyhyttä vastausta sängystä puhelimella:

Työsopimuslaki sääntelee pakottavalla tavalla työsuhteen tunnusmerkistöä, joka taas puolestaan vaikuttaa siihen voitko tehdä mainitsemasi työn ”toimeksiantosuhteessa”. Jos työsuhteen tunnusmerkistö täyttyy, mennään kovaa metsään toimiessa toimeksiantosuhteella.
Riippuen tapauksesta tietysti vahvasti, mutta sanoisin silti että käytännössä ei onnistu.

Konsulteilla ja vastaavilla rajanveto on tavallaan selkeämpää, ja sielläkin usein vaaditaan käytännössä toimeksiantosopimusta useaan eri suuntaan. Eli pelkästään yhdelle toimiminen on käytännössä aina nou nou.

En usko myöskään, että työnantaja tuohon suostuisi - ainakaan mikäli on asioista tietoinen. Hänkin kantaa juridisen vastuun, ja jälkipyykki voi olla melkoinen.

Voin huomenna vielä vastailla vähän tarkemmin, ja tarkastaa vielä että seilaanko ihan omissa ajatuksissani jo :grinning:

Tämä on tehty ihan siitä yksinkertaisesta syystä, ettei pystytä välttämään mm. tyEl-maksuja ja muita henkilösivukuluja.

Kyllä valitettavasti ainakin tältä osin neuvoisin toimimaan suoraan vain palkallisena, ja optimoimaan tulot kelan kannnalta sitten sopiviksi tai maksamalla kuukauden pari tunia takaisin :slight_smile:

2 tykkäystä