Sijoitusfoorumin liputuskeskustelu ja liputusten jälkipuinti

Siinähän se olikin. :wink: :slightly_smiling_face:

II) Keskustelu asialinjalla. Älä kommentoi, jos et pysty tuomaan keskusteluun uutta sisältöä. Huumori kuitenkin suotavaa

2 tykkäystä

Kiitos avusta! Ajatukseni oli kyllä arvioida tuoretta raporttia suhteessa yhtiön tavoitteisiin. Noh, täytyy artikuloida ajatuksensa paremmin jatkossa.

4 tykkäystä

Mistä bänni on tullut ja kuinka pitkäksi aikaa?

Hän ei ole bännissä.

10 tykkäystä

Jälkipuinti yleensä liputetaan tuolla ketjuissa pois, mutta täällä sitä voi tarvittaessa jatkaa.

Noin yleisellä tasolla, foorumilla ja erityisesti kyseisessä ketjussa, pyritään keskittymään todella vahvasti asiapitoisuuteen.

7 tykkäystä

Sattumalta tämä on hyvin helppoa. Myös someen postatut tekstit ja kuvat ovat tekijänoikeuksien alaisia. Viestisi yläpuolella on kuvankaappaus somesta. Mikäli somepostauksen tekijältä (tai tekijänoikeuksien haltijalta) ei ole lupaa, ei sitä saa jakaa tai julkaista missään muodossa uudelleen. Ja tykkäyksistä tulkitsen, että myös moderaattorien mielestä kuvankaappauksen julkaisu on heidän mielestään hyväksyttävää.

Korostan, että en ole lakiasiantuntija. Sen vuoksi olen tehnyt liputukset liputustoiminnon kautta ja jättänyt asian hoidon moderaattoreille (mutta sen perusteella, miten liputtamiani viesteijä on editoitu, moderaattorit eivät ehkä ole suhtautuneet asiaan kovin vakavasti).

1 tykkäys

Pystytkö sen kohdan linkata?

Ajantasainen laki tekijänoikeuksista on tuolla (mutta tähän on siis hieman tulossa muutoksia): https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1961/19610404

Teos on mikä tahansa omaperäinen tuotos. Esimerkiksi taiteellisuutta ei vaadita. Jos tekijänoikeuksien käsite on epäselvä, tuolla on paljon tietoa: Tekijänoikeus | Tekijanoikeus.fi

Suosittelen myös käymään läpi Ylen Digitreenien somen tekijänoikeuksiin liittyvän kokeen. Sieltä selviää muun muuassa se, saavatko muut vapaasti kopioida Instagramiin lataamiasi kuvia (ja käänteisesti myös se, saatko itse käyttää muiden kuvia vapaasti). Digitreenit: Saanko tehdä meemin mistä tahansa kuvasta? Entä laittaa luokkakuvan someen? – testaa tietosi tekijänoikeuksista | Kuvat ja videot | Digitreenit | yle.fi

1 tykkäys

Tämä ei pidä paikkaansa, ellei lakiin olla tekemässä jotain dramaattista uudistusta. Jos sosiaalisen median postaus on julkinen niin, että sen voisi kuka tahansa periaatteessa käydä lukemassa, siitä saa ottaa kuvakaappauksen.

Väliaikaisiksi tarkoitetut julkaisut (IG MS) ovat eri asia. Niistä esimerkiksi lehdet eivät saa ottaa kuvakaappauksia uutisiinsa ilman lupaa.

Tietysti jos someen on postattu kuva tai video, ei sitä saa jakaa eteenpäin omanaan. Vähintäänkin alkuperäisen videon tai kuvan lataaja tulisi tägätä postaukseen.

Esimerkiksi Twitterissä kuvakaappaukset toisten teksteistä (twiiteistä sekä uutisista) ovat arkipäivää. Ainakaan minä en ole koskaan kuullut, että siitä olisi ketään haastettu oikeuteen tai että asiaa ylipäätään pidettäisiin ongelmallisena.

8 tykkäystä

Tämä oli nyt täyttä Höpö höpöä

7 tykkäystä

Kiva, että tähän tulee kommentteja!

Millä pätevyydellä kommentoit @JHeiskanen - oletko lakialalla tai alalla, jossa kuvia ja muuta materiaalia paljon jaetaan ja olet oikeasti asiaa tuntevalta selvittänyt asian? Itselläni ei tosiaan ole muuta pätevyyttä kuin runsaat Duckduckgo-haut.

Kuvakaappauksen saa ottaa omaan käyttöön. Myös jakaminen (repost, retweet) on varmaankin sallittua somealustan omin toiminnoin. Minun on hankala uskoa, että kuvakaapauksen ottaminen ja sitten sen julkaisu toisaalla olisi laillista. Vaikka jokin olisi julkisesti saatavilla, tekijänoikeudet ovat silti voimassa. Tämä unohtuu monelta: vaikka jokin artikkeli ei ole maksumuurin takana, ei sitä silti saa jakaa (muuten kuin ehkä linkkinä). Ja vaikka jotain paljon tehdään, ei se välttämättä ole laillista. Jos tuon lakimuutoksen myötä Inderesin todettaisiin olevan vastuussa tänne postatusta materiaalista, voi oikeudenhaltijoilla olla enemmän motivaatiota vaatia tilille loukkauksista.

Se kuitenkin on varmaa, että tuo täydelliseksi kuvittelemani esimerkki ei olekaan niin täydellinen. Sehän oli Inderesin tulevan työntekijän postauksesta ja häntä ei varmaankaan haittaa, että se täällä julkaistaan (vaikka lupaa suoraan ei olisikaan). Parempia esimerkkejä olisivat olleet täällä jaellut kuvat, sarjakuvat, muiden yhtiöiden tuottamat analyysit, uutisartikkelit yms.

1 tykkäys

Tämä on harmillisen yleinen asenne. Olethan tsekannut ja suorittanut täysin pistein tuon Ylen digitreenin?

“Lähtökohta on, että painetun lehden tai näköislehden jutuista otettujen valokuvien ja kuvakaappauksien tai maksumuurin takaa kopioitujen juttujen jakamiseen verkkosivuilla tai sosiaalisessa mediassa tulee saada lupa alkuperäiseltä julkaisijalta. Myös juttuun haastatellun tai muuten jutussa osallisena olleen on pyydettävä lupa jutun jakamiseen.”

“Verkkolehden juttuja on sallittua jakaa käyttämällä lehden tarjoamia jakopainikkeita tai lähettämällä jutusta linkin, joka ohjaa lukijat lehden verkkosivuille.”

“Lisäksi on sallittua kopioida lehtijuttu printistä tai verkosta yksityiseen käyttöön. Tekijänoikeuslain tarkoittama yksityinen käyttö merkitsee omaa ja lähipiirin käyttöä.”

Lähde:

4 tykkäystä

Kommentoin vain asiaa somepostausten kannalta. Maksumuurin takana olevat uutiset ovat asia erikseen. Niistä esimerkiksi KL saattaakin Inderesille antaa noottia, jonka jälkeen moderaattorit puuttuvat asiaan hanakammin.

En olisi kuitenkaan Inderesin kannalta asiasta huolissani. Jos joku näkee asiassa ongelmaa, rajoitetaan varmaan ensin Facebookin tai Twitterin toimintaa, jossa jakamista tapahtuu paljon enemmän kuin täällä.

Lisäys: Olet ihan oikeassa mitä tulee artikkeleihin @turbo . Mieluummin KL haluaa kaikki lukijat omalle sivustolleen oli uutinen sitten maksumuurin takana tai ei, eikä uutisen kopioiminen muualle julkiseen levitykseen ole sääntöjen mukaista. Valitettavasti tämä on todella yleistä internetissä ylipäätään.

En ala avaamaan, mitä minä teen työkseni, koska sinäkin kommentoit lakiasioita omien mielipiteidesi pohjalta: “Kuvakaappauksen postaaminen mielestäni ei. Upotus ehkä on ehkä ei.” Meistä ei kumpikaan ole asianajaja tai muu lakiasiantuntija, joten tätä keskustelua on turha minun osaltani jatkaa.

@Pikka1 jakamat säännöt artikkeleiden jakamiseen on myös tutut. Verkkolehden artikkeleiden jakamiseen voisi lisätä, että koko jutun kopioiminen ei silti ole herrasmiessääntöjen mukaista. Vaikka linkkaisi alkuperäiseen julkaisuun, olisi hyvä, jos alkuperäisestä artikkelista kopioisi vain tietyn osan eikä koko juttua.

6 tykkäystä

Edelleen kiinnostaisi tietää, missä ominaisuudessa @JHeiskanen kommentoit. Oletko lakimies?

Käytin itse tosiaan väärää sanaa, kun sanoin ettei somepostausta saa jakaa. Jakaminen somen omin työkaluin on toki sallittua. Kuvakaappauksen postaaminen mielestäni ei. Upotus ehkä on ehkä ei.

Maksumuuri ei juuri vaikuta. Myös kaikille näkyvissä olevalla nettisivulla oleva kuva tai teksti on tekijänoikeuden alainen. Linkitys on sallittua, mutta tekstin tai kuvan kopiointi ei. Ja kaikki, mikä ei erityisesti ole sallittua, on kiellettyä. Vaikka jokin artikkeli olisi KL:n julkisella puolella, ei sitä saa kopioida copy-pastena tai kuvakaappauksena kuin omaan käyttöön. Kopion julkaisu somessa tai Inden foorumilla (kai tämäkin on yhdenlainen some?) on laitonta. Ja se on laitonta, vaikka tekijänoikeuden haltija ei olisikaan haastamassa oikeuteen. Korvausvaatimus voi tulla myös vuosia myöhemmin. Silloin ei tekijänoikeuksia loukkaavan materiaalin poistaminen enää auta vaan maksumääräystä ropisee (ja loukkaava materiaali on poistettava itkun kera).

Niitä vartenhan se lakimuutos onkin. Lakiteksti kuitenkun vaikutti siltä, että tulkinnasta riippuen myös pörssiyhtiö Inderes voitaisiin katsoa sen alaiseksi. Voi olla, että nuo tulkinnat tulevat aikanaan vasta ennakkotapauksissa.

1 tykkäys

Hyvä nosto @turbo

Tekijänoikeuslain ja sähköisen viestinnän palveluista annetun lain muuttamisesta on tosiaan huhtikuussa annettu hallituksen esitys, ja se on nyt lähetetty sivistysvaliokuntaan, jolle perustuslakivaliokunnan, liikenne- ja viestintävaliokunnan ja talousvaliokunnan on annettava lausunto.

Laitan tähän linkin, josta voi seurata käsittelyn etenemistä ja toisen linkin itse hallituksen esitykseen. Kiinnosta esitys, joka täytyy lukea ajan kanssa, ainakin yksityiskohtaiset perustelut, jossa on muutettavat lainkohdat.

Edit. Noista valiokuntien lausunnoista saattaa aikanaan saada osviittaa tulkinnoille.

1 tykkäys

Sitaattioikeuden edellytyksiin kuuluu muun muassa se, että sitaatti liittyy oman teoksesi aiheeseen jotenkin sitä täydentäen. Jotta niin olisi, oma teoksesi pitää olla riittävän merkittävä, että se olisi teos, jolla on aihe. Jos kirjoitat kaksi riviä tekstiä ja liität 20 riviä sitaattia, ei se varmasti täytä sitaattioikeuden perusteita. Kyllä täällä sellaisiakin pitkiä viestejä kirjoittavia foorumisteja on, jotka käyttävät sitaattioikeutta ihan perustellusti, mutta kuitenkin vain vähän.

Moikka,

Siirsin viestisi tänne Liputus-ketjuun, jotta Sammon ketju pysyy siistinä. :slight_smile:

Tägäsin @Yu_Gong in tähän, koska hän pystynee auttamaan asiasi kanssa. :+1:

3 tykkäystä

Moi Delta. Olen täysin ulkopuolinen asiassa, en tiedä mitä viestejä sinulta on poistettu ja miksi. Pari juttua tuli kuitenkin mieleen. Olet kiinnostunut Sammosta ja omistat sitä paljon. Näin varmaan jatkossakin. Tällä hetkellä olet myös hyvin suuttunut. Tämä tunne voi olla väliaikaisempaa. Onko mahdollista, että kun suuttumus on laantunut ja sinulla ei ole enää tiliä, jossain vaiheessa haluaisit kysyä jotain vaikka Saulilta, Mirkolta tai muilta, ja sinua alkaa harmittaa ettet voi? Jos olet nyt täysin varma niin asia on selvä. Jos et, yksi vaihtoehtohan on pitää ensin reilusti taukoa ja sitten vasta tehdä lopullinen päätös tilin sulkemisesta.

Loppukevennys: Minä ja Pipsakin jouduttiin muutama päivä sitten piiloon osana Sijoittaja-alokkaan valtavaa poliisioperaatiota kurssien taivasteluketjun Tesla-iltamissa. Tässä kuvamateriaalia kun Verneri saapuu katsomaan miten hommat sujuvat.

25 tykkäystä

@anon40503286 pyydän sulta vielä vahvistuksen mailissa, laitoin sulle äsken mailia :slight_smile: Jos nukut yön yli ja haluat edelleen että poistan tilisi, niin voin suorittaa poisto-operaation :slight_smile: Olet aina tervetullut yhteisöön takaisin senkin jälkeen luomalla uuden Free-tilin :smiling_face_with_three_hearts:!

Yu Gong
Inderes CTO

21 tykkäystä