Sijoituskirjallisuus

Juha-Pekka Kallungilta löytyy “Tilinpäätösanalyysi”. Tuo löytyy ainakin omasta hyllystä. Muita ei ole tullut aiheesta kirjan muodossa luettua. Ottakoon joku muu kantaa onko parempia esim. kotimaisena kirjallisuutena.

3 tykkäystä

Itselläni lähti uudenlainen kiinnostus vaurastumiseen luettuani Robert Kiyosakin - Rikas isä köyhä isä ( Rich dad poor dad ). En ota kantaa kirjailijan näkemyksiin sen enempää nykyisin, mutta teoksena loistava oikeanlaisen “mindsetin” löytämiseksi. Muutenkin tykkään lukea kirjoja laajemmalla spektrillä ja esim. Arnoldin Total Recall, The One Thing, The Smart Device ja Sunzi sodankäynnin taito on tehnyt vaikutuksen.

1 tykkäys

Noitten avulla vois päästä hyvin alkuun

IFRS-standardit
IFRS-standardit 2020 | ST-Akatemia

Kirjanpitolaki
Kirjanpitolaki 1336/1997 - Ajantasainen lainsäädäntö - FINLEX ®

Kirjanpitoasetus
Kirjanpitoasetus 1339/1997 - Ajantasainen lainsäädäntö - FINLEX ®

Yleisohjeita
Voimassaolevat - (kirjanpitolautakunta.fi)

2 tykkäystä

Itse luin ensin Kiyosakin Kassavirta Kvadraatin. Pidin siitä kirjana enemmän kuin Rikas isä köyhä isä. Sisällössä on paljon samaa, mutta itsellä upposi ja pisti wehkä enmmän ajattelemaan jälkimmäinen. Voi johtua omasta insinööri ajattelusta, mutta vihjeenä, jos kirjastoon menee niin kannattaa silmäillä löytyykö.

2 tykkäystä

Kiitos Inderesille arvokkaasta kansanvalistustyöstä, joka ainakin omalla kohdallani on ollut tuloksekasta. Erityisesti tuo inderespodi-formaatti (toki hienojen analyysien rinnalla) on laadukas ja olen lukenut nyt 4/16 jakson 58 kirjasuositusta. :slight_smile: Se on mielekästä, kun pääsee suoraan kiinni asian ytimeen, kun kuitenkin sijoituskirjoja on vähän joka lähtöön ja suurin osa huonoja. Hauskasti kylläkin kirjailijat esipuheissa tai kirjojen kansissa toistensa kirjoja suosittelevat kuin saunaporukka konsanaan. :slight_smile:

Olen pidempäänkin pohtinut rahan ja velan olemusta. Paras kuvaus tästä asiasta on Inderesin Vernerin jossain ketjussa linkkaama Ray Dalion video youtubessa “How the Economic Machine Works”. Samalla kaverilla on kyllä kiinnostava velkasyklikirja, jota olen tavaillut. Olisinkin kysynyt, että onko teillä suositella hyvää kirjaa, jossa selitetään, miten oikeastaan raha ja velka toimivat? Asia on aika monimutkainen. Pidän erityisesti lähestymistavasta, jossa nähdään perusyksikkönä ihminen, joka ostaa, myy ja omistaa. Mitään muuta taloudessa ei viime kädessä lopulta ole. Mutta kyllä historiassa voi mennä kauemmaksi kuin Bretton Woods ja pidemmälle kuin TARGET2. :slight_smile:

2 tykkäystä

Hankin itsekin vihdoin tuon Seppo Saarisen pörssiraamatun painettuna versiona, kun sai halvalla.

42,60€
Netistä löytää -40% alennuskoodin hakemalla “alma talent alennuskoodi”

Loppuhinta 25,56€ ilmaisella kotitoimituksella (Express 14)

10 tykkäystä

Liityin suomalainen plus e-kirjapalveluun. Ekat 2 viikkoa ilmaiseksi. Löytyy Seppo Saarion, kuinka sijoitan pörssiosakkeisiin 19.painos. Voi kuunnella tai lukea. Mielenkiintoisista taulukoista ym. olen napsinut printscreenejä tai tehnyt muistiinpanoja.

2 tykkäystä

Kiitos tästä, etsiskelen kirjallisuutta, jossa käsitellään keskuspankkien tehtävää ja erilaisia toimia läpi historian. Onko muilla lukusuosituksia?

1 tykkäys

Pääsiäiseksi saapui sopivasti uutta luettavaa.

Edit: Emanuel Derman kirjaa suosittelen jo ensimmäisen parinkymmenen sivun perusteella.

9 tykkäystä

Jaetaanpa tämä e-kirja jonka bongasin mainion Twitteristin @liviamcapital nettisivuilta

Kirjan ovat kirjoittaneet Brad Slingerlend ja Brinton Johns, ja ehkä teeman voisi tähän otsikkoon tiivistää:

A preview of Optimizing Resilience and optionality while eliminating the unproductive middle in capital allocation

Yhteenvetona esittelevät heidän sijoitusstrategian jossa haetaan yrityksiä jotka ovat samaan aikaan resiliensseja (sitkeitä?) ja jotka omaavat optionaalisuutta (laajentumiskyky?). Sitkeys viittaa taloudelliseen suoritukseen, sitkeät yritykset ovat taloudellisesti vahvoja siis. Laajentumiskyky taasen tietysti kykyyn luoda uusia liiketoimintoja tai muuttaa omaansa maailman muuttuessa.

Heidän hypoteesinsa perustuu siihen että maailmassa (sijoitus ml) tapahtuu huomattavasti enemmän ennalta-odottamattomia tapahtumia joita he vertaavat Power Law:hon. Ennalta-odottamattomista tapahtumista tietenkin korona on nyt loistava esimerkki. Mutta niitä tapahtuu myös alan sisällä, koska yritykset toimivat entistä enemmän kompleksien systeemin keskellä, jossa on koko ajan vaikeampaa rakentaa mitään pysyvää vallihautaa. Jokaisen suojamuurin takana piilee aina joukko uusia yrittäjiä jotka miettivät keinoja kaivautua muurin alta, lentää sen yli tai kokonaan tuhota muuri.

Tämän takia he uskovat että yritysten pitää jatkuvasti pystyä uudistumaan ja luomaan optionaalisuutta. Ei ehkä ole sattumaan että suurin osa maailman suurimmista yrityksistä FAANGit etunenässä ovat loistavia esimerkkejä siitä miten ne vuodesta toiseen luovat uutta optionalisuutta ja laajentuvat uusiin liiketoimintoihin. Kirjassa käytetäänkin esimerkkiä S-kurvasta ja miten yritysten pitää jossain vaiheessa onnistua luomaan uusia s-kurveja, muussa tapauksessa edessä on vääjämätön hiipuminen ja parhaimmillaan ollaan vain sitkeitä (resiliensseja) ilman kasvua. Ketään loukkaamatta, itselläni tulee tästä mieleen meidän kotoinen Kone joka on ollut upea kasvutarina mutta nyt tuntuu että uutta s-kurvaa ei ole onnistuttu luomaan ja edessä on vain taantumista tällä mallilla.

Kirjan ajatus on siis että sijoittajan tulisi koota oma portfolio yrityksistä joilla on sekä optionaalisuutta että resilienssia. Heidän näkemykseen mukaan 50% salkusta tulisi olla näitä. Loput sitten uusia lähtöjä eli yrityksiä joilla on toistaiseksi vasta optionalisuutta. Viime mainitun osalta jää hieman vajaaksi analyysi miten tunnistaa uusista firmoista optionalisuuden, koska harvemmin sitä alkuun ollaan useissa liiketoiminnoissa.

Tässä lyhyt yhteenveto joka ei tee oikeutta tekstille mutta suosittelen lukemaan. Monta maukasta näkemystä tarjoillaan myös optimaalisesta kasvuvauhdista ja valuaatioista jos innostuu lukemaan kirjan.

9 tykkäystä

Nyt viimein luin tämän mestariteoksen. Siihen meni kokonaiset kaksi iltaa. Annan 5/5 ja lukusuosituksen!

Omasta mielestäni aivan huikea teos, joka opettaa muunmuassa miksi on eri asia tulla rikkaaksi kuin pysyä rikkaana. Lisäksi jos sinulta löytyy viime aikaisia kurssiraketteja (Harvia, Revenio, Qt yms.) tai mörniöitä suosittelen vahvasti lukemaan/kuuntelemaan kirjan. Kirja ei anna neuvoa mitä sijoituksilla tulisi tehdä, mutta antaa perspektiiviä miten suhtautua viimeaikaisiin “saavutuksiinsa”.

Jos lukuisat sijoituskirjat antavat tietoa miten toimia rahojensa kanssa, The Psychology of money antaa ymmärrystä miksi rahan kanssa toimitaan niin erilaisilla tavoilla. Tieto ja ymmärrys yhdessä maksimoi todennäköisyyden saavuttaa haluamansa varallisuustason. Kirjassa on 20 kappletta, joissa jokaisessa käsitellään eri asiaa, joten en ala referoimaan niitä. @Tyhjatasku toi jo esille hyviä katkelmia. Lisäksi youtubesta löytyy aikaisemmin esitetty kanava, jossa on myös käsitelty muutamaa kappaletta.

21 tykkäystä

Nykyään kun tenbaggerit eivät ole oikeastaan enää mitään, voidaan siirtyä 100-baggereihin. Ilmainen PDF-versio.

Mielestäni ihan hyvin kirjoitettu, helppolukuinen, eikä kovinkaan pitkä. Sisältää joitain ihan hyviä huomioita, vaikkei nyt välttämättä mitään maailmaa mullistavaa. Yllättäen avaimia satakertaistumiseen ovat kasvu, kertoimien venyminen ja aika :smiley: .

http://csinvesting.org/wp-content/uploads/2017/05/100Baggers.pdf

4 tykkäystä

Itse oon tosi huono lukemaan, varsinkaan kovin teoreettinen sijoituskirjallisuus ei kiinnosta. Viimeisin lukemani kirja alla, vastaavaa viihteellistä talouteen, finanssialaan tai osakkeisiin liittyvää saa suositella.

9 tykkäystä

vaikuttaa tosi mielenkiintoselta, meni tilaukseen. Kiitos tästä

1 tykkäys

Luin kans tän ja tykkäsin. Saa aika kattavan kuvan millasten maailmanlaajuisten megakonglomeraattien keskellä eletään…

2 tykkäystä

Luin ajankuvaan sopivan Edward Chancellorin Devil Take The Hindmost, a history of financial speculation -kirjan. Mielestäni tämä on ajankuvaan siksi sopiva, että se antaa hyvää näkökulmaa markkinan mylleryksiin ja palauttaa myös lukijan maanpinnalle, etenkin tässä aika kiivaassa nousukaudessa.

Kirja oli mielestäni aika raskas luettava. Huomasin tämän koska etenin siinä poikkeuksellisen hitaasti, mutta sisältö oli kuitenkin todella laadukasta ja pidin kirjasta paljon. Kirjailija oli tehnyt valtavasti taustatyötä ja tuli jotenkin todella nöyrä olo, kun huomasi miten laajalti kirjailija oli tutkinut materiaalia ja jokaisen kriisin ajankuvaa. Lukijana sai ikään kuin kosketuksen sen ajan tunnelmaan. Pidin erityisesti siitä, että kirjaan oli lisätty vanhoja otteita kirjoista, kirjeistä ja lehdistä jossa sai aistia sitä fiilistä.

Kirjassa käsiteltiin noin 9 eri spekulatiivistä maniaa, joista omat suosikkini olivat South Sea Scheme, Railway Mania ja Kamikaze capitalism.
Kaikkissa näissä oli yhteisiä tekijöitä, jotka mielestäni opetti jossain määrin tunnistamaan yleisiä kuplaantumisen piirteitä, mutta en nyt menisi niin pitkälle, että väittäisin oppineeni tunnistamaan kuplia kirjan avulla. Niitä kun tuntuu etukäteen olevan vaikea/mahdoton tunnistaa.
Panin kuitenkin merkille, että usein taustalla oli matalat korot, voimakas velan käyttö ja mahdollisuus ylipäätään saada runsaasti velkaa. Useasti taustalla oli myös jokin uusi villitys, kuten rautatiet tai jokin uusi tapa miten sijoittaa. Yleistä oli myös jonkinlainen huijaustoiminta ja kyseenalaistettavissa olevaa regulaatiota, regulaation puutteita tai kylmästi laiminlyöntiä ja viranomaisten lahjontaa. Näitä on tosin vaikea analysoida, koska huijaukset eivät ole huijauksia ennen kuin ne paljastuu…ja yleensä ne vasta paljastuu kun päitä halutaan lankulle. Sain myös sellaisen kuvan, että spekuloinnista tuli useasti osa kulttuuria. Se ei ollut eliitin tai tietyn ryhmän mielenkiinnon kohde, vaan se kosketti enemmän tai vähemmän kaikkia.

Surkuhupaisinta oli tosin huomata, minkä kirjailijakin tuli maininneeksi, että vaikka ensimmäiset kirjan käsittelemät kuplat tapahtuivat jo 1600-luvulla (tulppaanit), ihminen ei ota opikseen, vaan samat piirteet ovat toistuneet ja toistuvat edelleen.

Mielestäni tämä on kirja joka kannattaa lukea jos on kiinnostunut taloudesta, en ehkä suosittelisi tätä vasta-aloittaneelle sijoittajalle, koska voi herkästi alkaa näkemään kuplia kaikkialla, mutta sain itse sitä mitä kaipasin. Eli vähän pitkän ajan perpektiiviä ja uskallusta kyseenalaistaa, esim. kuinka kauan korot voivat pysyä negatiivisina ja onko tämä uusi normaali taas vain yksi “this time it´s different”.

Seuraavaksi jatkan kyseenalaistamista lukemalla Adam Grantin Think Again ja hyllyssä odottaa Robert Sapolskyn Behave, The biology of humans at our best and worst :slightly_smiling_face:

22 tykkäystä

Aloitin äskettäin lukemaan tämmöistä teosta. Vaikuttaa varsin pätevältä introlta energiateollisuuteen ja siihen liittyvään geopoliittiikkaan. Ei siis varsinaisesti sijoituskirjallisuutta, mutta liippaa sen verran läheltä, että uskallan laittaa tähän ketjuun.

1 tykkäys

Tuli lukaistua tuo Saulin parhaaksi sijoituskirjaksi tituleraama The Outsiders - Eight unconventional CEOs and their radically rational blueprint for success”

Kirja kertoo siis kahdeksan erilaista menestystarinaa yrityksistä, jotka henkilöityvät vahvasti erittäin hyvään toimitusjohtajaan & johtoon. Käytännössä jokainen yritys tuotti 20% tai yli vuosituottoa yli kymmenen vuoden ajan osakkeenomistajilleen.

Mukana on sekoitus mielenkiintoisia ja erilaisia sijoitustarinoita, joissa alla olevat menetelmät menestykselle ovat monelta osin samoja eri yritysten välillä. Yksi monesti toistuva teema on hajautettu organisaatiorakenne, jossa vastuuta sälytetään mahdollisimman pitkälle alas operatiivisesta toiminnasta. Samalla kuitenkin pääomien allokointi on yritysjohdon, erityisesti toimitusjohtajan vastuulla. Tunnistin tästä erityisesti yhden omistamistani yrityksistä, Keskon, joka on jo useamman vuoden ajan toteuttanut kauppakohtaisia liikeideoita antaen vallan ruohonjuuritasolla kauppiaille, samalla kun yrityksen johto keskittyy allokoimaan toiminnasta saatavia pääomia mahdollisimman tehokkaasti.

Kirjassa on myös paljon esimerkkejä onnistuneista, erittäin isoistakin yrityskaupoista joilla luotiin massiivista omistaja-arvoa.

Kun jenkkimarkkinasta on kyse, kirjassa käydään myös paljon läpi järkeviä omien osakkeiden ostoja. Käytännössä yksikään yritys kirjassa ei maksanut osinkoa, vaan onnistuneesti osti omiaan takaisin, välillä hyvinkin agressiivisesti kun hinta oli alhaalla yhtiön suorittamisesta riippumattomista syistä.
Erityisesti yksi esimerkki jäi mieleeni tästä uskomattomasta tempusta johtuen, jossa Henry Singleton vuonna 1980 päätti ostaa yli 20% yrityksensä osakekannasta takaisin, rahoittaen tämän kiinteän koron lainalla, sillä korot olivat juuri laskeneet. Ostojen jälkeen korkoja taas nostettiin, ja liikkeelle laskettujen velkakirjojen arvo laski. Singleton kuitenkin uskoi, etteivät korot jatka nousuaan vaan päinvastoin ja päätti ostaa velkakirjat takaisin. Hän vielä rahoitti ostot yrityksensä eläkerahastosta, jota eivät pääomaverot koskeneet ja hänen ennustuksensa osuikin oikeaan, korot laskivat ja Singleton teki loistavan kaupan ostaessaan velkakirjat takaisin juuri ennen kuin niiden arvo kasvoi ja kääri vielä voitot verovapaasti taskuun.

Suosittelen lukemaan, jos haluaa saada kokonaisvaltaisen kuvan siitä miten hyvää yritystä johdetaan ja minkälaisia liikkeitä järkevä johto tekee. Yksi näistä kahdeksasta yrityksestä on Buffetin Berkshire Hathaway, ja itselleni tämä oli yksi lempitarinoista kirjassa Henry Singletonin Teledynen ja Bill Stiritzin Ralston Purinan kanssa. Jos omalla sijoitusuralla onnistuisin löytämään yhdenkin tälläisen helmen, joka porskuttaa 20% tai yli vuosituottoa vuodesta toiseen, olisin kyllä hyvin tyytyväinen. Nyt ainakin kirjan lukemisen jälkeen uskon pystyväni paremmin tunnistamaan potentiaalisen kohteen kun se osuu kohdalle :wink:

25 tykkäystä

Kesäksi lukemista. Molemmat on tollasia näppäriä parin sadan sivun pokkareita, helppo ottaa mukaan rannalle, puistoon yms paikkaan missä nyt kesällä ikinä oleskellaankaan. Asiasisältökään ei vaikuta raskaalta, helppoa luettavaa. You can be a stock market genius on Joel Greenblatt:in tuntemattomampi kirja. The little book that still beats the market-teos on useille sijoittajille tuttu, ns “taikakaava”-kirja, “the blue book”. You can be a stock market genius keskittyy erikoistilanteisiin, fuusiot, konkurssit, uudelleenjärjestelyt, spin-offit yms.

8 tykkäystä

A Random Walk Down Wall Street - Burton G. Malkiel
Beating the Street - Peter Lynch
The Intelligent Investor - Benjamin Graham

4 tykkäystä