Sijoituskirjallisuus

Kuuntelevatko muut sijoituskirjallisuutta äänikirjoina täällä? Pitkään on ollut ajatuksena kokeilla äänikirjojen avulla “hyödyntää” lenkkeilyt ja ajomatkat kuuntelemalla samalla kirjoja. Eri palveluja tätä varten on olemassa, mutta suurin vaikeus on valita sopiva palvelu, jossa on kattava kirjavalikoima. Eli jos vertaa vaikkapa näitä Bookbeat, Storytel ym. yleisiä palveluita, poikkeavatko ne valikoimaltaa toisistaan huomattavasti? Ajatuksena olisi välillä “lukea” tietokirjoja (sijoittaminen ym.) ja välillä taas kevyempiä dekkareita ym.

2 tykkäystä

Tuossa hieman ylempänä tähän liittyen kirjoittelinkin. Suomenkielisiä kirjoja tarjoavista äänikirjapalveluista paras valikoima sijoituskirjallisuutta löytyy Storytelista ja Nextorysta. Bookbeat on kaukana jäljessä. Storytelin jenkkiostos Audiobooks.com saattaa merkittävästi parantaa valikoimaa jatkossa. Audible ja Scribd on täysin englanninkielisiä vaihtoehtoja, joista sijoituskirjoja löytyy parhaiten.

1 tykkäys

Ei mitään, hyvä jos suosituksista on hyötyä! :slight_smile:
Ja Inderesin väki tietää sitten mistä hakea, jos kaipaa epävirallisen virallista kirja-arvosteluiden kirjoittajaa :wink: :joy:

@Whinito tämä on varmasti ihan tapauskohtaita, mutta itse huomaan etten oikein pysty sisäistämään sijoituskirjoja äänikirjana etenkin jos teen jotain muuta samaan aikaan (saattaa olla toki se, että olen vain hidas ymmärtämään asioita). Kaipaan usein sitä kirjoitettua versiota, koska asioita täytyy välillä lukea uudestaan, pohtia asiaa ja lukea vielä uudestaan. Kuuntelen paljon sijoitusaiheisia podcasteja autossa ja se on puolestaan helpompaa, koska niissä harvoin mennään niin syvällisesti raskaisiin yksityiskohtiin. Riippuu myös millaisia sijoituskirjoja haluat lukea, kuuntelin joskus Robert Hagstromin The Warren Buffet Portfolion, ja se meni nätisti kuunnellessa, mutta en oikein osaa sanoa miten esim. Aswath Damodaranin kirjat menisi äänikirjana.

Paljon juttua, vähän asiaa tuli kirjoitettua, tiivistäisin siis tämän siihen, että jos vain kaipaat jotain kuunneltavaa ja et ole kokeillut kaikkia podcasteja niin kannattaa aloittaa testaamalla niitä. Spotifyissä on iso joukko hyviä podeja ja täällä foorumilla niitäkin on listattu.

Ja edelleen jos asut pääkaupunkiseudulla, niin Helsingin kirjastot Helmet käyttää Libbyä ääni ja e-kirja palveluna. Jos on kirjastokortti, niin lataa vaan aplikaation ja voi katsoa mitä kirjoja on sillä hetkellä kuunneltavissa. Ilmaiseksi. Jonkin verran sielläkin on sijoituskirjoja.

6 tykkäystä

Youtubesta löytyy myös jonkin verran näitä. Esim. tämä oli mielestäni ihan kelpo kuunneltavaa: - YouTube ja samalta kanavalta löytyy joitakin muita.

5 tykkäystä

Tulipa hankittua Karo Hämäläisen, Jarkko Random Walker Ahon ja Jukka Oksaharjun ”Laatuguru -näin valitset voittajaosakkeet”. Tälle syksylle päivitetty painos.

Luettua tuntui, että ei sopivampaa opusta olisi nyt myrskyäville markkinoille: miten löytää ne pitkän aikavälin voittajat, jotka kestävät kuopissakin.

Kirjan oppien soveltaminen on ollut pari viime vuotta vaikeaa, kun siitä laadusta on saanut maksaa tolkuttomasti. Muutos voi olla näköpiirissä ja esim. Martin Paasi toivoo uusimmalla Titaanien taisto-videolla osakehintojen romahtamista järkikaupankäynnin mahdollistamiseksi.

Laatuguru tarjoaa mielestäni hyvän peruspaketin aloittelevalle pitkäaikaissijoittajalle juuri tilanteessa, jossa markkina ei kupli liikaa ja vähintään osakepoiminnalla saa nättiä yhtiötä omaan koriin. Kokeneemmat taas saavat yhteen pakettiin koottuna keskeisimmät reseptit. Muistinko analyysissäni myös tämän seikan?

Mutta onko jotain puutteita? Esim. teknologiariski olisi kaivannut syventämistä, kun se alkaa olla niin joka alalla kuin yhtiöllä keskeisimpiä arvioitavia kysymyksiä. Olisin itse lisännyt myös jokusen ulkomaisen yhtiöesimerkin. Mm. mitä erityiskysymyksiä otettava huomioon, jos aloittaa kaupankäynnin USA-osakkeilla.

Vierastan myös teoksessa rivien välistä tulkittavaa sijoittajien kategorisointia. Esimerkki siitä: ”Laatusijoittaja on pitkäaikainen omistaja eikä hän tavoittele spekulatiivisiä lyhyen aikavälin kurssinousuja (osallistumalla listautumisanteihin ja myymällä heti)”. Eihän kenenkään tarvitse harrastaa 100 % tiettyä sijoittajatyyliä. Esim. gurujen guru Peter Lynch pisti kasvuosakkeisiin 30-40 % rahoista, määräosan käänneyhtiöihin jne.

Mutta muutamasta huomautuksestani huolimatta annan Laatusijoittajalle kaiken kaikkiaan huomattavan korkean arvosanan👌

15 tykkäystä

Hieman erilainen sijoituskirja, mutta suosittelen;

Alan Pell Crawford
How not to get rich: The financial misadventures of Mark Twain

Noin 200-sivuinen teos, Samuel Clemensin a.k.a. Mark Twainin tiivis elämänkerta jossa keskitytään lähinnä hänen toistuviin epäonnistumisiinsa sijoitusrintamalla.

Tälle voi lukiessa epäuskoisena hymähdellä ja toisaalta myöhemmin hakea lohtua mikäli joskus tuntuu että omat sijoitukset eivät osu lankulle; ainakin jollakin meni vielä surkeammin. :joy:

13 tykkäystä

Tällä kertaa tuli ahmaistua uunituore kirja megatrendisijoittamisesta. Marcus Hernhag on näkyvä pörssihahmo Ruotsissa, sillä hän ei pelkää ruotia suorasanaisesti yhtiöitä, anteja tms. ja ei jää epäselväksi perusteet.

Hänen 9. sijoituskirjansa käy läpi megailmiöitä ja -muutoksia. Miksi ja mistä näkökulmasta ne ovat lupaavia sijoittajan näkökannalta. Jokaista trendiä täydennetään hänen omiin analyyseihinsä perustuvilla yhtiövalinnoilla, jotka ovat pääosin ruotsalaisia ja pohjois-amerikkalaisia.

HYVÄÄ: Kansantajuisesti tärkeistä tulevaisuustrendeistä ja niiden sijoituskytkennöistä. Tiiviisti tuodaan esille ikään kuin koko sortimentti, jonka pohjalta voi pohtia omia valintojaan. Ainakin minulle arvokkaita olivat myös erityiskulmat johonkin muuten sinänsä tuttuun trendiin. Esimerkiksi datahallien sisältöä pyörittävät IT-, tekoäly- jne. firmat kyllä pramilla, muttei näiden tietoa ja taitoa vaativien hallien rakentajat (mm. Digital Realty Trust-yhtiö).

HUONOA: Omiin tarpeisiini kunkin megatrendin käsittely oli liian johdanto-omaista. Mielellään olisi lukenut vaikka tuplaten enemmän. Tosin voihan tämän ottaa jatko-opintojen katapultiksi ja omat tietomäärävaatimukseni ovat aina aika yläkantissa.

Kirjan yksittäisasioista voi nostaa tiskille mm. hänen pohdintansa nykyisten Faang- yms. firmojen menestyksen kestävyydestä megatrendien aallonharjalla. USA:n pörssin historiassa kärkifirmat ovat vaihtuneet tiuhasti ja ex-suuruuksia on nurkat täynnä. IBM jne. Teknologinen muutostahti vain kiihtyy. Silti Marcus Hernhag ei ole varma, että nykyjätitkin kohtaavat piakkoin auringonlaskun. Niiden asema ja kilpailuedut ovat itsessään megatrendin luokkaa.

Suomalaisyhtiöt eivät ole hänen ominta aluettaan, mutta 4:sta kirjoitetaan. Sammosta lähinnä maininta vakaana kassakoneena ja pientä pohdintaa, saako Stora Enso synnytettyä ligniinistä uuden rahakoneen. Hän ei ole varma.

Asteen syvemmin Fortumista ja Nesteestä. Ensin mainittua hän pitää isona potentiaalina, jos ja kun Fortum onnistuu rakennemuutoksessaan ja siitä tulee megatrendiratsastaja energiassa. Nesteen ajankohtainen pieni alakulo ei Marcus Hernhagia häiritse, vaan analyytikon kiikari on jo yhtiön uusissa investoinneissa, kuten vedyssä.

”Let the trend be your friend” on hänen mukaansa jopa yhtiöanalyysiä tärkeämpi ohjenuora osakepoimijalle.

7 tykkäystä

Mitäs suosittelette aloittelijalle? Menossa on nyt Seppo Saarion “Miten sijoitan pörssiosakkeisiin”. Puoleen väliin asti ollut yleistä löpinää, ei mitään ihmeempiä. Nokia mainittu sata kertaa ja kerrottu että älä sijoita huonoihin vaan hyviin yhtiöihin, vältä riskejä mutta ole rohkea ym ym. Sitten hypättiinkin sijoitusmaailman eri lukuihin mitä ei liikaa avata, ja jotka ovat jostain syystä kerrottu omaan makuun erittäin vaikeaselkoisesti, varsinkin kun uusia termejä vilisee aikalailla. Kuuntelin jotain nuorten kloppien podcastia missä samat asiat kerrottiin hyvinkin selkeästi ja yksinkertaisesti, joten voi olla vika myös minussa :smiley: Luen silti tietysti loppuun ja katsotaan sitten onko tämä kaiken hehkutuksen arvoinen!

7 tykkäystä

Tähtäimessa osakkeet- Heikki Keskiväli
Mun mielestä parempi kuin Seppo Saarion kirja, ainakin viihdyttävämpi

11 tykkäystä

Mielestäni parhaat kotimaiset sijoituskirjat on:

  • Heikki Keskiväli - Tähtäimessä osakkeet
  • Hämäläinen, Aho, Oksaharju - Laatuguru

Näitä lähtisin selaamaan.

Jos tulee markkinoille ilman numero-osaamista, niin se tarttuu hyvin myös analyysejä selaamalla. Ja silloin tulee keskityttyä merkityksellisiin lukuihin. Monissa sijoituskirjoissa esitellään esittelemisen ilosta kaiken maailman lukuja, numeroita ja kertoimia, mutta aloittelijan ei kannata kerralla haukata liian isoa palaa.

17 tykkäystä

Tämä on itseasiassa tänään lähtenyt käyntiin äänikirjana, alkuun ainakin vaikuttanut hyvältä! Mainitaan vielä tuosta Saarion kirjasta että onhan siinä paljon hyviä asioita, mutta kaipaisin enemmän vinkkejä tai näkökulmia tiedon soveltamiseen.

1 tykkäys

Kaikkea on vain mahdotonta yrittää samoihin kansiin tunkea ja pörssiraamattu on oikein hyvä teos ensimmäiseksi kirjaksi. Tunnuslukuja, markkinoita ja niiden soveltamistakaan ei opi muuten kuin tekemällä ja lukemalla. :slightly_smiling_face:
Mitä enemmän alkuvaiheessa jaksaa lukea niin se kantaa hedelmää sitten pitkässä juoksussa, paikallisia kirjastoja pitää taas tulla mainostamaan ja niiden tarjonta kannattaa myös hyödyntää jolloin ei harmita että vaikka sattuisi jonkun vähän huonommankin sijoituskirjan lukemaan. :slightly_smiling_face:
Mutta suosituksista kannattaa tosiaan Keskivälin, Oksaharjun ja kumppaneiden kirjat ottaa lukuun.
Mikäli englanti taipuu niin Lynchin " One up on Wall Street" kannattaa kanssa kuunnella tai lukea, ei sen sijoittamisen tarvitse välttämättä olla rakettitiedettä.

4 tykkäystä

Kaikkia indeksisijoittamisen puolesta puhuvia kirjoja (Malkiel, Bogle yms.). Ne olisi monelle kokeneemmallekin hyviä, jos saisivat parantamaan tavat ja siirtymään kokonaan niihin.

Tämä on siis klassinen tee kuten sanon älä niin minä teen… Kymmeniä sijoituskirjoja tullut luettua ja kuunneltua, mutta indeksisijoittamisen autuudesta kertovat jätän pääasiassa väliin. Valtaosalle ihmisistä se on taloudellisesti ja ajankäytöllisesti paras ratkaisu. Jos on oikeasti aikaa, energiaa ja kiinnostusta lukea analyysiä ja seurata yhtiöiden tekemisiä, niin sitten voi tutustua muuhun kirjallisuuteen. Oma ongelmani ainakin on se, että luen kyllä mielelläni sijoituskirjoja, talouslehtiä ja vaikka tätä foorumia, mutta käytän aivan liian vähän aikaa analyysien ja yhtiiden raporttien perkaamiseen. (Salkussa on silti pelkkiä osakkeita, enkä ole rahastoihin ja ETF:iin koskenut muutamaan vuoteen,)

6 tykkäystä

Nämä ovat kyllä hirveän vaarallisia kirjoja aloittevalle sijoittajalle! Malkielin lukeminen oli ainakin allekirjoittaneelle vuosikymmenen tuottokatastrofi, kun proffa sai liiankin hyvin vakuutettua että markkinat ovat tehokkaat. Hyviä kirjoja varmasti indeksisijoittajille, tilastoniiloille ja algopojille, mutta osakepoimijan näkökulmasta Malkiel ja hänen kirjansa kannattaa polttaa roviolla!

Jos aiemmin mainitut kirjat vaikuttava liian helpoilta ja niin sitten vaan rohkeasti hyppy seuraavalle tasolle ja luettavaksi vaikkapa Mauboussin Expectations Investing ja Damodaranin Narrative and Numbers :sunglasses:

23 tykkäystä

Tai hyödyllisiä. Ymmärrän pointin, sillä tehokkaiden markkinoiden soopa on kateellisten satu. Toisaalta useampi osakepoimija häviää indeksille, ja harvalla on tähän hommaan sopiva tempperamentti. Kaikille ystävilleni suosittelen indeksisijoittamista, vaikka he ovat korkeasti koulutettuja ja minua paljon fiksumpia.

Kiitos lukusuosituksista. Laitan nämä seuraavaan kirjatilaukseen.

6 tykkäystä

Olet täysin oikeassa! Valitettavasti suurimmalle osalle oikea ratkaisu olisi lopettaa osakkeiden tutkiminen ja yksittäisten osakkeiden osto, koostaa hyvin hajautettu salkku useista indeksirahastoista ja jos mielenkiintoa vieläkin löytyy, niin tutustua sitten vaikka faktorisijoittamiseen. Mutta tätä ei sijoituskirjoja lukeville aloittelijoille saa sanoa, koska tarkoituksena on kannustaa heitä suuruuteen eikä lannistaa heitä luopumaan osakepoiminnasta. Lukekaa tässä ketjussa mainittuja kirjoja, poimikaa huippuosakkeita ja tuhotkaa indeksi! :sunglasses:

11 tykkäystä

En minäkään usko tehokkaisiin markkinoihin. Indeksin voittaminen osoittautuu kuitenkin monelle hankalaksi ja siksi suosittelen aloittelijoille ja tutuille kuukausisäästämistä kustannustehokkaisiin indeksirahastoihin ja mielellään niiden unohtamista.

Kiinnostuneillakin voi olla se ongelma, että ei aika ja viitseliäisyys riitä sijoituskohteiden läpikäymiseen ja seuraamiseen. Lisäksi he voivat saada paremman tuoton opiskelemalla jotain joka auttaa työuralla eteenpäin. Etenkin jos puhutaan pienellä pääomalla operoivasta opiskelijasta.

One up on Wallstreetille antaisin minäkin ääneni, jos pitäisi yksi valita.

Little book that (still) beats the market oli minusta hienosti kirjoitettu ja sopii hyvin aloittelijalle, vaikka kirjan esittelemää sijoitustyyliä en suosittelisi*. Voi silti herättää ajatuksia ja minusta tämä oli kirjallinen taidonnäyte siitä miten sijoittaminen selitetään aloittelijalle. (*Screeneriin osuu aikamoista kuraa ja vaatii paljon kanttia ostaa sellaista. Eikö tuottokaan ole tainnut viime kymmenellä olla enää maineensa veroinen. Tämä trendi voi toki vaihtua tulevaisuudessa.)

Andreas Clenowin Stocks on the move esitteli minusta mielenkiintoisen strategian tälläiselle joka ei vietä riittävästi aikaa sijoituskohteidensa tutkimisessa. Ei kyllä sovellu aloittelijoille tai kovin pienellä salkulla sijoittaville, muuten kuin kuriositeettina siitä minkälainen sijoittaminen on myös mahdollista.

Aloittelijoiden salkkujen koko ja välityspalkkioiden suhteellinen suuruus puoltavat vahvasti indeksisijoittamista. Niillä voi myös hyvin aloittaa sillä aikaa, kun opiskelee ja tutustuu osakepoiminnan ihmeelliseen maailmaan. (Tai harhautuu kvantitatiivisen sijoittamisen menneessä maailmassa toimineiden mallien pariin.)

6 tykkäystä

Kirjan loppupuolella on (äänikirjana noin 1,5h pituinen osio) “100 ikivihreää pörssiviisautta” tai jotain. Se muistaakseni niputtaa kirjasta keskeiset, ytimekkäät pääkohdat. Sinnittele vaan loppuun asti :+1::blush: Itse olen käyttänyt tuota osiota, kun olen halunnut kerrata kirjasta oleelliset pääkohdat

4 tykkäystä

Saariolla on kaksi kirjaa, Miten sijoitan pörssiosakkeisiin ja Näin sijoitan pörssiosakkeisiin, niin tämä jälkimmäinen on se uusi ja suunattu nuorille ja alottelijoille…

1 tykkäys

Eihän tuo mikään paksu kirja ole, eikä yhdellä sivulla ole kovin paljoa tekstiä.

IPO-esitteessä on helposti enemmän.

1 tykkäys