Sijoituskirjallisuus

One up on Wall Street löytyy ainakin Storytelista ja olen samaa mieltä, että oli helppo kuunneltava. Sieltä myös “The Little Book That Still Beats The Market” oli helppoa kuunneltavaa vaikkapa yhteen putkeen, kun kesto on alle 4h.

2 tykkäystä

Kovatasoinen sijoituskirja Rahoitusalan sovellukset ja Excel on julkaistu Turun yliopiston professori Mika Vaihekosken toimesta.
Vaihekoski

Kuvaus:
Rahoitusalan sovellukset ja Excel -kirjasta on valmistunut uusi, kauan odotettu kolmas ja uudistettu painos maaliskuussa 2022.

Rahoitusalan sovellukset ja Excel -kirjassa käsitellään rahoituksen ja talouden alan sovelluksien suunnittelua, tekoa ja käyttöä Excelin avulla unohtamatta niihin liittyviä käytännön ongelmia. Mukana on useita rahoituksen alueita niin yrityksen hinnoittelusta portfolion aktiiviseen hallintaan ja johdannaisiin. Kirjan tavoitteena on esitellä Excelin rahoitusalalle hyödyllisiä ominaisuuksia ja tehostaa siten Excelin käyttöä. Kirjassa käsitellään myös Excelin Visual Basic for Application (VBA) -makrokieltä, jota lukija oppii kirjaa käyttäessään miltei huomaamattaan.

Rahoitusalan sovellukset ja Excel -kirjan kolmas painos uudistaa ja laajentaa kirjan sisältöä aiemmista painoksista niin esimerkkien kuin rahoitusmateriaalin osalta. Erityisesti yrityksen arvon määritykseen ja pääomarakenteeseen, osakkeiden hinnoitteluun, tapahtumatutkimukseen, portfolion hallintaan sekä johdannaisiin liittyvää materiaali on laajennettu huomattavasti aiemmista painoksista. Excel-esimerkkejä on lisätty ja laajennettu. Samalla ne on päivitetty kirjoitushetkellä uusimman Excel 365 mukaiseksi, mutta ne toimivat muutamia yksittäisiä tapauksia lukuun ottamatta vanhempien Excel 2016-, 2019- ja 2021-versioiden kanssa.

Kirja soveltuu hyvin ammattikorkeakoulujen, yliopistojen, yritysten ja koulutusorganisaatioiden käyttöön. Lähtökohtana on, että lukija hallitsee rahoituksen perusteet, mutta hän haluaa oppia soveltamaan oppimaansa käytännön tasolla.

Teoksen kirjoittaja KTT Mika Vaihekoski on rahoituksen professori Turun yliopiston kauppakorkeakoulussa.

15 tykkäystä

Tällä hetkellä luettavana mm. yllä olevat.

Kiinahan on nyt ajankohtaisempi kuin koskaan. Ei liene huono asia ymmärtää paremmin heidän poliittisia toimintatapojaan. Alun perusteella lupaava ja erittäin vahvasti tutkimusperustainen kirja.

Olen lainannut erilaisia tilinpäätös-kirjoja kirjastosta valehtelematta 20-30 kertaa. Ehkä enemmänkin. Aina niistä jotain jää käteen, mutta olen usein harmitellut sitä, että ne tuntuu olevan enemmänkin bisnes-/talousjohtajille, konsulteille ja kirjanpito-/laskentatoimi-ihmisille, ja vasta toissijaisesti sijoittajille.

Tämä Kallungin uusin on kuitenkin todella raikas poikkeus. Tässä on siis ihan mielettömän hyvin alusta lähtien otettu pörssiosakesijoittajan näkökulma. Ja kun julkaisu on tehty 2022, niin on muuten ajantasaista tavaraa. Käydään mm. tuloslaskelmaa, tasetta ja rahavirtalaskelmaa läpi niin esimerkkien kuin teoriankin kautta. Kaikki tähtää siihen, että sinä tekisit parempaa tilinpäätös-analyysiä sijoituspäätöstesi tueksi.

Olen lukenut muutaman kymmenen sivua ja moni pieni asia tilinpäätös-analyysin suhteen on jo loksahtanut kohdalleen.

Tästä tuli mieleen @Verneri_Pulkkinen :

21 tykkäystä

@Mauri Tilinpäätökseen liittyvän kirjan hankinta on minullakin mielessä. Muutaman kymmenen sivun perusteella et varmaankaan pysty tekemään Kallungin Tilinpäätösanalyysistä lopullista arviota. Oletko lukenut tämän?
Eeva-Mari Ihantola: Yrityksen kirjanpito - liiketapahtumista tilinpäätökseen
Mitä suosittelisit aiheesta yhdeksi kirjaksi omaan kirjahyllyyn perusteokseksi?

1 tykkäys

Tuo mainitsemasi Ihantolan kirja ei taida olla tuttu, mutta kun tuossa katsoin kirjaston tarjonnan läpi, niin melkein kaikki muut tilinpäätöksiin, kirjanpitoon ja laskentatoimeen liittyvät yleisteokset (nämä Leppiniemet, Tomperit, Salmet, Ikäheimot jne.) on tullut ainakin selattua läpi.

Jos tarkoituksenasi on perehtyä tilinpäätös-analyysiin nimenomaan osakesijoittajana, on kuvassani oleva Kallungin uusin teos aivan ylivoimainen. Se on tehty nimenomaan osakepoimijalle ja kaikki asiat on selitetty auki osakesijoittajan näkökulmasta. Esimerkitkin on tunnettujen pörssiyhtiöiden tilinpäätöksien analysointia ja niiden avulla vastaavaa analyysiä on helppo tehdä käytännössä minkä tahansa pörssiyhtiön tilinpäätöksestä. Kaikki WACCit, NOPAT, ROICit, ROEt, gearingit ja muut on selitetty paremmin kuin koskaan missään.

Jos taas tarkoituksenasi on perustaa yritys ja ymmärtää kirjanpitoa ja tilinpäätöstä yrittäjän näkökulmasta, kannattanee hankkia jokin muu kuin Kallungin uusin.

16 tykkäystä

@Sijoittaja-alokas jakoi tuolla “Yhtiö kuuluu kaikille” keskusteluketjussa linkin Inderesin uuteen Playbookiin. Ajattelin jakaa sen tännekin, mikäli joku ei ole vielä huomannut sitä.

https://www.inderes.fi/fi/yhtiojulkaisu/inderes-playbook

Tässä yksi poiminta teoksesta:

“But we don’t want to be known for our size, growth or the money we make. We want to be known for being great in what we do.”
Mikael Rautanen, Inderes CEO

Innostavaa ja voimaannuttavaa luettavaa alansa uniikilta edelläkävijältä. :slight_smile:

Tässä vielä linkki alkuperäiseen jakoon [Linkki].

8 tykkäystä

En ole tuota Mandelbrotin kirjaa lukenut mutta Mandelbrot on kyllä tuttu. Ajattelin ihan vain lisätä tähän ehkä jotain kiinnostavaa pölinää aiheesta. Tämä fraktaalisuus stokastisten prosessien yhteydessä kirjoitetaan yleensä jokseenkin tähän muotoon
image
Eli siis prosessi on ajan suhteen skaalatessa samoin jakautunut. Esimerkkinä tälläisestä prosessista on esimerkiksi Brownin liike, mistä syystä sitä käytetäänkin hyvin paljon markkinamalleissa, vaikka itseasiassa markkinoiden mallinnukseen se ei oikein sovellukkaan. Mandelbrot taisi itse kannattaa Levy prosesseihin perustuvia malleja, mutta ne eivät taidakkaan olla enää tuollaisia selfsimilaareja muuta kuin erityistapauksissa kuten alpha-stable prosessit, jotka ne taas eivät taida soveltua käytäntöön suurimmassa osassa tapauksia, sillä nykyvalossa osakeaikasarjojen toinen momentti on rajallinen.

Tämä sen sijaan on erittäin mielenkiintoinen aihe. Mandelbrot on kirjoittanut tästä jo 60- ja 70-luvuilla artikkeleita, ja nyt nämä mallit joilla on pitkä muisti on ns. cutting edge akatemiassa. Vaati vain sen että 90- ja 00- luvuilla luotiin tarvittava matemaattinen koneisto. Eivät vielä ole siirtyneet laajempaan käyttöön pankeissa ja rahastoissa, mutta tällä hetkellä luodaan aika lujaa tahtia akatemiassa ja esim Bloombergin tutkimusosastolla uusia markkinamalleja joilla on pitkäaikainen muisti. Nyt jos menee arXiviin ja hakee oikeilla sanoilla, niin löytää useampia artikkeleita jotka on julkaistu kuukauden sisään.

Kirjoja ei ole oikein suositella kun en välitä kirjoista joissa on muutakin kuin kaavoja ja tästä aiheesta ei taida olla kovin montaa kirjamuotoista esitystä vielä olemassa. Mutta jos matematiikkaa osaa ja kiinnostaa pohtia matemaattisia markkinamalleja, niin varmaan Hans Föllmerin Stochastic Finance on hyvä lähtökohta. :slight_smile:

3 tykkäystä

Onkohan foorumilla tehty kyselyä, että kuinka moni foorumilaisista on sijoituskirjallisuutta lukenut? Ja kuinka paljon? Tuli tuossa mieleen, kun kahvihuoneessa oli keskustelua Buffetista.

Minun pitäisi lukea enemmän. Olen lukenut vain Vaurastu kuin Warren Buffet ja Tähtäimessä osakkeet.
Mielestäni molemmista oli minulle paljon hyötyä. Auttoivat pääsemään jonkinlaiseen omaan sijoitustyyliin. Eli ei niinkään niin, että olisin lähtenyt oppikirjamaisesti seuraamaan, mutta avarsivat ajattelua ehkä siten, että löysin hyvää oloa tuottavan tavan toimia. Ja sen, että keskittyy omaan tekemiseen. Siihen en kyllä ota kantaa, että onko oma tekeminen oikeasti hyvää tai tulevaisuudessa rahaa tuottavaa. Pikkuhiljaa olisi tarkoitus tarttua yhä haastavampiin, vai voisiko sanoa syvemmälle meneviin teoksiin. Joskin ainakin minä luen Tähtäimessä osakkeet sellaiseksi. Mutta tuota Vaurastu kuin Warren voisin suositella sellaiselle, joka on sijoittamisen lähiaikoina aloittanut ja joka ei ole vielä muuta sijoituskirjallisuutta lukenut.

Pitää vielä lisätä kuinka hienoa on, kun suomessa on niin hyvä kirjastolaitos. Varauksen jälkeen taisi tulla jo seuraavana päivänä ilmoitus, että nuo kirjat ovat noudettavissa. Oppiminen on paitsi mukavaa, niin myös ilmaista!

9 tykkäystä

Jahas, joulu saapui etuajassa:

34 tykkäystä

On tehty. Ehkä kesällä ehkä kahvihuoneessa oli kysely aiheesta. Sieltä hakemaan :+1:

2 tykkäystä

Kaikille kiinnostuneille olisi ainakin Adlibriksella ja ALMA talent sivulla pieniä Black Friday tarjouksia. Ablibriksella ei mitenkään sinänsä sijoituskirjallisuutta isoissa aleissa, mutta alekoodilla saa -10% ilmeisesti kaikesta. Siellä on esim. Ponssen perustajan kirja, atomic habits yms. Isommilla prosenteilla. Alma talentilla oli vaurastu kuin Warren Buffet, osakkeet tähtäimessa, sijoita osakkeisiin jne. muiden kanssa alessa, ja sitten pieni erä eri kirjoja 7€ kpl.

Kirjastosta tuli rapia viikko sitten ilmoitus “varauksesi on noudettavissa”. En ole muulta elämältä ehtinyt lukea alkuvuoden jälkeen kirjan kirjaa, saati varata mitään kirjastosta, arvelin että jonkin sortin virhe. Varaus oli kuitenkin oikea, olin arviolta 80 viikkoa sitten varannut teoksen “Rikas isä, Köyhä isä”, ja jonon pää oli vihdoin osunut kohdalleni.

Kun näin vaikeasti kirjastosta käsiin saatava klassikko kerran osui tarjolle, niin pitihän se noutaa ja lukeakin. Odotukset kirjaa kohtaan olivat kohollaan, mutta viimeistään teoksen puolivälissä ja lukemisen lopuksi mieleen jäi vain pettymys. Ensimmäiset luvut olivat viihdyttävää ja hyvää sisältöä, mutta kirjan perusviestin esittelemisen jälkeen juttu alkaa toistaa itseään, vieläpä ärsyttävän jenkkiläiseen tyyliin. Käytännössä sinulla on kaksi vaihtoehtoa: Tee 1) näin ja rikastut äärettömästi tai tee 2) noin ja jäät elämääsi tyytymättömäksi pankin, verottajan ja työnantan lypsylehmäksi. Kaiken lisäksi aivan jokaisen on mahdollista tehdä vaihtoehdon 1) mukaan.

Perusajatus omien tulojen siirtämisestä henkilökohtaiseen varallisuuteen (velkojen sijasta), tuottamaan lisää tuloja on perusfiksu ja hyvin esitelty ajatus. Kiyosakin esimerkit omasta elämästä ovat vain järjettömiä, kaveri kertoo miten muutti 5000 dollaria 1 200 000 dollariksi kolmella asuntokaupalla seitsemässä vuodessa. Tai osti pienen yrityksen osakkeita hintaan $0.25. Puolen vuoden päästä (ilmeisesti “kirjoitushetkellä”) nuo laput olivatkin jo $2 arvoisia, mutta ne voivat nousta 20 dollariin tai ylikin. “Se ei ole uhkapeliä, jos tietää mitä tekee” -R. Kiyosaki.

Kirjan jälkeen piti vielä googlailla onko näissä tarinoissa mitään totuuspohjaa, ja ilmeisesti ei paljoa ole. Järkikin sen sanoo, jos kirjassa esitetyt sijoitukset olisivat tosia, mies olisi maailman rikkaimpien ihmisten joukossa. Kirjailijan kertomus rikkaasta isästään (eli kaverinsa isästä, joka opetti varallisuuden hallintaa), Hawaiin rikkaimmasta miehestä, lienee tuulesta temmattu. Kiyosaki itse ei ole avannut varallisuuttaan, mutta ilmeisesti nykyinen varallisuus on syntynyt pääasiassa kirjojen, koulustusten ja puhumiskeikkojen kautta, ei suinkaan mahtavien sijoitusten ansioista. Eräässä kommentissa huomautettiin myös, että miehen vinkit saattavat olla laittomia, esimerkkinä opetus jättää sopimuksiin takaportti oman liikekumppanin hyväksynnästä kaupalle. Liikekumppanisi voi olla kissa, ja näin saat perua sopimuksen mielivaltaisesti itse. Ei välttämättä kestä tarkastelua oikeudessa.

Loppujen lopuksi en ymmärrä kirjan suurta suosiota, käytännössä lukijaa kehotetaan käyttämään tulonsa lisää tuloja luovan varallisuuden (assets) kerryttämiseen ja välttämään menoja kasvattavien velkojen (liabilities) hankkimista. Siinä kaikki järkevä sisältö, jonka voi oppia tuhatta muutakin kautta, altistumatta älyttömille tarinoille siitä miten rahojen 100-kertaistaminen onnistuu muutamassa vuodessa aivan jokaiselta jos niin haluaa. Ei jatkoon.

Tästä tuli siis anti-suositus kirjalle, jonka varausjonossa jälkeeni on muuten 97 lainaajaa.

46 tykkäystä

Warren Buffetin elämänkerta The Snowball: Warren Buffett and the Business of Life (kirj. Alice Schroeder) on mielenkiintoinen opus ko. henkilön elämästä kiinnostuneille. Varsinaista sijoitustietoa kirja ei hirveästi anna vaan kertoo enemmän Buffetin elämästä ja persoonasta. Hauskaa ja kevyttä luettavaa, voin suositella “sijoitusviihteeksi” tätä järkälettä (yli 800 sivua).

16 tykkäystä

Voin myös itse suositella, nuo 800 sivua menee oikeasti kevyesti.

Avaa tosi paljon kyllä Buffettin ajattelua ja Berkshireä yhtiönä.

Vaikka monelle hän on “vain” maailman menestynein sijoittaja, on nuo yksityiselämänkin koukerot mielenkiintoisia.

12 tykkäystä

Marraskuussa kuunnellut kirjat kuvassa

Luettuna myös pari kirjaa tässä kuussa. The little book of valuation, mikä oli itselle vielä haastavaa luettavaa mutta pitää jatkaa arvonmäärityksen opettelua niin avautuu varmasti sitten vielä paremmin

Rule #1 - Phil Townilta. Tästä taas tykkäsin kovasti, asiat on selitetty riittävän simppelisti.

Seuraavana olisi lukulistalla Narrative and numbers ja kuunteluun tulossa: 7 secrets to investing like Warren Buffet ja the compound effect.

7 tykkäystä

Analyysikoulussa sijoituskirjallisuudella kuuluu tietysti olla oma paikkansa, ja lukutoukka @Joonas_Korkiakoski kynästä suosituksia saatiin melkoinen määrä. Tässä listattuna muutama ja tarkemmat esittelyt ja perustelut löytyvät varsinaisesta kirjoituksesta.

  1. Tekninen perusta
  • Juha-Pekka Kallunki – Tilinpäätösanalyysi
  • Aswath Damodaran – Investment Valuation: Tools and Techniques for Determing the Value of Any Asset
  • McKinsey & Company – Valuation: Measuring and Managing the Value of Companies
  • Joan Margetta – Understanding Michael Porter: The Essential Guide to Competition and Strategy.
  1. Tekniikan hienosäätö ja syvemmän ymmärryksen luominen
  • Pat Dorsey – The Little Book That Builds Wealth: The Knockout Formula for Finding Great Investments
  • Heather Brilliant ja Elizabeth Collins – Why Moats Matter
  • John Huberin kirjeet – https://sabercapitalmgt.com/letters-and-notes/
  • William Thorndike – The Outsiders
  • Scott Davis, Carter Copeland ja Rob Wertheimer – Lessons From the Titans: What Companies in The - New Economy Can Learn from The Great Industrial Giants to Drive Sustainable Success
  • Charlie Munger – Poor Charlie’s Almanack, Tao of Charlie Munger (kirjoittaja David Clark) sekä The Complete Investor (kirjoittaja Tren Griffin)
  • Terry Smith – Investing for Growth
  • Howard Marks – The Most Important Thing
  1. Sijoittajapsykologia ja päätöksenteko
  • James Montier – The Little Book of Behavioral Investing: How Not to Be Your Own Worst Enemy
  • Daniel Sun Zhang – Investment Thinking Toolbox: Mental Models for Better Investment Decisions
  • Annie Duke – Thinking in Bets: Making Smarter Decisions When You Don’t Have All the Facts ja How To Decide
41 tykkäystä

Lukaisin tuossa Anders Oldenburgin innoittamana Scanian entisen toimarin Leif Östlingin elämänkerran / kertomuksen pitkästä työhistoriastaan alalla. Kirja (“I backspegeln”) on tavallaan sekoitus historiaa, johtamista, yrityskulttuureja, valtapelejä, yhteiskunnallisia asioita/politiikkaa ja melkein jopa dekkarimaisia juonenkäänteitä. Hyvin koukuttava ja yleissivistävä kirja, jonka lukemista ei millään malta lopettaa.

Minusta tuli kirjan myötä Leif Östlingin fani. Osittain siitä syystä, että tunnun jakavan monia hänen näkemyksiään esimerkiksi yrittämisen, asiakaskeskeisyyden ja ammattijärjestöjen suhteen, mutta myös siitä inhorealistisesta tavasta, jolla hän kuvaa todellisuutta yritysmaailmassa. Löysin monia yhtäläisyyksiä omiin ammatillisiin kokemuksiini. Monet muut johtajien “kokemusasiantuntija-tarinoinnit” tuntuvat olevan enemmän tai vähemmän naiiveja, todellisuudesta irti olevia teoriaopuksia, jotka enemmänkin heijastavat joko tilannekuvan puutetta toimintaympäristöstä, tai sitten halua kirjoittaa vain kivoista asioista, ettei kukaan vain pahoittaisi mieltään. Molempi pahempi. I backspegeln oli tässäkin mielessä oikein virkistävä poikkeus.

Sijoittajan näkökulmasta kirja antaa mielestäni hyvän reality checkin omistamisen ja yritysjärjestelypelien likaisuudesta ja siitä, että mihinkään et voi oikeasti luottaa - edes Wallenbergeihin (disclaimer: Investor AB on salkkuni suurin omistus). Olen aina ollut vahvan hajautuksen kannattaja sijoituksissa, eikä tämä kirja ainakaan omalla kohdallani muuttanut näkemystä.

Jos alkuperäiskieli (ruotsi) ei taivu, niin kirjasta on näemmä olemassa englanninkielinenkin versio (“On the Road: My Time at Scania and Volkswagen”). Ruotsinkielinen versio oli tosin mielestäni aika helppoa ja sujuvaa kieltä. Kielivalinnasta riippumatta, vahva lukusuositus.

10 tykkäystä

tämä tuli tsekattua läpi…excelit/datat tulee mukana…FedEx toimii esimerkkiyrityksenä. Avaa suht selkeästi osakkeen arvonmääritystä

8 tykkäystä

Pukki toteutti hartaimmat joululahjatoiveeni :pray:t2: Tähtäimessä osakkeet olen kuunnellut pari vuotta sitten äänikirjana ja Sijoita asuntoihin-kirjan lainannut kirjastosta. Molempien kohdalla todennut että näistä täytyy saada fyysiset kopiot joihin voi tarvittaessa aina palata.

Olen lukenut/kuunnellut reilu kymmenen sijoituskirjaa ja Keskivälin teos kiilaa ykkössijalle viihdyttävyytensä ja helppolukuisuutensa tähden, eli omasta mielestä paras sijoituskirja aloittelevalle sijoittajalle!

26 tykkäystä

Miten toi keskivälin teos toimi äänikirjana?

Vähän 50/50 hommaisko ihan fyysisenä tai äänikirjana (ei varmaan e-kirjaan jaksa keskittyä).
Äänikirja saattaisi upota paremmin mutta onko siinä jotain mikä aukeaisi paremmin jos saa fyysisenä ihmetellä/keskittyä.

1 tykkäys