Sijoituslaina-keskustelu

“Smart men go broke three ways - liquor, ladies and leverage.”

-Cornelius Vanderbilt

“If you’re smart, you don’t need leverage; if you’re dumb, it will ruin you.”

-Buffett

12 tykkäystä

Sama varmaan koskee asuntosijoittamistakin. Käteisellä vaan asunto vaikka samalla rahalla saisi neljä asuntoa pankin avulla.

1 tykkäys

Sanoisin että Matin tai Maijan velaksi hankittu sijoitusasuntoimperiumi on samaa sarjaa kuin vivutettu hypeosakesalkku.

Oma asunto tietysti kannattaa ostaa velaksi.

3 tykkäystä

Nyt on allekirjoittaneellakin Nordnetissä luottolimittiä saatavilla nopeasti käyttöön napin painalluksella. Tässä markkinatilanteessa en missään nimessä sitä käyttöön aijo ottaa, onhan salkussakin osakeallokaatio vain 80 % luokkaa (20 % cash). Tarkoitus ottaa käyttöön vasta kriisin osuessa kohdalle ja markkinoiden siirtyessä indeksitasolla karhumarkkinaan. Kuitenkin näitä tapahtumia hyvä miettiä ja järjestellä jo etukäteen kun nuo käsittelyajat voivat olla viikkoja/kuukausia.

15 tykkäystä

Mulla on asuntokaupat menossa ja tuli hetkellinen suuri rahan tarve enkä viitsinyt laittaa osakkeita lihoiksi

Tuollaisilla ehdoilla ne on kanissa:

“ Panttaus kattaa myös panttina oleviin osakkeisiin liit- tyvän merkintäoikeuden perusteella rahastoannissa ja uusmerkinnässä merkityt osakkeet sekä pantatuille arvo- papereille ja arvo-osuuksille kertyvät tuotot.
Pantatulta arvo-osuustililtä saa luovuttaa arvo-osuuksia ja pantatusta arvopaperisäilytyksestä saa luovuttaa arvopapereita vain pantinhaltijan suostumuksella.”

3 tykkäystä

Täällä näytetään usein viitattavan Nordnetin lainoitusten kulta-, hopea- yms. korkotasoihin.
Tosiasiassa heitlä voi saada myös paremmilla ehdoilla lainoituksen, jos on PB-asiakas ja lainoitusta on riittävästi käytössä.

Eli siinä vaiheessa jos mennään kultatason yli(joko liikaa velkaa tai liian vähäinen hajautus) ja salkun koko on riittävän iso, kannattaa kysellä aspasta onko heillä jotain tarjota.
Näin ainakin itse sain hopea-tasoa alemmalla korolla vaikka lainoitus olisi yli 20% salkun arvosta.

3 tykkäystä

Jokaisen kannattaa pohtia järkevää lainamäärää sijoitusvarallisuuteen nähden. Meillä lainamäärä on asetettu max 20 % sijoitusten arvosta ja tällä hetkellä velkaa on 10 %.
Ajatuksena on, että mikäli tulisi jokin syy, että markkina romahtaisi yleisesti, niin velkojen kuittaamiseen riittää yksi kohde ja muut jäävät tuottamaan.
Nyt kun maksamme edelliset bulletit pois muutamme lainan limiitiksi joka on helpompi käyttää, kun ei tarvitse erikseen hakea joka kerta.

Tässä olen samaa mieltä. Kannattaa pohtia miten paljon kannattaa kiirehtiä.

1 tykkäys

Haluaisitko kertoa tästä lisää?

Halusivatko jotain lisätietoja?

Saitko suoraan tarjouksen kun soitit?

Millaiset ehdot tuossa räätälöidyssä tarjouksessa on verrattuna normaaliin superluottoon?

1 tykkäys

Kun ryhdyin PB-asiakkaaksi, lainoitusta oli jonkun verran käytössä, niin mainitsivat tästä mahdollisuudesta. Silloinen lainoitusaste oli kuitenkin alhainen, joten ei heillä ollut mitään normitarjousta parempaa.

Kun sitten lainoitusaste ja myös salkun kokokin myöhemmin nousivat, kyselin uudestaan sen perään. Sitten sain paremman korkotarjouksen. Ei se kultatasoa parempi ole mutta parempi kuin normihopea eikä sitä varsinaisesti tarkastella silmä kovana. Pysynee siis samana hajautusasteesta ja käytetystä luotosta riippumatta.

Hajautusasteeni oli kuitenkin varsin korkea. Tilannetta tarkastetaan heidän toimestaan silloin tällöin, jolloin varmaan arvioivat noitakin.

En nyt tässä paljasta tarkkaa korkoa, enkä voi luvata sen pysyvän minullakaan jatkuvasti. Nämä ovat ilmeisesti aina asiakaskohtaisia. Minulla on alle 2,99 % mutta yli 1% .

1 tykkäys

Hopeatasohan on kaikille 2,49%. Muistaakseni joku seitsemännumeroisella salkulla pelaava täältä tänä vuonna kyseli tuota pb-tarjousta, muttei sellaista saanut.

Soitatte Joonakselle ja neuvottelette :slightly_smiling_face:

6 tykkäystä

Sitä kannattaa kysellä siinä vaiheessa kun velkaosuus menee kultatason yli. Eivät minullekaan myöntäneet ennen sitä. Hajautuskin pitänee olla ‘kohtuullinen’ mutta sitä se tietysti on jo lähtöjään, jos voi saada kultatason.

2 tykkäystä

Voiko näihin parempiin ehtoihin laittaa lisävakuuksia? Esim. asunnon.

Onko korkosi nyt tuo kiinteä asiakaskohtainen korko vaikka lainoitusaste laskisi takaisin kultatasolle, jolloin maksaisit enemmän korkoa kuin vakioehdoilla? Vai onko tuo uusi korko käytössä vain lainoitusasteen ollessa 20 - 40% eli käytännössä uusi hopeatason korko?

Korko on käsittääkseni käytössä vaikka ottaisin velkaa 90% lainoitusarvosta(=käytännössä limiittiin asti, koska yhteenlaskettu lainoitusarvo ylittää nykyään kokonaislimiitin, joka minulle on myönnetty). Se näkyy minulla käyttöliittymässä ns. ‘normaalikorkona’.

Sen verran kuitenkin muistaakseni aspasta sanoivat, että ko. korko ei koske valuuttatilejä. Muista kuin euroista siis maksan edelleen sen 4,85% .

1 tykkäys

Voit tietenkin aina kysyä mutta ei ole mielestäni sitä Nordnet toistaiseksi sallinut. Kannattaa kuitenkin ehdottomasti kysyä, koska minulla ei ollut tyrkätä asuntoa vakuudeksi. En siis ole kokeillut. Voi kertoa tännekin miten kävi.

Itselläni kun oli käytössä kiinteäkorko, ei järjestelmä automaattisesti ottanut käyttöön edullisempaa kultatason korkoa ehtojen täytyttyä vaan asiasta täytyi tuolloin omatoimisesti ilmoittaa asiakaspalveluun. Ovat mahdollisesti jo automatisoineet järjestelmän mutta epäilen. Ajantasainen tieto selvinnee Nordnetin asiakaspalvelusta.

1 tykkäys

Näin voi olla. Ei ole tippunut lainoitusaste takaisin kulta-tason raameihin tuon asiakaskohtaisen korkomuutoksen jälkeen.

Nordnetin private banking -asiakkaan erikoiskorko täälläkin käytössä. Omalla kohdalla käytännössä noin hopeatason korko, mutta hajautussääntöä katsotaan aavistuksen läpi sormien. Eli omassa salkussa 1 osake on kurssiraketoinnista johtuen hieman yliedustettuna, lainoituksen prosenttiosuussäännöt ylittyvät. Tästä huolimatta saan noin hopeatason koron. Tämä järjestely on sovittu vuosia sitten. Salkku muutoin erittäin hyvin hajautettu ja luottoa vähän salkun kokoon nähden.

Tosiaan huono puolikin tässä on: korko on lukittu tuohon erikoiskorkoon. Jos olisin välillä oikeutettu kultatason 0,99% korkoon (ykkösomistukseni väliaikaisen kurssilaskun myötä), pitää olla erikseen yhteydessä asiakaspalveluun ja pyytää poistamaan erikoiskorko pois käytöstä. Tätä ei jaksa tehdä jatkuvasti edestakas. Käytännössä olen pitänyt erikoiskoron voimassa koko ajan ja siitä johtuen tietyillä aikaväleillä maksanut siis liikaa korkoa. Kokonaisuus huomioiden vuosien aikajänteellä kuitenkin säästöä tulee.

6 tykkäystä

Muiden vastauksista päätellen tämä ei nyt sitten kuitenkaan pitänyt paikkaansa vaan vaatii asiakaspalveluun yhteydenottoa. Lisäsisitkö jonkun disclaimerin että väärä infoa ei leviä.