Sijoituslaina-keskustelu

Jahas, sijoituslainaa koskeva viestini poistettiin sijoituslaina-aiheiselta keskustelupalstalta, outoa mutta kummallista…

Kokeillaanpa näin päin: jos ottaisit nyt sijoituslainan (kohteena loma-asunto, jota tarkoitus vuokrata, laina-aika 20v), sitoisitko sen 3 kk euriboriin vai 12 kk euriboriin? Miksi?

Riippuu pitkälti siitä mitä lainalla ajattelin ostaa. Mikäli ostan vaikka arvostonkseja osinkoja tuottamaan, niin todennäköisesti lukitsisin koron vuodeksi eli 12 kk euribor. Jos taas yrittäisin vaikka osinkoveivailla tai tehdä muutaman kuukauden swing tradeja (joita ei meikäläisen skilsseillä kannattaisi tehdä toim. huom!) niin sitten valitsisin sillä hetkellä edullisemman koron.

Kiitos vastauksesta. Alkuperäisessä viestissäni luki, että kohde on loma-asunto, ja tarkensin tuohon uuteen viestiini tilannetta. Eli 20v laina-aika sijoitusmökin hankintaan.

Nythän 3 kk euribor on 2.6% luokkaa, 12kk taas noin 3,6%. Kolmikuukautinen nousee oletettavasti rivakammin EKPn päätösten myötä, mutta jossakin vaiheessa korot kääntyvät alas, ja sillon kolmekuukautinen taas kääntyy nopeammin alas. Mutta, kun historiallista dataa tarkastelin 2010-luvulle saakka, näyttää siltä, että kolmekuukautinen on lähes aina alempana kuin 12 kk euribor. Mutta, onko näin jatkossa…? Mitä muita tekijöitä pitäisi huomioida?

Mites kiinteä korko? Kun ne ovat vähennettäviä, niin vaikuttavat enemmän kassavirtaan kuin tuottoon.

Pankin lainatarjouksessa on 3kk euribor + 0,79 marginaali, tai 12kk euribor + 0,6% marginaali.
Kiinteästä lainakorosta ei ole ollut puhetta.

Tuota euriboria voi vaihtaa matkan varrella, mutta siitä tulee kuluja ja välttämättä pankin marginaali ei vaihdukaan tuohon pienempään, vaikka itse lainan vaihtaisikin 12kk euriboriin (tai ainakin se vaatisi uuden lainaväännön).

Eli isoin kysymys on tuo euribor, 3 vai 12 kk?

https://keskustelut.inderes.fi/t/asuntolainamarkkina

Tuolla ketjussa on enemmän keskustelua juuri asuntolainoista.

2 tykkäystä

Soitin tänään Nordeaan ja varmistin heiltä että OST:in omistuksia vastaan on mahdollista hakea sijoituslainaa. Ehdot ovat tietty neuvoteltava jokaisen asiakkaan kohdalla erikseen. Eli laki ei nähtävästi tätä kiellä.

Nordnetillä todetaan seuraavaa, eli johtuneeko tämä nyt sitten lain eri tulkinnasta, vai onko pankkien teknisessä kyvykkyydessä eroja? Onko kenelläkään kokemuksia muista pankeista?

11 tykkäystä

Mielenkiintoinen juttu seuraan mielenkiinnolla. Tuossahan kaksi toimijaa on sitten ihan päinvastaista mieltä lain tulkinnasta.

1 tykkäys

Vaan voiko salkun sisällä sen jälkeen käydä kauppaa?

Entä osinkojen uudelleensijoitus?

Entä yhtiötapahtumat kuten merkintäoikeusannit tai ostotarjoukset?

Merkintäoikeusannissa vaan on yleensä pakko reagoida, joko merkitsemällä osakkeita, tai myymällä merkintäoikeudet.

Muussa tapauksessa menee rahaa suoraan roskikseen.

Onko kukaan tehnyt niit että on muuttanut omistusasunnosta vuokralle ja jättänyt tämän omistusasunnon vuokralle ja vähentänyt ns normaalin asuntolainan korot vuokratuloista? Ilmeisesti jos pankille asiasta ilmottaa niin ehdot muuttuvat radikaalisti etenkin laina-ajan osalta.

1 tykkäys

Tein näin. Lainaa ei muutettu mitenkään, en kyllä edes pankille ilmoittanut mitään. Veroilmoitukseen muutin kyseisen lainan asuntolainasta tulonhankkimislainaksi. Näin korot saa vähennettyä pääomatuloista. Lainan tyyppi riippuu käyttötarkoituksesta, ei siitä, millä nimellä se on pankin järjestelmissä.

8 tykkäystä

Onko kukaan huomannut Nordnetin luottopäätösten linjan kiristymistä korkoympäristön muuttumisen myötä?

Aiemmin luottokorotus oli mahdollista toteuttaa verkkoviestillä, mutta nyt vain virallinen hakemuskaavake kelpaa ja sitäkin kautta tuli hylky summaan joka olisi ollut n. 20% salkun velattomasta arvosta. Nykyinen luotto on 10% salkun arvosta, josta 0 euroa käytössä.

1 tykkäys

Joo, olen huomannut täysin saman. Koitin hakea maltillista korotusta luottorajaan, mutta tuli bumerangina takaisin, vaikka aiemmin hyväksyttiin sukkana.

4 tykkäystä

Sama huomattu täällä. Koitin hakea kohtuullista korotusta luottorajaan, mutta tuli hylkynä takaisin hyvistä tuloista huolimatta. Selvästi on tiukentunut, alkuperäinen luottoraja oli aikoinaan (ehkä viisi vuotta sitten) yli kaksi kertaa salkun arvo.

4 tykkäystä

Sama huomio myös täällä edellisiin viesteihin viitaten, että Nordnetin luottorajan korotus ei ainakaan tällä hetkellä kovin näppärästi onnistu. Varallisuus ja tulot ovat edellisestä hakemuksesta jonkin verran kasvaneet, mutta sillä ei ole ainakaan toistaiseksi ollut vaikutusta lopputulokseen. Mielenkiintoista huomata, kuinka myös muilla on ollut samansuuntaisia huomioita.

Onko Nordnetin luoton nostaminen ulos muuttunut? aiemmin sai nostettua saldon miinukselle mutta nyt näkyy että nostettavissa 0e vaikka lainoitusta on minulla jäljellä. Eli näköjään enää ei saa rahaa ulos lainan muodossa nordnetistä?

Oletko tehnyt “tietämystestin” uudelleen?

1 tykkäys

Se oli tosiaan vanhentunut, kiitos vastauksesta!

1 tykkäys

Minkälaista korkoa olette saaneet sijoituslainaan, jonka vakuutena on salkku itse?