Sijoitusvinkit & markkinoiden manipulointi

Tämä on ensimmäinen viestini palstalle ja sen kirjoittamiseen oli jonkinlainen kynnys. Olen seurannut palstaa melko vähän enkä sijoittajanakaan ole mikään veteraani. En myös osaa sanoa, että onko tässä postauksessa sellaista punaista lankaa, josta olisi hyötyä kenellekään muulle tai osaanko avata ajatusmaailmaani riittävästi.

Työskentelen kotimaisessa pörssiyhtiössä, jonka omistus on viimeisten tietojeni mukaan varsin tukevasti kotimaisissa käsissä. Vaikka en varsinaisesti ole sisäpiirilainsäädännön alainen, niin työskentelen asemassa, jossa minulla on välillä tietyissä asioissa markkinoita parempi tieto ja siksi joudun kirjoittamaan tämän anonyyminä ja olemaan paljastamatta enempää kyseisestä yrityksestä. En siis voi useinkaan käydä kauppaa työnantajani osakkeilla ja tällä hetkellä positioni on pyöreät 0 osaketta. Näen, että nykyinen arvostustaso on reippaasti yli sen mitä sijoituksiltani odotan. Voi olla että olen asian suhteen väärässä, sillä sellaistakin on tapahtunut tuhansia kertoja.

On hyvin mielenkiintoista seurata palstan keskusteluja kyseisestä yrityksestä ja nostan ehdottomasti hattua analyyseille mitä firmasta on tehty osavuosikatsausten ja julkisten tiedotteiden perusteella. Niissä on parhaillaan nähty asioita, jotka ovat minullekin tuoneet uutta. Oletan, uskon ja toivon että niiden tekijät ovat ne rehellisesti kirjoittaneet julkisen tiedon pohjalta, eikä kyseessä ole ollut sisäpiirin toimija, joka on halunnut esim nostattaa osakkeen hintaa.

Sen lisäksi, että palstalla näkyy laadukkaita analyysejä, niin välillä näkee myös spekulaatioita, jotka menevät täysin metsään. Arviot ovat täysin yliampuvia ja epärealistisia. Joskus on helppo nähdä, että miten laskemalla yhteen tietyt asiat on ollut mahdollista päästä tuollaiseen lopputulokseen, vaikka se tulos väärä olisikin. Kuitenkin se varsinainen pihvi on, että tällä forumilla on nähdäkseni valtava vaikutus firman pörssikurssiin. Jos osake on noussut tai laskenut “ilman syytä”, kuten usein onkin, niin useimmiten voi käydä täältä lukemassa, että kuka on spekuloinut mitäkin ja kuinka moni on sitten sitä peesannut - on spekuloinneissa ollut järkeä minun perspektiivistäni katsottuna tahi ei.’

Toisaalta en ole myös voinut välttyä ajatukselta, että miten helppoa firman osaketta olisi manipuloida, esim hype and dump -tyyppisesti. En nyt ketään syytä ilman todisteita, mutta jos olisin omistaja-toimitusjohtaja, niin väitän että se olisi erittäin helppoa ilman, että syyllistyy varsinaiseen rikokseen tai ainakaan että siitä jää kiinni. Jos nyt otan esimerkin, niin pörssihän (yli)arvostaa tulevaisuuden odotuksia vahvasti ja jos on olemassa pienikin vihje ekspotentiaalisesta kasvusta, niin se palkitaan reippaalla arvonnousulla. Jos haluaisin saada sellaista aikaan, niin on varsin edullista palkata johonkin Tukholmaan, Lontooseen ja Pariisiin joku osa-aikainen opiskelija pyörittelemään peukkujaan ja sen jälkeen kertoa, että yritys on perustanut toimistot kyseisiin paikkoihin ja tavoitteena on saada sieltä markkinaosuutta tulevina vuosina. Sen jälkeen ei tarvita kuin sinänsä paikkaansa pitävä uutinen, että ensimmäinen toimitus on tehty ulkomaille (on se miten olematon rahallisesti tai muutoin merkitykseltään), niin joku laskee jo yhteen, että kohta on Euroopan valtaus aluillaan ja pörssikurssi pompsahtaa parikymmentä pinnaa.

Ikävämpi asia on, että minä en osaa suoraan neuvoa että miten tuolta voi välttyä. Minä henkilökohtaisesti haluan nähdä yritykseltä näyttöjä osinkojen valossa enkä halua luottaa vain toimitusjohtajien maireisiin lausuntoihin Inderesin analyytikkojen haastateltavina. Tuntuu että kannattamattoman busineksen saa selitettyä kasvulla niin helposti. Tekee yrityskaupan tai pari vuodessa, niin löytyy joku perustelu miksei tulokset ole vertailukelpoisia (tulee kertaluonteisia eriä ja muuta). Olisi hienoa jos voisi sanoa, että kannattaa katsoa toimitusjohtajien aikaisempia puuhasteluja arvioitaessa hänen uskottavuuttaan ja rehellisyyttään, mutta eihän se niin helppoa tai aina mahdollista ole.

Minkälaisia ajatuksia kirjoitus herättää?

51 tykkäystä

Itseäni häiritsee hieman jo tämä kauhea hypetys monissa osakkeissa ja keskustelu siirtynyt tasolle “olipas hyvä sijoitus, kurssi +15% viikossa” ilman uutisia.

Toivoisin kovasti, että keskustelu pysyisi yhtiöön liittyvissä asioissa eikä lähdettäisi wsb tyyliseen sijoitteluun ja keskusteluun. Valitettavasti tämä on ollut nyt vähän ajan henki foorumeilla.

Mielestäni ei ole mitään väärää hyötyä hypestä, toivoisin vaan ettei hypeä ruokita liikaa. Onhan tämä ihan poikkeuksellista kun voisi saada legendaarisia +500% hype nousuja.

9 tykkäystä

Sellasia ajatuksia et olipahan teaseri ja valehtelisin jos väittäisin ettei kiinnostaisi tietää firmaa.

Sanomattakin on selvää että pienimmissä pörssiyhtiöissä on kaltaisessasi asemassa olevia työntekijöitä enemmänkin.

15 tykkäystä

Edellisten kanssa samoilla linjoilla. Suomen pörssissä näkyy joka vuosi aivan selviä rikkomuksia ja sisäpiiritietojen hyväksikäyttöjä, mutta milläs ne todennat sitten. Ei ketään kiinnosta.

8 tykkäystä

Niin kyllähän se varmaan karu totuus on usean pörssiyhtiön osalta, että jos sijoittajat tietäisivät sen mitä yrityksen työntekijät tietävät niin laput lähtisi myyntilaitaan kärpäslätkän nopeudella ja pyyhittäisiin vielä hikeä otsalta.

Eräs tuttu on eräässä pörssiyhtiössä töissä ja olisi varmaan viho viimeisiä yhtiöitä mihin hän itse sijoittaisi.

7 tykkäystä

Ehkä minun on vielä hieman syytä korostaa varsinaisia pointtejani. Erityisesti sitä miten iso merkitys tällä forumilla on tiettyjen pörssikurssien kannalta. Joku sopivasti tehty analyysi voi nostaa tai laskea yrityksen arvoa merkittävästi. Sen ei tarvitse olla sisällöltään mitenkään “oikea”, mutta kun tarpeeksi moni uskoo sen ja toimii sen pohjalta, niin siitä tulee itseään toteuttava ennuste. Kun uskottava taho antaa tavoitehinnaksi 1.5x nykyarvon ja tarpeeksi moni toimii sen perusteella, niin se saavutetaan vaikkei fundat olisi muuttuneet mihinkään. Tätä voidaan käyttää niin tarkoituksellisesti kuin ymmärtämättäkin.

7 tykkäystä

Olipahan hurja avaus! Pystyn sympatisoimaan kanssasi, koska on kokemusta samanlaisessa tilanteessa ja kun “oman yhtiön” ketjua tuli luettua niin vaikutti että 99% viesteistä oli täyttä roskaa ja väärinymmärrystä. Toisaalta sitä tuli myös katsottua tilannetta omasta kapeasta näkökulmasta ja monesti taas ulkopuoliset näkivät yhtiön kokonaisuuden minua paremmin ja omasta firmasta on muutenkin hirmuisen helppoa olla ylikriittinen :slight_smile:

Tuo sijoitusvinkkien/kirjoitteluiden/tj-haastatteluiden/tavoitehintojen vaikutus pienten yhtiöiden kurssiin on mielenkiintoinen aihe. Markkinathan ovat mielestäni lähtökohtaisesti aina väärässä yhtiöiden kurssien osalta. Päivätasolla kursseja voi heilutella Yhdysvaltain presidentin aivastus kesken puheen tai vääränlaisen kynttilän piirtyminen TA-alkemistin ruudulle. Pidemmällä aikavälillä mukaan tulee markkinoiden refleksiviteetti, kun positiiviset uutiset tai kurssinousu aiheuttaa positiivista sentimenttiä, joka aiheuttaa lisää kurssinousua ja positiivisia uutisia. Tätä voi jatkua pahimmillaan vuosikausia, kunnes jokin tapahtuma aiheuttaa että käännytään toiseen suuntaan.

Erityisesti pienyhtiöt ovat sijoittajayhteisön osalta aliseurattuja ja sijoittajilta puuttuu ratkaisevaa informaatiota yhtiöiden liiketoiminnan tilanteesta, joten niihin voi kertyä räikeätä yli- tai aliarvostusta helposti vuosikausiksi. Jos analyytikko tai pörssi-influensseri onnistuu kirjoittamaan tällaisesta yhtiöstä vakuuttavan keissin jonka laaja määrä sijoittajia lukee, niin kurssi voi hyvinkin nopeasti korjautua lähemmäksi yhtiön oikeaa arvoa. Näin ollen “sijoitusvinkeillä” on markkinoiden tehokkuutta lisäävä merkitys. Tämä tietysti ihmetyttää niitä ihmisiä jotka luulevat että markkinat ovat aina ja kaikkialla tehokkaat ja että kurssinousu/lasku ilman uutisia on väärin.

Nykyään markkinoilla tuntuu olevan enemmän peesaajia ja laatu-/tarinasijoittajia, kuin perinteisiä numeronikkareita, joten erinäisillä kirjoituksilla ja toimitusjohtajien haastatteluilla on sijoittajien silmissä tavanomaista suurempi arvo. On selvää että jos kurssia koitetaan nostattaa tai laskea hyötymistarkoituksessa, niin kyseinen toiminta on rikollista. Pidän myös uskottavana että tätä toimintaa esiintyy säännöllisesti ja erityisesti pienyhtiöiden kohdalla.

On hyvin valitettavaa että sijoittajien näkökulmasta Fiva on kampaviinereitä mussuttava valeviranomainen, jolla ei ole resursseja tai halua puuttua näihin asioihin. Osakesäästäjien keskusliitto (mm. @Wiscoosi) yrittää jatkuvasti pitää näistä melua, mutta kynnys asioihin puuttumiselle ja asioiden julkisuudessa kommentoimiselle vaikuttaa viranomaisella olevan käsittämättömän korkealla.

Loppupeleissä kuitenkin vastuu omista sijoituksista on sijoittajalla itsellään. On yleisesti hyvä idea tehdä oma analyysi ja suhtautua erittäin kriittisesti nimimerkkien kirjoitteluihin, analyytikoiden analyyseihin ja toimitusjohtajien oman firman hypettämiseen. Rahaa on maailmassa liian vähän että sitä olisi kenelläkään varaa menettää huonoihin sijoituksiin.

26 tykkäystä

Omasta perspektiivistä ajatellen oma työnantaja saattaa aina näyttää vähän nuhjuiselle. Sisältä näkee hyvin heikot prosessit, huonot työntekijät, menetetyt kaupat, osaamattomat johtajat, epäonnistuneet yritykset jne jne…

Totuus on se, että ei ne toisetkaan yritykset sen kummoisempia ole. Kaikkialla munataan ja hölmöillään.
‐---------------------
Hyvä ketju kuitenkin. Varmasti inderesin analyysi ja palstalaisten hype saa aikaan pieniä kuplia.
Parhaita ovat nämä reaktiot missä esim revenion tulos ei saa aikaan mitään reaktiota, mutta Mikaelin analyysi valtavan ostoryntäyksen.

17 tykkäystä

Toisaalta olen huomannut, että usein yhtiössä työskentelevälle moni asia voi näyttäytyä huonommalle kuin onkaan. Varsinkin jos ei ole riittävästi vertailukohtia.

Itse aloitin työurani ison pörssiyrityksen sisällä ja kyllä ihmettelin millaista duunia siellä tehtiin. Kuinka huonoa voi tehdä, jos kerta on paras?! No, 20 vuotta myöhemmin useamman alan yrityksen sisäpiirissä olleena olen todennut että muualla on vielä huonommin. Perspektiivi on muuttunut, siellä tehtiin aivan hemmetin hyvää duunia. Olen palannut nyt tuottamaan palveluita tuolle yritykselle.

Ihan yleisenä huomiona vaan, että vaikka kuinka olisi yrityksen sisäpiirissä, on todella vaikea arvioida yrityksen toimintaa kilpailijoihin verrattuna ilman riittäviä vertailupohjia.

19 tykkäystä

Tämä on aivan juuri näin, hyvä huomio! Samaan asiaa olivat muutkin kirjoittajat kiinnittäneet huomiota.
Kyseessä on varmasti osittain jonkunlainen perspektiiviharhasta, että tarpeeksi läheltä katsottuna ei välttämättä kiinnitä huomiota siihen isoon kuvaan, joka taas ulospäin välittyy. Sekin on totta, että muissakin firmoissa missataan kauppoja tai mokataan projekteja.

Toinen juttu on, että suhteellisen isoissakin firmoissa todellisten avainhenkilöiden määrä on varsin rajallinen ja heistä ei pörssitiedotteissa kerrota mitään. Avainhenkilöt eivät välttämättä ole CxO tai hallituksen jäsen, vaan liiketoiminnan kovin asiantuntija tai leadi, jonka ympärille koko liiketoiminta-alue rakentuu. Erityisesti kehitteillä olevien asioiden suhteen henkilöstöriippuvuus voi olla todella korkea ja joku yksittäinen lähtijäkin voi rapauttaa lähdön joko kokonaan tai pitkäksi aikaa.

edit1: tuo mitä lopuksi sanoit sijoittajan vastuusta, nimimerkkien kirjoitteluista ja toimareiden hypettämisestä, niin AAMEN.

edit2: ps toimitusjohtaja voi toki olla täysin vilpitön hehkuttaessaan jotain firman toimintoa tai liiketoimintaa. Se johtuu vain siitä, että hän ei tajua asiasta helvettiäkään.

4 tykkäystä

Pörssiyhtiöiden oma heikko tiedottamiskäytäntö luo tilaa spekuloinnille ja hintamanipulaatiolle. Annan esimerkkinä Remedyn tilinpäätöstiedotteen 12.2.2021. Tulevaisuuden näkymistä todettiin:

“Remedy odottaa liikevaihtonsa ja liikevoittonsa kasvavan vuoden 2021 aikana. Liikevaihdon ja liikevoiton kasvusta valtaosan odotetaan tapahtuvan jälkimmäisen vuosipuoliskon aikana.”

Sekaisin fiiliksin luin tuon tiedotteen jälkeen foorumin ylistäviä kommentteja. Tokihan Remedy on kertonyt strategiastaan ja maalaillut näkymiä. Mutta yhtiö ei ole antanut lukuina arviotaan tulevien vuosien liikevaihdosta eikä voitosta eikä mitään muitakaan eteenpäin katsovia. Osakkeita omistavat “sijoittajat” sitten arvailevat tulevaisuuden näkymiä toimitusjohtajan hymyn laadun perusteella. Erityisen häiritsevää tämä on, kun 48% yrityksestä on työntekijöiden omistuksessa. Nämä työntekijät ovat tässä ainoita oikeita sijoittajia. Heillä on todellista tietoa yrityksen hankkeista ja yrityksen tuotteiden (pelien) myyntinäkymistä. Me muut omistajat olemme seuraajia. Ei ole tasapuolista, mutta eihän elämä muutenkaan ole.

Tällaisissa tilanteissa syy spekulointiin ei ole meissä “sijoittajissa”, vaan yrityksien johdossa. He eivät syystä tai toisesta uskalla, halua tai saa jakaa kaikkea sitä tietoa, joka meille omistajille tulisi kertoa. Olenkin monesti pohtinut kuinka suuri %-osuus tulisi omistaa, jotta pääsee kiinni noihin sisäpiirin tietoihin.

19 tykkäystä

Tähän on ratkaisu; seuraa sisäpiirin myyntejä ja jos niitä alkaa ilmestymään niin se on vinkki että hinta on liian kova vs. tuleva suoritustaso :smiley:

Mutta totta on että ohjeistusta voisi antaa paremmin… Indereskin on tästä disautellut firmoja yleisellä tasolla.

2 tykkäystä

hyviä kommentteja tullut, kiitos niistä.

Muistan yhden strategisesti erittäin merkittävän miljoonakaupan. Sen julkaisua oli odotettu varmaan kuukausi tai kaksi ja kun se tapahtui, niin hakkasin nordnetin sivulla refreshiä, että nyt alkaa tapahtua. Ei mitään. Mietin moneen kertaan, että onko tässä mitään järjeä. Ehkä kolme viikkoa myöhemmin tuli Inderesin analyysi, jossa oli nostettu tuon kaupan merkitys tikun nokkaan, tavoitehinnan nosto ja massiivinen reaktio.

Jos vielä tätä sisäpiiriaspektia miettii, niin nähdäkseni kaupan julkaisemisen jälkeen minulla ei ollut enää markkinoita parempaa dataa ja näinollen olisin voinut tehdä isoja kauppoja. Ei kai markkinoille nyt sentään useiden viikkojen reagoimis-, pureskelu ja pohtimisaikaa tarvitse varata.

9 tykkäystä

Välillä tuntuu että analyytikkojen tavoitehinnat seuraavat hypejunaa.
Erään firman tavoitehinta oli 40€ ja kurssi nousi tasaisesti kohti 80€. Vähän ennen kuin kurssi nousi 80€, nostettiin tavoitehinta 70€.
Oliko yhtiön fundassa tapahtunut jotain, vai oliko tavoitehinta vain jäänyt kauas?
Nyt kun tavoitehinta on +70€ ja kurssi +80€, veikkaan että, kurssi hiipii satasen paremmalle puolelle, jonka jälkeen tavoitehinnaksi laitetaan 100€.
Mikä tässä kuviossa mättää?
Tietävätkö karvahatut yhtiön tilan paremmin kuin analyytikot vai beesaavatko analyytikot yhtiön kurssia?

5 tykkäystä

Tässä tapauksessa karvahattujen tilanne taju on ollut parempi! Amlyytikolla on kuitenkin casessa taas lisää suositus? :blush:

1 tykkäys

Mielestäni pörssikurssi,tavoitehinnan ja suosituksen osalta on kummallista niiden välillä oleva looginen ristiriita. Jos kurssi on 100 tavoitehinta 80 ja suositus lisää, niin silloinhan analyytikko odottaa kurssin olevan vuoden päästä 20 %'a alempi ja siitä huolimatta kehottaa lisäämään osaketta. Tai kurssi on 80 tavoitehinta 90 ja suositus vähennä. Kummallista.

4 tykkäystä

Eihän niitä tietty kokoajan päivitetä ja siksi niissä raporteissa on päivämäärä ja sen hetken kurssi.

1 tykkäys