Smile - hymyä myös sijoittajalle?

Aika aloittaa Smilen ja muidenkin henkilövuokrafirmojen mol… eikun analysointi. Onko tulevaisuuden business vaiko vain ottamassa nyt karvalakeilta mammuttimaiset sijoitukset sisään ja sitten kissanpäiville pitkäksi aikaa? Antakaahan arvionne, Inderes ja muutkin ei niin ammattimaiset seuraajat.

Masse-setä ei lähden antiin, mutta seuraa kyllä kiinnostuneena, josko annin jälkeiseen droppiin iskisi kiinni:)

2 tykkäystä

Henkilöstöpalvelualan liitolta tuli juuri tuoretta dataa 20 suurimman toimijan osalta, josta saa hyvin kuvaa markkinan kehityksestä. Julkaisimme myös kommenttimme Henkilöstöpalvelualan ripeä kasvu jatkuu | Inderes: Osakeanalyysit, mallisalkku, osakevertailu & aamukatsaus

3 tykkäystä

Katselen tässäkin tapauksessa ihan mielellään kentän laidalta seuraavan laskusuhdanteen yli.

Tilaisuus näytti että ihan positiivinen pöhinä ainakin firman sisällä on. :sweat_smile: Vähän tuo “ilon kautta”-sloganin toistelu kyllä särähti korvaan, kun on tutuilta kuullut miten huonoja kokemuksia näistä henkilöstövuokraajista (lähinnä Smile ja Barona) on. Ehkä mulla on sitten vaan työtävieroksuvia tai muuten hankalia tuttuja. :joy:

2 tykkäystä

Joo. Tähän kun lisää ay-liikkeen ärhäkän kiinnostuksen kaikkeen, missä työväki liikkuu, niin henkilöstön vuokraustoiminta lienee aika tuulista bisnestä. Olikos ne viimeiset lentokenttälakot juuri Baronaa vastaan?

En kyllä itse Teollisuusliiton jäsenenä muista mitään lakkoa lähiaikoina vuokrafirmoja vastaan, voin toki olla väärässäkin. Itsellä kokemusta aikoinaan Carrot:ista ja voin sanoa omasta kokemuksesta että piti kyllä pitää hyvinki tarkasti kirjaa kaikesta ja vielä jälkeenpäin kesälomarahojakin kysellä kun otin lopputilin koko puljusta.

Muutenkin kohdeltiin niinku mitäkin orjaa. Skippaan jo periaate syistä näitten henkilö’kusetus’vuokraus firmojen yli.

Tää tuli vähän äkkiä (Yu soitti mulle hetki sitten et saatais sovittuu tähän ajankohtaan) mut Smilen toimitusjohtaja Sami Asikainen tulee ROASTiin tänä perjantaina kello 7.30 aamulla! LIVE ilmestyy tänne ROAST Smile 28.9.2018 | Inderes: Osakeanalyysit, mallisalkku, osakevertailu & aamukatsaus

Saa laittaa pahoja kysymyksiä! Alan itse kasaamaan saman tein… Onneks tuli luettuu Smilen esitteet heti kun ne tuli niin ei lähde ihan tyhjästä firman opettelu.

5 tykkäystä

Kiitos Verneri
UncomfortableInformalBushbaby-size_restricted

7 tykkäystä

Masselta sama kysymys kuin ketjun avauksella eli: Meneekö 2020-luvulla kaikki työ vuokrafirmojen kautta? Myös Yu ja toveri Verneri?

2 tykkäystä

Ai niin, mihin Smile ne antimiljoonat sitten laittaa? Ja: Onko ay-liike niskassa milloin mistäkin?:blush:

Mielenkiintoista, että suomalaiset VMP ja Smile ovat paljon kannattavampia, kuin globaalit jättiläiset.

Ebita% 2017 (oik.)

Smile 7,2 % (huom. Smile ei oikaise)
VMP 8,5 %

Adecco 4,9 % :switzerland:
ManpowerGroup 4,1 % :us:
Ranstad 4,6 % :netherlands:

Eikö täällä kilpailla, vai tekeekö ala muuten vain ylisuurta kannattavuutta Suomessa?

1 tykkäys

Kertaapa VP meille amatööreille, miksi työnantajan on kaikin puolin edullisempaa ja kannattavampaa ottaa työntekijät vuokrafirman kautta kuin itse palkkaamalla. Vain onko?

Ps. VP peukuttaa, ilman erillistä korvausta, Masse-sedän lähes jokaista lööppiä. Pitäisköhan perustaa oma blogi? Toki Massekin on antanut peukun laulaa VP:n hyville näkemyksille peukkua aika lailla. Tämäkin aiankin toistaiseksi ilman erillistä korvausta:)

1 tykkäys

Mmm yleisesti ottaen voi todeta, että että henkilöstön vuokraaminen voi olla vähäriskisempää kun kokeillaan esim. uusia liiketoimintoja. Vuokratyövoimaa voi vain lopettaa vuokraamatta vs. vaikeat irtisanomiset.

En tiedä onko se aina edullisempaa, mutta aloilla missä kysyntä on epätasaista (mieti laskettelurinteen baari) ja ajoittaista, voi tuo olla mielekkäämpi tapa organisoida ihmistyö.

Olisiko vuokratyö niin suosittua, jos esimerkiksi irtisanominen olisi Suomessa helppoa?

2 tykkäystä

Eli vuokratyöllä kierretään työvoiman liikkuvuuden kankeus nykysuomessa?

Näin mahdollisesti, paremmin muotoiltuna: näin voidaan tehdä, joskin en usko että kaikki ajattelee sitä noin. ^___^

2 tykkäystä

Smilen toimitusjohtaja Sami Asikainen on vaimonsa kanssa majoittanut kotiinsa vuoden ajaksi Irakista pakolaisperheen. Respect.

3 tykkäystä

giphy

Osaat Verneri varmasti muotoilla kysymykset minua paremmin, joten tässä vapaamuotoisesti muutama pieni aiheensyrjä:

-Listalleottoesitteen riskeissä on mainittu “Vaikeudet Yhtiön uuden ERP-järjestelmän tai muiden tietojärjestelmien käyttöönotossa, ylläpidossa ja päivittämisessä, tietojärjestelmien
puutteet sekä näihin liittyvät viat…” Onko yhtiöllä tulossa tai menossa ERP-järjestelmäuudistus? (eli sytytyslanka palaa…)

-Nykyään näkee jo työvoiman välitystä tarjoavia keveitä alustoja, joissa periaatteessa appin avulla työntekijä ja työnantaja matchaavat, sopivat tärskyt ja palkka tulee samoin tein keikan jälkeen. Palaute/arviointi tulee kuten Airbnbssä/bookingissa, rakentaen luotettavuutta. Millainen uhka tällaiset uudet innovaatiot ja digitaaliset palvelut ovat Smilelle ja miten Smile tähän vastaa? Smilehan itsekin toteaa, että työntekijät haluavat vapautta ja joustavuutta - mikäpä sen vapaampaa ja joustavampaa, kuin helppo liittyminen appin avulla, kännykkään pingahtava työkeikka, johon voit tarttua/hylätä? Lisäksi palautteet/arvioinnit kannustaa pistämään parastaan sekä työnantajana, että tekijänä. Onko Smilella jotain tällaista olemassa?

-Miten mahdolliset lakot tai työtaistelutoimet Smilen aloilla vaikuttavat Smilen tulovirtoihin?

-Listalleottoesitteestä: “Vuokratyövoiman käyttöä on rajoitettu joidenkin toimialojen työehtosopimuksissa. Tyypillisesti rajoitukset ovat sellaisia, että vuokratyövoiman käyttö on sallittu ainoastaan työhuippujen tasaamiseen, eikä vakituinen vuokratyövoiman käyttö ole työehtosopimusten määräysten mukaista. Tällainen rajoitus sisältyy esimerkiksi rakennusalan ja rakennusteollisuusalan työehtosopimuksiin”. Smilella on esimerkiksi rakennusalalla toimintaa. Näin rakennusalan suhdannehuipulla vuokratyövoiman käyttö on tarpeen, mutta entä tilanteen viiletessä? Siitähän on ollut jo merkkejä, vaikka rakentaminen ja korjausrakentaminen edelleen vetävät. Voiko käydä niin, ettei Smilen ostamat rakennusalan vuokrafirmat enää saa vuokrata työntekijöitä työehtosopimuksen tähden?

-Korkojen nousu, eli miten mahdollinen korkojen nousu vaikuttaa Smilen tulokseen?

-Restamax asiakkaana vastaa 15% Smilen liikevaihdosta. Entä liikevoitosta? Millaisilla kertoimilla Restamaxille vuokrataan? Millainen pitkäaikainen sopimus Restamaxin kanssa sovittiin ja mitkä seikat siinä tuo Smilen tuleville omistajille luottamusta tulevaan tämän ison asiakkaan (ja omistajan) suhteen? Onko Restamaxin ravontoloiden karsiminen ja toisaalta Royalin mukaan tulo uhka vai mahdollisuus vai molempia?

-Hyvien vuokrattavien työntekijöiden sitouttaminen on tärkeää. Onko Smilella tarkoitus käyttää omia osakkeitaan tulevaisuudessa vuokrattavan työvoimansa sitouttamiseen yritykseen?

3 tykkäystä

Onko Inderesiltä tulossa yhtiörapsaa?

Millaisin toimin Smile pyrkii rajaamaan kasvurahoitussopimuksiin liittyviä luottotappioriskejä?

1 tykkäys

Kiitos Iiiks, hyviä kysymyksiä!

Ja tässä koko alustava lista: huom, otan silti mielellään livessä lisää kysymyksiä jos herää, vaikka toki kaikkia ei välttämättä ehdi kysyä (tai ne on jo listassa).

  1. Kuka olet ja mistä tulet?
  2. Mitä Smile tekee, lyhyesti?
  3. Miksi listaudutte pörssiin?
  4. Vuokratyövoiman houkuttelevuus: onko vuokratyö vaan brändätty uudelleen “työntekijän riistosta yksilölliseksi työmarkkinavaihtoehdoksi”, kuten eräs tutkija on muotoillut?
  5. AY-liikkeeltä ja vasemmalta tuulee kritiikkiä, luonnollisesti. Liittyykö alaan olennaisia poliittisia riskejä? Esimerkiksi työehtosopimusten muutokset (vuokratyövoiman käyttöä on rajoitettu joillain aloilla).
  6. Mitä “ilon kautta töihin” tarkoittaa konkreettisesti? Eikö vuokratyövoima ole vähemmän sitoutunutta?
  7. Miten teidän liikevaihto jakautuu eri aloille? Pystytkö kertomaan, paljon rakentamisessa ja etenkin uudisrakentamisessa?
  8. Kuinka syklinen ala henkilövuokrausmarkkina on, ja miten ala reagoisi mahdolliseen taantumaan? Teidän esitteessä syklisyys oli oikein korostettu. Voiko nähdä niin, että taantuma putsaa heikompia pelureita ulos/tarjoutuu ostotilaisuuksia?
  9. Mitä jos asiakas hiljentää vuokratyövoiman tarvetta ja teillä jää käteen vakkarisopimuksella olevia ihmisiä?
  10. Muut toimialat: Smile Doctors, Education etc: minkälainen rooli näillä on ja minkälaisia mahdollisuuksia laajentua näillä alueilla on? Miksi ne näyttää polkevan paikallaan tänä vuonna?
  11. ICT-ala, teillä on listautumisesitteessä puhetta sinne laajentumisesta. Minkälaisiin hommiin siellä tähtäätte?
  12. Voisitteko laajentua HR-konsultointiin, coahcaamiseen tai talent managementiin?
  13. Miksi teillä ei ole OP kevytyrittäjyyden tai VMPn eezyn kaltaista palvelua? Voisiko olla?
  14. Miten henkilövuokrausfirmat kasvaa, kun Suomessakin on työvoimapulaa? Kaikkea työvoimaa ei voi kuitenkaan tuoda ulkomailta esim. kielimuurin takia.
  15. Miten huomioitte digitalisaation teidän liiketoiminnassa, ja millaisina kilpailu-uhkina näette kilpailijat, jotka toimii pelkästään digitaalisilla alustoilla? Esim. Bolt Works toimii alustapohjaisesti rakennusalalla.
  16. Mitä muita teknologisia trendejä alalla on tai vaikuttaa alaan, mitä sijoittajan olisi hyvä ymmärtää?
  17. Henkilöstökulut n. 85 % liikevaihdosta, näitä ei varmaan saa kauhiasti alemmas? Saatteko bisnestä skaalautumaan merkittävästi? Automaatio, tekoäly? Enemmän liikevaihtoa per toimihenkilö?
  18. Voisitko haarukoida teidän todellista kannattavuuspotentiaalia siinä vaiheessa, kun kasvu rauhoittuu?
  19. Loppuuko alan konsolidaatio koskaan, kun alalletulokynnys on oikeastaan nolla? Tuleeko aina lisää pieniä kilpailijoita? Tai globaaleja jättejä?
  20. Miksi suomalaiset henkilöstövuokrausfirmat kannattaa niin hyvin verrattuna globaaleihin jätteihin, kuten Adecco tai ManpowerGroup?
  21. Näettekö, että alan kilpailu menee siihen pisteeseen, missä kilpaillaan omia katteita laskemalla? Esimerkiksi kun katsoo ulkomaisia verrokkeja on globaalit jättiläiset pääsääntöisesti huomattavasti heikommin kannattavia.
  22. Onko teillä mitään sellaista, mitä yksikään kilpailija ei vielä tee? Suojeleeko teidän marginaaleja oikeastaan mikään kilpailun paineelta?
  23. Mitä teidän strateginen kumppanuus tarkoittaa käytännössä?
  24. Voisitko avata, mitä kriteerejä, laadullisia ja kvantitatiivisia, teillä on yrityksiä ostettaessa ja miten teidän “yritysostoresepti” toimii?
  25. Oletteko yritysostomoodissa ikuisesti, kun alalletulokynnystä ei ole?
  26. Teillä on otettu viime vuonna käyttöön uusi ERP. Missä tilanteessa teidän ERPin implementointi on? Teillä ei oo menny ERP pieleen, ainakaan vielä?
  27. Kauan integraatioon menee aikaa, kun uusi jengi siirretään omaan erppiin yritysostoissa?
  28. Miksi te poistatte aineettomia eriä 3 vuodessa? Melko kova vauhti? Ette vain välttele veroja…? Restamax resepti.
  29. Onko siitä jotain hyötyä, jos laajenisi ulkomaille ja toimisi kansainvälisesti? Restamaxin vanavedessä Tanskaan?
  30. VMP:llä on franchising-malli, oletteko harkinneet ja miksi ei?
  31. Minkälaisia vakuuksia teillä on kasvurahoituksessa?
  32. Pitchaa miksi Smile olisi hyvä sijoituskohde?
4 tykkäystä