SoFi Technologies - Pankkialan disruptoija Yhdysvalloissa

Haulla taitaa sana SoFi löytyä foorumilta tasan yhden kerran. Sekin osuma jostain SPAC-ketjusta lähes vuosi sitten. Disruptiivinen ja suhteellisen pieni kasvuyritys on minulla salkussa yhtenä suurimmista positioista. Pidän yhtiötä mielenkiintoisena, joten yritetään tuoda se muidenkin tietoon omalla ketjulla kera kattavan aloituksen. Olkaa hyvä.

Taustaa
SoFi Technologies on yhdysvaltalainen finanssiteknologiayhtiö. Yhtiö tuli pörssiin vuonna 2021 SPAC-listautumisen kautta. SoFi, tai myös nimellä Social Finance tunnettu yritys perustettiin 2011 Stanfordin yliopistossa. Tarkoituksena oli tarjota opiskelijoille edullisempaa rahoitusta opintoja varten, mihin saatiinkin alumneilta kahden miljoonan dollarin rahoitusta. Yhtiö keräsi nopeasti lisää rahoitusta, ja toiminta laajeni nopeasti pyörien kuitenkin ensimmäiset vuodet opiskelijoiden rahoituksen ympärillä. Vuonna 2014 kuvioihin tuli asuntolainat ja vuotta myöhemmin vielä kutusluotot. Samana vuonna SoFi oli ensimmäinen yhdysvaltalainen fintech-yritys, joka keräsi kerralla miljardin dollarin edestä rahoitusta, joka tuli Softbankilta. Sittemmin Sofi on myös lanseerannut valikoimiinsa tilit, kortit, sijoitukset sekä tietysti myös nykyajan trendin mukaan kryptot, tarjoten kuluttajalle lähes täyden pankkien tuoteportfolion.

Nimestäkin löytyvä Technologies viittaa lähinnä Galileo-alustaan, jonka SoFi hankki vuonna 2020 1,2 miljardilla dollarilla. Galileo on tietynlainen peruspankkialusta, jota käyttävät muun muassa Robin Hood, Wise ja Chime. SoFi Bank puolestaan on syntymässä, kun yritys yhdistyy hankkimansa pienen kalifornialaispankin kanssa. Tällä järjestelyllä SoFi saa virallisen pankkitoimiluvan, joka vähentää SoFin riippuvuutta muista pankeista, ja tarjoaa mahdollisuuden toimia kuin oikea pankki. Sitähän se silloin olisi. Toistaiseksi on saatu vasta alustava lupa, mutta lopullista odoteltiin jo viime vuoden lopulla. Uutispimentoa on kestänyt jo tovin, mutta ehkä olemme Q4-tulosjulkistuksen jälkeen viisaampia.

SoFilla on Los Angelesissa omaa nimeä kantava NFL-stadion, jossa pelaavat LA Rams ja LA Chargers. Vajaan kuukauden päästä siellä olisi määrä järjestää tämän vuoden Super Bowl, joten näkyvyyttä on luvassa. SoFin asiakkaille on tarjolla etuja SoFi Stadiumilla. 2028 olympialaisten avajaiset järjestetään stadionilla, mutta ymmärtääkseni stadioneiden sponsorinimiä ei olympialaisissa käytetä.

Miten yhtiöllä menee?
Tuoreimmat tarjolla olevat luvut ovat Q3:lta. Linkkaan ne tähän kunkin tarkemmin tutustuttavaksi. Lyhyesti sanon, että kasvu on kovaa monella mittarilla. YoY-asiakasmäärä kasvoi lähes 100%. Tappiota tehdään, mutta kasvu edellä mennään, eikä voitollisen tuloksen tekeminen ole kaukana.

Johto
Linkkaan SoFin leadership-sivut tarkempaa tutkimusta varten. Muutama sana kuitenkin. Toimitusjohtaja Anthony Notolla on pankkitaustaa Goldman Sachsilta, ja hän on myös ollut Twitterin COO ja NFL:n CFO. Muulla johtotiimillä on monipuolinen tausta pankkialalta, mutta myös sen ulkopuolelta. Nimitasolla eivät minulle kerro mitään, enkä ole heidän taustojaan ja meriittejään tutkinut mitenkään tarkasti, mutta nopealla tutustumisella vaikuttaa siltä, että ovat saaneet haalittua johtoon monipuolisella taustalla eri alan ammattilaisia, eikä yritystä johdeta enää neljän opiskelijan toimesta. Kauas ollaan siis tultu perustamisvaiheista.

Erot kilpailijoihin
Fintech-yrityksiä on tullut kuin sieniä sateella, enkä suoraan sanottuna ole jaksanut kaikkiin tutustua liian tarkasti. Lukemani ja katsomieni videoiden perusteella vaikuttaa siltä, että SoFi on yksi harvoista, ellei ainoa, joka tarjoaa kuluttajille käytännössä kaikki pankkipalvelut yhdeltä “luukulta”. Euroopassa toimivista olen itse käyttänyt mm. Revolutia ja paria muuta. Ne toimivat ihan hyvin, mutta ovat palveluvalikoimaltaan hyvin suppeita. Tili, kortti, jotain rajoitettua sijoitustoimintaa. Siinä se. Vähän sama tilanne vaikuttaa olevan Atlantin toisella puolella. On monia yhteen asiaan erikoistuneita tai yhdessä palvelussa loistavia, mutta SoFin kaltaista kaiken kattavaa digipankkia ei ole tutkimustyössäni tullut vastaan. Uskoisin törmänneeni näihin, jos niitä olisi, mutta jätetään tilaa virheelle.

Miksi minä sijoitin?
Pankit ja varsinkin pankit Yhdysvalloissa kaipaavat kunnon ravistelua, mitä tulee teknologiaan. Jos ei muutos tule alan sisältä, pitää sen tulla joltain uudelta ja pieneltä toimijalta. En väitä tuntevani täydellisesti yhdyvaltalaista pankkisektoria tavallisen kuluttajan näkökulmasta, mutta mitä olen ymmärtänyt, ei siellä ainakaan edistyksellisempiä olla kuin täällä meillä Suomessa, jossa tilanne on ihan OK. Täysin digitaalisesti toimiva SoFi voi onnistua valtaamaan markkinasta hyvän siivun, jos kasvu jatkuu samanlaisena, eikä matkalle tule suurempia töyssyjä.

SoFi haluaa olla kuluttajille digitaalinen yhden luukun pankki. Kaiken perusteella vaikuttaa siltä, että minä olisin heidän asiakas, jos asuisin Yhdysvalloissa. Mielestäni SoFi on hyvissä asetelmissa digitalisoituvassa pankkimaailmassa. Uskon yhtiöön ja pidetään osakkeita pitkässä salkussa.

34 tykkäystä

Olen itse myös seurannut yhtiötä aktiivisesti ja omistan osakkeita. SoFi:sta löytyy paljon lisää tietoa esim.Redditistä ja yhtiöllä on paljon aktiivisia twiittajia, mutta hienoa että saatiin myös Inderesiin oma ketju.

Kaikki SoFin omistajat varmaan tällä hetkellä odottaa tätä “any day now” pankkitoimilupaa jonka on pitänyt tulla jo puolen vuoden ajan ihan minä hetkenä tahansa. Itsekin tuota odotan koska se poistaa mielestäni paljon epäselvyyttä yhtiön ympäriltä ja parantaa suoraan tulosta ja kilpailukykyä. Q3/2021 luvuthan oli joka osalta yli ennusteiden ja yhtiö nosti 2022 ennustetta. Sitä toivoisi myös, että pankkitoimilupa vähän korjaisi osakkeen sulanutta kurssia vaikka nykymarkkinassa mitään kovin suurta pomppua tuskin tapahtuu.

Pitkässä juoksussa SoFi:lla on vielä paljon todistettavaa, mutta alku on ollut kyllä erittäin lupaava.

6 tykkäystä

Ja sieltähän se pankkitoimilupa tuli! Aftermarketissa vajaa +17% nousu kiitokseksi. Noin muuten on kurssikehitys ollut rumaa viime aikoina, mutta niin on kyllä lyöty muidenkin firmojen kursseja.

Nyt SoFi mm. pystyy lainoittamaan asiakkaitaan edullisemmin sekä tarjoamaan parempaa talletuskorkoa, kun välikädet jäävät pois. Tulee olemaan myös vaikutusta tulokseen.

7 tykkäystä

Price targettien nosto alkoi jo eilen :slight_smile: On tämä hieno uutinen kyllä ja SoFi holdaajilla on varmasti ollut aika kivuliasta aikaa. Nyt on sitten latu auki, toivottavasti SoFi jatkaa positiivisten uutisten sarjaa…

Tosin nyt voi käydä niin, että joku iso pankki ostaa tämän pois kuleksimasta (Citi).

Sean Horgan from Rosenblatt Securities reiterated a Buy rating on SoFi Technologies ( $SOFI – Research Report), with a price target of $30.00.

— 🅰️kciový GURU (@AkciovyGURU) January 19, 2022

Mielenkiintoista myös seurata, että saadaanko tässä myös pienimuotoinen short squeeze aikaan…

$SOFI Short Interest is at 10.24% roughly 80 million shares with 2 days to cover. This could get very interesting by end of the week.
.@anthonynoto won't be taking any prisoners.
.
Give them nothing but take everything! pic.twitter.com/AAKI0tTicT

— SilentAlert (@SilentAlert1) January 19, 2022
3 tykkäystä

CNBC:llä kommentoitiin, että ”SoFi is a screaming by”! Tavoitehinnan nousee ja yritys saa hyvää näkyvyyttä sekä osake isoa vaihtoa. Näyttää hyvältä!

5 tykkäystä

Ja siitä perään CNBC/Cramerin haastattelu :slight_smile:

Hyvä yhteenveto Noton jutuista: https://www.reddit.com/r/sofistock/comments/s84lid/my_key_takeaways_from_anthony_notos_mad_money/

Noton tavoite on että SoFi on yksi viidestä suurimmasta rahoituslaitoksesta/pankista Yhdysvalloissa…huhhuh. Eli tuonne triljoonaluokkaan :smiley:

Rank Bank Name Total Assets
1 JPMorgan Chase $2.87 Trillion
2 Bank of America $2.16 Trillion
3 Wells Fargo & Co. $1.75 Trillion
4 Citigroup $1.65 Trillion
5 U.S. Bancorp $530.50 Billion
6 Truist Financial Corporation $488.02 Billion
7 PNC Financial Services $457.45 Billion
8 TD Bank $388.34 Billion
9 Capital One $360.26 Billion
10 Bank of New York Mellon Corp. $349.43 Billion
6 tykkäystä

Nordeakin osti vähän SoFia :slight_smile:

2 tykkäystä

Iso kiitos SoFi ketjun avaamisesta! Olin kyllä joskus hedosophia aikana mukana mutta kun myin laput, koko firma unohtui.

Kävin läpi presentaatiot ja nettisivut. Pakko sanoa, että olen hyvin vaikuttunut firman aikaansaannoksista. En tosin ole mikään finanssipalveluiden asiantuntija mutta kaikki käyrät vetävät kaakkoon, tarjooma näyttää todellakin kattavalta ja mikä parasta :crazy_face:, kurssi on tippunut sellaiselle tasolle, että salkuttamispäätös oli hyvin helppo.

Markkina-arvo pyörii n 10 jaardissa ja kun 21 liikevaihtoennuste posaroitiin miljardiin, saadaan 2021 P/S arvoksi n 10. Kasvu on ollut vahvaa jo vuosia vain muutaman tuotteen varassa. Kuitenkin vasta nyt tuotesortimenttia voidaan sanoa valmiiksi ja vasta viime viikolla saatiin täydet pankkioikeudet. Uskallan siten aika bullisti ennustaa, että SoFi kasvaa lähivuosinakin suunnilleen tuon 50%/a.

SoFi tulee varmasti heittämään kovan haasteen kivijalkapankeille, joilla miljardeja tonneja graniittikasoja ja satojatuhansia työntekijöitä. Tässä todellista ja toimivaa disruptiota, josta voi tulla todella suurta bisnestä nopeammin kuin uskommekaan. Onnea kaikille SoFinisteille!

10 tykkäystä

Otetaan nyt sen verran tarkennusta, ettei jää aivan yltiöpositiivinen kuva tästäkään firmasta. Siis q3 rapsassa tosiaankin kaikki käyrät olivat ylöspäin mutta edelleen nettotulos oli 30 m tappiolla, kuten noissa pikkupränteissä presiksen sivulla 17 kerrotaan. Vuodentakaiseen parannusta 12 miljoonaa, joten sikäli hyvää kehitystä. Koko vuoden nettotappio kuitenkin liki tuplaantuu H1/21 isojen miinusten johdosta.

Liikevaihto kuitenkin kasvaa nopeasti, joten kyllä tuloskin tulee kasvamaan kovaa mutta mitä jää viivan alle, riippuukin sitten monesta tekijästä. Jenkkityyliin SoFissakin panostetaan voimakkaaseen kasvuun kun taas markkina tällä hetkellä haluaa nähdä rahaa tässä ja nyt - ei ensi tai seuraavana vuonna. Mahdoton arvioida, milloin kurssi pohjaa, vai pohjasiko jo mutta toisaalta nyt on ne ajat, kun kasvuyhtiöissä on mahdollisuus tehdä hyviä ostoksia tulevaisuutta ajatellen.

SoFin tilinpäätös näyttäisi olevan vasta 1.3. joten sitä ennen ehtii tapahtumaan paljon mm tuo superbowl Sofiareenalla parin viikon kuluttua. Toivottavasti heilunta rauhoittuu viimeistään, kun saamme uuden ohjeistuksen.

1 tykkäys

SoFi to Buy Banking-Infrastructure Firm Technisys for About $1.1 Billion

https://www.sofi.com/press/sofi-to-acquire-technisys

10 tykkäystä

Sofilta todella kovaa kasvua, hyvät näkymät jatkoon ja niiden myötä osakkeella käytiin kauppaa pörssin suljettua +18% :pray:t3:

https://www.sofi.com/press/sofi-technologies-reports-fourth-quarter-2021-results/

7 tykkäystä

Ymmärränkö nyt oikein, että $1mrd liikevaihtoa, tehdään tappiota, johto lunastaa $239m osakkeita?

Joo, kovan luokan kompensaatiot käytössä mutta Amerikassahan kaikki on suurta ja mikään ei tule ilmaiseksi. Jos ajatellaan vaikka viime viikon alimpia markkina-arvoja tuolla jossain 6 miljardin paikkeilla, niin kyllähän nuo kompensaatiosummat ovat järisyttäviä. No tässä nyt on ollut ‘pieniä’ markkinahäiriöitä, kuten pandemia, sota, kovin inflaatio vuosikymmeniin, keskuspankkien jahkailut ym, joten ei ihme, että SoFin kaltaisia tuoreita teknofirmoja on lyöty pataan oikein kunnolla.

Nyt alkaa kuitenkin näyttää siltä, että pahin voisi olla takana. Erit tuo FEDin ulostulo tarkemman suunnitelman kanssa rauhoitti USAn markkinaa selvästi. Naapurin limanuljaska saattaa vielä aiheuttaa ongelmia mutta aika yksin ukko tuntuu jäävän, joten toivoa paremmasta on sielläkin.

Ja mitä SoFiin tulee, niin sisäpiiri on tehnyt aika merkittäviä ostoja koko viime viikon ajan. Ei tässä toki kenenkään tarvitse olla mukana mutta itse ainakin kannan lappuja niin pitkään, kun voimakas kasvu jatkuu ja mielestäni se voi jatkua hyvinkin pitkään ja voimakkaana, kun vasta äskettäin saatiin täydet pankkioikeudet ja tuotesortimenttikin jotakuinkin kuntoon. Vasta nyt SoFi on päässyt käytännössä koko USAn markkinalle.

Toinen hevoseni tällä alalla on Upstart, joka tarjoaa AI pohjaista lainoituspalvelua ilman omaa riskiä eli pankit ym rahoittajat toimivat lainan antajina. USAssahan hyvinkin lainoituskelpoisten henkilöiden on ollut vaikea saada lainaa konservatiivisessa järjestelmässä ja ainakin tähänastisten tulosten perusteella UPST on onnistunut erinomaisen hyvin. Kannattaa tutustua firmaan ja jos lukee vaikka tuosta CEOn q4 transkriptin pääsee jyvälle, mitä tehdään ja miten aiotaan valloittaa maailma:

PS Mun mielestä tämä UPST ansaitsisi omankin ketjun eli jos joku inostuu ja ehtii, niin saattaisi olla hyödyksi monelle tulevalle massihenkilölle ; )

4 tykkäystä

Omien analyysien kautta tullut samoille linjoille. Eli SoFi ja Upstart on myös mun hevoset fintech kisassa. Sofihan polttaa rahaa hirveällä tahdilla mm. SoFi stadionin nimi kustansi 500miljoonaa. Toisaalta tällä saadaan firman nimi käytännössä koko kansan huulille eli antaa helposti sijoituksen takaisin jos liiketoiminta muuten kunnossa.

Upstart taas on jo voitollinen ja käynnisti omien osakkeiden takaisin ostot. Nyt heillä työnalla autokaupan webbisovellus.

Molemmilla firmoilla huikea määrä devauspaikkoja auki Linkedinissä. Eli kassaa ja uskoa tekemiseen riittää.

Lopulta molemmat on spekulatiivisia lappuja. Itse arvaan että on 25% mahdollisuus että kurssi on 10x 3 vuoden päästä. Toisaalta sama 25% mahdollisuus että firma on lähes arvoton 3 vuoden päästä. Loput 50% jää sitten tähän väliin. Koska olen viime kädessä turvallisuutta arvostava sijoittaja molemmissa on kiinni vain 2,5% salkusta. Kunnon gamblerit vetää sitten isommilla siivuilla ja vivulla vielä päälle, mutta siihen ei oma uskallus riitä.

3 tykkäystä

Hieno homma, kun löytyy kohtalotovereita : ) Upside on minunkin mielestäni merkittävä mutta en kyllä pysty näkemään, että nämä voisivat ryssiä bisneksensä vain 3 vuodessa niin, että näiltä tasoilta voisi tehdä valtavia tappioita. SoFi on kuitenkin jo toistakymmentävuotta vanha yritys ja kasvukäyrät ovat vakuuttavia jo vanhallakin set upilla. Nyt ollaan pörssissä, täydet pankkioikeudet ja nuo panokset näkyvyyteen muutenkin tuonevat paljon uusia asiakkaita. Hyvin mielenkiintoista nähdä Super Bowlin vaikutus seuraavissa osareissa. Uskon, että myös puskaradio toimii kiihtyvään tahtiin ja kasvu ruokkii kasvua. Tässä yksi tuore SoFi hehkutus:

Jutussa paljon hyviä argumentteja mm tuo tiimin kokoonpano. Aika haastavaa on tulla SoFin rinnalle ja ohi ihan puskista. Kun seuraa, mitä markkinalla tapahtuu, niin eiköhän tästä ehdi irrottautumaan, jos niin ikävästi käykin, että kilpailu alkaa rapauttamaan nopeasti SoFin kasvua. Perinteiset kivijalkapankit suojaavat palatsejaan ja väkeään, enkä usko, että sieltäkään kovin nopeaa vastaiskua saadaan. Toisaalta sitten nuo Luken laskelmat tuntuvat ylioptimistisilta mutta katotaan rauhassa, miten tarina etenee.

UPST on ehkä suurempi kysymysmerkki lyhyen olemassaolonsa johdosta. Mutta sielläkin tuntuisi olevan rautainen tiimi ja hyvä etumatka AI sovelluksensa kanssa. Näin räjähtävä - ja vieläpä kannattava - kasvu kertoo erinomaisesta tuotteesta, joten eipä tässäkään tarvitse kuin seurata, miten kasvutarina etenee. Käsittääkseni AI sovellus iteroituu jatkuvasti paremmaksi, joten tässäkin lienee aika haastavaa lähteä puskista tekemään kilpailukykyisempää tuotetta, ainakaan niin nopeasti, ettei UPST ehdi reagoimaan.

Ihan maallikkona tässä mutuilen, joten ei kannata ottaa liian vakavasti. Itellä on näissä yhteensä vain n 3% salkusta mutta tarkoitus on kyllä lisätä, ehkä jopa tuplata.

4 tykkäystä

Tässä vielä videopätkä Luken mietteistä. Ekat n 18 min aikamoista SoFi tykitystä:

Ei välttämättä mitään uutta mutta vahvistaa kyllä omia käsityksiä SoFin kilpailueduista: toimiva, diginatiivi, laaja tarjooma pankkioikeuksin, erittäin osaava henkilöstö… Ei tätä ihan käden käänteessä tulla yllättämään miltään suunnalta.

4 tykkäystä

Itse omistan Sofia hyvän position ja uskoa on pitkällä aikavälillä yhtiöön. Nyt näyttää lyhyellä aikavälillä (6kk) hieman heikolta yhtiön suhteen, kun mediassa on tietoja tänään että Biden pidentää opiskelijalaina ohjelmaa tällä viikolla neljäksi kuukaudeksi. Sofille tietää paineita vuoden ohjeistukseen, kun niiden takaisinmaksun jatkuminen oli laskettu vapusta eteenpäin. Sofin aiemmin antamien lukujen perusteella koko loppuvuoden jatkuva kielto maksaisi liikevaihtoa 70-100 miljoonaa sekä syö tulosta kymmeniä miljoonia. Voi olla muutenkin vaikea päästä ohjeistukseen, kun asuntolainoitus voi olla maltillisempaa loppuvuonna hintojen ja korkojen nousun takia.

7 tykkäystä

SoFi nostaa talletuskorkoja ja tarjoaa pientä bonusta tilin avaajille:

1 tykkäys

Negatiivinen tulosvaroitus heti tänään.

SoFi Updates 2022 Annual Guidance to Reflect Latest Extension of Federal Student Loan Payment Moratorium

SoFi’s updated Adjusted Net Revenue and Adjusted EBITDA guidance for full-year 2022 is $1.47 billion and $100 million, respectively, a reduction from previous guidance of $1.57 billion and $180 million, respectively.

5 tykkäystä

Luin tämän kohdan äärimmäisen huolestuneena. Paypal osaltahan edellisessä kvartaalissa bonuksella saatiin uusia asikkaita, mutta ei niitä asiakkaita joita haluttiin. Eli käytännössä tuli PA jengiä joka otti bonuksen ja katosi.

Sofilla homma onneksi näytti järkevämmältä. Saadakseen bonuksen 30 päivän aikana pitää tulla vähintään yksi talletus työnantajalta tai vastaavalta taholta. “Qualifying Direct Deposits are defined as deposits from enrolled member’s employer, payroll, or benefits provider via ACH deposit”. Ton pitäisi siis houkutella normaalia väkeä jolla on työpaikka.

2 tykkäystä