Näyttää siltä, että rautaongelman vuoksi Solar ei ole vaihtamassa bakteeria, jonka kuivattua massaa soleiini on. Voidaan tietty joutua ojasta allikkoon, jos tämä rantavedestä löydetty bakteeri vaihdetaan. Joku toinen mineraali voi ylirikastua. Ja pitäisi uudelleen käynnistää tuotanto, testit ja tarina. Yksi ratkaisu jossakin tulevaisuudessa voisi olla geenimanipulaatio,mutta se johtaisi tiettyjen piirien hyljeksintään ja jonkin direktiivin taakse menemiseen, että ei saa syöttää mitään sellaista kenellekään. Raudan poistaminen valmiista tuotteesta ei varmaankaan ole kustannusten vuoksi kannattavaa.
Yritetään muuta rakentavaa lähestymistä:
Yksi tapa on muuttaa rauta vahvuudeksi, mutta silloin asian pitää tulla selvästi esille mainonnassa ja tuotteen etiketissä. Tietyt ryhmät saattavat hyötyä rautapitoisuudesta, kuten kasvissyöjät, mutta sen verukkeella sitä ei voi rajoituksetta syöttää kaikille. Suuri ei-hemiraudan määrä tekee imeytymisestä arvaamatonta.
Fazerkin voisi vähän ottaa vastuuta mainonnastaan ”soleiini valmistetaan ilmasta”. Ei valmisteta. Fazerilta ei ehkä listautumista nähdä, kun näin kieli poskessa jostakin syystä vetävät.
Jos Solar ja Fazer ottaisivat viestinnän tosissaan eli rehellisesti, voisi sijoituskohdekin olla tosissaan otettava. Pasi webcastissa Inden haastattelussa sanoi, että Solein on turvallisempi kuin mikään nykyinen elintarvike . Voisi kysyä, että kuinka pitkästä kokemuksesta käytöstä tähän mennessä olikaan kyse? Ei voida myöskään väittää, että soleiinille ei ole allergiaa. Ei ole, kunnes sellaisen joku vähitellen kehittää. Proteiini, jolle ei ole altistunut, ei voi olla allerginen.
Yhtä kaikki, kun näyttää siltä, että proteiinipatukat muuttuvat (ilmeisesti raudan vuoksi) välipalapatukoiksi tarkoittaen sitä, että soleiinin grammamäärää on jouduttu vähentämään, aiheuttaa se kuuluisalle DCF-mallille hankaluuksia. Jos kaikki ihmiset potentiaalisena käyttäjäkuntana typistetään kasvissyöjiin ja/tai niihin, jotka tietävät olevansa kroonisesti rautavajeessa (hyvin harva on voinut testata), syötettävien grammojen/kilojen/tonnien määrä pienenee dramaattisesti. Tai jos kaikki olisivatkin kohteena ja soleiinin määrä on rajoitettu siksi pieneksi, sama vaikutus kokonaiskulutukselle.
Sijoituskohteena en tätä arvioi, vaan terveysperusteisesti tuotteena ja markkinoituna. Tässä ketjussa on joku tainnut ottaa jo kantaa, tuottaako joskus jotakin. Solarin puheet siitä, että avaruusasemilla kiertoradoilla voisi olla satakin ihmistä, ei vielä vakuuta. Se ei ehkä estä niitä, jotka ”haluavat olla tällaisessa mukana” eli rahoittamassa. Jännä juttuhan tämä on ”ruuan” tuotantona. Jännä juttu.