Solteq sijoituskohteena

Nomad Invest tuplannut position, kovat kaksi tekijää taustalla, toinen on Mikko Mäkinen aka “Daytrader”.

31 tykkäystä

Kyllä tässä kaikki asiat käyvät nyt ihan hyvin järkeen - myös tuo keväinen 0,15 EUR osinko mitä silloin kummasteltiin.

Olli tehnyt erinomaista työtä, kiitos siitä.

Nyt tuli vielä uutinen tuosta yritysostosta, niin looginen ajatus olisi, että seuraava toimitusjohtaja alkaisi panostamaan enemmän kasvun hakemiseen ulkomailta. Ehkä tulevasta strategiasta saadaan lisätietoa ainakin rivien välistä, kun uusi toimari nimitetään. Innolla odottelen.

9 tykkäystä

@punaviinibest Voisihan se jopa olla ihan kansainvälinen CEO? Ei kyllä kuulosta yhtään pahalta tuo osto kun enemmän ja enemmän saadaan vetoa ulos pienestä suomesta.

16 tykkäystä

Hyvä uusi hankinta. Kouno P/S on pieni mutta voitollinen yhtiö. Vuoden 2020 tilinpäätöksen mukaan liikevaihto oli 3,75Mkr ja tulos 1,2Mkr. Mikäli kasvuvauhti on jatkunut samanlaisena myös vuonna 2021, niin liikevaihto euroina nousisi 0,7 - 0,8 milj. euroon. Tuskin muuttaa merkittävästi @Joni_Gronqvist ennusteita. Tärkeämpää on uudet asiakkuudet ja osaamisen hankinta. Hieno referenssilista jo löytyy yhtiösivuilta, vaikka Kouno perustettiin vasta 12/2016.

https://opencorporates.com/companies/dk/38234048

Forsyning 360 Aps on perustettu vasta 12/2020 ja siitä ei luonnolisestikaan vielä taloustietoja löytynyt.

Kounon asiakkaita:

https://www.kouno.dk/referencer.aspx

22 tykkäystä

Jonin kommentti yritysostosta.

13 tykkäystä

Kokonaan eri asia on sitten tuotetalot. Kotimaisista SSH:t ja F-Securet ja naapurien firmoista Skypet, Boltit, SAPit, Navision sekä Axapta osoittavat, että menestyä voi kunhan on paras sillä omalla alallaan eikä tee vähän sitä ja tätä sinne ja tänne

Eikös Solteq olekin ennen kaikkea juuri tällä tulokulmalla liikkeellä ulkomailla? Eli Utilities sektorin SaaS-tuotteilla, jotka, jos ei muuta niin kasvulukujen perusteella ovat ihan hyviä? On siinäkin isotkin haasteensa, mutta juuri sitä paikallistuntemusta (Jonin sanoin “vahvaa Datahub-osaamista”) Tanskastakin juuri ostivat. Minusta Solteqin tuotteet ei ole sellaista mitä itse sanoisin bulkkipaskaräätälisoftaksi, vaikka voi olla että emme nyt vain ymmärrä toisiamme ja olet luultavasti näistä jutuista paremmin perillä!
Minä nimittäin funtsin asiaa lähinnä omassa työssäni käytössäni olevien, työnantajalleni räätälöityjen softien kautta, joita moni kotimainen firma on näkertänyt. Ei niillä mopoilla kyllä moottoritielle tarvitsisikaan lähteä…

Eikä pelkkä tuntimyynti IT-palveluiden osalta ei tosiaan olisi niin hirveän houkuttelevaa, mutta ei niitä menesteystarinoita kyllä yrittämättä tule tulevaisuudessakaan! Mörnijää jos haluaa omistaa, niin niitä kyllä löytyy toisaalta. Solteqissa ostan ainakin itse jotain muuta!

17 tykkäystä

Kun otin esimerkiksi nuo Skypet ja Navit tai vaikka Microsoftin Wordit, niin ne ovat aidosti tuotteita. Menet kauppaan ja ostat sieltä paketin, jonka asennat omalle koneellesi ja thats it.
Utilities “tuotteet” eivät ole aidosti tällaisia tuotteita. Ne ovat pohjaratkaisuja, joita räätälöidään kunkin asiakkaan tarpeisiin. Jokaiseen maahan meneminen vaatii tuotekehitystä. Eri maissa on erilaisia mittaus-, verkko-, laskutus-, reskontra- sekä muita järjestelmiä. Järjestelmässä on vähintään kymmeniä integraatioita ulkopuolisiin järjestelmiin. Joissain maissa on datahubeja, joissakin ei ja ei nekään ole identtisiä joissa sellaisia on. Joissain maissa on sähkön myynti ja siirto erotettu toisistaan, joissakin myydään myös kaasua, kaukolämpöä ja vettä ja voisin listaa jatkaa pidempäänkin ja syvällisemminkin (200e/h). Lainsäädännöt ja asiakkaiden vaatimukset poikkeavat toisistaan.

Tuollaisia vastaavia firmoja kuin Tanskan tilataksiin mahtuva kioski saa ostaa kaikista muistakin maista ja sekään ei vielä takaa mitään kun kilpailijat ovat jättiläisiä joilla on jo toimivat systeemit. Jos datahubit ovat jo käytössä, niin ei järjestelmiä uusita samalla intensiteetillä kuin mitä Suomessa on tehty viimeiset pari vuotta. Viime vuodet ovat Suomessa olleet täysin poikkeukselliset ja ainutlaatuiset ja selittävät toki nähdyt ripeät kasvuluvut, mutta datahub-yhteensopivien järjestelmien pitäisi olla jo tässä vaiheessa valmiita, jotta ne voidaan ottaa käyttööön muutaman kuukauden päästä.

2 tykkäystä

Isojen ohjelmistotalojen ohjelmia joudutaan myös räätälöimään yrityksille ja jopa eri toimintaympäristöihin erikseen. Räätälöinnin tekee ulkopuoliset yritykset esim. Intiasta. Sen jälkeen suurimpia ohjelmistopäivityksiäkin voidaan joutua testaamaan yrityksen sisällä yli puolivuottakin. Testeissä löytyneiden bugien korjaus hajoittaa ohjelmistoa yleensä toisaalta ja testikierroksia on uusittava. Ohjelmistot tarvitsevat jatkuvaa ylläpitoa ja bugien korjausta. Siksi yksittäiset ohjelmat kuhunkin tarkoitukseen ovat usein huomattavasti ketterämpiä ja helpommin muokattavia tarkoitukseensa, kuin ohjelmistot joissa kaikki toiminnot on integroitu yhden ohjelman sisään.

8 tykkäystä

Kyllä Solteqin tuotteet ainakin oman kokemukseni (TK-firma ja IT-talo kokemus) mukaan ovat oikeita tuotteita.
Solteqilla on varmasti oma TK-yksikkö eri tuotteille. Suurta osaa yrityksille myytävistä tuotteista on voitava räätälöidä. SaaS TK-kehitys pohjautuu usein yhteen pilvessä olevaan konfiquroitavaan softaan.
Esim. Salesforce CRM:ää ei koskaan toimiteta sellaisenaan asiakkaalle vaan sitä räätälöidään yleensä paljon tai erittäin paljon.

Solteq raportoi ARR:ää eli tuotteiden säännöllistä kuukausilaskutusta, jonka mahdollinen kasvu kuvaa osin skaalautumista

Solteqin tuotteet voivat auttaa myös laajempien sopimusten saamisessa. Jos Solteq saa myytyä tuotteen voi se saada myytyä myös asiantuntijoita vaikka integraatioihin tai laajempaan arkkitehtuurisuunnitteluun.

Solteqin SaaS palvelun haasteet ulkomailla on samat, kuin muillakin SaaS-toimittajilla

15 tykkäystä

Solteq näköjään hinnoitellaan arvo-osakkeeksi pe 12😀 Mielenkiintoista. Ohjeistus ei ole muuttunut mihinkään ja arvostus on nolla kasvussa… onko tässä tankkauksen paikka?

26 tykkäystä

Solteq menee minulla saman ihmetyksen kategoriaan kuin Harvia ja Tecnotree näillä hinnoilla :slight_smile: Toki Solteqissa kysymysmerkkejä herättää toimarin vaihto, johon ei välttämättä liity yhtään mitään sen kummempaa joka antaisi aihetta arvioida toimintaa toisin. Ellei sitten löydy piilosta Urosmaisia elementtejä :slight_smile:

4 tykkäystä

Nyt ei valitettavasti Roast onnistunut, mutta kysyn osakemyynti ja lähtö asiat Q3-haastattelun yhteydessä.

Sitten katsotaan kun uusi toimitusjohtaja löytynyt ja ollut talossa tovin jos saataisiin Roastiin.

30 tykkäystä

Onko näkemys Solteqista jotenkin muuttunut huhtikuisen raportin jälkeen, kun 6€ tasolla oli vahva osta-suositus.

Vai alkaako markkinat haistelemaan Solteqilta negaria vincitin tavoin vai miten Solteqin kaltaiselle yritykselle pitäisi hyväksyä ensivuodelle P/E 12? Yhtiö tekee kovaa tuloskasvua ja näkymät vain paranwvat päivä päivältä (jatkuvat tulovirrat kasvaa, pilvipalvelut), jolloin hyväksyttävien arvostuskertoimien pitäisi nousta tästä huomattavasti.

15 tykkäystä

Viimisimmässä tilinpäätöstiedotuksessaanhan Solteq ilmottaa

  1. Seuraavansa aktiivisesti riskejä ja epävarmuustekijöitä
  2. Yhtiöllä on hallituksen perustama tarkastusvaliokunta
  3. “Tämänhetkisen tiedon mukaan COVID-19-pandemialla ei odoteta olevan pitkäaikaisia vaikutuksia yhtiön taloudelliseen suoriututmiseen.”
  4. “Yhtiön operatiivinen toiminta on vakaalla pohjalla, ja yhtiön näkemyksen mukaan kyky selvitä COVID-19-pandemian aiheuttamista negatiivisista vaikutuksista yhtiön liiketoiminnalle on hyvä”

Lisäksi muistelisin useasta eri lähteestä lukeneeni, että Solteqin tilauskannasta iso osa asiakkaista on jatkuvia tilauksia tekeviä. Tälle en lähdettä löytänyt tähän hätään.

Digital-segmentti joka on muodostanut 2020 tilinpäätöstiedotuksen mukaan “noin kaksi kolmasosaa konsernin liikevaihdosta” ja “Solteq Digital -segmentti suoriutui tasaseisen hyvin, mitä auttoi hyvä tilauskanta tilikauden alussa.”

Viimisimmästä puolivuotiskatsauksesta:

  • Digital-segmentin liikevaihto kasvanu 13% vertailukauteen verrattuna. Kannattavuus ja käyttökate parantuneet.
    “Tulosohjeistus 2021: Solteq-konsernin liikevaihdon odotetaan kasvavan selvästi ja liikevoiton odotetaan paranevan selvästi.”

Muunlaista ohjeistusta ei ole tullut. Kai noista jutuista jotain johtopäätöksiä voi vetää? :poop:

edit: hyvin se software-segmenttiki on vetäny. paremmin, ku digital. ei vaan kaikkia onnistumisia jaksanu listata.

16 tykkäystä

Kysytäänkö mieluummin näin, että mikä ei olisi tullut alas enemmän tai vähemmän viime aikoina?

Pienempi firma jos vielä kyseessä niin yksittäisen ison omistajan myynnit voivat painaa kurssia. Hallintarekisteristä jos myydään niin eivät ulkit erottele mitä myydään, kun osakepainoa päätetään keventää reunamarkkinalla

Kurssi korjaa ylös sentimentin muuttuessa ja tuloksen oletettavasti parantuessa lähivuosina. Ei vähävaihtoisissa kannata ylianalysoida kurssiliikkeitä liikaa varsinkaan lyhyellä aikavälillä

29 tykkäystä

@viljo :n inspiroimana myös Solteqista TA-näkemyspäivitys.

Daily MA200:n nurkilla käytiin kovaa taistelua, mutta se ja 5€ tukitaso pitivät. Nyt on selvää nousun yritystä, mutta kriittinen piste on tuossa 5,6€:n nurkilla, missä on aiempaa vastusta ja lisäksi vielä laskeva EMA50 tulee tuossa vastaan. En yllättyisi jos tämä blokkaa nousun ensimmäisellä yrityksellä. Ollaan kuitenkin päästy taas MA20sen päälle, joten se voisi tarjoa “ponnahduslaudan” sitten toiselle puhkaisuyritykselle. Positiivista on myös, että nousua näyttää olevan nyt laajemmallakin rintamalla taas IT-palvelusektorilla, joten olisiko sentimentti kääntymässä näiden suhteen.

Parin viikon päästä ulos tuleva Q3-osari totta kai voi romuttaa suuntaan jos toiseenkin tämän TA-kuvion.

29 tykkäystä

@SijoitusSeppo Ei nyt välttämättä korreloi näihin muihin yhtiöihin, mutta ainakin mukavaa että Goforella tuli oiken vanva syyskuu ja Q3 jossa orgaanista kasvua hienosti, että ei ainakaan ihan reisille mennyt.
Toki Gofore on tunnettu kovasta tekemisestä! Muttakun sektorista puhuttiin, niin ainakin hyvä että jollain meni vahvasti!

4 tykkäystä

Mitä ajatuksia palstalaisilla on Solteqin ensi vuoden osingosta? Jaetaanko tulosta edellisen vuoden tapaan omistajille vai panostaako firma kaiken kasvuun? Nopeasti katsottuna en löytänyt Solteqin sivuilta mainintaa yhtiön osinkopolitiikasta (Osinko).

Keväällä osinkoa jaettiin 0,15€/osake tilikaudelta 2020. Inderes on nostanut kuluvan vuoden 2021 ennusteissaan osakekohtaisen EPS:n 0,24€:stä (26.2.2021) uusimmassa raportissa 0,32€:en. Samaan aikaan osinkoennusteihin ei ole tehty muutoksia, vaan Joni ennustaa 10 sentin osakekohtaista osinkoa.

1 tykkäys

Vai maksetaanko velkaa. Sotleqhan on edelleen varsin velkaantunut toimialan firmaksi ja sen takia se ei esim 2019 maksanut osinkoja, vaikka tulos oli lähes samaa tasoa kuin 2020. Enemmän yllätys oli että firma 2020 maksoi osinkoa, mutta ehkä ajatuksena oli että näin kurssia saadaan nostettua myyjien kannalta suotuisammalle tasolle.

1 tykkäys

Mielestäni 2020 osingon maksu ei ollut yllätys, lähinnä osingon suuruus, johon varmasti on vaikuttanut pääomistajan suunniteltu irtautuminen yhtiöstä. Harvemmin ylisuuren osingon maksaminen yhtiöstä ulos nostaa kurssia, mutta voihan sen noinkin miettiä.

Toimialalle korkea velkaantuneisuus ei itseäni haittaa, se on hyvä renki jos saadaan tehokkaasti käyttöön ja jos katsoo Solteqin tuloksen ja liikevaihdon kasvua niin pitää olla tyytyväinen. Samaa mieltä, että mielummin käytettäisiin osinkoon menevät rahat kasvuun tai velan takaisinmaksuun.

Tosiaan 2020 osinko oli ylisuuri, ja nyt seuraavina vuosina kassavirtaa käytetään varmasti myös velan maksuun, jos ei nyt divestoida joitain osia pois yhtiöstä, mihin on myös hyvä mahdollisuus.

2 tykkäystä