Solwers - Kasvua yrityskaupoilla

Joo tää oman osakkeen käyttäminen nykyisellä valuaatiolla on vähän kakspiippunen juttu, kun matalan arvostuksen takia osakkeita ei kannattaisi käyttää. Toisaalta osakkeiden käyttämistä puoltaa niiden sitouttamisvaikutus, joskin nyt lock-upit ovat vain 12 kk:lle. Toisaalta nyt maksetaan vain reilu 200k osakkeilla, eli 0,06 % Solwersin koko osakekannasta eli puhutaan aika pienestä summasta.

@kettunen mä oon palannut lomalta, joten mä lasken :smiley: Lasken kuitenkin historiallisilla (noin 5-6,5x) arvostuskertoimilla hieman korkeampaa kauppasummaa.

3 tykkäystä

Tässä on Petrin kommentit Solwersin tuoreesta ostoksesta. :slight_smile:

Yritysjärjestelyssä Solwersin tytäryhtiö WiseGate AB ostaa suunnitteluun ja valvontaan keskittyneen konsultointiyhtiön. Ostettava liiketoiminta vaikuttaa avainlukujen valossa laadukkaalta ja mielestämme se täydentää hyvin Solwers-konsernin tarjontaa.

5 tykkäystä

Kyllähän toi yhtälö edelleen toimii, että käytetään omaa osaketta jonka arvostus on ev/ebit 11 ja ostetaan firmoja ev/ebit 5.5 kertoimella.

3 tykkäystä

Mitäs markkina koittaa nyt kertoa Solwerssin tilanteesta? Kurssi laskenut kohtuullisen voimakkaasta viime aikoina ja arvostus ei näytä nykyisillä ennusteilla ollenkaan pahalta (P/E-luku n 10). Vai onko siellä yksittäisiä myyjiä (firmansa Solwerssille myyneitä) kenties lockuppien loputtua, josta syntyy nyt paljon painetta? Onko näkemyksiä? Ainakin tasaisesti joku tuntuu myyvän ostolaidat puhki.

Tuoreita omistalalistauksia ei löydy sivuilta, niin ei pääse näkemään kuukausitason muutoksia.

3 tykkäystä

Samaa olen pohtinut ja en usko että markkina ennakoi jotain. Ajattelen, että lockup on ohi ja joku taho tai useampi haluaa realisoida kaupassa saamansa osakkeet nyt vaikkapa sitten lähes atl-lukemissa. Tänään näyttää vaihto isolta ja mielenkiintoista nähdä mikä taho on tarttunut tarjoiluun. Jos myyjätahoja on vain yksi, niin myyntipaine loppunee pian tällä erää. Ehkä jo loppuvuoden aikana on siirtyminen päälistalle ja kenties vastaavat ilmiöt eivät ole näin rajuja jatkossa. Itse olen ollut ostolaidalla.

1 tykkäys

Vaihto on ollut tämän osakkeen kohdalla niin mitätöntä, että markkinan kertomukseen ei kannata hirveästi luottaa. Muutaman euron kaupoilla on voinut heilutella Solwersin markkina-arvoa miljoonia ylös tai alas. Tänään toki aktiivisempaa kaupankäyntiä.

Kurssin romahdukselle kesän aikana on nähdäkseni kaksi selitystä. 1) yhtiössä muhii kunnon aikapommi ja jollain on tästä tietoa tai aavistus 2) yrityskaupassa osakkeilla “sitoutettu” taho työntää lappuja laitaan hinnasta välittämättä.

Ensi viikolla ollaan viisaampia kun q2-numerot tulevat julki.

1 tykkäys

olihan tossa esim. 21.6 päättynyt lockuppeja, silloin kurssi oli vielä 3.82. Kolmas vaihtoehto on, että tuosta puolentoista vuoden takaisesta suunnatusta annista 4.4€ hintaan merkanneet ovat kyllästyneet, tämä ehkä se todennäköisin vaihtoehto.

3 tykkäystä

Naputtelin yritysostot, osakemäärät ja lock-up jaksot yhteen listaan.
Voi olla, että jotain jäi matkasta, mutta eiköhän tuosta suurin osa löydy :slight_smile:

Pre-IPO otettu olikohan 2022 vuosikertomuksesta, niiden kk/vuosi myös sen osakeantilistan mukaan.

Establish Engineering osalta ainakin olisi juuri vapautunut 55k lappua.
ELE ja Lukkaroinen myös suht sopivalla määrällä olleet vapaita myymään.

Nyt kolmeen päivään on ollut n 100k kpl vaihto. Aiemmin muutama tuhat per päivä. Eli jos jompikumpi jälkimmäisistä, niin painetta olisi vielä muutama päivä tällä tahdilla :eyes:

9 tykkäystä

Jos liikevaihdosta puolet on kaavailtu rakennushankkeista ja toinen puolisko rakennusalan yritysten konsultoinnista (ja muista palveluista) niin vaikea nähdä että seuraavat kvartaalit erityistä riemujuhlaa Solwersillekaan olisi.

Koitin tehdä pikaista tutustumista yritykseen, mutta kävi äkkiä selväksi, että vaatii pidemmän ajan.
Ensireaktio oli, että en saanut siitä yrityksen tiukimmasta ytimestä ja sielusta kiinni. Tällaista se meillä milleniaaleilla on kun ei jakseta lukea kahta lausetta pidempää selostusta.
Kaipa tuollainen vahvasti yritysostoihin perustuva malli edellyttää tiettyä joustavuutta rönsyillä vähän sinne sun tänne.

Tavoitteenamme on kehittää ja ylläpitää erilaisia kulttuureja, jotka saavat työntekijämme viihtymään työssään, edistävät innovointia ja luovuutta sekä antavat henkilöstön oppia ja kehittää taitojaan oman alansa osaajien kanssa hallittavan kokoisissa työyhteisöissä. Kehitämme osaamista muun muassa yhteisten digitaalisten palvelujen ja kiertotaloushankkeiden kautta. Konsernin yhteiset taloushallintopalvelut ja järjestelmät mahdollistavat Solwers-yhtiöiden keskittymisen ydinosaamiseensa ja asiakastyöhön.

edit.

Kiitos! :pray:

1 tykkäys

Hyvä koonti, kiitos @kettunen

Varsin looginen selitys tosiaan olisi tuo lock-up osakkeiden aiheuttama myyntipaine. Harmillista, että noita suurimpia omistajia ei raportoida 100 suurimman osalta ja kuukausittain…

5 tykkäystä

Saat sen tuosta tuoreesta laajasta raportista Konsultointia ja konsolidaatiota - Inderes

Yhtiö ei siis ole mukana rakentamisessa itse suoraan. Toki rakentamisen alakulo vaikuttaa myös niihin markkinoihin, missä Solwers operoi. Samalla kuitenkin syytä huomioida, että Solwers ei juurikaan ole sidoksissa asuinrakentamiseen, missä se vaikein tilanne on nyt

5 tykkäystä

Tämmöinen kirjoitus tältä päivältä: ostopapereista Solwersilla suurin nousuvara, nousuvara 47,1 %.

3 tykkäystä

Tässä on Peten etkokommat, kun Solwers julkaisee H1-rapsansa perjantaina. :slight_smile:

3 tykkäystä

https://view.news.eu.nasdaq.com/view?id=bc9c10c820b274943d4830b8e7ca881fd&lang=fi&src=listed

Vähän laajemmin:
SOLWERS OYJ:N PUOLIVUOSIRAPORTTI 1.1.– 30.6.2024

Tammi-Kesäkuu 2024 lyhyesti

  • Liikevaihto oli 39 909 (33 194) tuhatta euroa ja kasvoi 20,2 % edellisvuoden vertailukaudesta.
  • Oikaistu liiketulos (EBITA) oli 3 259 (3 536) tuhatta euroa eli 8,2 (10,7) % liikevaihdosta.
  • Liikevoitto (EBIT) oli 1 952 (2 483) tuhatta euroa eli 4,9 (7,5) % liikevaihdosta.
  • Yhtiön liiketoiminnan kassavirta oli suhteellisen vakaa, EUR +1,125 (+985) tuhatta. Taloudellinen tilanne jatkui hyvänä.
  • Laskutusaste oli 81,5 (81,7) %
  • Osakekohtainen tulos (EPS) oli 0,07 (0,15) euroa
  • Raportointikauden lopussa Yhtiössä oli 690 (611) työntekijää.
  • Kasvustrategian toteuttaminen jatkui kolmen operatiivisen yrityksen hankinnalla Ruotsissa ja yhden Suomessa, sekä startegisella osakkuuskumppanuudella yhdessä yrityksessä Suomessa
  • Yhtiö vahvisti omistajuuttaan lunastamalla vähemmistöosuuksia kahdesta tytäryhtiöstä
  • Varsinainen yhtiökokous päätti jakaa osinkoa 0,064 (0,073) euroa osakkeelta tilikaudelta

Kuluneen vuoden aikana olemme toivottaneet tervetulleeksi Solwersille jo kuusi uutta yritystä ja meillä on tutkassamme useita potentiaalisia yritysostokohteita. Vuoden loppuun mennessä saatamme hyvinkin nähdä ennätyksellisen määrän yritysostoja konsernin historiassa.

Vaikka tilauskanta ja laskutusaste ovat pysyneet vakaina, Solwersin kannattavuuden tunnusluvut ovat laskeneet viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Tämä johtuu osin alustavista mahdoliiseen listasiirtymään liittyvistä kuluista. Lisäksi osa äskettäin hankituista konserniyhtiöistä ovat suoriutuneet ennakoitua paremmin, mikä johtaa suurempaan ehdolliseen vastikkeeseen ja rasittaa raportoitua kannattavuutta. Ilman näitä kuluja EBITA ylittää viime vuoden tason. Suorituskykymme on erityisesti parantunut vuoden toisella neljänneksellä.

Avainluvut H1-2024

4 tykkäystä

Hyvää :smiling_face:

  • Liikevaihto :arrow_upper_right:
  • Liikevaihto per henkilö :arrow_upper_right:
  • Laskutusaste-% :arrow_right:

Huonoa :frowning_face:

  • Kannattavuus :arrow_lower_right: (Tosin tähän annettiin positiiviset selitykset eli listanvaihtokulut ja ehdolliset lisäkauppahinnat. Pitäisi olla kertaluontoista :thinking: )

Holdaillaan…

4 tykkäystä

Tässä pikakommentti tuloksesta: Solwers H1’24 -pikakommentti: Kasvu odotuksiamme pirteämpää, kannattavuus odotettua suuremmassa paineessa - Inderes

Orgaaninen liikevaihdon kehitys positiivinen yllätys, ottaen huomioon markkinatilanteen. Toisaalta tulos vähän jätätti, mutta toki absoluuttisesti erotus on pieni. Pitää koittaa selvittää minkä verran tuossa on noita ei toistuvia eriä.

8 tykkäystä

Webcastista poimittuna kertaluonteisia EBITAan vaikuttaneita eriä oli mahdollisesta päälistalle siirtymisestä aiheutunut 78k€ ja yrityskauppojen lisäkauppahintoja 250k€ eli reilut 300k€ millä EBITA nousiskin lähellä Petrin aiempaa ennustetta. EBITA% toki silti jäi odotuksista hieman.

Tilauskannan Nyström kommentoi olevan hieman parempi kuin alkuvuodesta ja muutenkin Q2 sujui tässä mielessä paremmin kuin Q1 markkinan ollessa hitusen virkeämpi.

6 tykkäystä

Ihan niin kuin mainitsit niin noistahan se delta operatiiviseen ennusteeseen muodostuu. Myös valuuttakurssierot ilmeisesti kohotti noita nettorahoituskuluja, mikä selittää myös tuota eps:n ennusteen alitusta. Eli eipä siis suurempaa dramatiikkaa, vaikka tulosennuste alittikin meidän ennusteen.

Toimitusjohtaja Stefan Nyström analyytikko Petri Gostowskin haastattelussa

Positiivinen fiilis jäi haastiksen jälkeen.

Mutta mieleen jäi erityisesti kohdassa 7:25 Stefanin pieni tahaton kommentti tunnin junasta ja taloudesta
:rofl:

5 tykkäystä

@Petri_Gostowski:lta tulee kans ekimäisiin aikoihin näitä yhtiöraportteja, ja hyvä niin. :smiley: Mitä sitä perjantaiyönä muuta tekiskään, kun lukisi yhtiöraporttia.

Solwersin perjantaina julkaisema H1-tulos jäi hieman ennusteistamme, mutta tämän taustalla oli pääasiassa ei-toistuvat erät. Olemmekin tehneet orgaanisiin ennusteisiimme vain pieniä tarkistuksia alaspäin, mutta huomioimme samalla myös hiljattain tehdyt yritysostot. Tätä taustaa vasten tekemämme ennustemuutokset eivät olleet kokonaisuutena suuria. Näkemyksemme mukaan osakkeessa on selkeää nousuvaraa, kunhan yhtiö onnistuu parantamaan taseen käytön tehokkuutta ja toteuttaa onnistuneita yritysostoja strategiansa mukaisesti.

3 tykkäystä