Sotkamo Silver sijoituskohteena

Tervehdys foorumille,

moni lienee huomannutkin, että Hesulissa vuosituotto on ollut kovin pahassa matalapaineessa. Reunamarkkina näkyy kilpailevan huonoimpien pörssien hopeasijasta, mutta onhan tälläkin tummalla pilvellä hopeareunansa! Tutkan alla kulkee pienyhtiöitä, jotka voivat olla varsin kiinnostavia sijoituskohteita.

Yksi tällaisista on Sotkamo Silver, jonka kanssa Osakesäästäjät järjestää kaikille avoimen webinaarin!

Langoilla on toimitusjohtaja Mikko Jalasto, jolle voi laittaa ilmoittautumisen yhteydessä ennakkokysymyksiä. Näihin ja itse webinaarin aikana esitettyihin kyssäreihin allekirjoittanut koittaa saada vastauksen.

Tervetuloa mukaan!

12 tykkäystä

Alta löytyy Aapelin kommentit hopeaan liittyen ja mm. sen kokonaiskysyntään etc.

Silver Instituten ja Metals Focusin hiljattain julkaiseman katsauksen perusteella globaalin hopean kokonaiskysynnän odotetaan laskevan kuluvana vuonna viime vuoden ennätystasoilta, mutta markkinan pysyvän silti alijäämäisenä. Sen sijaan teollisen kysynnän odotetaan saavuttavan uuden ennätystason kuluvana vuonna, minkä myötä kokonaiskysynnän odotetaan säilyvän historiallisessa perspektiivissä varsin korkealla tasolla. Hopeamarkkinoiden kehityksellä on merkittävä vaikutus seurannassamme olevista yhtiöistä Sotkamo Silverille, sillä arviomme mukaan Hopeakaivoksen tuotantovaiheessa yhtiön liikevaihdosta karkeasti 60–70 % (riippuen metallien hintasuhteista) muodostuu hopeasta. Olemme käyneet markkinadynamiikkaa tarkemmin läpi Sotkamo Silverin laajassa raportissamme ja keskitymme tässä katsauksessa pääosin viimeisimpiin tilannetietoihin markkinakehityksestä.

2 tykkäystä

Pystyykö tämän päivän webinaarin katsoa jostakin tallenteena? Itsellä ei jostain syystä lähetys auennut kutsulinkin kautta…

1 tykkäys

Tallenne tulee ainakin SO:n sivuille ja youtubeen.

4 tykkäystä

Tervehdys,

tallenne löytyy youtubestamme sekä Inderesin palvelusta.

Mielenkiintoisena huomiona pitää nostaa Mikko Jylhän vetämän Pörssipäivän jakso 7.12. Kyseisessä jaksossa arvostamani Jarmo Friman kertoi näkemyksensä raaka-aineista ( kohdasta 1 h 6 min lähtien). Hopea ja kulta voivat hänen mukaansa raketoida, mikäli valtioiden kasaamat velkavuoret kaatuvat syliin. Tämä tietysti näkyisi SoSi:n osalta parempana katteena ja korkeampi myyntihinta tulisi lähes suoraan alimmalle riville.

Tässä vielä viime viikolla Viisaan Rahan printissäkin julkaistu juttu SoSi:sta:

Edit: lisätty Viisas Raha -artikkeli ja linkki

5 tykkäystä

Malmivarantopäivitys saatiin luvatusti loppuvuodelle.

Sotkamo Silver päivittää Hopeakaivoksen malmivara-arviotaan - arvioidut malmivarat varmentavat tulevien vuosien louhintaa - Inderes

Ketju on kyllä hämmentävän hiljainen ottaen huomioon että yhtiö on tekemässä historiansa parasta vuotta tuloksellisesti. Hopeantuotanto on ilmeisesti pyörinyt hyvin myös Q4:llä, koska oheistus on pidetty. Ohjeistuksen alarajan saavuttaminen vaati vähintään 0,4 Moz hopeantuotantoa.

1 tykkäys

Parhaaseen vuoteen tuloksellisesti riittää että vuodessa on on yli 1 tuotollinen kvartaali. Ehdottomasti Sotkamolla on näpeillänsä historiallinen hetki, mutta siitä on vielä matkaa voittoihin omistajajille. Jos kauppalehden foorumien geologeja on uskominen niin parhaimmillaan käsissä on ±0 tilanne. Hopeaa nousee sopivasti että sillä kattaa louhimisen mutta velkojen jälkeen omistajille ei jää jaettavaksi kuin uuden osakeannin päivämäärän arvuutelu. Oppirahani olen maksanut tästä sosiaalisesta kokeesta ja silti irtaannuin nykyiseen kurssiin nähden tähtitieteellisissä summissa.

1 tykkäys

Sotkamo Silverin tilinpäätöstiedote 2023: Vahva lopetus käännevuodelle - Inderes

Hyvä käännevuosi. Tänä vuonna hopeantuotannon odotetaan nousevan 1,45–1,55 miljoonaan unssiin.

3 tykkäystä

Sotkamo Silverin 2023 Q4 tulosinfo.

Olen kyllä yllättynyt näistä positiivisista kvartaaleista, mutta en nyt mistään käänneyhtiöstä puhuisi. Sattui vaan nyt olemaan hyvä malmio - joka on nyt syöty. Käänne tulee saman tien toiseenkin suuntaan kun pitää mennä sinne P700 tasolle…

1 tykkäys

Yhtiö ohjeistaa tälle vuodelle viime vuodesta kasvavaa hopean tuotantomäärää. Malmin hopeapitoisuuden odotetaan olevan edelleen hyvällä tasolla 90-110g/tonni. Käyttökatteeksi ohjeistetaan yli 28% tulevalle vuodelle. Keskipitkänaikavalin tavoite on yli 30% käyttökate. Yhtiön johto siis luottaa/näkee että hopeaa riittää tulevillekin vuosille kannattavasti louhittavaksi.

Mielestäni voidaan hyvin puhua käänneyhtiöstä kun yhtiö kääntää tuloksen merkittävästi voitolliseksi ja tekee vahvaa kassavirtaa. Nykkyisellä kassavirralla yhtiö olisi muutaman vuoden sisällä nettovelaton ellei nyt aloitettaisi investointeja kaivoksen elinkaaren pidentämiseen vuodesta 2030 eteenpäin.

Yhtiö pystyy siis kannattavaan toimintaa nykyisellä hopean hinnalla ja kaivoksen hopeapitoisuudella. Mahdollinen hopean hinnan nousu tukee monella tavalla Sotkamo Silverin tapaista toimijaa. Nouseva hopean hinta nostaa sekä tuotannosta saatavaa tuolosta että nostaa myös suuremman osan mineralisaatiosta kannattavasti jouhittavaksi(malmivaroiksi).

3 tykkäystä

SoSi metallit kulta ATH ja hopeakin herännyt horroksesta. Jännä nähdä miten Q1 onnistuu, olisi jo 4 kvartaalia putkeen tulosta tekevä yhtiö…

1 tykkäys

Mikäs nyt nostaa Sotkamoa? Onko kenelläkään hyvää selitystä?

1 tykkäys

image

Hopean hinnan nousu, luottamuksen palautuminen yhtiöön useamman hyvän kvartaalin jälkeen.

2 tykkäystä

Eli nousu kuukaudessa…

2 tykkäystä

Osake on vuodessa lähes tuplaantunut. Luin hopeamarkkinan ennusteita ja monessa luotettavalta vaikuttavassa lähteessä (Nasdaq) ennustettiin, että hopean hinta saattaisi nousta selvästi yli kolmen kympin.

Tunteeko joku Sosin tilannetta tarkemmin ja osaisi analysoida tilannetta yhtiön kannalta.

2 tykkäystä

Tällainen kommentti:
Nicky Shiels, metals strategist at MKS PAMP, is one of the sector experts left puzzled by silver’s relatively poor performance:
“The average Silver price on past Gold peak days is ~$28. Even more so, the average Gold/Silver ratio is $67.60 (22% below current levels),” she said in a recent X post. “In other words, at $2170 Gold prices, Silver should be over $32/oz! Just sayin’.”

Dollarin muutos hinnassa tarkoittaa noin 1,5M$ muutosta tuloksessa nykyisellä tuotannolla. Pitää huomata että sillä on vaikutusta myös mineraalivarannon arvoon jota onkin vaikeampi arvioida.

2 tykkäystä

En tunne tilannetta SoSi:n kannalta, mutta ainakin JP Morgan uumoilee että hopean hinta nousee 30$/Oz ja epäilee hopean hinnan nousevan jopa 50$:iin vuonna 2025. Hopean hinta nousee aina kultaa reippaasti jäljessä. Kyllä tuollainen nousu varmasti Sotkamo Silverin kassaan mukavasti kilisisi.

Tuon hinnan nousun lisäksi hopean kysyntä on kasvussa. Silver Instituten mukaan hopean kysyntä oli jo viime vuonna lähes 200 miljoonaa unssia tarjontaa korkeampi - kiitos aurinkokennojen ja sähköautojen. Ja näiden tuotanto kasvaa vuosi vuodelta, jonka lisäksi hopeavarastot hupenevat vauhdilla. Kovaa kyytiä on Sotkamo Silver noussut viime aikoina, mutta hinnan nousulle löytyy myös isoja ajureita.

3 tykkäystä

Osake on lähes tuplaantunut viime aikoina, mutta kuka osaisi kertoa mitä nuo ihmeen 15 osakkeen ostot selvästi aiempia kauppoja alempaan hintaan ovat? Ovatko nuo jotain bottien epätoivoisia yrityksiä saada hintaa alemmas vai mitä ihmeen ostoja tuollaiset ovat? 15 kpl alle kymmenen sentin osakkeita, niin ”normitallaajille” pelkät välityskulut olisivat selkeästi isommat, kuin kyseisten osakkeiden kokonaisarvo.

1 tykkäys