Tuo Renewcellin ketju kannattaa lukea, paljon samoja asioita jotka koskevat Spinnovaakin. Kiinnitin huomiota myös siihen, että Renewcell arvostetaan tällä hetkellä 714 P/S kertoimella.

Nostan esiin sieltä erityisesti tämän hintataulukon. Mihin kohtaan näitä tekstiilikuituja Spinnovan tuote tulee hintansa puolesta asettumaan? Itse olen vähän siinä mielessä skeptinen, että pelkkä ekologisuus on pidemmän päälle vähän huono ainoana myyntikulmana jollekin tuotteelle. Pitkällä aikavälillä Spinnovan sellutekstiilikuidun pitäisi pystyä kilpailemaan myös hinnassa puuvillan, polyesterin ja muiden vaatekuitujen kanssa, koska kuluttajat ostavat kuitenkin aina sen halvimman rätin, kun eettiset kysymykset unohtuvat viimeistään kassalla. Hintapreemio ei tule siis pitkällä aikavälillä kestämään. Toimitusjohtaja kommentoi tätä tämän päivän Hesarissa https://www.hs.fi/talous/art-2000007981970.html
LOPULTA tärkeimpiä kilpailutekijöitä markkinoilla ovat kuidun hinta ja ominaisuudet. Uudet kuidut kilpailevat esimerkiksi jo vakiintuneen lyocellin kanssa ympäristön kannalta kestävästi tuotettujen kuitujen sarjassa.
Spinnovan Poranen arvioi, että rakenteilla olevan tehtaan tuote pärjää hintakisassa jo lyocellille. Suurimmat kustannukset Spinnovan tuotannossa tulevat raaka-aineen jauhamisen ja kuidun kuivaamisen vaatimasta energiasta.
”Mutta kun pääsemme todella suuriin volyymeihin, tuotteen pitäisi olla kilpailukykyinen puuvillankin kanssa. Tavoitteena on kasvattaa tuotantoa miljoonaan tonniin vuodessa tämän vuosikymmenen aikana”, hän sanoo.
Yhtiön tavoitteet todella ovat kunnianhimoiset. Se tavoittelee 50 000 tekstiilikuitutonnia vuoteen 2024 mennessä ja miljoonaa kuitutonnia vuoteen 2031 mennessä, joten tavoitteena on ainakin kasvaa äärimmäisen aggressiivisesti, koska tuotantoa pitäisi kasvattaa 53 % vuosittain 2024-2031 jotta tuohon tavoitteeseen päästään. He näyttävät kuitenkin olevan ihan tosissaan tässä tavoitteessa: Keskisuomalaisessa oli uutinen eilen, että Spinnova ja Suzano suunnittelevat jo toista, vuonna 2024 käyttöönotettavaa, tehdasta jonka tuotanto olisi 50-kertainen tähän nyt rakennettaavaan verrattuna.
Jos Spinnovan tekstiilikuidun hinta on tosiaan vuonna 2031 sama kuin puuvillan nykyään niin silloin miljoonalla tonnilla tulisi 1,5 miljardia USD liikevaihtoa. Ja jos hinta on lähivuosina Lyocellin tasossa niin 2024 vuoden tavoitteen 50 000 tonnilla tulisi liikevaihtoa 120-300 miljoonaa USD riippuen siitä kuinka suuri preemio tuotteesta ollaan valmiita maksamaan. Kannattaa huomata että tästä puuttuu vielä se että millä rahalla nämä tehtaat sitten pistetään pystyyn ja onko tuotteelle ostajia, minkälaista katetta lopulta oikeasti saadaan. Pääoman tuotto voi olla tietenkin erittäin huono useiden rahoituskierrosten, tuotannan ylösajon ja hintakilpailun jälkeen.
Lisäksi en ole ihan vielä käsittänyt sitä, että onko Spinnova/Infinna/Ioncell/Kuura/ Bio2™Textile/Biocelsos kuiduista valmistetuilla kankailla jotain oikeita eroja vai onko ainoastaan valmistusmenetelmä erilainen. Joku foorumin johtava kuitu-ja tekstiiliasiantuntija voisi tulla tämän kertomaan. Jos kaikkia näitä kuituja voi markkinoida kuluttajille ekologisina ja kestävinä ja kaikki niistä valmistetut kankaat täyttävät vaatevalmistajien tekniset kriteerit niin silloin vaatejätit kyllä luultavasti valitsevat sen halvimman vaihtoehdon. Nämä kaikki nyt pelkästään Suomessa kehitettävät menetelmät eivät kyllä tule vakiintumaan käyttöön.
Mitä tässä keskustelussa ei ole vielä tullut esille, että yhtiön teknologia-alustahan voi mahdollistaa myös villa- ja nahkatekstiilein kierrätyksen ja ehkä kaikkien muidenkin luonnonkuitujen kierrätyksen täysin mekaanisella prosessilla jos oikein ymmärrän? Käsittääkseni Renewcellin ja kaikkien muidenkin verrokkien kierrätystavassa se kierrätettävän t-paidan puuvillan selluloosa erotetaan kemiallisesti liukoselluksi ja liukosellusta voi taas tehdä uutta tekstiilikuitua haluamallaan menetelmällä, mutta tämä ei toimi villalle ja nahalle jotka ovat proteiinipohjaisia. Spinnovan teknologiassa se t-paita tai nahkatakki vain silvotaan tarpeeksi pieneksi rakeeksi joka sitten survotaan takaisin uudeksi tekstiilikuiduksi (tässä on ehkä jotain muitakin välivaiheita). Ero näissä on se, että mitä Spinnova tekee on enemmän fyysiikka ja perustuu ilmeisesti reologiaan ja nuo muiden valmistajien teknologiat ovat sitten enemmän kemiaa. Tämä on mielestäni merkittävä ero, koska Spinnovan teknologia liittyy laajemmin tekstiilikuituihin ja polymeereihin ylipäätään ja ohittaa sen hemiselluloosan liuotusvaiheen, kun taas nuo muut menetelmät ovat käsittääkseni tavallaan sidottu selluloosapohjaisiin tuotteisiin ja kierrättyvät aina takaisin siihen liukosellumuotoon. Introducing Respin: Spinnova and ECCO leather partner KT Trading create new circular textile made from leather waste | Spinnova // https://patents.justia.com/patent/20200362474
Tässä on yhtiön keksinnön alkuperäinen patentti, jossa toimintaperiaatetta avataan, siihenkin kannattaa perehtyä: http://patent.prh.fi/pubserver/documentpdf.jsp?iDocId=71874&sDummyParam=.pdf