Spinnova - Suomalainen ihmekuitu

MetsäGrouppi on integroimassa yhteistyökumppaninsa kanssa tekstiilikuitutehtaansa sellutehtaan kylkeen. Oisko tämä pidemmän päälle voittajakonsepti. Toinen voittajakonsepti voisi olla lähellä tekstiilimarkkinoita.

13 tykkäystä

Näissä anneissa ei yleensä saa merkattua kun pienen osan haluamistaan osakkeista…Pitääkin pistää seurantaan nuo selluntekijät. Niillehän sataa lisätuloja jos ja kun kuitua voi tulevasuudessa myydä myös vaateteollisuudelle.

2 tykkäystä

Spinnovaa on tullut seurattua jo useamman vuoden ajan. Kuidun kehitys tuntuu olevan varsin hyvässä vaiheessa, ja tuotannon skaalaamistakin on käsittääkseni testattu. Yrityksen teknologia tuntuu jopa epäilyttävän hyvältä: sellun käsittely tekstiilikuiduksi ilman kemikaaleja ja hyvin vähäisellä vesimäärällä. Muistaakseni kaikki kilpailijat (Metsä, Renewcell, Ioncell) käyttävät menetelmiä, joissa sellu liuotetaan ensin kemiallisesti ja pursotetaan uudestaan kuitumuotoon tämän jälkeen.

Käsittääkseni toinen yrityksen perustajista toimii edelleen toimitusjohtajana yrityksessä. Toivoisin kuitenkin että hänen tilalleen rekrytoitaisiin henkilö, jolla olisi enemmän kokemusta tuotannon skaalaamisesta ja voimakkaasta kasvusta. Anti vaikuttaa todella kiinnostavalta, ja mieli tekisi siihen osallistuakin.

12 tykkäystä

Tämmöinen 55min video löytyi. Katselu suositus tälle, jossa pääsee hyvin perille yhtiön toiminnasta:

Future of Fashion: Lab Tour with Spinnova - YouTube

Videon kuvaus:

13 tykkäystä

Tässä nyt ei tainnut ankkurisijoittajista saada muuta hyötyä kuin rahaa? Kauan on kehitelty, mutta tuotanto, myynti yms. tulisi saada kunnolla tuulta alleen. Siihen tarvitaan mm. oikeita henkilöitä oikeisiin tehtäviin. Muuten voi mennä tovi, että tuo liikevaihto tuosta kunnolla kasvaisi. Pari lankarullaa pitää vielä myydä… Muutenhan tämä on alkuunsa ainakin ihan mielenkiintoinen.

5 tykkäystä

Hmm, olenkohan nyt itse ymmärtänyt näitä hieman väärin vai miten on?

Renewcellillä on täällä oma aika unholaan painunut ketju https://keskustelut.inderes.fi/t/renewcell-ab-making-fashion-sustainable/10704/22

Mutta he eivät tosiaan ymmärtääkseni tee puukuidusta vaan tekstiilijätteestä uusiokuitua.

Tuossa käsittääkseni kuvaat juuri Renewcellin prosessin, väittäen ettei sellaista ole? Ja Spinnovan menetelmällä nimenomaan puukuitu on se pääraaka-aine, eikä tekstiilikuitu :smile:

Laitetaan tähän vielä @jaska1 toiseen ketjuun laittama kuva kilpailevista teknologioista

Näitä kun alkaa pohtimaan ja katsomaan että vaikka H&M on tehnyt yhteistyötä monen kanssa, ja omistaakin Renewcellistä 10%, niin väkisin tulee mieleen tulevaisuus ja kuidunvalmistajien hinnoitteluvoima.

  • Kyllä, vaateketjut haluavat tehdä ympäristöystävällisempiä vaatteita.
  • Ei, ne eivät halua maksaa kuidusta enempää.

Nyt tehdään yhteistyömallistoja useampienkin kanssa, mutta kun alkaa selviämään mitkä ovat parhaat kuidut, tulee alkamaan kova hintasota. Vaateketjuilla on se voima sanoa, että jos ei hinta laske niin otamme tuota toista kuitua jatkossa.
Patentoinnista myös sen verran, että kaikki nämä kuidunvalmistajat mainostavat tietysti omaa patentoitua tekniikkaansa. En näkisi niitä enää suurina vallihautoina, vaikka olisivatkin ainutlaatuisia, sillä tähän mennessä on osoitettu että kuitua voi tehdä jo niin monella eri tavalla. Lisäksi niin mekaniisen kuin kemiallisen alan patentit eivät ole kovin yleisellä tasolla suojaavia. Jos toinen yritys kehittää oman kemikaalin X korvaamaan patentoidun kemikaalin Y, voi prosessi muuten olla sama kuin naapurilla. Lisäksi prosessipuolella voidaan tehdä sopivia virtausmuutoksia tai laitemuutoksia jolloin lopputulos ei muutu vaikka prosessi on osittain eri.

25 tykkäystä

On tosi mielenkiintoinen lisäys helsingin pörssiin (FN), megatrendit taustalla ja todellinen tarve tuotteelle. Vallihaudoista kuulisin mielellään lisää mielipiteitä?

5 tykkäystä

Mitenkäs se Infinited Fiber Company? Vähän saman tyylistä heilläkin suunnitteilla, mutta kai enemmän esim. puuvillavaatteiden kierrätykseen? Taidan jopa omistaa sitä epäsuorasti Fortumin kautta, kun Fortum kai sijoitti siihen joku vuosi sitten. Myös Spinnovan kanssa Fortumilla taisi olla yhteistyötä, mitä en pidä huonona merkkinä.

Joka tapauksessa hyvin mielenkiintoinen firma tämä Spinnova. Vaatteet ovat lähellä ihmistä ja niiden kestävyys ja ekologisuus on tosi tärkeä kriteeri monelle meistä. Odotan innolla listautumisesitettä luettavaksi. Yllä mainitulta videolta sai jonkinlaisen kuvan toiminnasta.

1 tykkäys

Tällä hetkellä käyttävät neitseellistä sellua pilotissaan, mutta jos luet firman sivut ja linkatut materiaalit, huomaat että ainakin mainostavat, että voivat käyttää myös kierrätettyä tekstiilikuitua raaka-aineena.

Renewcellin ja Spinnovan ero ymmärtääkseni on, että Renewcell tekee tekstiilijätteestä sellua, jota voidaan käyttää tavallisen sellun tapaan mihin vaan sellua käytetäänkin. Spinnova taas on uusi tekstiilikuitu, joka valmistetaan sellusta. Sellusta muuten tehdään nykyäänkin esim. viskoosia (100 vuotta vanha keksintö ja prosessi), mutta Spinnovan juttu on se, että itse valmistusprosessi on mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittava.

Kannattaa lukea tuo @Kolothos_Apollonia linkkaama Suomen tekstiilin ja muodin katsaus: Ekologisia tekstiilikuituja Suomesta – missä mennään tällä hetkellä? (tässä uudelleen linkki: Ekologisia tekstiilikuituja Suomesta – missä mennään tällä hetkellä? - Suomen Tekstiili & Muoti

Siinä on hyvin käyty läpi ainakin suomalaiset kilpailevat teknologiat, myös mainitsemasi infinited fiber. Toki ei tietoa, millaisia kehitteillä ulkomailla, mutta käsittääkseni suomalaiset ovat tässä kentässä maailman mittakaavassakin etujoukoissa.

Pari lainausta artikkelista laiskoille:

Sellupohjaiset tekstiilikuituinnovaatiot korvaavat tulevaisuudessa perinteisten materiaalien, kuten puuvillan, viskoosin tai polyesterin, käyttöä tekstiilituotteissa.

Näillä uusilla tekstiilikuiduilla on paljon yhteistä, mutta ne eroavat toisistaan valmistustavoiltaan. Kaikkien näiden kuituinnovaatioiden tavoitteena on kuitenkin kehittää ympäristöystävällisempiä valmistusmenetelmiä hyödyntäen vastuullisia raaka-aineita.

SPINNOVA ®-kuitu valmistetaan hienontamalla mekaanisesti sellumassaa mikrofibrilloiduksi selluloosaksi (MFC). Spinnova käyttää materiaalinsa raaka-aineena tällä hetkellä FSC-sertifioitua puusellua, mutta raaka-aineeksi soveltuu esimerkiksi selluloosaa sisältävä tekstiilijäte tai maatalousjäte, kuten vehnän tai ohran olki.

Suljetun kierron valmistusprosessissa ei tarvita lainkaan haitallisia kemikaaleja tai liuottimia, eikä siinä muodostu jätevirtoja. Menetelmä on merkittävästi ympäristöystävällisempi kuin puuvillan tai viskoosin tuotanto

14 tykkäystä

Juu tuli luettua ja siksi kirjoitinkin että pääraaka-aine on puukuitu ja tuo Suzanon yhteistyö on se keihäänkärki nyt. Tekstiilijäte sitten myöhemmin

3 tykkäystä

Tuo Renewcellin ketju kannattaa lukea, paljon samoja asioita jotka koskevat Spinnovaakin. Kiinnitin huomiota myös siihen, että Renewcell arvostetaan tällä hetkellä 714 P/S kertoimella.
image
Nostan esiin sieltä erityisesti tämän hintataulukon. Mihin kohtaan näitä tekstiilikuituja Spinnovan tuote tulee hintansa puolesta asettumaan? Itse olen vähän siinä mielessä skeptinen, että pelkkä ekologisuus on pidemmän päälle vähän huono ainoana myyntikulmana jollekin tuotteelle. Pitkällä aikavälillä Spinnovan sellutekstiilikuidun pitäisi pystyä kilpailemaan myös hinnassa puuvillan, polyesterin ja muiden vaatekuitujen kanssa, koska kuluttajat ostavat kuitenkin aina sen halvimman rätin, kun eettiset kysymykset unohtuvat viimeistään kassalla. Hintapreemio ei tule siis pitkällä aikavälillä kestämään. Toimitusjohtaja kommentoi tätä tämän päivän Hesarissa https://www.hs.fi/talous/art-2000007981970.html

LOPULTA tärkeimpiä kilpailutekijöitä markkinoilla ovat kuidun hinta ja ominaisuudet. Uudet kuidut kilpailevat esimerkiksi jo vakiintuneen lyocellin kanssa ympäristön kannalta kestävästi tuotettujen kuitujen sarjassa.
Spinnovan Poranen arvioi, että rakenteilla olevan tehtaan tuote pärjää hintakisassa jo lyocellille. Suurimmat kustannukset Spinnovan tuotannossa tulevat raaka-aineen jauhamisen ja kuidun kuivaamisen vaatimasta energiasta.
”Mutta kun pääsemme todella suuriin volyymeihin, tuotteen pitäisi olla kilpailukykyinen puuvillankin kanssa. Tavoitteena on kasvattaa tuotantoa miljoonaan tonniin vuodessa tämän vuosikymmenen aikana”, hän sanoo.

Yhtiön tavoitteet todella ovat kunnianhimoiset. Se tavoittelee 50 000 tekstiilikuitutonnia vuoteen 2024 mennessä ja miljoonaa kuitutonnia vuoteen 2031 mennessä, joten tavoitteena on ainakin kasvaa äärimmäisen aggressiivisesti, koska tuotantoa pitäisi kasvattaa 53 % vuosittain 2024-2031 jotta tuohon tavoitteeseen päästään. He näyttävät kuitenkin olevan ihan tosissaan tässä tavoitteessa: Keskisuomalaisessa oli uutinen eilen, että Spinnova ja Suzano suunnittelevat jo toista, vuonna 2024 käyttöönotettavaa, tehdasta jonka tuotanto olisi 50-kertainen tähän nyt rakennettaavaan verrattuna.
Jos Spinnovan tekstiilikuidun hinta on tosiaan vuonna 2031 sama kuin puuvillan nykyään niin silloin miljoonalla tonnilla tulisi 1,5 miljardia USD liikevaihtoa. Ja jos hinta on lähivuosina Lyocellin tasossa niin 2024 vuoden tavoitteen 50 000 tonnilla tulisi liikevaihtoa 120-300 miljoonaa USD riippuen siitä kuinka suuri preemio tuotteesta ollaan valmiita maksamaan. Kannattaa huomata että tästä puuttuu vielä se että millä rahalla nämä tehtaat sitten pistetään pystyyn ja onko tuotteelle ostajia, minkälaista katetta lopulta oikeasti saadaan. Pääoman tuotto voi olla tietenkin erittäin huono useiden rahoituskierrosten, tuotannan ylösajon ja hintakilpailun jälkeen.

Lisäksi en ole ihan vielä käsittänyt sitä, että onko Spinnova/Infinna/Ioncell/Kuura/ Bio2™Textile/Biocelsos kuiduista valmistetuilla kankailla jotain oikeita eroja vai onko ainoastaan valmistusmenetelmä erilainen. Joku foorumin johtava kuitu-ja tekstiiliasiantuntija voisi tulla tämän kertomaan. Jos kaikkia näitä kuituja voi markkinoida kuluttajille ekologisina ja kestävinä ja kaikki niistä valmistetut kankaat täyttävät vaatevalmistajien tekniset kriteerit niin silloin vaatejätit kyllä luultavasti valitsevat sen halvimman vaihtoehdon. Nämä kaikki nyt pelkästään Suomessa kehitettävät menetelmät eivät kyllä tule vakiintumaan käyttöön.

Mitä tässä keskustelussa ei ole vielä tullut esille, että yhtiön teknologia-alustahan voi mahdollistaa myös villa- ja nahkatekstiilein kierrätyksen ja ehkä kaikkien muidenkin luonnonkuitujen kierrätyksen täysin mekaanisella prosessilla jos oikein ymmärrän? Käsittääkseni Renewcellin ja kaikkien muidenkin verrokkien kierrätystavassa se kierrätettävän t-paidan puuvillan selluloosa erotetaan kemiallisesti liukoselluksi ja liukosellusta voi taas tehdä uutta tekstiilikuitua haluamallaan menetelmällä, mutta tämä ei toimi villalle ja nahalle jotka ovat proteiinipohjaisia. Spinnovan teknologiassa se t-paita tai nahkatakki vain silvotaan tarpeeksi pieneksi rakeeksi joka sitten survotaan takaisin uudeksi tekstiilikuiduksi (tässä on ehkä jotain muitakin välivaiheita). Ero näissä on se, että mitä Spinnova tekee on enemmän fyysiikka ja perustuu ilmeisesti reologiaan ja nuo muiden valmistajien teknologiat ovat sitten enemmän kemiaa. Tämä on mielestäni merkittävä ero, koska Spinnovan teknologia liittyy laajemmin tekstiilikuituihin ja polymeereihin ylipäätään ja ohittaa sen hemiselluloosan liuotusvaiheen, kun taas nuo muut menetelmät ovat käsittääkseni tavallaan sidottu selluloosapohjaisiin tuotteisiin ja kierrättyvät aina takaisin siihen liukosellumuotoon. Introducing Respin: Spinnova and ECCO leather partner KT Trading create new circular textile made from leather waste | Spinnova // https://patents.justia.com/patent/20200362474
Tässä on yhtiön keksinnön alkuperäinen patentti, jossa toimintaperiaatetta avataan, siihenkin kannattaa perehtyä: http://patent.prh.fi/pubserver/documentpdf.jsp?iDocId=71874&sDummyParam=.pdf

52 tykkäystä

Ensin innostuin tästä, mutta esiselvittelyjen jälkeen tuli vastaan mahdollinen miinus.

Spinnovan yksi suurimmista (ellei jopa suurin) omistajista on Brazilialainen eucalyptussellun tuottaja Suzano.
Spinnovan sivuillakin sanotaan, että käyttävät eucalyptussellua.

Ei kuulosta kovin vihreältä jos raivataan sademetsää eucalyptuspuupeltojen tieltä ja raijataan sitä rekoilla ja laivoilla etelä-amerikasta Jyväskylään. Pitemmän päälle tästä saattaa tulla paha kompastuskivi jos ei voi käyttää havupuusellua tai vaikkapa hamppusellua.

42 tykkäystä

erittäin hyvä ja tärkeä kysymys,

onko jotain ongelmia pitkäkuituisessa saada esim. geeliiksi tai ekstruuderin läpi tms,

kannattaa vastata, kun kuitenkin sitä kysytään

3 tykkäystä

Yrityksellä on jo nyt kilpailua. Ensimmäisen kerran tuli vastaan pari v sitten kyseinen firma.
Tosin en kyllä tästä kilpailun tasosta tiedä.
Käsittäkseni esim metsä board on pilotti hankkeita…

2 tykkäystä

Tässä linkki ja lainaus sivulta eucalyptus puihin liittyen.

https://spinnova.com/news/press-releases/spinnova-and-suzano-to-open-commercial-scale-factory-in-2022/

“Suzano is a world leader in the production of eucalyptus pulp and has expanded its operations to create sustainable and innovative solutions derived from trees to the challenges faced by society. In the joint venture, Spinnova will be the exclusive technology provider, while Suzano will ensure the supply of sustainably produced micro-fibrillated cellulose obtained from eucalyptus planted by Suzano in Brazil. The fibre produced will be sold under the SPINNOVA®trademark.”

Spinnovan yhtiöesittely- webcast on Nordnetissä kesäkuussa.

Päivämäärä: 14.06.2021
Aika: 18:00 - 19:00

Muokkaus: yhtiöesittely olikin linkitetty jo aiemmin tässä keskustelussa.

6 tykkäystä

Lainaus Spinnovan sivuilta:

Because of the way we process pulp, we can use almost any cellulosic biomass, grind that into micro fibrils and spin that into textile fibre. This requires no further technology development. Although wood is our spearhead raw material, we have also looked into agricultural waste such as wheat straw, as well as cotton waste.

Eukalyptussellu on pilottilaitoksen raaka-aine, mutta pystyvät käyttämään mitä tahansa sellua, esim. oljesta tai tekstiilijätteestä. Käy järkeen, että prosessi testataan ensin tasalaatuisimmalla sellulla, mitä on helposti saatavilla ja siitä siirrytään sitten myöhemmin mahdollisesti haastavampiin (saatavuudeltaankin).

Tästä on keskustelua kirjaimellisesti muutama viesti aiempana, ja keskusteluun on jo kaksi kertas linkattu artikkeli, jossa kilpailevia teknologioita on käyty läpi. Ymmärrän, jos jossain smart eyen tai kamuxin keskustelussa kysymykset alkaa ajoittain kiertää kehää, mutta tämän 25 viestiä luulisi olevan riittävän kompakti vielä kenen tahansa silmäillä ajatuksella ennen kuin alkaa kirjoitella uudestaan samoja asioita.

23 tykkäystä

Lisään tähän että lehtipuusellun, kuten eucalyptus, fibrillointi vaatii vähemmän energiaa kuin havusellun. Tämä johtuu mm. alhaisemmasta ligniinipitoisuudesta. Mikroselluloosa (jota teollisuus jossain määrin jo käyttää) on pääosin tämän vuoksi lehtipuusellusta tehtyä. Yleensä käsittely sellusta mikroselluun tehdään mekaanisesti jauhamalla. Tuossa 2014 patentissa on sanottu myös TEMPO-hapetus joka on yksi toinen tapa tehdä mikrosellua.
Tässä koeponnistetaan puupohjaisen kuidun valmistusteknologiaa, ei sellunvalmistukseen liittyviä asioita. Joten homma pitää aloittaa hyväksi havaituilla raaka-aineilla ja metodeilla.

14 tykkäystä

Olen ymmärtänyt asian niin, että olennaisin juttu Spinnovan tekniikassa on se, että se ei vaadi sellun liuotusta. Kuten täälläkin jo lukee, julkaisuista käy ilmi, että pääasiallinen raaka-aine on vielä sellu, mutta kierrätyskuitujakin voi hyödyntää. Näkisin, että aivan olennainen juttu hommassa on sijoittamisen näkökulmasta se, että portti kiertotaloudelle on auki materiaaleissa edes osittain.

Karkeasti kuvattuna perinteisessä viskoosikehruussa liukosellu on liuotettu nestemäiseen olomuotoon lipeän ja rikkihiilen avulla ja edelleen jähmetetään takaisin kiinteään olomuotoon mikroskooppisen ohuiksi tekstiilikuiduiksi ajamalla selluloosaliuos haluttua paksuutta olevien suulakkeiden läpi rikkihappoliuokseen. Rikkihiilen ympäristö- ja terveysvaikutukset ovat kammottavat ja lisäksi rikin talteenotto tekee prosessista energiasyöpön. Uudemmissa menetelmissä - kuten Metsä Groupin koelaitoksella Äänekoskella on - sellun liuotus ei perustu lainkaan rikkihiileen. Spinnovan prosessissa selluloosaa ei tarvitse liuottaa, jotta se saa tekstiilikuitun tarvitseman pituuden ja ohuuden. Rehellisesti sanottuna tämä sellun tai muun raaka-aineen fibrillointi tekstiilikuiduksi ilman liuotusta menee hiukan yli hilseen, vaikka kemiallisen metsäteollisuuden kuvioita jossain määrin tunnenkin. Joka tapauksessa - heidän julkaisuista voisi päätellä, että energian- ja vedenkulutus on jotain aivan toista muihin menetelmiin verrattuna.

Aika näyttää, että mikä menetelmä saavuttaa kaupallisesti menestyksekkäät puitteet. Markkina on uusi ja se on valtava. Nykyisten menetelmien moniongelmaisuus tekee tästä sijoittamisen näkökulmasta erittäin mielenkiintoisen tapauksen.

25 tykkäystä

Minun käsittääkseni mekaanisella menetelmällä (hiertämällä) kuiduttaminen lyhentää kuidun pituutta enenmmän kuin kemiallisella menetelmällä tekemällä. Lyhempi kuitu taas näkyy valmiin tuotteen (kankaan) ominaisuudessa. Tällä voisi olettaa olevan merkitystä erityisesti neitseellistä puuta raaka-ainetta käyttävän kankaan valmistuksessa. Uusioraaka-ainetta käyttävän tuotannon osalta raaka-aineella voisi olettaa olevan merkittävämpi rooli.
Onkohan noissa esitetyissä materiaaleissa otettu kantaa tähän asiaan?
Ymmärtääkseni myös Spinnovan tekniikalla saadaan “standardit täyttävää” (esim. repäisy- ja vetolujuus riittävä) tuotetta, mutta kun lähdetään laadussa ylöspäin tällä voi olla merkitystä.

5 tykkäystä

Tämä kyllä kiinnostaa itseänikin vaikka alasta ei rehellisesti ole kyllä minkäänlaista käsitystä. Tuollainen tutkimustausta (VTT) miellyttää itseäni ja firmalla näyttää olevan ainakin jonkin verran patentteja prosessiin liittyen:

“We currently have 36 international patents granted and 40+ more pending, in seven different patent classes that cover the most critical elements of our process.” -Spinnova

Kilpailevat teknologiat ovat kyllä täysi arvoitus. Vähän kiinnostaisi tuollaisen kuidun kestävyys, laatu ja tuntuma verrattuna muihin tekstiileihin? Muutama mukava partneriyritys näyttäisi olevan. Voisin kuvitella lähteväni tähän mukaan, jos hinta on kohdallaan, mutta olen kyllä aika kyvytön arvioimaan moista tällaiselle lafkalle.

Toivotan firmalle joka tapauksessa menestystä!

7 tykkäystä