Spinnova - Suomalainen ihmekuitu

Ehtoota ketjuun!

Ketjussa on paljon kiinnostunutta pohdintaa Spinnovan teknologiaan ja kaupallistamiseen liittyen.

Jos pieni mainostaminen sallitaan: Huomenna tiistaina 14.6. kannattaa avata webcast klo 14.30 alkaen, kun Spinnova järjestää historiansa ensimmäisen sijoittajapäivänsä.

Luvassa paljon mielenkiintoisia puheenvuoroja!

Webcast-linkki, ohjelma ja muuta tietoa löytyy mm. täältä: Investor Day 2022 - Spinnovagroup

Tervetuloa!

terveisin
Mikko Merisaari, Spinnovan vt sijoittajasuhdevastaava

62 tykkäystä

Tässä on nyt joitain väärinkäsityksiä… Spinnova ei liuota puukuitua vaan jauhattaa paperilaatuisen sellun mekaanisesti mikrotasolle. Vesi ei liuota puukuitua eikä sitä tässä prosessissa käytetä juuri lainkaan. Kaikki muut sellusta tehdyt kuidut käyttävät lähtöraaka-aineenaan liukosellua, joka on siis jo kemiallisesti valmistettu liete, ja liuottavat sitä vielä lisää, käyttäen paljon vettä ja kemikaaleja, joskin tähän on keksitty ympäristöystävällisiäkin liuotteita kuten vaikka urea. Spinnova perustuu fysiikkaan ja maailman parhaaseen nano- ja mikroselluloosan tutkimukseen, ei kemiaan.

Veden ja kemikaalien kulutuksen lisäksi, tai enemmänkin kuin näihin, kannattaa kiinnittää huomio siihen järisyttävään seikkaan, että Spinnova on ilmastopositiivinen kuitu eli sen päästöt ovat koko arvoketjulta negatiiviset. Tästä tiedotettiin muistaakseni huhtikuussa, kannattaa lukea se tiedote. Hiilineutraalius tai jopa negatiivisuus on ilmaston kannalta ykkösasia, ja niin brändit kuin yhä useammat kuluttajatkin ymmärtävät sen. Niin kannattaisi myös Spinnovaan sijoittaneiden :slight_smile:

68 tykkäystä

Spinnova Oyj: Kim Poulsen nimitetty Spinnovan toimitusjohtajaksi, Janne Poranen hallituksen puheenjohtajaksi ja Harri Sundvik hallituksen varapuheenjohtajaksi

Kim Poulsenin viimeisin johtotehtävä on ollut Pulp & Paper segmentin johtaja ja johtoryhmän jäsen Kemira Oyj:ssä. Hänellä on vahva tausta metsä- ja materiaalialalta yhdistettynä vuosien kansainväliseen johtajakokemukseen Kemiralla Yhdysvalloissa (2018–2020) ja Kiinassa (2015–2016). Ennen Kemiraa Kim toimi johtoryhmän jäsenenä UPM Oyj:ssä, toimipaikkanaan Kiina (2013–2015) sekä senioritason johtotehtävissä UPM Woodissa (2011–2013). Ennen UPM:ää Kim työskenteli Metsä Groupilla 1996–2010.

32 tykkäystä

Seurasiko kukaan eilistä webcastia? Olisiko hyvää tiivistelmää tarjolla vai pitääkö yrittää ehtiä vilkuilemaan jossain vaiheessa? :sweat_smile:

1 tykkäys

Kannattaa tsekata Tomi Lahden twiittaukset asiaan liittyen. Niitä on melkoisen reilusti.

12 tykkäystä

Turha toivoa keskustelua, jos ei itse osallistu. Katsoin eilen spinnovan sijoittajapäivän webcastin ja ajattelin kirjoittaa ylös pari omaa huomiota. Ehkä tästä saa joku muukin jotain. Suosittelen kyllä katsomaan webcastin itse. Tässä vielä linkki siihen: Spinnova Investor Day 2022 <br>Join us online 14.6.2022 at 14.30–17.30

Oli mukavaa saada vilaus uuteen toimariin Kim Poulseniin. Myös lähes koko johtoryhmä oli äänessä. Oli mahtavaa saada kuulla jokaiselta oman asiantuntemuksensa ja roolinsa virittämiä esityksiä. Porukan kesken pystyi melkein aistimaan hurmiollisia tunteita. Näin aloittelevana sijoittajana hurmio tosin saattoi olla vain omassa päässä.

Kriittisinä pointteina valitsin kaksi huomiota:

  1. Teknologiajohtajan Juha Salmelan mukaan spinnovalla on prosessi, jolla puuvilla+spinnova sekoite saadaan eroteltua ja spinnovakuitu kierrätettyä todella hyvin. Kuitenkaan puuvillan kääntäminen spinnovakuiduksi ei tällä hetkellä ole kustannustehokasta. Ymmärsin näin, että puuvillan esikäsittely spinnovan koneisiin sopivaksi vaatii vielä lisätutkimusta. (q&a osio 2)
  2. Suzano kuluttaa energiaa valmistellessaan sellua Spinnovalle sopivaksi. Spinnova käyttää energiaa mfsellun kuivattamiseen ja kuidun muodostukseen laitteillaan. Spinnovan tuotteen valmistuskustannuksista noin 50 % on energiakustannuksia. Tähän lukuun kuuluu energiakustannukset suzanon sellun valmisteluprosesseista ja Spinnovan oman prosessin energiakustannukset. Käytetystä energiasta kuitenkin noin 60 % (voidaan ottaa tai) otetaan talteen muodostuneena lämpönä ja siirretään kaukolämpöverkkoon. Minulle jäi vähän epäselväksi koskeeko tämä 60 % luku kuitenkin vain Spinnovan omia prosesseja, eikä Suzanon sellun valmisteluprosesseja. Joka tapauksessa energian talteenotto vähentää valmistuskustannusten energiakustannusten osuutta 50 %:sta alemmas. Tätä asiaa käsiteltiin (muistaakseni Shahriaren esityksen aikana, mutta ainakin myös) Q&A 2. osiossa webcastin timestampilla noin 2:24:50

Toista kriittistä pointtia jatkaakseni. Spinnova suunnittelee nyt valmistuvan 1 kt/a laitoksen jälkeen 50 kt/a kapasiteetin tehtaan perustamista. Tehtaan maantieteellistä sijaintia suunnitellaan Suzanon ja muiden kaupallisten kumppaneiden kanssa. Tehdas voi päätyä Brasiliaan lähelle sellutehdasta, jolloin sellun kuljetuskustannuksissa säästetään ja Brasilian valtiolta voi saada investointiapua. Tehdas voi myös päätyä eteläeurooppaan, koska sieltä saa paremmin uusiutuvaa energiaa tehtaan käyttöön. Tai tehdas voi päätyä Suomeen, jolloin kaukolämpöverkkoon integrointi onnistuu melko varmasti. Jos tehdas ei päädy suomeen, ei välttämättä ole yksinkertaista siirtää prosesseissa syntyvää hukkaenergiaa eteenpäin.

Muutama muu pointti, joita varmasti on käsitelty tässä ketjussa jo aiemmin, mutta kirjoitan vähän itselleni ylös:

  1. Yhteisyritysten (kuten woodspin tai respin) liikevaihtoa ei ilmoiteta konsernin liikevaihtolukuihin, mutta 50% liikevoitosta ilmoitetaan konsernin lukuina.
  2. Liiketoiminnan tavoitteet ennallaan (2025-2027 ebit positiivinen ja 150 kt/a kuidunvalmistuskapasiteetti ja 2031-2033 200 m€ ebit/a)
    2.b) 150 kt/a kapasiteetin saavuttaminen vaatii mielestäni todella tehokasta prosessia isompien tehtaiden perustamisessa ja tuotantojen ylösajamisessa.
  3. Kuidunvalmistusprosessissa ei lisätä lainkaan vettä, vaan kaikki vesi on mukana mfsellussa. Itseasiassa tätä ymmärtääkseni sellua kuivataan vielä “kun aletaan hommiin”.
  4. Patenttisuojaa kehuttiin esim. teknologiajohtajan puheenvuorossa. Sanottiin, ettei mitään Spinnovan prosessin kaltaista patenttihakemusta ole noussut esiin, eikä myöskään patenttirikkomuksia. Minulla ei ole kykyä arvioida tämän todellista tilaa.
  5. Spinnovalla on oma “Smart factory” appi, jonka kautta voi seurata Spinnovan kuidun elinkaarta eri prosessien läpi lähtien siitä, mistä selluun käytetty puu on kaadettu.
  6. Spinnovan kuitua voidaan värjätä melkein missä kohtaa vaan prosesseja sellusta vaatteeksi.
  7. 50 kt/a tehtaan taloudellisia sitoumuksia viimeistellään 2022 vuoden loppuun mennessä ja odotetaan lopullisen päätöksen lukkoon lyöntiä H1/2023
  8. webcasti kannattaa katsoa ajatuksella uudestaan.

disclamer: Spinnova on salkkuni isoin omistus

43 tykkäystä

onko näin vai noin:

  • an aqueous suspension having fibers and at least one rheology modifier
    → ja näin suspensio geeliytyy etc. eli miten eroaa gel spinning -tekniikasta
1 tykkäys

Oli kyllä mielenkiintoinen esitys ja itsessäni herätti luottamusta ja entistä enemmän kiinnostusta yhtiötä kohtaan.

3 tykkäystä

Kiitos palautteesta @Energy, välitän terveisiä esityksiä pitäneille!

5 tykkäystä

Kiitos selvennyksestä Emmi. :slight_smile: Onko kuitenkin niin, että sellun keitossa käytetään kemikaaleja irroittamaan selluloosa puukuidusta? En ole perehtynyt sellun valmistukseen kummemmin, mutta käsittääkseni se vaatii vielä jonkin näköistä kemiaa. Jos ymmärsin oikein niin kuidun valmistamiseen sellusta sen sijaan spinnovan innovaatiot ovat poistaneet kemiallisen muokkauksen tarpeen.

Onko siis koko prosessi raakamateriaalista langaksi täysin kemikaaliton?

Hienoa kuulla, että kuitu on ilmastopositiivinen. Varmasti lisää kiinnostusta ilmastotietoisten kuluttajien keskuudessa.

@Mikko12 saa myös vastata jos tietää yllämainitusta prosessista enemmän!

1 tykkäys

Raaka-aine on paperilaatuista sellua ensin eli ei ole kemikaaliton prosessi, ks. Kraft pulping Googlesta. Se, mitä tämän jälkeen seuraa, on mekaanista käsittelyä ilman haitallisia kemikaaleja; sekä mikrofibrilloidun selluloosan valmistus (jauhatusta) että itse tekstiilikuidun tuotanto (massan puristamista suutinten läpi kuivatettavaksi). Tässä ei myöskään ole minkäänlaisia jätevirtoja kuten myrkyllisiä lietteitä tai suoloja hävitettäväksi; vain vesihöyryä ja sekin otetaan talteen.

16 tykkäystä

miten eroaa gel spinning menetelmästä? eli tehdään geeli, ilmeisesti Spinnovakin,

geelin tekeminen on pitkälti kemiaa, ja sitten se kehrätään suuttimien jälkeen

Infinited Fiber perustaa tehtaan Kemiin.

11 tykkäystä

Tässä toinen juttu Infinited Fiber Companyn investoinnista.

Pari poimintaa:

Sekä Spinnova että Infinited on lähtöisin VTT:n tutkimuksista ja osaajista:

Infinited Fiber Company on Alavan ja VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlinin vuonna 2016 perustama startup-yritys. Se on kehittänyt eteenpäin VTT:ssä pitkään tutkittua teknologiaa, jolla tekstiilijätteestä pystytään tekemään puuvillan kaltaista uutta kuitua.

”Me emme puhu kierrätyskuidusta, koska kyseessä on kokonaan uusi kuitu”, Alava sanoo.

Kierrätyskuitu tarkoittaa sitä, kun vaikkapa paperissa oleva selluloosakuitu muokataan uudestaan paperiksi. Prosessissa itse kuitu pysyy samana.

Infinited Fiber Companyn prosessissa sen sijaan syntyy kokonaan uusi kuitu, jossa alkuperäiset selluloosakuidut on hajotettu molekyylitasolle ennen uuden kuidun luomista.

”Meidän kannalta ainutlaatuinen keksintö syntyi 2010-luvun alussa, kun VTT:llä havaittiin, että kuitua pystytään tekemään myös jätteestä. Vuoden 2016 jälkeen olemme kehittäneet edelleen kuidun ominaisuuksia ja uudistaneet koko valmistusteknologian. Koko prosessi ja tuote on myös patentoitu”, Alava sanoo.

Tuotantoa on kehitetty tähän asti kahdessa koetehtaassa Espoossa ja Valkeakoskella. Alavan mukaan on ollut tärkeätä, että asiakkaille on pystytty toimittamaan riittäviä määriä kuitua, josta ne ovat voineet valmistaa koemallistoja.

Infinited Fiber Company lisäksi alalla toimii muun muassa jo pörssiin listattu Spinnova ja Metsä Groupin Metsä Spring. Sellutehtaita tekevä Valmetkin kehittää tekstiilijätteen prosessointia liukoselluksi.

”On aika hämmentävääkin, miksi tämän alan toimijoita on syntynyt juuri Suomeen. Syy on tietysti se, että meillä on maailman kärkiosaamista selluloosakemiassa. Kaikilla toimijoilla on vähän erilainen kuitu, ja kaikille on varmasti markkinoilla tilaa. En koe, että me edes kilpailisimme keskenämme”, Alava sanoo.

Tässä toisessa vanhassa jutussa on selitetty Spinnovan ja Infinitedin teknologioiden ero pähkinänkuoressa:

Selluinnovaatioista tunnetuin lienee vast’ikään pörssiin listautunut jyväskyläläiläinen Spinnova. Se on laajentanut VTT:n laboratoriomittakaavassa toteuttaman puukuituja langaksi muokkaavan prosessin tuotannolliseen mittakaavaan. Infinited Fiber Companyn innovaatio puolestaan tekee tekstiilijätteestä uutta tekstiilikuitua.

En ehtinyt vielä kokonaan pureskella Spinnovan sijoittajapäivää, mutta siellä Spinnovan tulevaa suurempaa tehdasinvestointia kaavailtiin muistaakseni a) Suomeen, b) Eurooppaan tai c) Brasiliaan ja näiden suhteen mitään päätöksiä (ainakaan julkisia) ei oltu tehty. En tiedä saisiko tuosta sijoittajapäivän videosta rivien välistä luettua, että mikä olisi todennäköisin vaihtoehto, mutta ei Suomi varmaan liene ihan mahdoton ajatus, kun kerran Infinitedkin päättää tänne investoida.

13 tykkäystä

https://spinnova.com/news/press-releases/spinnova-partners-with-imogo-to-apply-resource-efficient-dyeing-with-sustainable-spinnova-fabrics/

Käytetynvalkoisen rinnalle lisää värivaihtoehtoja kaipaaville kerrottakoon että kehitysyhteistyö on aloitettu.

8 tykkäystä

En ole Emmi, mutta tuo on todella mainio kysymys. Sellun valmistuksessa on mukana paljon kaikenlaisia kemikaaleja, mutta paperin taloudellisuuden kaikkien saataville mahdollisti juuri keksintö prosessista, joka palauttaa kemikaalit ja energian keiton jälkeen takaisin prosessiin. Suurin osa sellusta valmistetaan sulfaattimenetelmällä.

Täällä on mainio video kompleksisen järjestelmän perusteista.

https://www.upmpulp.com/fi/vastuullinen-sellu/kuinka-sellua-valmistetaan/

Kiehtova aihe ja nimenomaan suomalaiset on tässä hyviä.

Koko prosessi siis ei ole kemikaaliton, mutta hakkeen käsittelyyn käytettävä vesi kiertää prosessissa pitkään ja hakkeen keitossa ligniinin hajoittava valkolipeä palautetaan takaisin kiertoon.

kuva

25 tykkäystä

“Huppari on adidaksen ja Spinnovan yhteistyön ensimmäinen kaupallinen tuote.” :slightly_smiling_face:

27 tykkäystä

Mikäli joku laittaa hupparin tilaukseen niin olisi mukava kuulla kommentteja hupparista. Adidaksen sivuilla hinta 160e eli ei mikään erityisen edullinen huppari ole kyseessä 1🙂

1 tykkäys

Täältä pääsee ostoksille ja myyntiseurantaakin löytyy. 13 kpl myyty tällä kellonlyömällä.

14 tykkäystä

Saksan sivuilta tuon hupparin saa muuten hintaan 150 €. Suomen sivuilta ostettu 22 kpl ja Saksan sivuilta 6 kpl. Täytyypi perehtyä mihin hintaan tuota ympäri maailmaa myydään ja paljonko on mennyt :slight_smile:

5 tykkäystä